Probijeni panelu
Souhrn tématu
Uživatel popisuje měření napětí na monokrystalickém solárním panelu 500W, který vykazuje neobvyklé napětí mezi póly a rámem. Diskuze se zaměřuje na možné příčiny, jako je špatná dioda nebo indukované napětí z kovové konstrukce pergoly, a doporučuje správné měření izolace pomocí Megmetru. Dále se probírá vliv počasí a regulátoru MPPT na naměřené hodnoty a jak správně ověřit funkčnost panelu za ideálních podmínek.
-
Kamil l
- Reputace: 0
Probijeni panelu
Zdravím
Mám monocrystal panel 500w je oboustrany.
Dnes jsem panel pres den odpojil a měřil.
-pol z panelu na rám panelu indikovalo napětí 5v
+ pol na rám indikoval napětí 0.3v
Rám panelu přištoubován na kovovou konstrikci pergoly. Ta je 0,5m v zemi o 6 sloupcích tyčí o průměru 3cm. Při nabíjení přes den hodnoty na regulátoru skačou přiblizně každe 3s z 48v, 23v, 17v a pak zpet ustalí se na 26v 0.8A
Panel má hodnoty cca 48v 10A
=měření proběhlo ve dne kdy bylo inverzní počasí( zatáhlá obloha) cca v poledne.
Nikde na panelu není znát propálení nebo deformace. Kabely napajení jsou ve vzduchu nemají kontakt s ničím vodivém ( sníh, led, voda ).
Prosím o radu co muže indukovat toto napeťí - napdla mě špatná dioda.
V noci ukazuje napeti na regulatoru od 0.3v -3V
Mám monocrystal panel 500w je oboustrany.
Dnes jsem panel pres den odpojil a měřil.
-pol z panelu na rám panelu indikovalo napětí 5v
+ pol na rám indikoval napětí 0.3v
Rám panelu přištoubován na kovovou konstrikci pergoly. Ta je 0,5m v zemi o 6 sloupcích tyčí o průměru 3cm. Při nabíjení přes den hodnoty na regulátoru skačou přiblizně každe 3s z 48v, 23v, 17v a pak zpet ustalí se na 26v 0.8A
Panel má hodnoty cca 48v 10A
=měření proběhlo ve dne kdy bylo inverzní počasí( zatáhlá obloha) cca v poledne.
Nikde na panelu není znát propálení nebo deformace. Kabely napajení jsou ve vzduchu nemají kontakt s ničím vodivém ( sníh, led, voda ).
Prosím o radu co muže indukovat toto napeťí - napdla mě špatná dioda.
V noci ukazuje napeti na regulatoru od 0.3v -3V
-
pibi
- Reputace: 343
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Probijeni panelu
Pokud byla uvedená napětí změřená klasickým multimetrem. který má vstupní odpor 20MOhm, tak to neřekne vůbec nic.
Jestli panel probíjí na rám, zjistíš asi jedině měřičem izolace, třeba obyčejný Megmet, nebo něco podobného, s měřícím napětím aspoň 100V, samozřejmě na odpojeném panelu.
Měření výkonu panelu při zatažené obloze také nic neřekne. To, že hodnoty na regulátoru skáčou, asi jen indikuje činnost MPPT, který hledá bod nejvyššího výkonu.
Změř výkon při přímém oslunění a jasné obloze, tam by se třeba mohl blížit tabulkovým parametrům.
Máš s panelem nějaké potíže, nebo jsi jen něco naměřil a zjišťuješ co to znamená?
Jestli panel probíjí na rám, zjistíš asi jedině měřičem izolace, třeba obyčejný Megmet, nebo něco podobného, s měřícím napětím aspoň 100V, samozřejmě na odpojeném panelu.
Měření výkonu panelu při zatažené obloze také nic neřekne. To, že hodnoty na regulátoru skáčou, asi jen indikuje činnost MPPT, který hledá bod nejvyššího výkonu.
Změř výkon při přímém oslunění a jasné obloze, tam by se třeba mohl blížit tabulkovým parametrům.
Máš s panelem nějaké potíže, nebo jsi jen něco naměřil a zjišťuješ co to znamená?
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- betmen
- Reputace: 162
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
panel na karavane mi tiez ukazuje v noci 1V, kedze parkujem pod lampou.
takze to by som si nevsimal.
panel meraj odizolovany od zeme/pergoly za slnecneho dna. ako pise Pibi, idealne aj s Megmetom.
a este otazka, tu kovovu pergolu mas potencialne zrovnanu s mppt/menicom a sustavou v dome?
takze to by som si nevsimal.
panel meraj odizolovany od zeme/pergoly za slnecneho dna. ako pise Pibi, idealne aj s Megmetom.
a este otazka, tu kovovu pergolu mas potencialne zrovnanu s mppt/menicom a sustavou v dome?
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
-
Soban
- Reputace: 302
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
Odpoj panel od regulátoru, ukazuje potom 0V?
Pokud ano je to OK.
Potom změř napětí na panelech, samozřejmě můžeš něco naměřit protože měřák má velký vstupní odpor, tak panel může nějaké napětí dát, stačí ten panel trochu zatížit a napětí zmizí.
Jinak jaký je problém?
Pokud ano je to OK.
Potom změř napětí na panelech, samozřejmě můžeš něco naměřit protože měřák má velký vstupní odpor, tak panel může nějaké napětí dát, stačí ten panel trochu zatížit a napětí zmizí.
Jinak jaký je problém?
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh