Rada ohľadne prípravy TUV - bojler s tepelným čerpadlom
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na správné zapojení bojleru s tepelným čerpadlem Ariston NUOS EVO 150 a elektrokotle pro ohřev teplé užitkové vody (TUV). Uživatelé radí, jak optimalizovat využití fotovoltaických panelů, regulátor Sapro a správné zapojení elektrických spirál, aby se minimalizovaly ztráty a maximalizovala efektivita ohřevu. Důraz je kladen na plánování, správné nastavení regulace a možnost obcházení bojleru v letních měsících.
-
Laci23
- Reputace: 0
Re: Rada ohľadne prípravy TUV - bojler s tepelným čerpadlom
Jasné tomu úplne rozumiem.
V izbe je 100l a pod terasou bude 200l.
Priorita č1 bude 100l, a až potom bude bojler 200l.
Rozmýšľam ešte nad tým že ten 100 l bojler nebudem odpájať od elektrokotla. Keď budú zimné mesiace bez slnka tak nech mi elektokotol ohrieva vodu.
V izbe je 100l a pod terasou bude 200l.
Priorita č1 bude 100l, a až potom bude bojler 200l.
Rozmýšľam ešte nad tým že ten 100 l bojler nebudem odpájať od elektrokotla. Keď budú zimné mesiace bez slnka tak nech mi elektokotol ohrieva vodu.
- JirkaE
- Reputace: 275
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Laci23 píše: úte led 06, 2026 10:38 amRozmýšľam ešte nad tým že ten 100 l bojler nebudem odpájať od elektrokotla. Keď budú zimné mesiace bez slnka tak nech mi elektokotol ohrieva vodu.
To jsou zbytečné ztráty, regulátor Sapro lze naprosto přesně nastavit, kdy má začít ohřívat ze sítě, na jaké teplotě a kdy má zas síť odpojit = po jakém čase, nebo na jaké teplotě.
Nechávat tam ten kotel, mě nedává smysl... Nebo nějakou informaci nevím.
Regulátor Sapro vyždíme maximum z panelů a potřebný zbytek bojleru ohřeje ze sítě - stačí správně nastavit
Nastavit pravidla a automatizaci pro ohřev kotle je taky možný, ale jeví se to jako zbytečná komplikace, když to může dělat zařízení jedno
Edit: Stále nevíme co je to za kotel a jaké má spirály a je-li nutné kupovat spirálu, nebo použít rovnou jednu spirálu kotle na panely...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
Laci23
Ten ohrev elektrokotlom som chcel časom zrušiť. Musím si naštudovať viac info o regulátore Sapro.
Edit: je to Elektrokotol Raja 12kW (písal som to v úvode). Nevadí ak si si to nevšimol.
Edit: je to Elektrokotol Raja 12kW (písal som to v úvode). Nevadí ak si si to nevšimol.
- JirkaE
Promiň, opravdu jsem si nevšiml 
Já teda v tom smysl nevidím, použít komponenty (spirály) toho kotle, teoreticky ta nová a přesněji zvolená spirála (se správným odporem versus napětí panelů) je jednodušší = čím jednodušší řešení - tím lepší (méně rizik spojených s tím, že se něco porouchá - můj osobní názor - samozřejmě spirála s provozním a havarijním termostatem)
Jedna wifi, jeden přívod AC ze sítě - jeden přívod FV z panelů a možnost z přebytků FV ohřívat druhý předřazený bojler.
O regulátoru Sapro už toho mnoho nastudovat nejde - jako často - manuál není úplně ideální - mám-li to říct kulantně a diplomaticky
Za mě s jednou krabicí - bez dalších úprav a opičáren ovládáš kompletně celý ohřev vody, vše vidíš krásně ve webovém prohlížeči, včetně statistik výkonů a teplot.
Včetně toho záložního ohřevu ze sítě - v dobách temna
který lze dle potřeb naprosto přesně nastavit jak komu vyhovuje - podle spotřeby teplé vody - nebo podle toho kdy přichází na panely stín apodobně...
Pokud k tomu přidám i českou podporu a servis a případný pozáruční servis - od stabilního výrobce - není co řešit.
Já teda v tom smysl nevidím, použít komponenty (spirály) toho kotle, teoreticky ta nová a přesněji zvolená spirála (se správným odporem versus napětí panelů) je jednodušší = čím jednodušší řešení - tím lepší (méně rizik spojených s tím, že se něco porouchá - můj osobní názor - samozřejmě spirála s provozním a havarijním termostatem)
Jedna wifi, jeden přívod AC ze sítě - jeden přívod FV z panelů a možnost z přebytků FV ohřívat druhý předřazený bojler.
O regulátoru Sapro už toho mnoho nastudovat nejde - jako často - manuál není úplně ideální - mám-li to říct kulantně a diplomaticky
Za mě s jednou krabicí - bez dalších úprav a opičáren ovládáš kompletně celý ohřev vody, vše vidíš krásně ve webovém prohlížeči, včetně statistik výkonů a teplot.
Včetně toho záložního ohřevu ze sítě - v dobách temna
Pokud k tomu přidám i českou podporu a servis a případný pozáruční servis - od stabilního výrobce - není co řešit.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
Laci23
v pohode...nič sa nestalo.
Ten elektrokotol používam na podlahové vykurovanie domu. Nechcel by som ho nejak upravovať a vyberať tie špirály z elektrokotla. Ten nech mi zatiaľ vykuruje dom. Časom bude možno tepelko. To sa ešte uvidí.
Ako píšeš...ten manuál nie je ideálny ale asi viem "co tím chtěl básník říci".
Ten elektrokotol používam na podlahové vykurovanie domu. Nechcel by som ho nejak upravovať a vyberať tie špirály z elektrokotla. Ten nech mi zatiaľ vykuruje dom. Časom bude možno tepelko. To sa ešte uvidí.
Ako píšeš...ten manuál nie je ideálny ale asi viem "co tím chtěl básník říci".
- JirkaE
Já si neustále pohrávám s průtokovým řešením, ale to nic nemění na faktu, že FV je potřeba využít na 100% když něco ty panely dávají a někam to uložit a voda je velmi dobré a levné uložiště.
Teď mám objednané komponenty pro ,,průtokáč" který bude ze 4 spirál 750W 48V (2+2) celkem 3kW na 48V.
To nejlevnější co půjde postavit, tj. kus trubky, dvě téčka a dvě spirály proti sobě.
Pokud to máš ale pro podlahovku, nemá smysl do toho zasahovat a naopak bych doplnil TČ na FV a akumulačku k tomu, aby se v době sluníčka ohřála co nejvíc.
Elektrokotel pak může sloužit jako záložní zdroj pro topení v době temna a může zůstat jak je
Teď mám objednané komponenty pro ,,průtokáč" který bude ze 4 spirál 750W 48V (2+2) celkem 3kW na 48V.
To nejlevnější co půjde postavit, tj. kus trubky, dvě téčka a dvě spirály proti sobě.
Pokud to máš ale pro podlahovku, nemá smysl do toho zasahovat a naopak bych doplnil TČ na FV a akumulačku k tomu, aby se v době sluníčka ohřála co nejvíc.
Elektrokotel pak může sloužit jako záložní zdroj pro topení v době temna a může zůstat jak je