Virtuální baterie ČEZ + Fyzická 11,6 kWh + Tepelné čerpadlo
- horamil
- Reputace: 0
- Lokalita: Říčany
- Výkon panelů [Wp]: 9000
- Kapacita baterie [kWh]: 11,6
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: ANO
Virtuální baterie ČEZ + Fyzická 11,6 kWh + Tepelné čerpadlo
Ahoj všem,
chci se podělit o reálnou zkušenost s provozem virtuální baterie u domácí FVE. Mám fotovoltaickou elektrárnu propojenou s tepelným čerpadlem Acond Pro N, mám i Finskou saunu a klimatizaci, takže mě hodně zajímalo, kolik energie se dá v zimě skutečně využít z přebytků uložených v létě.
Ve videu ukazuji:
jak vypadá reálný provoz virtuální baterie,
kolik energie se skutečně vrací,
koli energie za rok zbývá pro Elektroauto
Video:
Zajímá mě, jaké s tím máte zkušenosti vy – používáte virtuální baterii, fyzické úložiště, nebo jdete jinou cestou?
Budu rád za vaše poznatky, reálné hodnoty a postřehy z provozu.
chci se podělit o reálnou zkušenost s provozem virtuální baterie u domácí FVE. Mám fotovoltaickou elektrárnu propojenou s tepelným čerpadlem Acond Pro N, mám i Finskou saunu a klimatizaci, takže mě hodně zajímalo, kolik energie se dá v zimě skutečně využít z přebytků uložených v létě.
Ve videu ukazuji:
jak vypadá reálný provoz virtuální baterie,
kolik energie se skutečně vrací,
koli energie za rok zbývá pro Elektroauto
Zajímá mě, jaké s tím máte zkušenosti vy – používáte virtuální baterii, fyzické úložiště, nebo jdete jinou cestou?
Budu rád za vaše poznatky, reálné hodnoty a postřehy z provozu.
-
rva
- Reputace: 840
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Virtuální baterie ČEZ + Fyzická 11,6 kWh + Tepelné čerpadlo
Každý má jiné podmínky a preferuje i jiná řešení. Já se snažím minimalizovat závislost na síťových dodavatelích. Odstraním si tak starosti se sledováním jejich nových skvělých nabídek a ani nemusím řešit řadu měnících se podmínek, které dodavatelé nebo úřady požadují. Musí k tomu být ale vhodné podmínky a i chuť.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Franta2776
- Reputace: 422
Mĕ se to zdá drahé. Mĕ to vyšlo loni bez sauny, ale s najetými cca 8000km v BEV na 6000kč +1m3 dřeva.Bez dotací.
To co vidím je dotovaná FV k tomu dotovaný přenos energie z léta do zimy. Všechno závislost na distributorovi, státu a bilých límečcích

To co vidím je dotovaná FV k tomu dotovaný přenos energie z léta do zimy. Všechno závislost na distributorovi, státu a bilých límečcích
Cca 27000Wp, 6 polí po 4500Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
skybor
- Reputace: 197
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Souhlas s rva i Franta2776. Vše je o tom jestli chci být závislý na objektivních mnou neovlivnitelných podmínkách a svých rozhodnutích nebo na náladách a rozhodnutích někoho jiného.
Myslím, že většina tady na foru je jasně na straně maximální soběstačnosti a minimální závislosti na náladách někoho jiného. Mi už pomalu začíná být úplně jedno jak dopadne rozhodnutí o zavedení ETS2 a jak se bude vyvíjet cena za elektřinu (a to jsem ještě hodně daleko od výkonu FVE rva a Franta2776).
Ta svoboda je prostě k nezaplacení ... Mi by se taky líbila nabídka opravdu férové virtuální baterie, ale už o tom prostě přemýšlet ani nechci ... Jediná férová baterie je ta kterou mám doma.
Myslím, že většina tady na foru je jasně na straně maximální soběstačnosti a minimální závislosti na náladách někoho jiného. Mi už pomalu začíná být úplně jedno jak dopadne rozhodnutí o zavedení ETS2 a jak se bude vyvíjet cena za elektřinu (a to jsem ještě hodně daleko od výkonu FVE rva a Franta2776).
Ta svoboda je prostě k nezaplacení ... Mi by se taky líbila nabídka opravdu férové virtuální baterie, ale už o tom prostě přemýšlet ani nechci ... Jediná férová baterie je ta kterou mám doma.
SkyFVE 8 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 3x LG Chem Li-Ion 12s 156Ah (cca 20 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron MP 48/3000, REVO VM II 5.5kW + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)