Připojení zařízení REGMET do HA přes MODBUS

Souhrn tématu

Uživatel řeší připojení zařízení REGMET pro ovládání čerpadel a sledování teplot v kotelně do Home Assistant přes Modbus. Zařízení komunikují přes RS485 a aktuálně jsou ovládána přes PC s USB převodníkem a softwarem SmartFlex. Problémem je zjištění adres zařízení, které nejsou nastavené DIP přepínači, ale pravděpodobně přes program MBSet, který však hlásí chybu komunikace. Diskuse nabízí rady, jak adresy zjistit a správně nastavit Modbus konfiguraci.
GHLL
Reputace: 81
Lokalita: Kroměříž
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13 300
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Připojení zařízení REGMET do HA přes MODBUS

Nový příspěvek od GHLL »

Zdarec, poprosím o radu. Mám pro ovládání čerpadel a sledování teplot v kotelně zařízení od spol. REGMET. Konkrétně:
M - DI3/DO5 - Modul digitálnych vstupov / výstupov
M-DO8 - Moduly digitálnych výstupov
Zařízení komunikují přes linku RS485. Aktuálně je vše ovládané přes PC, v kterém je konvertor USB na RS485 a v PC běží Software SmartFlex:
SW.jpg
Chci si to předělat do HA, převodník a nějaký základní kód modbus v configuration_yaml už mám rozjetý, ale zasekl jsem se na zjištění adres jednotlivých zařízení. Po prostudování manuálu k modulům, jsem myslel že adresy budou nastavené DIP přepínači, ale nejsou (všechny DIP přepínače jsou na "0") takže jsem došel k tomu že je vše nastavené asi přes program: REGMET MBSet ? Ten ale vidím prvně a píše mi chybu: "Prvek na sériové lince neodpovídá"
Poradí někdo jak zjistit ty adresy zařízení?
::pv:: PV_1 Východ 4 400Wp *batt* Baterie 48V - 280Ah > 14kWh - JK BMS 200A - Smartshunt - Homeassistant
::pv:: PV_2 Západ 4 400Wp - Kombiměnič: Voltronic 11kW
::pv:: PV_3 Jih plot 4 500Wp - Victron 150/85-Tr
gupa
Reputace: 164
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Připojení zařízení REGMET do HA přes MODBUS

Nový příspěvek od gupa »

3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
GHLL
Reputace: 81
Lokalita: Kroměříž
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13 300
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Připojení zařízení REGMET do HA přes MODBUS

Nový příspěvek od GHLL »

Už jsem se pohl s pomocí CAS Modbus Scanner..
::pv:: PV_1 Východ 4 400Wp *batt* Baterie 48V - 280Ah > 14kWh - JK BMS 200A - Smartshunt - Homeassistant
::pv:: PV_2 Západ 4 400Wp - Kombiměnič: Voltronic 11kW
::pv:: PV_3 Jih plot 4 500Wp - Victron 150/85-Tr