Proudová špička při připojení mppt regulátoru k systému
Souhrn tématu
Uživatel popisuje zkušenost s proudovou špičkou při připojení 80A MPPT regulátoru Easun k baterii v hybridním systému. Ráno při nízkém napětí baterie dochází k poklesu napětí a vypnutí měniče. Diskutuje se o možnostech řešení, jako je zvýšení spodní hranice vypnutí měniče nebo použití superkondenzátoru pro vyrovnání špiček. Další uživatelé doporučují správné nastavení systému, případné přidání baterií či feritové závity na vodičích pro stabilizaci.
-
Bobo84
- Reputace: 1
- Lokalita: Vsetín
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8100
- Kapacita baterie [kWh]: 7,65
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Proudová špička při připojení mppt regulátoru k systému
Ahoj. Úspěšně provozuji cca 7kwp s hybridem 11kw a chci odpojit string cca 2,5KWp přes samotný 80A mppt od easunu.. Kdysi jsem ho už měl, ale nakonec šel z domu, protože jsem na původní 2 stringy pořídil hybrid 11kw s 2 vstupy a byl klid. Teď plánuju k baterie připojit tento regulátor, ale vzpomněl jsme si, že když jsem ho tehdy měl s hybridem na společné větvi, tak ráno když vylezlo slunko a on se připojil, tak u téměř vybité baterky shodil krátkodobě napětí a měnič se vypnul. Chat gpt mne utvrdil v myšlence tam spupnout nějaký superkondenzator. Máte někdo zkušenosti a tím, když je na společné baterii navedeno více měničů a další mppt regulátory? Stačí jen bezpečně nastavit spodní hranici napětí pro vypínání měničů, nebo to řešit právě tou přidanou kapacitou? Na Aliku vidím nějaké moduly na 48V s 3-5F coz by bylo super, ale jsou jen na 48V a já mám 16s Lifepo 320Ah..zkušenosti prosím? 

-
PetrDubi
- Reputace: 320
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Re: Proudová špička při připojení mppt regulátoru k systému
Mám 8 kW Easun (Axpert Max) na kterém mám dva stringy a před rokem jsem přidal další string s MPPT Easun (ale je to ten dražší do 150V s komunikací přes RS485) a všechno funguje bez problémů. Tyhle MPPT jsou dělaný asi trošku kvalitněji, než ty do 190V, které jsou i o dost levnější..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
glottis
- Reputace: 436
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
A ty ten mppt odpojujes fyzicky?
-
Bobo84
No mám na cestě ten na 150V s komunikací. Samozřejmě neodpojují. Jen si pamatuju, že kdysi mi při připínací ráno dělal bordel. Že by teda měl soft start?
-
unicast
- Reputace: 404
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Pokud se dostáváš ráno pravidelně na takhle nízké napětí baterie, tak by asi bylo lepší přidat další battery pack.
Na drátech mezi Easunem a baterkami by mohly pomoci dva závity přes feritové jádro (asi nejlépe toroidní, ale to není tak podstatné).
Na drátech mezi Easunem a baterkami by mohly pomoci dva závity přes feritové jádro (asi nejlépe toroidní, ale to není tak podstatné).
-
pibi
- Reputace: 323
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Myslím, že připojit superkondenzátor k 320Ah baterce bude mít podobný efekt, jako plivnutí do rybníka.Bobo84 píše: čtv pro 18, 2025 7:05 pmChat gpt mne utvrdil v myšlence tam supnout nějaký superkondenzator.![]()
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
glottis
- Reputace: 436
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
neni to spis spatne naladenym systemem? Porad nechapu, jak ti muze pripojeny regl neco udelat.
Leda bys mel baterie tak moc vybite a tak spatne nastavenou mezobnovy prace stridace. Vytluces baterie do mrte, rano vyjde slunce, tim se zvedne na baterii napeti, stridac se zapne, zabere, tim klesne zase napeti a cely se vypne na podpeti.
Leda bys mel baterie tak moc vybite a tak spatne nastavenou mezobnovy prace stridace. Vytluces baterie do mrte, rano vyjde slunce, tim se zvedne na baterii napeti, stridac se zapne, zabere, tim klesne zase napeti a cely se vypne na podpeti.
-
Bobo84
Asi preventivně zdvihnu spodní hranici vypnutí měniče. Teď mám 49,5V. Jen se připravuju než budu připojovat nový regulátor
Překvapilo mne, když jsme hledal na netu, že umí tyto mppt regulátory při připojení takhle spadnout z baterky a nějakých 80a není málo..