HE3DA úložiště po česku

Mex
Reputace: 276
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: HE3DA úložiště po česku

Nový příspěvek od Mex »

Pracovní síla v Číně rozhodně není levná. Možná někde na venkově. Ale ne v těch průmyslových aglomeracích, kde tyhle fabriky stojí.
Ale hlavně (jak jsem psal) se tam pohybuje pár lidí. Není to žádná manufaktura.

U železofosfátových baterek to s dostupností surovin není nijak problematické.
A chemický průmysl byl kdysi u nás na výši.

Výsledná cena je jistě důležitá. Ale výrobní náklady zase tak úplně určující být nemusí.
V dnešní době, kdy je všechno buď dotováno nebo naopak zatíženo nějakými poplatky/povolenkami/cly, už běžné principy trochu selhávají.
Pokud by EU chtěla podpořit baterkový průmysl v Evropě, tak by to finančními nástroji určitě dokázala.
Valdano
Reputace: 218
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Pseudovýrobce HE3DA jde stále víc "do kopru", ale "drží se zuby nehty".

Aktuální zprávy o výrobě baterií HE3DA (článek z 15.10.2025).

Výroba baterií HE3DA v továrně Magna Energy Storage (dále jen MES) v Horní Suché na Karvinsku je proti původním předpokladům mizivá. Ve firmě zůstala jen malá část zaměstnanců. Původně v továrně MES pracovalo kolem 60 lidí. V současnosti je tam přibližně 15 zaměstnanců.

V roce 2024, kdy byla MES připravena zahájit dodávky, poklesly razantně ceny baterií zejména kvůli trojnásobnému přebytku výrobní kapacity v Číně. MES zrealizovala několik dodávek věrným zákazníkům, ale zbylé obchodní příležitosti byly pro MES ekonomicky nerealizovatelné. Hlavní problém je, že čínští výrobci jsou schopni dodávat i za ceny pod výrobními náklady.

Aktuálně zástupci HE3DA označují za největší problém drtivou čínskou konkurenci. Ta přispěla k letošnímu krachu švédského výrobce baterií Northvolt, do něhož investovaly i velké automobilky jako Volkswagen, a nedaří se ani slovenskému bateriovému projektu InoBat.

Situace je pro projekt okolo baterií HE3DA o to složitější, že kromě propadu cen způsobenému čínskou výrobou chybí firmě také kapitál. V této situaci se tak firma rozhodla utlumit výrobu a změnit strategii. Místo masové výroby pro energetiku nyní zástupci HE3DA hovoří o "specializovaných řešeních pro zákazníky ve vybraných segmentech".

Zástupci bateriového startupu si již vytvářejí také záložní plán pro případ, že by nový kapitál nezískali. Spočívá v prodeji samotné budovy závodu MES v Horní Suché. Nemovitost by si projekt HE3DA dále pronajímal.

„Je to spíše krizový scénář. A nebylo by to něco, z čeho bychom byli nadšení. Problém jednání se strategickými partnery je však v jejich délce. Řešíme tedy, co by se stalo, kdyby to nevyšlo. To, že jsme postavili továrnu v původní velikosti, je fajn, ale je to vlastně mrtvý kapitál. A protože víme, že jsme schopni naše baterie prodávat do určitých segmentů, tak by i uvolnění kapitálu z té stavby bylo řešení, jak finanční situaci ve firmě zlepšit a znovu rozběhnout výrobu,“ řekl šéf dozorčí rady MES Rýdl.

Zatím se nám daří udržet shodu na tom, že si nikdo nepřeje, aby projekt skončil. Pořád jsme přesvědčeni, že držíme v podstatě zlatý grál. Jsme přesvědčeni, že máme vysokou pravděpodobnost uspět. Bohužel jsme projekt realizovali v neuvěřitelných podmínkách“ poznamenal Rýdl.
gupa
Reputace: 157
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Neznalost toho, když vidím bod kdy je potřeba skončit je to nehorší co může investory a investici potkat. Je to v podstatě o pádu z větve na které se sedí a řežese do ní. Je to o sekundárních parazitních profitech z toho pádu. Typu správci podstaty, dluhy, pohledávkový trh atp.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
JirkaE
Reputace: 250
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Otázka však zůstává stejná dál - zůstane (dotovaná) čínská cena takhle dole, až odpadne i nejposlednější z posledních - na celém světě ?

Nebo je ta cena z Číny poctivá a reálná pro tento čas a bude se jen vyvíjet přirozeně s trhem a materiály a kapacitou ? (tak jak by to mělo být)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Valdano

Aktuální ceny z Číny pravděpodobně moc reálné nebudou. Konkurenční boj "o přežití výrobců" probíhá i v samotné Číně, která už oznámila obecné ukončení podpory pro EV. Podpora pro baterie s tím bude zřejmě také spojená. Jak bude vypadat cena až bude výrobců jen minimum to je v současné době otázka spíš pro vědmu. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned lis 16, 2025 1:18 pm, celkem upraveno 1 x.
glottis
Reputace: 422
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

O he3da je zmínka v tomhle podcastu.

Valdano

To už jsem viděl. Konstatuji, že je to jen takové víceméně spíš obecné blábolení o bateriích a nových trendech. O HE3DA je tam jen drobná zmínka, která snad ani nestojí za pozornost.
JirkaE
Reputace: 250
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: ned lis 16, 2025 1:17 pm
Aktuální ceny z Číny pravděpodobně moc reálné nebudou. Konkurenční boj "o přežití výrobců" probíhá i v samotné Číně, která už oznámila obecné ukončení podpory pro EV. Podpora pro baterie s tím bude zřejmě také spojená. Jak bude vypadat cena až bude výrobců jen minimum to je v současné době otázka spíš pro vědmu. ;)
Tedy to lze říct i opačně = Čína se potýká s úplně stejnými problémy jaké mají i Evropský výrobci aut (i když mají náskok - bez prodeje to nefunguje) = v první řadě je to nezájem = neprodává se tak, jak se očekávalo a nalité miliardy do projektů se stejně jako v Evropě - ani v Číně nevracejí zpět / totéž platí i o bateriích.

Tedy máme největší radost z poklesu ceny článků hlavně my :D

Já jim držím palce, bylo by fajn mít něco zase z Česka :)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Mex
Reputace: 276
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: ned lis 16, 2025 1:20 pm
O HE3DA je tam jen drobná zmínka, která snad ani nestojí za pozornost.
No ta zmínka právě myslím za pozornost stojí.
Zvlášť pokud přijmeme premisu, že ta dáma není nějak cinknutá a nemá motivaci nebo důvod o HE3DA lhát.

Já se pohybuju ve vlnách.
Na začátku, když se o tom začalo mluvit, tak jsem byl nadšený.

Později, když se pořád výroba nerozbíhala, a hlavně když s tím dělali tajnosti a nebyli ochotni to poskytnout na nezávislé testy, tak jsem to začal vidět jako podvod.
Jako to asi dneska vidí většina lidí, i když o tom nic moc neví.

Pak jsem si ale dal práci a nastudoval jsem co jsou ty baterky vlastně zač. A v čem se liší od jiných, nebo naopak v čem jsou podobné/stejné.
A tím jsem se zase dostal na té vlně trochu nahoru.
Kdy si už nemyslím, že to od začátku je jen podvod a Potěmkináda.

A vidím za tím spíš jednak neobratnost daných lidí.
Možná i podvodné jednání, ale ne všech a ne jako hlavní motivaci.
A pak obtížnost současného trhu s těmito technologiemi.
Kdy není náhoda, že i mnohem lépe zafinancované projekty, které navíc jely v běžných kolejích a nevymýšleny nic převratného, tak zkrachovaly.
Jako třeba Northvolt.
glottis
Reputace: 422
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Mám to podobně. Ve videu jsem se dověděl, že minimálně má asi opravdu něco nového. Práškový materiál, separátor, že něco opravdu pan umí. Možná to prostě drhne na tom zvětšení měřítka. Nebo je to ve výsledku drahé a Čína s lfp ujela cenou tak že to bude hodně těžké
Valdano

Z dřívější fotky z technologie ve výrobním závodě MES viz obrázek níže (věřme tedy, že to není jen potěmkinovka) je vidět skládání vnitřních vrstev článku HE3DA (viz červeně označená část v obrázku) což odpovídá i tvrzení Ing. Jana Procházky (zakladatele společnosti HE3DA) z dřívějšího videa o tom, že vrstvy se u těchto článků nebalí jako svitky u klasických článků, ale že se jen ukládají na sebe.
.
Obrázek
eman
Reputace: 278
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Já bych se spíš zeptal, proč je ta převratná technologie mnohonásobně dražší, než jakýkoliv jiný aku, výrobní postup a technologie. Kam zmizely miliardy investic, když vybavení továrny je sotva za pár desítek milionů...aspoň to co bylo kdy zveřejněno. Kdo jsou ti údajní zákazníci a proč nikde nejsou nezávislé testy daných aku.
Za mě jde o českou verzi Theranosu...
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
cipis
Moderátor
Reputace: 871
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Jake miliardy investic? Vzdyt ti cinani z toho vycouvali a nic nezaplatili.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.