CEZ: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje připojení balkonových fotovoltaických zdrojů do 800 W v distribuční síti ČEZ bez nutnosti dodávky do sítě. Uživatelé potvrzují, že proces je zjednodušený, bez potřeby výchozí revize či měření impedance, což výrazně usnadňuje instalaci a zkracuje dobu návratnosti investice. Zároveň se zmiňuje aktuální legislativa a zkušenosti z praxe, které podporují tento přístup.
-
sustmi
- Reputace: 0
- Lokalita: Ostrava
CEZ: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Zdravím. I když má téma v názvu "EGD", tak v této distribuční síti vidím téma fotovoltaik do 800 W bez dodávky do sítě jako v podstatě vyřešené. Stačí prostě vyplnit formulář https://www.egd.cz/zadost/zdroje-do-800 ... tovoltaiky a připojení proběhne bez dalších komplikací.
Neměla by být potřeba ani zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení, ani měření impedance poruchové smyčky.
Potvrzuje to i text na konci oficiálního formuláře Žádost o zjednodušené připojení mikrozdroje NN:
A dokonce to tak podle uživatele thesaro v reálu funguje:
Sleduji teď nedokončený příběh uživatele Detector Man na YouTube, který se snaží legálně připojit balkonovou fotovoltaiku z Lidlu s mikroměničem EcoFlow:
I když příběh nemá zatím šťastný konec, inspirovalo mě to zkusit to taky a třeba se to nějak podaří "prokopnout". Nastudoval jsem si celé toto téma a taky nakoukl do energetického zákona, (458/2000 Sb.), vyhlášky č. 16/2016 Sb., Pravidel provozování distribučních soustav (PPDS) a web ČEZ Distribuce (https://www.cezdistribuce.cz/pro-vyrobc ... ku-do-site).
Usoudil jsem, že by to mělo i u ČEZu projít bez nutnosti provádět revizi nebo měření impedance, které by mohly celý projekt udělat ekonomicky nesmyslný (v mých očích návratnost investice za 10 a více let).
Trocha teorie
Řekl jsem si, že se nevydám cestou tzv. oznámení podle odstavce (5) § 28 energetického zákona (č. 458/2000 Sb.), ale cestou žádosti podle § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. Jednak proto, že to doporučuje sám ČEZ:
Co se týče žádosti, zde jsem dohledal v legislativě dvě klíčové výjimky pro zdroje do 800 W:
1. V odstavci (3) § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. je uvedeno:
2. V odstavci (4) je uvedeno:
Podání žádosti o zjednodušené připojení mikrozdroje na ČEZ Distribuce
Dost bylo teorie, teď k praxi... Pomocí online formuláře odkazovaného jako "Podat žádost - nový mikrozdroj (bez registrace)" zde https://www.cezdistribuce.cz/pro-vyrobc ... ku-do-site jsem vyplnil žádost. Mimochodem, řídil jsem se doporučením ČEZu a žádost jsem podal před samotnou realizací výrobny (komponenty jsem vybral, ale ještě nenakoupil).
Už tak bude příspěvek dlouhý, tak nebudu rozpitvávat všechno, co jsem do žádosti uvedl, ale jen ve zkratce:
- mikroměnič je ACrevpower SP-800, který se zapojuje do zásuvky, s limiterem proti přetokům (proudová sonda)
- 4 panely po 200 Wp
- systém bez akumulace (bez baterií)
- nahrál jsem standardní schéma
- jelikož je impedance povinná uvedl jsem 0 ohmů
- pole "Proudy harmonické dle PNE 33 3430-1" jsem nevyplňoval (šlo to odeslat i bez toho)
Ve formuláři žádosti je dále uvedeno, že má být součástí také mimo jiné revize, naměřená hodnota impedance poruchové smyčky a nastavení hodnot ochran:
- vysvětlil jsem, že se jedná o balkonovou fotovoltaiku do 800 W se zařízením zabraňujícím přetokům, která se zapojuje do zásuvky
- harmonické proudy v žádosti neuvádím, ale dají se dohledat v přiloženém certifikátu
- revizní zprávu nepřidávám, protože podle vyhlášky č. 16/2016 Sb. není do 800 W potřeba
- nastavení ochran neuvádím, protože mikroměnič splňuje normu EN 50549-1, což dokládá přiložený certifikát a nelze jej uživatelsky měnit
První prosba o doplnění chybějících podkladů
Na moji žádost jsem dostal odpověď "prosíme o upřesnění nebo doplnění níže uvedených chybějících podkladů k vaší žádosti" s odůvodněním:
Když porovnám online formulář a toto PDF, tak PDF formulář ovšem obsahuje navíc sekce:
- NASTAVENÍ OCHRAN
- POTVRZENÍ O VYDÁNÍ ZPRÁVY O REVIZI ELEKTRICKÉ INSTALACE (pokud není přiložena samostatně)
Nechal jsem tyto dvě sekce nevyplněné, protože pořád platí to vysvětlení, co jsem uvedl v původní žádosti, a poslal jako doplnění k původní žádosti.
Druhá prosba o doplnění chybějících podkladů
Jako reakci na doplnění podkladů tím vyplněným PDF formulářem jsem dostal znovu e-mail "OS: Doplnění podkladů k žádosti o připojení" s důvodem:
Co se týče toho nastavení ochran, mohu zkusit zjistit od výrobce, jaké hodnoty jsou nastaveny z výroby.
Ale co to potvrzení revizního technika? Buďto ten, kdo vyřizoval to doplnění žádosti, nečetl mé původní vysvětlení, anebo si ČEZ stojí za tím, že revizi vyžadují i pro zdroje do 800 W.
Máte někdo představu, kolik taková revize stojí? Co třeba haryk, který nakonec revizi ČEZu dal? O kolik to elektrárnu prodražilo?
Případně máte někdo nápad, jak argumentovat ČEZ Distribuci, aby uznali, že revizi pro zdroje do 800 W nepotřebují?
Pardon za tak dlouhý příspěvek, ale věnoval jsem tomu celkem dost času (hlavně rešerší) a byl bych moc rád, kdyby se nám ČEZ Distribuci podařilo přimět, abychom i na distribučním území ČEZu měli takový "bezbolestný" proces jako u EGD.
Neměla by být potřeba ani zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení, ani měření impedance poruchové smyčky.
Potvrzuje to i text na konci oficiálního formuláře Žádost o zjednodušené připojení mikrozdroje NN:
na který je odkaz zde: https://www.egd.cz/formulare-zadosti-po ... -elektrineZpráva o výchozí revizi elektrického zařízení, obsahující náležitosti dle ČSN, pro výrobny / zařízení s instalovaným výkonem nad 800 W:
• naměřené hodnoty impedance poruchové smyčky v místě připojení (hlavní domovní kabelové nebo pojistkové skříni),
• tato povinnost se nevztahuje na výrobny / zařízení s instalovaným výkonem do 800 W (včetně).
A dokonce to tak podle uživatele thesaro v reálu funguje:
Kéž by to bylo stejné v distribuční síti ČEZu.thesaro píše: pon srp 12, 2024 6:24 pmZdravím vespolek, schválení či spíše navědomívzetí balkonkraftwerku alias balkonové FVE u EGd proběhlo zcela hladce do pár dnů od vyplnění webového formuláře. Nejen že mi zůstal můj starý elektroměr, revizi nikdo nechtěl, ale ani fyzicky se tu nikdy nikdo neukázal a nechtěl nic vidět. Prostě až na fakt, že je balkonovka nahlášená a podepsaná nová smlouva o připojení se lautr nic nezměnilo. Dost mě překvapilo že to byla taková brnkačka, čekal jsem, že to bude spíš jako projížďka minovým polem na kole se zavázanýma očima.
Sleduji teď nedokončený příběh uživatele Detector Man na YouTube, který se snaží legálně připojit balkonovou fotovoltaiku z Lidlu s mikroměničem EcoFlow:
I když příběh nemá zatím šťastný konec, inspirovalo mě to zkusit to taky a třeba se to nějak podaří "prokopnout". Nastudoval jsem si celé toto téma a taky nakoukl do energetického zákona, (458/2000 Sb.), vyhlášky č. 16/2016 Sb., Pravidel provozování distribučních soustav (PPDS) a web ČEZ Distribuce (https://www.cezdistribuce.cz/pro-vyrobc ... ku-do-site).
Usoudil jsem, že by to mělo i u ČEZu projít bez nutnosti provádět revizi nebo měření impedance, které by mohly celý projekt udělat ekonomicky nesmyslný (v mých očích návratnost investice za 10 a více let).
Trocha teorie
Řekl jsem si, že se nevydám cestou tzv. oznámení podle odstavce (5) § 28 energetického zákona (č. 458/2000 Sb.), ale cestou žádosti podle § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. Jednak proto, že to doporučuje sám ČEZ:
ale hlavně proto, že Příloha č. 4 PPDS v sekci 4.6 "PŘIPOJENÍ VÝROBNY ELEKTŘINY V ODBĚRNÉM MÍSTĚ ZÁKAZNÍKA NA ZÁKLADĚ OZNÁMENÍ" výslovně říká (zvýraznění je moje):Důležité upozornění na riziko zmařené investice
...
Abyste tomuto riziku předešli, doporučujeme vám podat standardní žádost o připojení mikrozdroje zde, a to ještě před samotnou realizací výrobny. V případě kladného vyřízení žádosti a uzavření smlouvy o připojení vám nebude hrozit riziko, že připojení dokončené výrobny dodatečně zamítneme.
Není zde uvedeno, že by to pro zdroje do 800 W neplatilo, takže v případě oznámení jsou zřejmě revize i měření impedance povinné.v místě připojení k distribuční soustavě na hladině nn je změřená hodnota impedance proudové smyčky
nižší než hodnota limitní impedance, která je pro zdroje do 16 A na fázi 0,47 Ω a pro zdroje do 10 A na
fázi 0,75 Ω a změření impedance proudové smyčky v místě připojení k distribuční soustavě pro žadatele
provedla osoba s odbornou způsobilostí podle [44], která o provedeném měření vyhotovila doklad;
...
bude předložena zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení výrobny elektřiny včetně dílčí revizní
zprávy částí odběrného místa dotčených připojením výrobny elektřiny podle [44];
Co se týče žádosti, zde jsem dohledal v legislativě dvě klíčové výjimky pro zdroje do 800 W:
1. V odstavci (3) § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. je uvedeno:
To si vykládám tak, že měření impedance proudové smyčky se provádí jen pro zdroje přesahující hodnotu 800 W.(3) V případě, že součet instalovaných výkonů mikrozdrojů a zařízení pro ukládání elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW připojených v jednom odběrném místě přesáhne hodnotu 800 W, zajistí žadatel změření impedance proudové smyčky v místě připojení k distribuční soustavě osobou s odbornou způsobilostí. Technické podmínky měření impedance se považují za splněné, postupuje-li se ve shodě s harmonizovanou technickou normou upravující měření impedance. Hodnota limitní impedance je pro zdroje do 16 A na fázi 0,47 Ω a pro zdroje do 10 A na fázi 0,75 Ω. V případě, že je naměřená hodnota impedance vyšší nebo rovna hodnotě limitní impedance, může žadatel připojit mikrozdroj nebo zařízení pro ukládání elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW v odběrném místě pouze za podmínek podle § 3 odst. 1.
2. V odstavci (4) je uvedeno:
V příloze č. 4 je pak v bodě 1.3. uvedeno:(4) Žádost o uzavření smlouvy o připojení nebo o změnu stávající smlouvy o připojení podává žadatel provozovateli distribuční soustavy, se kterým má uzavřenu smlouvu o připojení. Náležitosti žádosti o uzavření smlouvy o připojení ve zjednodušeném režimu jsou uvedeny v příloze č. 4 k této vyhlášce. Součástí žádosti je souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním mikrozdroje nebo zařízení pro ukládání elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW na jeho nemovitosti.
To si vykládám tak, že revizi je potřeba k žádosti doložit také jen pokud výkon zdroje přesahuje 800 W.Část C - povinné přílohy žádosti
...
1.3. Zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení obsahující náležitosti dle ČSN včetně naměřených hodnot impedance poruchové smyčky v místě připojení (hlavní domovní kabelové nebo pojistkové skříni), pokud je součet instalovaných výkonů mikrozdrojů a zařízení pro ukládání elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW vyšší než 800 W.
Podání žádosti o zjednodušené připojení mikrozdroje na ČEZ Distribuce
Dost bylo teorie, teď k praxi... Pomocí online formuláře odkazovaného jako "Podat žádost - nový mikrozdroj (bez registrace)" zde https://www.cezdistribuce.cz/pro-vyrobc ... ku-do-site jsem vyplnil žádost. Mimochodem, řídil jsem se doporučením ČEZu a žádost jsem podal před samotnou realizací výrobny (komponenty jsem vybral, ale ještě nenakoupil).
Už tak bude příspěvek dlouhý, tak nebudu rozpitvávat všechno, co jsem do žádosti uvedl, ale jen ve zkratce:
- mikroměnič je ACrevpower SP-800, který se zapojuje do zásuvky, s limiterem proti přetokům (proudová sonda)
- 4 panely po 200 Wp
- systém bez akumulace (bez baterií)
- nahrál jsem standardní schéma
- jelikož je impedance povinná uvedl jsem 0 ohmů
- pole "Proudy harmonické dle PNE 33 3430-1" jsem nevyplňoval (šlo to odeslat i bez toho)
Ve formuláři žádosti je dále uvedeno, že má být součástí také mimo jiné revize, naměřená hodnota impedance poruchové smyčky a nastavení hodnot ochran:
K žádosti jsem tedy přiložil také následující vysvětlení:Povinné přílohy:
- revizní zpráva odběrného místa s předmětem revize instalace mikrozroje a naměřenou hodnotou impedance poruchové smyčky v místě připojení k distribuční soustavě,
- projektová dokumentace skutečného provedení mikrozroje obsahující:
-- jednopólové schéma zapojení odběrného místa včetně zapojení akumulace (je-li instalována),
-- typy, parametry a nastavení hodnot ochran.
Ve zkratce:Doplnění k žádosti o zjednodušené připojení
mikrozdroje
1. Charakter instalace
Připojovaný mikrozdroj je balkónová fotovoltaická elektrárna tvořená čtyřmi FV panely o
výkonu 4×200 W, připojená prostřednictvím jednofázového mikroinvertoru SP-800.
Mikroinvertor je určen pro připojení do běžné zásuvky 230 V a je provozován výhradně bez
přetoků do distribuční soustavy. Zařízení obsahuje aktivní prvek pro zamezení přetoků, který
zajišťuje, že výkon dodávaný do odběrného místa nepřekročí vlastní spotřebu.
Celkový instalovaný výkon FV panelů je 0,8 kW, tedy ≤ 800 W.
2. Harmonické proudy dle PNE 33 3430-1
Mikroinvertor SP-800 splňuje požadavky na omezení harmonických proudů podle PNE 33 3430-1.
Shoda je doložena zkouškami dle EN 61000-3-2, uvedenými ve zkušebním protokolu Intertek č.
2401B1678SHA-001. Naměřená celková harmonická distorze proudu (THD) činí 1,37 %, což je v
souladu s požadavky normy.
V žádosti jsem tedy pole Proudy harmonické dle PNE 33 3430-1 nevyplňoval.
3. Revizní zpráva a měření impedance poruchové smyčky
Podle vyhlášky č. 16/2016 Sb., § 16:
• odst. (2) písm. c) a příloha č. 4 stanovují povinnost zpracovat revizní zprávu pro zdroje s
výkonem nad 800 W,
• odst. (3) stanovuje povinnost měřit impedanci poruchové smyčky až při výkonu
přesahujícím 800 W.
Protože výkon připojovaného mikrozdroje nepřesahuje 800 W, revizní zpráva ani měření
impedance poruchové smyčky nejsou povinné.
V žádosti jsem tedy do pole Impedance [Ω] uvedl hodnotu nula.
4. Nastavení ochran a shoda s normami
Mikroinvertor SP-800 obsahuje integrovanou ochranu proti zpětnému napájení a integrovanou
ochranu proti ostrovnímu provozu.
Zařízení splňuje požadavky norem:
• EN 50549-1 – Požadavky na připojení výroben do distribuční soustavy nízkého napětí
• VDE-AR-N 4105 – Technické minimální požadavky pro paralelní provoz výroben v síti
nízkého napětí
Shoda je doložena přiloženými certifikáty.Nastavení ochran odpovídá hodnotám uvedeným v certifikaci VDE-AR-N 4105 a je pevně
integrováno výrobcem. Mikroinvertor neumožňuje uživatelskou změnu parametrů ochran, čímž je
zajištěna jejich neměnnost a shoda s normou.
5. Jednopólové schéma
Zapojení odpovídá předepsanému typové jednopólové schéma zapojení ČEZ Distribuce pro
mikrozdroj v režimu zjednodušeného připojení bez možnosti ostrovního provozu.
Pro úplnost upřesňuji, že mikrozdroj:
• je připojený přes jednofázový mikroinvertor do zásuvkového okruhu,
• nemá baterii pro akumulaci,
• má zařízení pro omezení přetoků do distribuční sítě.
- vysvětlil jsem, že se jedná o balkonovou fotovoltaiku do 800 W se zařízením zabraňujícím přetokům, která se zapojuje do zásuvky
- harmonické proudy v žádosti neuvádím, ale dají se dohledat v přiloženém certifikátu
- revizní zprávu nepřidávám, protože podle vyhlášky č. 16/2016 Sb. není do 800 W potřeba
- nastavení ochran neuvádím, protože mikroměnič splňuje normu EN 50549-1, což dokládá přiložený certifikát a nelze jej uživatelsky měnit
První prosba o doplnění chybějících podkladů
Na moji žádost jsem dostal odpověď "prosíme o upřesnění nebo doplnění níže uvedených chybějících podkladů k vaší žádosti" s odůvodněním:
a vzápětí ještě přišlo doplnění:Přehled chybějících podkladů:
chybí povinné přílohy k žádosti, které můžete nahradit kompletně vyplněný a podepsaným formulářem Žádost o uzavření/změnu smlouvy pro zjednodušené připojení mikrozdroje, který je na webu www.cezdistribuce.cz. Pokud nevyplníte formulář, dle platné legislativy je potřeba doložit - revizní zpráva odběrného místa s předmětem revize instalace mikrozdroje a naměřenou hodnotou impedance proudové smyčky v místě připojení k distribuční soustavě, projektová dokumentace skutečného provedení mikrozdroje obsahující typy, parametry a nastavení hodnot ochran a jednopólové schéma zapojení mikrozdroje do odběrného místa včetně zapojení akumulace, je-li instalována, Protokol o nastavení ochran, pokud není součástí zprávy o výchozí revizi. Povinné přílohy k žádosti vyžadujeme i u mikrozdroje s výkonem do 800 W včetně.
Chybějící podklady nám zašlete online prostřednictvím tohoto požadavku.
Říkám si, pokud jim stačí, že ty samé údaje vyplním znovu do PDF https://www.cezdistribuce.cz/file/edee/ ... n_form.pdf , tak proč ně.ještě opravujeme zamítnuté stanovisko k žádosti - impedance proudové smyčky nemusí být měřena u výrobního zdroje do 800 W včetně, tu nevyžadujeme
Když porovnám online formulář a toto PDF, tak PDF formulář ovšem obsahuje navíc sekce:
- NASTAVENÍ OCHRAN
- POTVRZENÍ O VYDÁNÍ ZPRÁVY O REVIZI ELEKTRICKÉ INSTALACE (pokud není přiložena samostatně)
Nechal jsem tyto dvě sekce nevyplněné, protože pořád platí to vysvětlení, co jsem uvedl v původní žádosti, a poslal jako doplnění k původní žádosti.
Druhá prosba o doplnění chybějících podkladů
Jako reakci na doplnění podkladů tím vyplněným PDF formulářem jsem dostal znovu e-mail "OS: Doplnění podkladů k žádosti o připojení" s důvodem:
Co dále?Přehled chybějících podkladů:
Ve formuláři chybí potvrzení revizního technika. není vyplněno nastavení ochran a čas k připojení mikrozdroje po chybovém napěťovém stavu
Co se týče toho nastavení ochran, mohu zkusit zjistit od výrobce, jaké hodnoty jsou nastaveny z výroby.
Ale co to potvrzení revizního technika? Buďto ten, kdo vyřizoval to doplnění žádosti, nečetl mé původní vysvětlení, anebo si ČEZ stojí za tím, že revizi vyžadují i pro zdroje do 800 W.
Máte někdo představu, kolik taková revize stojí? Co třeba haryk, který nakonec revizi ČEZu dal? O kolik to elektrárnu prodražilo?
Případně máte někdo nápad, jak argumentovat ČEZ Distribuci, aby uznali, že revizi pro zdroje do 800 W nepotřebují?
Pardon za tak dlouhý příspěvek, ale věnoval jsem tomu celkem dost času (hlavně rešerší) a byl bych moc rád, kdyby se nám ČEZ Distribuci podařilo přimět, abychom i na distribučním území ČEZu měli takový "bezbolestný" proces jako u EGD.
Naposledy upravil(a) sustmi dne ned led 18, 2026 2:05 am, celkem upraveno 6 x.
-
sustmi
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Ještě dodám postřeh: Když porovnáte u EGD starší formulář žádosti Žádost výrobce elektřiny o zjednodušené připojení mikrozdroje NN (2024-12) a novější Žádost o zjednodušené připojení mikrozdroje NN (2025-10), tak se liší právě tím, že nový formulář neobsahuje sekci "Informace o revizní zprávě". 
- gupa
- Reputace: 163
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Proč nebyly opsány do žádosti ty odpojovací časy z certifikátu? Proč byla vyplněna nula.
Edit:
https://www.cezdistribuce.cz/file/edee/ ... o_form.pdf
Edit:
Naposledy upravil(a) gupa dne ned led 18, 2026 10:18 am, celkem upraveno 2 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
Radar
- Reputace: 52
1) Toto je ale formulář EGD, kolega ale zjevně řeší ČEZ
2) co ten soulad s RfG?
3) co ten protokol o souladu s PPDS4 - potvrzení zkušebny ke střídači?
odbočka: měření impedanční smyčky se u zdrojů do 800W včetně nepožaduje, co je ale tím "místem napojení k distribuční soustavě"
Kde se to má měřit? V ELM rozvaděči? V domovním rozvaděči na hlavním přívodu? V místě kde to připojuji fyzicky?
2) co ten soulad s RfG?
odbočka: měření impedanční smyčky se u zdrojů do 800W včetně nepožaduje, co je ale tím "místem napojení k distribuční soustavě"
Kde se to má měřit? V ELM rozvaděči? V domovním rozvaděči na hlavním přívodu? V místě kde to připojuji fyzicky?
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 919
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: CEZ: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Sustmi, posli jim to tam znovu, jako odpoved na tu revizi, ze dle toho a toho neni potreba.
Pripojujes hotovy vyrobek, kabelem do zasuvky. Zadny predpis nenarizuje nejakou revizi na pripojeni hotoveho vyrobku doma. Pracka, mycka, televize, cokoliv. To jen ve firmach jsou povinne revize, a to az po roce ci dvou od zakoupeni.
Na tom zarizeni neni co revidovat.
Pripojujes hotovy vyrobek, kabelem do zasuvky. Zadny predpis nenarizuje nejakou revizi na pripojeni hotoveho vyrobku doma. Pracka, mycka, televize, cokoliv. To jen ve firmach jsou povinne revize, a to az po roce ci dvou od zakoupeni.
Na tom zarizeni neni co revidovat.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Valdano
- Reputace: 232
- Lokalita: Česká Lípa
Napište jim zhruba toto:sustmi píše: ned led 18, 2026 1:29 amJako reakci na doplnění podkladů tím vyplněným PDF formulářem jsem dostal znovu e-mail "OS: Doplnění podkladů k žádosti o připojení" s důvodem:Co dále?Přehled chybějících podkladů: Ve formuláři chybí potvrzení revizního technika. není vyplněno nastavení ochran a čas k připojení mikrozdroje po chybovém napěťovém stavu
V aktuálně platném znění vyhlášky č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě, konkrétně v příloze č.4 části C - povinné přílohy žádosti v bodě 1.3. je jasně uvedeno, že zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení i hodnoty měření impedance smyčky jsou součástí povinných příloh pouze tehdy, pokud je součet instalovaných výkonů mikrozdrojů a zařízení pro ukládání elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW vyšší než 800 W. Z toho tedy logicky vyplývá skutečnost, že u mikrozdroje do 800W nejsou součástí povinných příloh ani výchozí revize ani hodnoty měření impedance smyčky. Doporučuji případně kontaktovat Energetický regulační úřad, který vám tuto skutečnost potvrdí.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned led 18, 2026 12:20 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Valdano
Ono to má háček a tím je proudová sonda pro limiter, což jim k žádosti už uvedl. Proudová sonda se nepřipojuje do zásuvky, ale musí se umístit někam k bytové rozvodnici a musí se přes ni protáhnout fázový vodič vedoucí od hlavního jističe do bytové rozvodnice, a to se u běžných proudových sond, které se k limiterům dodávají neobejde bez zásahu do elektroinstalace. Nicméně i přesto bych trval na tom znění bodu 1.3. v citované části přílohy č.4 ke zmíněné vyhlášce. Pravděpodobně by se to dalo chápat bez zásahu do elektroinstalace v případě, pokud by se k tomu limiteru dala použít neinvazivní proudová sonda, která se dá při umísťování na vodič rozevřít podobně jako to jde třeba u klešťového ampérmetru. V takovém případě by bylo možné umístit sondu na fázový vodič aniž by se odpojoval od stávající elektro instalace.cipis píše: ned led 18, 2026 11:06 amPripojujes hotovy vyrobek, kabelem do zasuvky. Zadny predpis nenarizuje nejakou revizi na pripojeni hotoveho vyrobku doma.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned led 18, 2026 12:43 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Soban
- Reputace: 302
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Já nevím ale byl jsem v domnění že k těmto zařízením se dodávají nacvakávací proudové sondy takže nemusíš žádný kabel odpojovat a na videu jsem viděl balkonovku co ten přenos byl dokonce bezdrátový.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
Valdano
Já právě viděl balkonovku do zásuvky kde ta proudová sonda nebyla nacvakávací a musel se přes ni fázový vodič provléknout. Takže asi záleží jak to má řešeno ta která balkonovka. Pokud si sustmi pořídí balkonovku s bezdrátovým smartmetrem a nacvakávací proudovou sondou, pak by to mělo být bez zásahu do elektroinstalace na což se může v případě další tahanice okolo toho také odvolat.
Bezdrátový smartmetr s neinvazivní nacvakávací sondou myslím obsahuje balkonovka ACrevPower s mikroměničem SPD-800. Sustmi sice zmiňoval měnič ACrevPower SP-800, který limiter vůbec neobsahuje a tím ani nepodporuje spolupráci s tím smartmetrem, ale to se asi jen spletl, protože k němu zároveň zmiňoval proudovou sondu a ta je součástí toho smartmetru, který je kompatibilní s mikroměničem SPD-800, ale ne s SP-800.
Bezdrátový smartmetr s neinvazivní nacvakávací sondou myslím obsahuje balkonovka ACrevPower s mikroměničem SPD-800. Sustmi sice zmiňoval měnič ACrevPower SP-800, který limiter vůbec neobsahuje a tím ani nepodporuje spolupráci s tím smartmetrem, ale to se asi jen spletl, protože k němu zároveň zmiňoval proudovou sondu a ta je součástí toho smartmetru, který je kompatibilní s mikroměničem SPD-800, ale ne s SP-800.
-
sustmi
Hlavní důvod je ten, že certifikát https://lagertechnik-koeln.de/mediafile ... ikat_1.pdf obsahuje zkušební měření podle německé normy VDE-AR-N 4105 a obsahuje hodnoty:gupa píše: ned led 18, 2026 10:06 amProč nebyly opsány do žádosti ty odpojovací časy z certifikátu? Proč byla vyplněna nula.
Edit:
dokumentvyrobnihomoduluvyrobny-a1_nesynchro_form.pdf — Mozilla Firefox.png
| Protective function | Set value | Tripping value | Tripping value NS protection |
|---|---|---|---|
| Rise-in-voltage protection U >> | 1.25 * Un | 1.243 Un | 139 ms |
| Rise-in-voltage protection U > | 1.10 * Un | 1.100 Un | 500 s |
| Voltage drop protection U < | 0.8 * Un | 0.791 Un | 3027 ms |
| Voltage drop protection U < | 0.45 * Un | 0.448 Un | 315 ms |
| Frequency decrease protection f < | 47.5Hz | 47.50 Hz | 122 ms |
| Frequency increase protection f > | 51.5Hz | 51.50 Hz | 110 ms |
Takže se tam liší ty úrovně Un, při kterých ochrana měnič odpojí.Pro ochrany výroben s fázovými proudy do 16 A (výrobny do 800 W a výrobny s VM A1) provozovaných
paralelně s distribuční sítí nn, na které se vztahuje [28], platí následující tabulka:
(1) Pokud ochrana nemá 2. stupeň, 1. stupeň bude nastaven na 1,15 Un a 0,1 s.
Funkce Požadované nastavení Poznámka Nadpětí 2. stupeň (1) U >> 1,2 Un 0.1 s okamžitá hodnota Nadpětí 1. stupeň U > 1,15 Un 5 s okamžitá hodnota Nadpětí – 10 min 1,11 Un (2) 0 10min průměr Podpětí 1.stupeň U < 0,7 Un 2,7 s okamžitá hodnota nesynchronní VM Podpětí 1.stupeň U < 0,7 Un 0,5 s okamžitá hodnota synchronní VM Podpětí 2.stupeň U << 0,45 Un 0,2 s okamžitá hodnota Nadfrekvence f > 51,5 Hz 0,1 s Podfrekvence f < 47,5 Hz 0,1 s
(2) Pokud není možné nastavit desetiminutový průměr, bude ochrana nastavena na 1,11 Un a 60 s.
A kdybych vyplnil hodnot 3027 ms do pole, kde má být podle PPDD hodnota 2700 ms, tak by se jim to nemuselo líbit.
Prostě výrobce v certifikátu https://sunup.lt/produktas/acrevpower-s ... 0wf3d2bnti tvrdí, že mikroměnič vyhovuje normě EN 50549-1, tak bych očekával, že to bude stačit.
Nicméně, co se týče nastavení ochran, tam takový problém nevidím. Buďto by výrobce dodal průkaz o nastavení, se kterým bude ČEZ spokojený, nebo bych případně začal hledat jiný mikroměnič, kde budou odpovídající ochrany.
Co je pro mě zásadním je ta nutnost revize. Co jsem hledal na internetu, tak se revize FVE pohybovala v částkách "od 3 500 Kč". Nevím, jestli je to pro velké systémy a v případě mého systému by to mohlo být levnější. Ale stejně se mi nechce obětovat třeba 2 roky návratnosti investice do revize, pokud podle legislativy a distributora EGD není potřeba.
-
sustmi
Děkuji. Nevím, jestli není spíše mou zodpovědností, abych jejich chování řešil s ERU, ale zkusím nejprve tohle a pak bych se případně obrátil na ERU, aby vydal své stanovisko k nutnosti revize v podobných případech.Valdano píše: ned led 18, 2026 11:38 amNapište jim zhruba toto:sustmi píše: ned led 18, 2026 1:29 amJako reakci na doplnění podkladů tím vyplněným PDF formulářem jsem dostal znovu e-mail "OS: Doplnění podkladů k žádosti o připojení" s důvodem:Co dále?Přehled chybějících podkladů: Ve formuláři chybí potvrzení revizního technika. není vyplněno nastavení ochran a čas k připojení mikrozdroje po chybovém napěťovém stavu
V aktuálně platném znění vyhlášky č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě, konkrétně v příloze č.4 části C - povinné přílohy žádosti v bodě 1.3. je jasně uvedeno, že zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení i hodnoty měření impedance smyčky jsou součástí povinných příloh pouze tehdy, pokud je součet instalovaných výkonů mikrozdrojů a zařízení pro ukládání elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW vyšší než 800 W. Z toho tedy logicky vyplývá skutečnost, že u mikrozdroje do 800W nejsou součástí povinných příloh ani výchozí revize ani hodnoty měření impedance smyčky. Doporučuji případně kontaktovat Energetický regulační úřad, který vám tuto skutečnost potvrdí.
EDIT: Ještě bych doplnil, že vidím docela paradox v tom, že zde https://www.cezdistribuce.cz/pro-zakazn ... eho-zakona ČEZ radí:
ale přitom v žádosti je potřeba revize hotové instalace.doporučujeme vám podat standardní žádost o připojení mikrozdroje zde, a to ještě před samotnou realizací výrobny.
Naposledy upravil(a) sustmi dne ned led 18, 2026 2:16 pm, celkem upraveno 1 x.
-
sustmi
Co se týče té proudové sondy, tak si nejsem jistý, jestli je nacvakávací, nebo ne, ale čekal bych, že i kdyby ne, tak prostě jen poprosím elektrikáře, aby to tam zapojil a ten by nic neměnil ve zbytku elektroinstalace (jen odpojil vodič a znovu připojil), takže co na tom revidovat? A takový zákrok by byl určitě podstatně levnější, než celá revize.
Co se týče označení SP-800 a SPD-800 (a někde jsem viděl dokonce SP-800D), tak nemám úplně jasno, jestli se liší přítomností toho limiteru. Viděl jsem v datasheetech, že SPD-800 má maximální výkon 800 W, zatímco SP-800 má 720 W.
Jelikož v Příloze 4 PPDS podle tabulky 1 spadají do podkategorie A1 výrobny s výkonem větším nebo rovným 800 W. Raději jsem šel tou bezpečnější cestou SP-800, který má výkon 720 W.
Ale s tím výkonem je to taky zábava, protože někde jsem četl, že se to posuzuje podle výkonu panelů, nikoliv střídače, což moc nedává smysl (protože na distribuční síť má vliv to, kolik umí dodat střídač - panely bych mohl mít klidně 1 MWp, ale když střídač dodá max. 800 W, tak distribuční síť nikdy více neuvidí).
Nicméně z odpovědí ČEZ Distribuce se zdá, že oni berou ty výjimky pro výkon do 800 W včetně.
Co se týče označení SP-800 a SPD-800 (a někde jsem viděl dokonce SP-800D), tak nemám úplně jasno, jestli se liší přítomností toho limiteru. Viděl jsem v datasheetech, že SPD-800 má maximální výkon 800 W, zatímco SP-800 má 720 W.
Jelikož v Příloze 4 PPDS podle tabulky 1 spadají do podkategorie A1 výrobny s výkonem větším nebo rovným 800 W. Raději jsem šel tou bezpečnější cestou SP-800, který má výkon 720 W.
Ale s tím výkonem je to taky zábava, protože někde jsem četl, že se to posuzuje podle výkonu panelů, nikoliv střídače, což moc nedává smysl (protože na distribuční síť má vliv to, kolik umí dodat střídač - panely bych mohl mít klidně 1 MWp, ale když střídač dodá max. 800 W, tak distribuční síť nikdy více neuvidí).
Nicméně z odpovědí ČEZ Distribuce se zdá, že oni berou ty výjimky pro výkon do 800 W včetně.
Naposledy upravil(a) sustmi dne ned led 18, 2026 2:18 pm, celkem upraveno 2 x.
-
sustmi
Nejsem si jistý, na co a koho reagujete. Můžete to upřesnit?Radar píše: ned led 18, 2026 10:08 am1) Toto je ale formulář EGD, kolega ale zjevně řeší ČEZ
2) co ten soulad s RfG?
-
Valdano
Zde je odkaz a červeně citace ustanovení přímo z aktuálního znění zmíněné vyhlášky č. 16/2016 Sb.sustmi píše: ned led 18, 2026 1:29 amJako reakci na doplnění podkladů tím vyplněným PDF formulářem jsem dostal znovu e-mail "OS: Doplnění podkladů k žádosti o připojení" s důvodem:Co dále?Přehled chybějících podkladů: Ve formuláři chybí potvrzení revizního technika. není vyplněno nastavení ochran a čas k připojení mikrozdroje po chybovém napěťovém stavu
Část C - povinné přílohy žádosti
1. Jednoduchá dokumentace skutečného provedení mikrozdroje nebo zařízení pro ukládání elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW:
...
1.3. Zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení obsahující náležitosti dle ČSN včetně naměřených hodnot impedance poruchové smyčky v místě připojení (hlavní domovní kabelové nebo pojistkové skříni), pokud je součet instalovaných výkonů mikrozdrojů a zařízení pro ukládání elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW vyšší než 800 W.
Níže uvádím formálnější návrh odpovědi vůči ČEZu zelenou barvou textu.
Věc: Nesouhlas s požadavkem na doložení revizní zprávy k žádosti č. [Zde doplňte číslo žádosti]
Vážený týme ČEZ Distribuce,
reaguji na Váš požadavek ohledně doplnění podkladů k mé žádosti o zjednodušené připojení mikrozdroje o instalovaném výkonu 800W, konkrétně na požadavek doložení zprávy o výchozí revizi elektrického zařízení.
Tento požadavek považuji za neoprávněný, neboť je v přímém rozporu s aktuálně platným zněním vyhlášky č. 16/2016 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě.
Odůvodnění: Dle přílohy č. 4, části C, bodu 1.3 výše zmíněné vyhlášky jsou zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení a hodnoty měření impedance smyčky povinnou součástí žádosti pouze tehdy, pokud je součet instalovaných výkonů mikrozdrojů a zařízení pro ukládání elektřiny vyšší než 800 W.
Vzhledem k tomu, že instalovaný výkon zařízení, které teprve hodlám instalovat je 800W, nespadá tato instalace do povinnosti dokládat revizní zprávu ani měření impedance smyčky pro účely připojení k distribuční soustavě. Zařízení splňuje veškeré technické požadavky pro zjednodušený režim připojení a bude připojeno v souladu s pokyny výrobce do stávající schválené domovní instalace.
Vzhledem k výše uvedenému Vás žádám o řádné posouzení mé žádosti v souladu s platnou legislativou a o potvrzení o splnění podmínek pro zjednodušené připojení bez nutnosti dokládat tyto nadbytečné dokumenty.
V případě setrvání na Vašem požadavku budu nucen postoupit celou záležitost k prošetření Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) jako podnět k porušení ustanovení vyhlášky o podmínkách připojení.
S pozdravem
[Zde doplňte svůj podpis a kontakt]
-
Mex
- Reputace: 319
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Jen mimo soutěž: i když je proudové trafo nacvakávací, tak to asi ve většině případů nebude znamenat, že ho bude možné jen tak snadno někde nacvaknout bez nějaké demontáže a následné montáže.Soban píše: ned led 18, 2026 12:39 pmJá nevím ale byl jsem v domnění že k těmto zařízením se dodávají nacvakávací proudové sondy takže nemusíš žádný kabel odpojovat a na videu jsem viděl balkonovku co ten přenos byl dokonce bezdrátový.
To trafo většinou není tak úplně malé, a přívodní kabel nebývá natolik volně vedený, aby se to tam dalo jen tak nacvaknout.
Třeba já jsem s proudovými trafy silně bojoval. A protože 3 velké nacvakávací (co jsem dostal se smartmetrem) bych do rozvaděče asi asi nedostal, tak jsem si koupil jiná trafa. Jsou protahovací, což mimochodem znamená, že jsou i přesnější.
A jsou mnohem menší, tak jsem jich tam dostal dokonce 6. Tři pro měnič, další 3 pro nezávislý dohledový systém.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 919
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
On je zasadni problem v tom otevreni rozvadece a doplneni mereni a jeho vyvedeni ven. To si zasah "kvalifikovaneho" elektrikare vyzaduje, ale netusim, jak je na tom revize, jestli po tomto zasahu je potreba nova, protoze se zasahlo do rozvadece. Byt je to jen trafo, tak tam je neco navic. Ale zase tepelne zatizeni se nezmenilo, tak asi neni duvod.
Tedy ikdyby to mel revizak videt, tak je to tak za tisicovku a ne za 3,5 ...
Tedy ikdyby to mel revizak videt, tak je to tak za tisicovku a ne za 3,5 ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V