Změny u virtuální baterie e.on
Souhrn tématu
E.ON mění podmínky u své virtuální baterie a nabízí dvě nové varianty – VB2.0 s limitem 4 MWh a VB+, která umožňuje dálkové ovládání baterie s kompenzací poplatků. Nabídka je určena pouze zákazníkům s fotovoltaikou od E.ONu. Diskutující vyjadřují obavy z možnosti zásahů do baterie a budoucích změn podmínek.
-
StepanKral
- Reputace: 7
Změny u virtuální baterie e.on
E.on vypovídá všem smlouvy na VB a dává na výběr 2 produkty.
První je VB2.0, který je stejný jak ten předtím, ale obsahuje limit na 4MWh.
Druhý je VB+, který má stejné podmínky ale navíc umožňuje e.onu dálkově zasahovat do baterie, vybíjet ji a nabíjet ji podle aktuální situace. Prý to budou dělat jen v rozsahu pár procent baterie, ale smlouvu jsem nečetl jak to tam je. Zde jsou stejné poplatky, ale e.on je bude kompenzovat, takže služba VB bude prakticky zdarma, pokud tedy umožním dálkové ovládání baterie.
Prosím o názory na toto téma. Osobně se bojím dát e.onu možnost šahat do baterie. Teď to mohou využívat jen okrajově, ale časem se podmínky budou jistě zhoršovat.
První je VB2.0, který je stejný jak ten předtím, ale obsahuje limit na 4MWh.
Druhý je VB+, který má stejné podmínky ale navíc umožňuje e.onu dálkově zasahovat do baterie, vybíjet ji a nabíjet ji podle aktuální situace. Prý to budou dělat jen v rozsahu pár procent baterie, ale smlouvu jsem nečetl jak to tam je. Zde jsou stejné poplatky, ale e.on je bude kompenzovat, takže služba VB bude prakticky zdarma, pokud tedy umožním dálkové ovládání baterie.
Prosím o názory na toto téma. Osobně se bojím dát e.onu možnost šahat do baterie. Teď to mohou využívat jen okrajově, ale časem se podmínky budou jistě zhoršovat.
-
Soban
- Reputace: 303
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Změny u virtuální baterie e.on
A jak by tu baterku ovládaly?
Pokud vím tak do elektrárny máš jeden drát kterým ji můžou akorát vypínat dodávku do DS?
Podle mě je to blbost a neoplatí se to.
Pokud vím tak do elektrárny máš jeden drát kterým ji můžou akorát vypínat dodávku do DS?
Podle mě je to blbost a neoplatí se to.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
StepanKral
- Reputace: 7
Poslou nejaky modem ktery se pripoji ke stridaci. Stridac je samozrejme na wifi takze budou mit k tomu pristup.
-
Soban
- Reputace: 303
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ale střídačů je hodně typů a aby se mi šťouraly v nastavení....
Todle bych fakt nechtěl.....
Todle bych fakt nechtěl.....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
Nortonko
- Reputace: 28
- Lokalita: Horná Nitra
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
tak ale VB nie je fyzická batéria. tak čo chcú vlastne ovládať? zrejme je tým myslené, že budú regulovať kedy si tú VB akože nabíjate a kedy z nej čerpáte, teda budú určovať oni kedy vám to naštrené akože pošlú späť. 
-
eman
- Reputace: 302
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
Určitě se jedná o ovládání fyzické baterie? Moc se mi to nezdá.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Valdano
- Reputace: 240
- Lokalita: Česká Lípa
Především StepanKral zapomněl zmínit jednu podstatnou informaci, o které zřejmě předpokládal, že ji všichni znají. Nicméně dle vyjádření některých diskutérů to zřejmě všichni neznají. Virtuální baterie od EONu si vždy týkala jen zákazníků, kteří mají fotovoltaiku dodanou a namontovanou přímo EONem a EON je současně i jejich dodavatelem elektřiny, a to samozřejmě platí jak na tu zmiňovanou verzi VB2.0 tak i VB+.
Ano jedná se skutečně o ovládání fyzické baterie viz odkaz na web EONu kde se o tom ve stručnosti píše. Jak je v odpovědích dole na té stránce pod záložkou "O Virtuální baterii+" uvedeno tak Virtuální baterie+ se týká pouze zákazníků, kteří mají fotovoltaiku přímo od EONu. Pokud máte fotovoltaiku od jiné společnosti nebo sestavenou svépomocí, tak se Vás nabídka Virtuální baterie+ od EONu netýká. Tím, že se to týká pouze fotovoltaik dodaných a namontovaných přímo EONem tak logicky ten jejich router co k tomu dodají umí z hlediska vzdáleného ovládání spolupracovat s fyzickou baterií i měničem v těch fotovoltaikách od EONu a nepotřebuje umět vše, protože nabídka Virtuální baterie+ se netýká žádných jiných fotovoltaik než jen těch od EONu a ty mají kompatibilitou pokryté.
Jak Virtuální baterie+ funguje
Pomůžete nám vyrovnávat síť
Fotovoltaiky s fyzickými bateriemi, jako bude ta vaše, můžou pomoct s vyrovnáváním poptávky a nabídky v distribuční síti. Když je to potřeba, v průběhu dne vaši baterku o něco málo vybijeme nebo nabijeme podle toho, jaká bude situace.
Jak Virtuální baterie+ pracuje s vaší fyzickou baterií
Zdarma od nás dostanete router, který si sami snadno nainstalujete. Naše prověřené algoritmy pak budou pracovat většinou jen několik minut denně, takže se vaše baterka bude dobíjet nebo vybíjet pouze o malé procento. Její stav neklesne pod hodnotu, kterou si stanovíte, abyste nepřišli o svoje pohodlí. Jen pro představu, pokud bude aktivní řízení během dne v součtu trvat například 20 minut, bude to znamenat změnu stavu baterie přibližně o 5 %.
O Virtuální baterii+
Je Virtuální baterie+ i pro zákazníky, kteří nemají fotovoltaiku od E.ONu?
Pokud máte fotovoltaiku od jiné společnosti, je nám líto, ale Virtuální baterii+ vám poskytnout nemůžeme.
Ano jedná se skutečně o ovládání fyzické baterie viz odkaz na web EONu kde se o tom ve stručnosti píše. Jak je v odpovědích dole na té stránce pod záložkou "O Virtuální baterii+" uvedeno tak Virtuální baterie+ se týká pouze zákazníků, kteří mají fotovoltaiku přímo od EONu. Pokud máte fotovoltaiku od jiné společnosti nebo sestavenou svépomocí, tak se Vás nabídka Virtuální baterie+ od EONu netýká. Tím, že se to týká pouze fotovoltaik dodaných a namontovaných přímo EONem tak logicky ten jejich router co k tomu dodají umí z hlediska vzdáleného ovládání spolupracovat s fyzickou baterií i měničem v těch fotovoltaikách od EONu a nepotřebuje umět vše, protože nabídka Virtuální baterie+ se netýká žádných jiných fotovoltaik než jen těch od EONu a ty mají kompatibilitou pokryté.
Jak Virtuální baterie+ funguje
Pomůžete nám vyrovnávat síť
Fotovoltaiky s fyzickými bateriemi, jako bude ta vaše, můžou pomoct s vyrovnáváním poptávky a nabídky v distribuční síti. Když je to potřeba, v průběhu dne vaši baterku o něco málo vybijeme nebo nabijeme podle toho, jaká bude situace.
Jak Virtuální baterie+ pracuje s vaší fyzickou baterií
Zdarma od nás dostanete router, který si sami snadno nainstalujete. Naše prověřené algoritmy pak budou pracovat většinou jen několik minut denně, takže se vaše baterka bude dobíjet nebo vybíjet pouze o malé procento. Její stav neklesne pod hodnotu, kterou si stanovíte, abyste nepřišli o svoje pohodlí. Jen pro představu, pokud bude aktivní řízení během dne v součtu trvat například 20 minut, bude to znamenat změnu stavu baterie přibližně o 5 %.
O Virtuální baterii+
Je Virtuální baterie+ i pro zákazníky, kteří nemají fotovoltaiku od E.ONu?
Pokud máte fotovoltaiku od jiné společnosti, je nám líto, ale Virtuální baterii+ vám poskytnout nemůžeme.