Must PV18-5048 VHM – problém s komunikací Modbus
-
Rimul
- Reputace: 0
- Lokalita: Šenov
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Must PV18-5048 VHM – problém s komunikací Modbus
Provedl jsem upgrade mojí elektrárny na 48V. Mám nový MUST PV18 5048 VHM je zapojený funguje ale dělá přetoky(což jsem si načetl v jiném fóru že je v podstatě normální), ale mám problém nekomunikuje přes zásuvku COM a RS485 Modbus. Starý MUST PV18 3024 VHM komunikuje krásně a bez problémů i s softwarem SolarPowerMonitor, mnou vyrobeným kabelem a převodníkem RS485/USB. Nový MUST nekomunikuje a software ho nenajde. Nevíte někdo co s tím. Reset jsem již provedl - nepomohlo. Jinak jedu i přes MUST-ESPhome od TomHC a to funguje na starém bez problémů, nový se nechytá.
Naposledy upravil(a) Rimul dne pon pro 01, 2025 6:24 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Soban
- Reputace: 299
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
Re: Must PV18-5048 VHM – problém s komunikací Modbus
Mělo by to fungovat na oba musty, jedině že by něco změnily.
Ten 24V má pouze RS485 a ty 48V mají navíc i can rozhraní na konektoru takže jedině že by změnily zapojení nebo něco jiného.
Vše odpoj a vyzkoušej USB kabel s originál SW. - Funguje?
Pak skoukni originál návod na zapojení toho konektoru zda nejsou náhodou zapojené piny jinak jak na tom 24V ? Taky můžeš skusit přehodit piny u toho RS485 zda nejsou piny A a B přehozené.
A důležité komunikace nefunguje jak tam máš připojen wifi modul - odpojit (pokud ho máš) usb pro wifi musí zůstat nezapojen.
EDIT: SBU či SOL by neměl dělat přetoky některé mají v menu položku zda můžou dodávat do sítě - mám dojem že je to položka 09 - skoukni originál návod co jsi dostal a i menu v zařízení.
Ten 24V má pouze RS485 a ty 48V mají navíc i can rozhraní na konektoru takže jedině že by změnily zapojení nebo něco jiného.
Vše odpoj a vyzkoušej USB kabel s originál SW. - Funguje?
Pak skoukni originál návod na zapojení toho konektoru zda nejsou náhodou zapojené piny jinak jak na tom 24V ? Taky můžeš skusit přehodit piny u toho RS485 zda nejsou piny A a B přehozené.
A důležité komunikace nefunguje jak tam máš připojen wifi modul - odpojit (pokud ho máš) usb pro wifi musí zůstat nezapojen.
EDIT: SBU či SOL by neměl dělat přetoky některé mají v menu položku zda můžou dodávat do sítě - mám dojem že je to položka 09 - skoukni originál návod co jsi dostal a i menu v zařízení.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
rva
- Reputace: 855
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Komunikace s těmito kombibednami je obvykle podle návodu https://github.com/syssi/esphome-pipsolar
Já obvykle dodaný komunikační kabel přestřihnu a napojím měnič na převodník MAX3232. Zatím seděly i barvy vodičů. Bývají tam 4 vodiče, tak se dá multimetrem ověřit napájení a zem a zbytek bude pro komunikaci.
Já obvykle dodaný komunikační kabel přestřihnu a napojím měnič na převodník MAX3232. Zatím seděly i barvy vodičů. Bývají tam 4 vodiče, tak se dá multimetrem ověřit napájení a zem a zbytek bude pro komunikaci.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Soban
Mluvíš ale o uplně jiné sběrnici 
Must má RS485 a ty mluvíš o RS232 a tu must nemá - pokud se něco nezměnilo.
Must má RS485 a ty mluvíš o RS232 a tu must nemá - pokud se něco nezměnilo.
3,6kWp
-
Rimul
- Reputace: 0
- Lokalita: Šenov
Zkusil jsem USB kabel a SolarPowerMonitor a funguje. Takže asi jinak zapojený konektor RS485. Zkusím na to přijít. V originál návodu je zapojení konektoru stejné jako u toho 24V. Přehodil jsem piny A a B - nefunguje. Položku 09 v menu nemám a nezmiňuje se ani originál návod. Budu to pozorovat. Díky za radu.
-
Soban
Tak skus místo pinů 1 a 2 použít 4->A 5->B i když podle návodu by měly být piny 5 -> canL 6 -> canH.
Pak už mě napadá použít na propojení pouze ten USB kabel (taky se to dá použít nějakou dobu jsem to tak používal).
Skouknout fyzicky jak je konektor zapojen.
Taky pokud je v menu možná komunikace s BMS skus ji vypnout zda se nepoužívá stejné rozhraní. (Nastavit ovládání dle napětí a né soc.)
Případně nastavit baterii na USE zda nebude pak komunikace chodit pokud tam máš nastavené Li.
Víc mě nenapadá.
Jedině rozdělat a skouknot na zapojení jako poslední možnost.
Pak už mě napadá použít na propojení pouze ten USB kabel (taky se to dá použít nějakou dobu jsem to tak používal).
Skouknout fyzicky jak je konektor zapojen.
Taky pokud je v menu možná komunikace s BMS skus ji vypnout zda se nepoužívá stejné rozhraní. (Nastavit ovládání dle napětí a né soc.)
Případně nastavit baterii na USE zda nebude pak komunikace chodit pokud tam máš nastavené Li.
Víc mě nenapadá.
Jedině rozdělat a skouknot na zapojení jako poslední možnost.
3,6kWp