Nezablombovaný jistič sazby

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují případ, kdy pracovník Eonu při výměně elektroměru nezablomboval jistič sazby, což vedlo k nefunkčnosti nočního topení a následnému poškození zařízení mrazem za cca 50 000 Kč. Fórum rozebírá technické detaily zapojení jističe, správné plombování a podmínky připojení dle EG.D. Diskutující také hledají doporučení na soudního znalce v oboru elektro a upozorňují na důležitost pečlivé kontroly práce montérů.
JirkaE
Reputace: 293
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nezablombovaný jistič sazby

Nový příspěvek od JirkaE »

Neřikám - že nejsme ,,JEN" lidi - ale stalo se a neměl by to odnést ten, který za to může nejméně.

Ten nezapnutý a nezaplombovaný jistič na HDO napáchal v prvotním příspěvku značné škody a je za to zodpovědný konkrétní technik - ne majitel nemovitosti - ten naopak za veškeré služby s tím spojené, včetně spotřeby, platí za vše řádně a včas.

Mám si snad kontrolovat hladinu oleje ( projistotu ? ) po té co jsem odjel z autorizovaného servisu po výměně ?

Co všechno si musíme ,, pro jistotu " kontrolovat - po odborníkách - ve službách které platíme ?

Nebo si snad mám ( pro jistotu ? protože jsme jen lidi ) kontrolovat jistič HDO - jestli ho technik po sobě natáhl a zaplomboval ?

Jak to má kontrolovat stará ženská v patře, do kterého ani nevyleze - na společný chodbě, ve společný elektroměrový skříni ?
- že něco nejde zjistí až moment, kdy ji dojde teplá voda v bojleru, který ovládá HDO a začne telefonovat - ALE NEDOJDE TAM = neví co má kontrolovat / neví ani který je její....
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Franta2776
Reputace: 530

Nový příspěvek od Franta2776 »

Tak přiložím foto, kde je jasně vidět zanedbání.Na novém štítku je vidět, že použil 5 plomb. 5 jich na obrázku napočítám.Je evidentní, že s 6stou plombou vůbec nepočítal a nemůžou tvrdit, že jsem si ji odstranil sám.Teď jsem poznačil jisitč a okolí, takže nelze udělat zpětné foto.
2xplomba elektroměr,2xplomba krycí plech jističe,1x plastová krabice
Jenom dodám,že jsem vysloužilý elektrikář, běžný uživatel nebo ženská, vůbec netuší o co jde :( :( :( :(
20260203_105413.jpg
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Dusan61
Reputace: 112
Lokalita: Zvolen
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3960
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od Dusan61 »

Mne keď menili elektromer, tak zrušili sadzobný spínač a VT/NT prepína už elektromer.
Keď to menili bol som tam a tiež nezapol ten istič ani ho nezaplomboval.
Tak som sa ho pýtal, že či je to v poriadku, tak mi povedal, že ten istič už netreba.
Možno zle zapojil elektromer, keď nezopína NT.
Panel 270 Wp ZV
Panely 3960 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Victron 3000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panely 3960 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Franta2776

U elektroměru ZPA Křižík XT211 (což je moderní statický/digitální elektroměr) je situace trochu jiná než u starých mechanických přístrojů, ale odpověď zní stále ANO, sazbový jistič v rozvaděči potřebujete, pokud využíváte dvoutarifní sazbu (např. D25d, D57d).
Tady je technické vysvětlení, proč tomu tak je:
1. Rozdíl mezi elektroměrem a ovládáním sazby
Elektroměr XT211 sám o sobě pouze měří protékající elektřinu a digitálně ji ukládá do registrů (T1 pro vysoký tarif, T2 pro nízký tarif). Aby ale věděl, kdy má přepnout z T1 na T2, potřebuje k tomu povel:
* Ten přichází z externího přijímače HDO (Hromadné dálkové ovládání) – to je ta druhá krabička vedle elektroměru.
* Nebo u novějších instalací může být přijímač HDO integrovaný přímo v elektroměru (tzv. "kompaktní měření"), ale i tehdy jsou potřeba ovládací vodiče.
2. Role sazbového jističe (v hantýrce "jistič pro HDO")
Tento jistič (obvykle 2A nebo 6A s charakteristikou B) neslouží k ochraně elektroměru jako takového, ale chrání ovládací obvod:
* Napájí cívky stykačů, které spínají vaše velké spotřebiče (bojler, kotel).
* Chrání cívku přijímače HDO.
* Zajišťuje, aby při poruše na ovládacím okruhu (např. zkrat v bojleru na ovládání) "nevyletěl" hlavní jistič, ale jen tento malý.
3. Povinnost zaplombování u XT211
I u tohoto digitálního elektroměru platí přísná pravidla distributorů (ČEZ, EG.D, PRE):
* Všechny ovládací prvky sazby musí být pod plombou. * To zahrnuje i páčku tohoto malého sazbového jističe. Ta se obvykle zajišťuje speciální plombovací krytkou nebo je celý jistič pod průhledným krytem, který se zaplombuje.
* Pokud technik tento jistič nezaplomboval, nechal ho volně přístupný, což je chyba v instalaci.
Co zkontrolovat na displeji XT211?
Na displeji elektroměru XT211 můžete přímo vidět, zda sazba funguje:
* Vlevo na displeji se obvykle zobrazuje šipka nebo index, který ukazuje na T1 (vysoký) nebo T2 (nízký).
* Pokud je jistič sazby vypnutý nebo špatně zapojený, bude tam svítit stále T1 (vysoký tarif) a vy přicházíte o peníze.
Shrnutí: Elektroměr XT211 jistič sazby vyžaduje pro správnou funkci přepínání tarifů a ochranu ovládacích obvodů. Pokud technik nechal tento jistič nezaplombovaný (nebo dokonce vypnutý), porušil standardní postup instalace.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
kuba47
Reputace: 22
Lokalita: Krušné hory

Nový příspěvek od kuba47 »

Ten jistič vede předpokládám na ten černý nezapojený drát v krabičce, který končí wago spojkou. Žádný přijímač HDO tam evidentně není. Hned vedle jsou spojené 2 modré dráty, což by mělo být ovládání stykače (nyní řízené elektroměrem). Jeden by měl jít do elektroměru, druhý do baráku. Příčina nespínání musí být někde jinde.

Edit: Možná ten výstup z elektroměru připojil na omylem na zem a drát do baráku nezapojil.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p
3.6kWp @ Siton 210 SMD
kodl69
Reputace: 1033
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Taky z toho mám ten dojem, ale pokud by si spletl původní propoj "tar" s N přivedeným k HDO, tak by to mělo být sepnutý pořád. Otázka je, jestli se pod tím krytem neschovává nějaký relátko, jako se dávalo v devadesátých letech. A to relátko by bylo napájený z toho jističe. A tady už je otázka, kdo odpovídá za správnost a "aktuálnost" zapojení rozvaděče měření.
Jo a mrkni se na aktuální schéma zapojení zde, schéma č. 4: https://www.egd.cz/sites/default/files/ ... 1_2026.pdf
egd 2tarif nově.png
sem to vytáhl.
No a kdysi v devadesátkách tambylo ještě relátko, něco jako tady: Obrázek jenom tam nebylo to ovládání FVE a relátko bylo na výstupu z HDO. Potom když ten jistič vypneš, tak se nic nesepne. Ale tohle budeš těžko dokazovat, že to není tvoje chyba. Máš mít na chatě nějakej nezávisle napájenej teploměr s gsm odesíláním dat. EGD ti vlastně nezaručuje nic. Jenom to, že jim musíš platit. Signál z elektroměru asi odchází v pořádku, a v pořádku asi bude i propoj v místě bývalého HDO. Takže jedinou šanci máš, pokud máš lepšího právníka než egd. V podstatě chápu, že pracovník, co má na výměnu elměru stanovenej čas. limit, nemá důvod něco zkoumat, zapojí to podle návodu a jede o dům dál.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Franta2776

jj Kodl vidim, že taky co si pamatuješ:)) je tam relé a dělal jsem to v roce cca 1998. Sazbový jistič jistí to relé a nulu přepínalo HDO tomu relé a tím to spínalo a přepínalo i elektroměr. Udělal jsem si výlet 70km a natočil krásný video,jak tím sazbovým jističem odpojuji a připojuji zátěž 4kW a elektroměr mi bliká a přestává blikat.Pánové mě znervoznili😂😂😂
Od 14 do 16 hod běží levná sazba. Je to jak jsem popsal vypnuty sazbový jistič nespustí se AKU spotřebiče.
Podle všech indicií musí být sazbový jistič zapnutý a zaplombovaný.
Franta2776

přímo EGD:
9. 3. V elektroměrovém rozváděči musí být připraveny k zaplombování následující části:
• přívod a vývod jističe před elektroměrem (tzn. kryt hlavního jističe), popř. i svorkovnice
odbočky od HDV,
• přívod a vývod proudového chrániče (tzn. kryt proudového chrániče), pokud je před
elektroměrem zapojen,
• kryt jističe sazbového spínače a páčka jističe sazbového spínače v zapnuté poloze
EG.D
Připojovací podmínky
EG.D 20 Připojovací podmínky 21
• svorkovnice vodičů PEN, popř. svorkovnice vodičů PE a N,
• u nepřímého měření kryt zkušební svorkovnice a kryty připojovacích svorek měřících
transformátorů proudu,
• ostatní části rozvodů, kudy prochází neměřená instalace.
Pracovník EG.D, případně pověřený pracovník provádějící práce v elektroměrovém rozváděči,
zaplombuje kromě vyjmenovaných přístrojů a částí také svorkovnici elektroměru a svorkovnici
sazbového spínače (přijímače HDO, převodníku).
9. 4. Hlavní jistič a jistič sazbového spínače je umístěn pod společným plombovatelným krytem,
v případě sítí TT i proudový chránič (je-li použit).
Mex
Reputace: 325
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Mogul píše: stř úno 04, 2026 7:19 am
Nemyslím si že bych jako montér chtěl čekat, až se napustí nádržka na záchod, nebo jiné nádržky v domě.... jsem kvůli mrazu fakt nevrlý... Tohle si má pořešit majitel.
Doufám, že se s takovým montérem nikdy nepotkám.
Pokud někdo odvede jakoukoli práci a nezkontroluje výsledek a dopad své práce, tak to není řemeslník, ale fušer.

Když měnil vodoměr, tak snad zazvonil nebo zabušil na dveře. A když mu nikdo neotevřel, tak zřejmě nebude nikdo doma.
Takže pak asi nebude platit, že po výměně vodoměru musí natéct nádržky splachovačů.
Ta výměna vodoměru je nevypila.
Tak pokud přesto vodoměrem stále protéká voda, asi bude někde problém (by usoudil snad každý montér s IQ vyšším než má automatická pračka).
Franta2776 píše: stř úno 04, 2026 12:27 pm
U elektroměru ZPA Křižík XT211 (což je moderní statický/digitální elektroměr) je situace trochu jiná než u starých mechanických přístrojů, ale odpověď zní stále ANO, sazbový jistič v rozvaděči potřebujete, pokud využíváte dvoutarifní sazbu (např. D25d, D57d).
...
Taky milujete, když tu někdo lepí dlouhé odpovědi od AI?
Navíc v tomto případě chybné.

Ten 2A jistič jistič jistí jen elektroniku přijímače HDO.
Není pravda, že "aby při poruše na ovládacím okruhu (např. zkrat v bojleru na ovládání) "nevyletěl" hlavní jistič, ale jen tento malý".

Přijímač HDO (ať už samostatná škatule nebo integrovaný v elektroměru) spíná N.
Kdežto ten sazbový jistič jistí fázi, konkrétně L1.
Takže přes něho jde jen napájení elektroniky toho HDO, a napájení cívky relé v tom HDO. Ale ne výstupní silové kontakty toho relé v HDO.
lubos
Reputace: 3

Nový příspěvek od lubos »

Franta2776 píše: stř úno 04, 2026 11:03 am
Tak přiložím foto, kde je jasně vidět zanedbání.Na novém štítku je vidět, že použil 5 plomb. 5 jich na obrázku napočítám.Je evidentní, že s 6stou plombou vůbec nepočítal a nemůžou tvrdit, že jsem si ji odstranil sám.Teď jsem poznačil jisitč a okolí, takže nelze udělat zpětné foto.
2xplomba elektroměr,2xplomba krycí plech jističe,1x plastová krabice
Jenom dodám,že jsem vysloužilý elektrikář, běžný uživatel nebo ženská, vůbec netuší o co jde :( :( :( :(
20260203_105413.jpg
Pokud byl před výměnou elm. namontován přijímač HDO, byl dvousazbový elektroměr a ve smlouvě je dvoutarifní sazba, montuje se k tomuto elm. relé box pro ovládání spotřebiče. Ovládání pro změnu měření T1/T2 má elm. v sobě. Také má tento elektroměr možnost při nezaplacení dálkového odpojení odběratele.
ACDC
Reputace: 9
Lokalita: Litomyšlsko
Výkon panelů [Wp]: 5,600
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ACDC »

Jistič cívky příslušného stykače, který spíná topení atd., je jištěn "doma" v rozvaděči. A v HDO (elměru) se jen spojí cívka na N. HDO jistič napájí HDO, případně relé, které na obr. není.
5,6kW , RESACS, EPEVER, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Franta2776

Máte pánové doporučeni na soudniho znalce v oboru elektro??
JirkaE
Reputace: 293
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Já se na tu fotku podíval detailně až později, ale pokud ten pracovník dal oba modré z původního HDO do wago-svorky, tím poslal nulu do rozvaděče na stykače topení - nemělo by být vše naopak trvale spojené a zapnuté ?

Pak by i platilo to - co už tady někdo napsal - že ten černý končí v druhé wago-svorce a plombování toho malého jističe by nemělo žádný smysl a je jedno je-li zapnutý nebo vypnutý.

Ale pokud vidím dobře je tam ještě jeden nulák... :dontknow: ten by tam být ale vůbec neměl, mají tam být pouze dva, jeden na konakt stykače a cívku stykače a druhý pak do rozvaděče dovnitř už spínaný z HDO pro ovládání stykačů pro spotřebiče na druhém tarifu.

Pokud se ty modré spojí do svorky, uvnitř by mělo všechno běžet - je otázka, jestli ten správný není ten co tam leží za tou cedulkou...

Ono to nejde změřit, když zrovna není zapnutý druhý tarif :dontknow:

Asi je to Franto správně, že se ten jistič už neplomboval - ale ten modrý za cedulkou bude asi ten problém
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)