tepelné čerpadlo pro bytový dům

kyklop499
Reputace: 0
Lokalita: Praha
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: ANO

tepelné čerpadlo pro bytový dům

Nový příspěvek od kyklop499 »

Zdravím.
U nás v panelovém domě začíná představenstvo uvažovat o tom, že bychom na ohřev TUV používali tepelné čerpadlo(a). Je to zatím jen ve stádiu úvah, nevím zatím, kolik přesně by jich mělo být. Jsme 4-podlažní panelák bez výtahu a máme 4 vchody, tak možná pro každý vchod by bylo jedno. Co jsem zatím slyšel, tak by to snad neměl být typ země-voda, ale mělo by to využívat nějaké nádrže na vodu, takže asi voda-voda nebo vzduch-voda. Ty nádrže a i další s tím spojená technologie, by měly být umístěné na střeše domu. My bydlíme v nejvyšším podlaží, takže pod střechou. Předpokládám, že ta technologie obsahuje nějaká čerpadla či kompresory a dotaz zní:
Jsou, případně jak moc, tato zařízení hlučná? Jde nám o to, aby nám pak nad hlavou ve dne i v noci nehučelo něco, co se bude třeba každou hodinu spínat apod. Považujeme za důležité toto řešit zavčas, ještě než naše SVJ začne (pokud tedy začne) něco závazně plánovat.
Je mi jasné, že je asi docela zásadní rozdíl to mít pro vytápění rodinného domku a nebo paneláku. To je právě další věc, která mě taky zajímá, zda je tato technologie vůbec vhodná pro bytové domy s větším počtem bytů (my máme celkem 32 bytů). Jde mi o to, že i kdyby měl u nás každý vchod zvlášť své vlastní TČ, tak jestli jedno TČ utáhne celý vchod domu, tj. 8 bytů o dispozici 4+1 a rozloze cca 98m. Já jsem v tomto ohledu trochu skeptický, ale jak říkám, jsem technicky nepolíbený laik. A co se toho hluku týká, tak samozřejmě panel je na přenos hluku asi ten nejhorší stavební materiál.
Co se týká nákladů a návratnosti, tak jsem k tomu zapomněl napsat asi docela podstatnou věc, a sice že by vedení SVJ chtělo dát kvůli el. energii pro ta čerpadla na střechu také FVE, pak by návratnost prý nebyla tak dlouhá. Nicméně pro nás je nejdůležitější otázka té hlučnosti, protože bychom to měli těsně nad hlavami, takže z první ruky. Proto mě nejvíce zajímá ten hluk, jeho intenzita a intervaly. Jak často se to spíná třeba v zimě, když mrzne? Aspoň přibližně, vím, že záleží asi na mnoha faktorech, ale jen pro představu...(?).