HE3DA úložiště po česku

Mex
Reputace: 276
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: HE3DA úložiště po česku

Příspěvek od Mex »

Pracovní síla v Číně rozhodně není levná. Možná někde na venkově. Ale ne v těch průmyslových aglomeracích, kde tyhle fabriky stojí.
Ale hlavně (jak jsem psal) se tam pohybuje pár lidí. Není to žádná manufaktura.

U železofosfátových baterek to s dostupností surovin není nijak problematické.
A chemický průmysl byl kdysi u nás na výši.

Výsledná cena je jistě důležitá. Ale výrobní náklady zase tak úplně určující být nemusí.
V dnešní době, kdy je všechno buď dotováno nebo naopak zatíženo nějakými poplatky/povolenkami/cly, už běžné principy trochu selhávají.
Pokud by EU chtěla podpořit baterkový průmysl v Evropě, tak by to finančními nástroji určitě dokázala.
Valdano
Reputace: 218
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od Valdano »

Pseudovýrobce HE3DA jde stále víc "do kopru", ale "drží se zuby nehty".

Aktuální zprávy o výrobě baterií HE3DA (článek z 15.10.2025).

Výroba baterií HE3DA v továrně Magna Energy Storage (dále jen MES) v Horní Suché na Karvinsku je proti původním předpokladům mizivá. Ve firmě zůstala jen malá část zaměstnanců. Původně v továrně MES pracovalo kolem 60 lidí. V současnosti je tam přibližně 15 zaměstnanců.

V roce 2024, kdy byla MES připravena zahájit dodávky, poklesly razantně ceny baterií zejména kvůli trojnásobnému přebytku výrobní kapacity v Číně. MES zrealizovala několik dodávek věrným zákazníkům, ale zbylé obchodní příležitosti byly pro MES ekonomicky nerealizovatelné. Hlavní problém je, že čínští výrobci jsou schopni dodávat i za ceny pod výrobními náklady.

Aktuálně zástupci HE3DA označují za největší problém drtivou čínskou konkurenci. Ta přispěla k letošnímu krachu švédského výrobce baterií Northvolt, do něhož investovaly i velké automobilky jako Volkswagen, a nedaří se ani slovenskému bateriovému projektu InoBat.

Situace je pro projekt okolo baterií HE3DA o to složitější, že kromě propadu cen způsobenému čínskou výrobou chybí firmě také kapitál. V této situaci se tak firma rozhodla utlumit výrobu a změnit strategii. Místo masové výroby pro energetiku nyní zástupci HE3DA hovoří o "specializovaných řešeních pro zákazníky ve vybraných segmentech".

Zástupci bateriového startupu si již vytvářejí také záložní plán pro případ, že by nový kapitál nezískali. Spočívá v prodeji samotné budovy závodu MES v Horní Suché. Nemovitost by si projekt HE3DA dále pronajímal.

„Je to spíše krizový scénář. A nebylo by to něco, z čeho bychom byli nadšení. Problém jednání se strategickými partnery je však v jejich délce. Řešíme tedy, co by se stalo, kdyby to nevyšlo. To, že jsme postavili továrnu v původní velikosti, je fajn, ale je to vlastně mrtvý kapitál. A protože víme, že jsme schopni naše baterie prodávat do určitých segmentů, tak by i uvolnění kapitálu z té stavby bylo řešení, jak finanční situaci ve firmě zlepšit a znovu rozběhnout výrobu,“ řekl šéf dozorčí rady MES Rýdl.

Zatím se nám daří udržet shodu na tom, že si nikdo nepřeje, aby projekt skončil. Pořád jsme přesvědčeni, že držíme v podstatě zlatý grál. Jsme přesvědčeni, že máme vysokou pravděpodobnost uspět. Bohužel jsme projekt realizovali v neuvěřitelných podmínkách“ poznamenal Rýdl.
gupa
Reputace: 157
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

Neznalost toho, když vidím bod kdy je potřeba skončit je to nehorší co může investory a investici potkat. Je to v podstatě o pádu z větve na které se sedí a řežese do ní. Je to o sekundárních parazitních profitech z toho pádu. Typu správci podstaty, dluhy, pohledávkový trh atp.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
JirkaE
Reputace: 250
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Příspěvek od JirkaE »

Otázka však zůstává stejná dál - zůstane (dotovaná) čínská cena takhle dole, až odpadne i nejposlednější z posledních - na celém světě ?

Nebo je ta cena z Číny poctivá a reálná pro tento čas a bude se jen vyvíjet přirozeně s trhem a materiály a kapacitou ? (tak jak by to mělo být)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Aktuální ceny z Číny pravděpodobně moc reálné nebudou. Konkurenční boj "o přežití výrobců" probíhá i v samotné Číně, která už oznámila obecné ukončení podpory pro EV. Podpora pro baterie s tím bude zřejmě také spojená. Jak bude vypadat cena až bude výrobců jen minimum to je v současné době otázka spíš pro vědmu. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned lis 16, 2025 1:18 pm, celkem upraveno 1 x.
glottis
Reputace: 422
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

O he3da je zmínka v tomhle podcastu.

Valdano

Příspěvek od Valdano »

To už jsem viděl. Konstatuji, že je to jen takové víceméně spíš obecné blábolení o bateriích a nových trendech. O HE3DA je tam jen drobná zmínka, která snad ani nestojí za pozornost.
JirkaE
Reputace: 250
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: ned lis 16, 2025 1:17 pm
Aktuální ceny z Číny pravděpodobně moc reálné nebudou. Konkurenční boj "o přežití výrobců" probíhá i v samotné Číně, která už oznámila obecné ukončení podpory pro EV. Podpora pro baterie s tím bude zřejmě také spojená. Jak bude vypadat cena až bude výrobců jen minimum to je v současné době otázka spíš pro vědmu. ;)
Tedy to lze říct i opačně = Čína se potýká s úplně stejnými problémy jaké mají i Evropský výrobci aut (i když mají náskok - bez prodeje to nefunguje) = v první řadě je to nezájem = neprodává se tak, jak se očekávalo a nalité miliardy do projektů se stejně jako v Evropě - ani v Číně nevracejí zpět / totéž platí i o bateriích.

Tedy máme největší radost z poklesu ceny článků hlavně my :D

Já jim držím palce, bylo by fajn mít něco zase z Česka :)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Mex
Reputace: 276
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Valdano píše: ned lis 16, 2025 1:20 pm
O HE3DA je tam jen drobná zmínka, která snad ani nestojí za pozornost.
No ta zmínka právě myslím za pozornost stojí.
Zvlášť pokud přijmeme premisu, že ta dáma není nějak cinknutá a nemá motivaci nebo důvod o HE3DA lhát.

Já se pohybuju ve vlnách.
Na začátku, když se o tom začalo mluvit, tak jsem byl nadšený.

Později, když se pořád výroba nerozbíhala, a hlavně když s tím dělali tajnosti a nebyli ochotni to poskytnout na nezávislé testy, tak jsem to začal vidět jako podvod.
Jako to asi dneska vidí většina lidí, i když o tom nic moc neví.

Pak jsem si ale dal práci a nastudoval jsem co jsou ty baterky vlastně zač. A v čem se liší od jiných, nebo naopak v čem jsou podobné/stejné.
A tím jsem se zase dostal na té vlně trochu nahoru.
Kdy si už nemyslím, že to od začátku je jen podvod a Potěmkináda.

A vidím za tím spíš jednak neobratnost daných lidí.
Možná i podvodné jednání, ale ne všech a ne jako hlavní motivaci.
A pak obtížnost současného trhu s těmito technologiemi.
Kdy není náhoda, že i mnohem lépe zafinancované projekty, které navíc jely v běžných kolejích a nevymýšleny nic převratného, tak zkrachovaly.
Jako třeba Northvolt.