Vrtaná studna - měřená výšky vodního sloupce

Mex
Reputace: 254
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Vrtaná studna - měřená výšky vodního sloupce

Nový příspěvek od Mex »

Já bych to vážil.
(pokud to už někde v tomhle vlákně zaznělo, tak sorry, nečetl jsem to celé)

Plastová trubka, případně by mohla a být i hadice, odshora až dolů.
Dole zaslepená.
Do ní nalít vodu. Ideálně třeba slanou, aby nezamrzala. Dolů nasypat třeba písek, aby hustota toho celého byla vyšší než hustota vody.
Navíc na zátěž dole zajistí i to, že i hadice bude narovnaná.
Jde o to, aby ta trubka byla vzpřímená a stále potopená až dolů.

Nahoře zavěsit na tenzometr, který váží její hmotnost.
Podle výšky hladiny a průměru té trubky se bude hmotnost snižovat přímo úměrně hloubce zanoření pod vodou (bude stoupat vztlak).
Chce to tenzometr na vyšší zatížení, aby vážil tak ve spodní polovině rozsahu a "netekl".
stano22
Reputace: 58
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od stano22 »

rva: Len ak hladina malo kolise a studna je dost siroka... Sice udavaju 15°, ale realne by som povedal tak 30 :) Ale zasa cena fajn.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
gupa
Reputace: 155
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Tak teď mne napadlo udělat kvalitní dřík na deklu suché trubky v které by byla tyčka a mít tyčku v uzavřeném prostoru hodně nad očekávanou hladinou a vzhledově např. plastová trubka okolo 40-150mm průměr a na jedné straně tyčky plovák na hladině a na druhé straně odraz pro ultrazvukový nebo laserový snímač který by ležel naproti v nějaké úrovni i 15 metrů od odrazový pohyblivý plochy.
měření hladiny.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
rva
Reputace: 812
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Já jsem u vrtu spokojený s tou ponornou sondou. Koukal jsem, že výrobce vlastního čidla dodává jak absolutní, tak relativní verzi. Co prodávají prodejci je ve hvězdách - jejich údaje si odporují.
Já mám to absolutní čidlo, proto provádím korekci na barometrický tlak. Ale kdo to čidlo má ještě neponořené, tak ho může na vzduchu zapojit a jestli bude údaj nezávislý na kolísání barometrického tlaku, tak má relativní snímač a potřebuje utěsněný přívod vzduchu na druhou stranu snímače.
Reputace: 155

Nový příspěvek od josse »

rva píše:
Já jsem u vrtu spokojený s tou ponornou sondou. Koukal jsem, že výrobce vlastního čidla dodává jak absolutní, tak relativní verzi. Co prodávají prodejci je ve hvězdách - jejich údaje si odporují.
Já mám to absolutní čidlo, proto provádím korekci na barometrický tlak. Ale kdo to čidlo má ještě neponořené, tak ho může na vzduchu zapojit a jestli bude údaj nezávislý na kolísání barometrického tlaku, tak má relativní snímač a potřebuje utěsněný přívod vzduchu na druhou stranu snímače.
Já koupil relativní a v kabelu je hadička kterou dýchá aby kompenzoval ten atmosférický tlak. Přesně na 0.1cm to je pořád stejné (v kýblu) 19.5cm. navíc mám verzi modbus. Mám verzi tuším 5m vody a 10m kabelu.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
glottis
Reputace: 387
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Mex píše: čtv říj 09, 2025 6:59 pm
Já bych to vážil.
(pokud to už někde v tomhle vlákně zaznělo, tak sorry, nečetl jsem to celé)

Plastová trubka, případně by mohla a být i hadice, odshora až dolů.
Dole zaslepená.
Do ní nalít vodu. Ideálně třeba slanou, aby nezamrzala. Dolů nasypat třeba písek, aby hustota toho celého byla vyšší než hustota vody.
Navíc na zátěž dole zajistí i to, že i hadice bude narovnaná.
Jde o to, aby ta trubka byla vzpřímená a stále potopená až dolů.

Nahoře zavěsit na tenzometr, který váží její hmotnost.
Podle výšky hladiny a průměru té trubky se bude hmotnost snižovat přímo úměrně hloubce zanoření pod vodou (bude stoupat vztlak).
Chce to tenzometr na vyšší zatížení, aby vážil tak ve spodní polovině rozsahu a "netekl".
uz jsem to taky videl a premyslel nad tim to postavit. Ale pak miprislo, ze se to hodi spis do kopane studny nez do vrtu, kde neni moc mista.

https://www.xpablo.cz/?p=1310
https://www.xpablo.cz/?p=1520