Ferit toroid s mezerou pro odrušení

kyocera
Reputace: 378

Ferit toroid s mezerou pro odrušení

Nový příspěvek od kyocera »

Prodám feritové toroidy s vyříznutou mezerou 2mm. Mezera zabrání tomu, aby se toroid snadno nepřesytil stejnosměrnou složkou proudu
jako feritový toroid, který mezeru nemá. Vhodné tedy na odrušení ve směru od FV panelů směrem k meniči typu kombibedna nebo regulátor na ohřev vody atd. Uvedené případy maji stejnosměrnou složku proudu.
Zároveň se mezerou dá toroid snadno navijet. Cena za 1ks ferit toroidu s mezerou 14Kč. Inzerát platí do 28.2.2026. Případný zájemce, napište SZ
Zašlu jako doporučený dopis do 0,5kg nebo balík do ruky do 2kg se sledovacím číslem . Lokalita kousek od Brna, směr Lipůvka.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Mogul
Reputace: 40
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19640
Kapacita baterie [kWh]: 48k
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ferit toroid s mezerou pro odrušení

Nový příspěvek od Mogul »

Protože jsem v tomto směru laik, tak jsem chtěl zjistit, jak s takovými feritovými toroidy pracovat a jak s nimi zacházet, případně jak je využít.

Začal jsem se ptát AI a dostal tuto informaci, která mě trošku mate. Má AI pravdu?

Mimo jiné...
"Pokud používáte feritový toroid jako odrušovací filtr, vyříznutá mezera na něm nemá žádoucí účinek a ve skutečnosti jeho filtrační schopnosti zhoršuje."

"Proč je mezera nežádoucí u filtru:
Snížení indukčnosti: Jak jsme si řekli dříve, mezera snižuje efektivní permeabilitu jádra, a tím pádem i celkovou indukčnost.
Snížení účinnosti filtrace: Nižší indukčnost znamená nižší impedanci pro rušivé frekvence, takže filtr hůře potlačuje šum.
Pro filtry chceme jádro bez mezery: Ideální feritový filtr pro odrušení je kompaktní toroid bez jakékoliv vzduchové mezery, aby se dosáhlo maximální možné indukčnosti a tím i maximálního útlumu rušení."

"Pro fotovoltaické (FV) systémy se používají standardní zaklapávací feritová jádra (dělené filtry), která jsou vhodná pro stejnosměrné (DC) kabely a splňují požadavky na elektromagnetickou kompatibilitu (EMC). Specifický typ závisí na průměru použitého solárního kabelu a frekvenčním rozsahu rušení."
kyocera
Reputace: 378

Nový příspěvek od kyocera »

Pro Mogul položil jsi dotaz pro střídavý signál bez DC složky, proto jsi dostal takovou odpověd, kterou jsi napsal.
Dále v inzerátu jsem zdůraznil, že se jedná o ferity vhodné na filtry od panelů, tedy tam kde je výrazně vyšší DC složka.
V mém inzerátu NENI žádná informace o tom, že ferity s mezerou jsou vhodné na výstup z kombibedny na výstup, tedy AC sinus
A rubrika bazar není elektroporadna. Ale tady je moje odpovědˇ
Může mezera u feritového toroidu zlepšit odolnost proti saturaci DC složkou ? A co je to saturace, která zhorší vlastnosti Feritu ?
Ano — vznik mezery v magnetickém obvodu (air-gap) může výrazně zvýšit odolnost proti saturaci stejnosměrnou (DC) složkou. U cívek kde je DC složka velká se proto používají jádra s úmyslnou mezerou – zejména E-jádra, U-jádra,.
Níže vysvětlení proč:
Co dělá mezera (air-gap) v magnetickém obvodu?
Vzduch má mnohem menší permeabilitu než ferit. Když vložíš vzduchovou mezeru, celková permeabilita jádra se sníží, takže:
Zvětší se „magnetická tuhost“ obvodu
To znamená, že větší magnetizační proud je potřeba k dosažení saturace. Jádro tedy snese větší DC složku, aniž by se zmagnetovalo natrvalo.
Zlepší se linearita
S mezerou se indukčnost s proudem tolik nemění → magnetický obvod je stabilnější.
Sníží se indukčnost
To je nevýhoda ale vždy je něco za něco. Mezery u feritů se ale používají nejvíce u E jáder .
Platí to i pro toroid?
Ano, fyzikálně mezera zvyšuje odolnost proti saturaci i u toroidu, ale
feritový toroid je křehký → přesná mezera se obtížně dělá
Co je to saturace feritu?
Saturace (magnetické jádro jde do nasycení) znamená, že atomární dipóly v jádře jsou již uspořádány na maximum → materiál už nedokáže zvyšovat indukci B, i když přidáváš magnetizační proud H.
Výsledky saturace:
Indukčnost prudce klesne
Cívka už magneticky „nepracuje“ → chová se téměř jako vzduchová cívka
Vzroste ztrátový proud, může dojít k přehřívání
Ve spínaných zdrojích to vede k skokovému přepětí a destrukci tranzistorů
Stručná odpově : Ano, mezera zvyšuje odolnost jádra proti DC saturaci
Kdy je vhodné použít zaklapávací ferity , jak píše Mogul ?
Malý DC proud (řádově mA až jednotky A, dle typu feritu)
Potlačení common-mode rušení (např. na napájecích kabelech, signálových svazcích)
Kabel s více vodiči vedenými společně (plus a mínus → DC magnetické pole se částečně ruší)
Zaklapávací ferit, ale není žádný plnohodnotný filtr.
Opravdu účinným filtrem se rozumí správná kombinace indukčností a kapacity, tedy vhodné svitky.
A je rozdílná konstrukce filtru od panelů, kde je DC složka a jiná konstrukce filtru je na výstup, kde je pouze AC sinus bez DC složky.

Ale zároveň Mogul udělal z rubriky bazar elektroporadnu , můj inzerát Mogul znehodnotil a tak žádám admina o smazání tohoto inzerátu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Lubik
Reputace: 31
Lokalita: Praha
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Lubik »

Můžeš doplnit foto nebo rozměry feritu ?
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 6kW,48V 230 Ah