Řešení přívodu vzduchu ke kotli na dřevo v sklepních místnostech

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na efektivní řešení přívodu vzduchu ke kotli na dřevo umístěnému ve sklepních místnostech. Uživatelé sdílejí zkušenosti s instalací vzduchových trubek z venkovní strany, izolací a předehřevem vzduchu, aby se minimalizovalo ochlazování sklepních prostor a zlepšila účinnost spalování. Probírá se také problematika kondenzace a možné úspory energie při správném přívodu vzduchu.
jova
Reputace: 34
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Řešení přívodu vzduchu ke kotli na dřevo v sklepních místnostech

Nový příspěvek od jova »

Zdravím, mám kotel ATMOS - dřevoplyn a je bohužel dost nešťastně postavený uprostřed sklepních místností. Při svém provozu potřebuje dost vzduchu na spalování a tak si ho „bere“ ze všech škvír co jsou v oknech, dveřích … Tím pádem se ty místnosti dost ochlazují. Rád bych to nějak vyřešil. Napadá mě vrtnou někde venkovní zeď a přivést k tomu kotli alespoň 100-150mm rourou čerstvý vzduch z venku přes jednu z těch místností. Bohužel se to bude muset určitě vést pod stropem.
Mám ale obavy, jak se ta roura bude chovat při současných teplotách, jestli na jejím povrchu to nebude rosit, namrzat, tím pádem kapat voda a tak. Neřešil jste to už někdo, případně nemáte s tím zkušenost?
wattman
Reputace: 12

Re: Řešení přívodu vzduchu ke kotli na dřevo v sklepních místnostech

Nový příspěvek od wattman »

Ahoj, omotat izolaci a horni vrstva nejaka parotesna folie at se tam nedostava vzdusna vlhkost. Nebo tomu udelat z eps kastlik a slepit penou.
gupa
Reputace: 163
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Kotel má vlastní povrchové a provozní z neoptimálních podmínek ztráty plus ztráty do komína. První informace je, jestli je teplota spalin ve středu proudu kouřovodu vyšší než momentální teplota vývodu teplé, a lepší vracecí se studené. Druhá věc je předehřev vstupního vzduchu. Třetí která je absolutně nejvyšší energetickou a neznámou třídou kotlů (nevím jestli je to na papíru pro standardy a třídy kotlů předchystáno, ale myslím si že jo, protože je to jen o systému přenést dokonale energii v kotlovém průmyslu) je tepelný výměník z teploty spalin s hodnotou okolo vratné vody 28 -50°C, které se přenese znovu zpět do topného systému nebo podle teplé což záleží na konstukci výměníku kotle a tím je výměna okolo 60-100°C zpět do topného systému)

Ztráty provozní jsou z nedostatečně čistého výměníku, neoptímální mísení okruhů, nepřizpůsobení a špatná úprava vstupu vzduchu (primár, sekundár, tercier a quadro vstup(py)) Např. ztráty ze znečištěného výměníku nebo špatné konstukce nebo teplosměnnosti jsou první nejvyšší ztrátou kotlů. Rozdíly Δ rozdíly mezi ssebou (problémy) jsou velmi patrné a lehko zjistitelné o kolik platím víc za takové ztráty.

Pokud mohu soudit, nejlepší je vstup přes obvodové zdivo nebo výměník které snese předehřev ze ztrát kotle byť stěnou vyhřívaného objektu nebo z kouřovodu. Tím jsem sdělil násedující obrázek řešení. Buď je dvojitý komín, což inženýři šílí protože to neznají u kotlů krom řešení u kondenzačního kotle, dále u předehřevu přes místnost o jeho objem která je vyhřívaná ztrátou z povrchu kotle.

Proč předehřev? Protože vstupy(1,2,3,4) do plamenů kotle musí být předehřátý na co nejvyšší a předem známou teplotu teploty. Takže vstup trubou exterier - plamen je dost o dalších ztrátách z přenosu dřevo - ledový vzduch. Proč? protože reaktor (součást zplyňovacího procesu) je podchlazován a syntetický plyn má jinou výstupní hodnoty syntetického plynu pod reduktorem (tryskou). Také dochází k jedné příčině u jednoho z jevů a příčiny při podchlazování a tzv. bouchání kotlů, cyklické výbuchy. A to jsou vše ztráty.

Takže za mne je lepší řešení a hlavně jednodušší přes místnost(i) temperované od povrchu kotle bez přívodní truby. Lepší je odvod tepla z předehřevu přes ztráty ze spalin někde na konci otopného systému místo od plamene.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
Miyuki
Reputace: 21
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž

Nový příspěvek od Miyuki »

Jde použít hadice na vzduchotechniku, prodávají se už izolované a stojí to pár korun
Třeba jako tohle
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
cipis
Moderátor
Reputace: 906
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

To ale furt neřeší to, o čem se snažil informovat gupa - totiž kotli dáváš pak mnohem studenější vzduch než ho má přes místnosti. A to se pak projeví na efektivitě spalování. Co jsem tak pochopil, a dává mi to smysl, tak nejlepší by bylo něco na způsob koaxiálního vedení u kondenzačních kotlů. Kdy se nasávaný vzduch ohřeje od spalinové cesty. Tj. prostě ten studený vzduch ohřát ne až plamenem v kotli, ale už předem spalinami.

Izolace té trubky pomůže akorát té vodě, ne efektivitě celého systému. Sice bude třeba sklep teplejší, ale kotel bude spalovat s horší účinností, no a ve finále to, co ušetříš na sklepu, tak projedeš na celém topení.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
jova

Nový příspěvek od jova »

No vy mi chlapi dáváte. A já myslel, jak to budu mít jednoduché, provrtám díru, natáhnu trubku a bude to. Podle vás by tedy asi bylo nejvhodnější, tu rouru dotáhnout do místnosti s kotlem, a tam už to nechat ať si to přisaje, co chce. Mimochodem, ATMOS dělá variantu přívodu vzduchu přímo do kotle: https://www.atmos.eu/prislusenstvi/exte ... atmos-a25/ . Je to tedy na peletky, já mám na kusové dřevo, ale asi by v tom zase tak velký být rozdíl, byt nemusel a nebo, ne?
sindyk
Reputace: 72

Nový příspěvek od sindyk »

Tak jsem to chtěl před chvílí napsat - překlenout izolovanou trubkou jen vedlejší místnost, kolem kotle nechat vzduch už ohřát. Koupil bych normální plastovou trubku a na ni natáhl izolační návlek z vaty a hliníkové folie.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
cipis
Moderátor
Reputace: 906
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Asi to budeš muset zkusit.
Tak jak tak asi ten průvan bude lepší "zrušit", takže bych začal tou rourou do kotelny, no a pak se uvidí, jestli ji protáhneš až ke kotli, budeš řešit předehřev nebo to tak prostě necháš ...

Budu řešit něco podobného doma, u plynového kotle, který má historicky přívod vzduchu z ulice, takovou plechovou trasou, ze zazděného okénka (kam se dal plynoměr) dolů k podlaze. No ale celou dobu jsou dveře do sklepa s velkou mezerou nad a pod dveřmi, no a strašlivě tama táhne, dřív to nevadilo, ale jak je tam FVE, tak tam člověk tráví víc času ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
unicast
Reputace: 412
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Zase do stejného objemu se při nižší teplotě vejde víc atomů kyslíku, což to menší množství tepelné energie v tom spalovaném vzduchu může do jisté míry kompenzovat.

"Rekuperační trubka" má zas problém spočívající v dehtování a kondenzaci páry ze spalin na stěnách té trubky (a její následné koroze... a koroduje postupně i "nerez", i když pomaleji). Čili buď se smíříš s jistou míru neefektivity, pak se věci dají dělat jednodušše a "selským rozumem", nebo se budeš snažit o vysokou efektivitu a narážet na nové problémy, které to intuitivní řešení nemají.

Za mě je rozhodně lepší nasávat vzduch zvenčí trubkou, než netěsnostmi v plášti budovy. Ten vzduch se totiž někde tak jako tak musí ohřát a pak je možná i lepší, když k tomu dojde přímo v ohništi, než někde ve vytápěné místnosti nad radiátorem.
Franta2776
Reputace: 515

Nový příspěvek od Franta2776 »

Já bych si zvolil jednu místnost, kde mi nevadí ochlazeni. Taková místnost se v baráku hodí. Do té bych udĕlal díru. Ta místnost bude fungovat jako předehřev vzduchu pro kotel. Mám to podobnĕ, kamna mi nasávají ze sklepa a do sklepa vede 2m trubky 200mm.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE
Reputace: 275
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Ten přívod vzduchu pro pelety je nepoužitelný pro klasický Atmos na dřevo.

Naši mladý mají 18kW Atmos na dřevo a v kotelně je 30°C i s děravými dveřmi (staré dveře z 3cm fošen)

Pro výměnu dveří jim kominik doporučil průměr trubky stejný jako je průměr komínu se a se zpětnou klapkou, tj. 180mm průměr trubky pro přívodní vzduch.

Klapka přivírá sama, podle toho, co kotel potřebuje.

Izolovaná trobka na okraj kotelny stačí, vzduch se sám v kotelně ohřeje z odpadového tepla kotelny - Jova jistě potvrdí, že je tam teplíčko dostatečné.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
jova

Nový příspěvek od jova »

Já tím kotlem vytápím pomalu celé to přízemí, ale o to víc mě štve, že si tahá ten studený vzduch z pod dveří... a prakticky ochlazuje ty další místnosti, když by nemusel.
Ten přívod vzduchu k hořáku, jsem uváděl jen jako příklad, kdy jde do kotle studený vzduch a evidentně mu to nevadí, když to sám výrobce dodává.
Mex
Reputace: 313
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Vzal jsem do ruky svou úžasnou kalkulačku Canon (umí nejen 4 základní operace, ale dokonce i odmocninu) a chvilku počítal.
Na vygenerování 1kWh tepla u účinného plynového kotle spotřebuju něco málo přes 0.1m3 plynu, a k tomu cca 1m3 vzduchu.
U pevných paliv je to horší, tam potřebuju toho vzduchu tak 2x tolik. Řekněme 2m3 vzduchu na 1kWh tepla.

Vzduch má tepelnou kapacitu zhruba 1kJ/kg/K.
Kubík vzduchu váží bajvoko zhruba 1.3kg.

Takže při rozdílu teploty teplého vzduchu zevnitř a studeného zvenku třeba 20°C spotřebuje ten studený vzduch navíc 26kJ (tj. 0.007kWh) tepla na 1kWh vyrobeného tepla.

Takže pokud bych nepoužil studený vzduch zvenku ale ohřátý třeba tím koaxiálním komínem, ušetřím u plynu kolem 0.7% (v praxi řekněme kolem 1%), u pevných paliv kolem 2%.

Já za topení plynem dám ročně cca 20 tis. Kč, takže bych ušetřil kolem 200 Kč.
Sice to není moc, ale je to víc, než bych si bez počítání myslel.
Takže Jovův post byl pro mě inspirativní.