Hybrid victron bez přetoků

JirkaE
Reputace: 210
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Hybrid victron bez přetoků

Nový příspěvek od JirkaE »

Ale já jen reagoval na to, že to bylo popsané (a nenápadně označené) jako nesmysl ve všech úrovních ke kterým to má sloužit a nemyslím si to.

I s 10kWh baterii a jedním bojlerem - to jde takhle provozovat a nemusí to být nepohodlné.

Detaily výroby a spotřeby jsou komplet v předchozím příspěvku, výkon a kapacita pod nickem a 3 bojlery 125L od nepaměti...

Uznávám u toho fakt, že mám dva MPII 3000 a v každém z nich je funkční dobrá nabíječka a že i těch pár stokorun za externí nabíjení je věc zbytečná, jenže chci revizi a razítko od certifikované montážní firmy nemám a s revizákem nepohnu.
(třeba se to změní po školení, pokud dostanu nějaký ,,cár papíru" který revizák i uzná...)

Nezpochybňuji účel MPII, jeho funkce a možnosti - jenže s tím člověkem nepohnu.

Je jasné že takhle nejsem propojený ani jediným kouskem drátu a nemůže se v tomto ohledu nic stát a splňuje to představu mého revizáka o čistém ostrovu.

Edit: proto jsem to tak stavěl, konzultoval jsem to s ním a vím co po mě chtěl... (nicméně dráty ve žlabu mám a možnost připojit i AC IN mám také)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Radar
Reputace: 40

Nový příspěvek od Radar »

Vůbec nic neoznačuju za nesmysl, externí nabíjení je jedna z regulérních cest a nemálo často využívaná.
Jenom mi to nepřipadá smysluplné pro tento připad.
Nabíječka lifepo4 není otázka stovek,.ale minimálně jednotek tisic. Bavime-li se tedy v CZK....A co náklady na ten drahý Victron elektroměr, co jí bude měřit AC odběr a abys dostal data do Victron systému? Jen za ten je utracena třetina ceny dalšího Multiplusu...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
JirkaE
Reputace: 210
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Radar píše: čtv zář 25, 2025 8:52 am
Jenom mi to nepřipadá smysluplné pro tento připad.
Nabíječka lifepo4 není otázka stovek,.ale minimálně jednotek tisic. Bavime-li se tedy v CZK....A co náklady na ten drahý Victron elektroměr, co jí bude měřit AC odběr a abys dostal data do Victron systému? Jen za ten je utracena třetina ceny dalšího Multiplusu...
Jeden z kolegů tam dal v předchozích příspěvcích odkaz na 2kW nabíječku 😉a já mám mini verzi 500W asi za 650Kč 😃 + stykač a je to - ovládání relé z jednoho MPPT regulátoru - s funkcí nízkého napětí na xxV ZAP a yyV VYP, to je vše, co je k tomu potřeba.

Smysluplnost OK, když je nabíječka součástí - to je jasné - ale vzhledem k druhé straně mince, to jinak asi nepůjde (dokud nevrátím elektroměr :lol: :lol: :lol: )

A Victron elektroměr je pouze můj rozmar = nic potřebného, takhle ,,zbytečně" tady mám dalších X jiných měření, zbytečný 300A shunt a další kousky - je to funkční hobby, koníček, baví mě to...

Kolik lidí utápí denně podobné sumy na hracích automatech nebo za chlast, nebo jiné rozmary...? (já nevypiju ani 20piv za rok a někdo denně :lol: )

Mám 4 MPPT které najdou uplatnění až v budoucnu a nyní jsou ,,zbytečné" - ale je to nutný, když mám 3/4 panelů starší 15let a změním to až za čas.
Nemám tiskárnu na prachy 😂a nemůžu teď koupit 2 palety stejných nových výkonných panelů + konstrukci a vše...

To navíc je pouze funkční zábava - nic co by bylo potřeba - proč to zmiňuješ ? Je to evidentní a navíc mě to bude měřit AC i v moment přepnutí přepínače sítí...

Fórum pouze nevysáváme, různé tipy a rady a JINÉ varianty jsou ku prospěchu všem.

Milion lidí, milion různých variant zapojení a funkcí...

Já Tvojí FV nezpochybňuji, naopak - přinesl jsi všem naprosto dokonalý způsob přifázování Modráska - oceňuju to 😉

Znova opakuji - že mě s připojeným AC IN neudělá revizi - pokud mu nedodám od montážní firmy potřebné dokumenty s razítkem oprávněné firmy.
A to nemohu, protože jsem to dělal sám a oprávnění nemám.
Pokud nepřipojím AC IN - udělá revizi bez problémů.

Všechny argumenty o přijmám, chápu a vím - ale on je v pozici úředníka a já bez jeho razítka nebudu mít platnou pojistku pro dům.
Ta pojistka, je pro mě pojistka 😂 a já ji potřebuju a chci.

O tom že je to blbost vím - ale co dnes není ? 😂😂😂

Znova opakuji - žádný blackout se nekonal, přepnul jsem na síť v moment ve který jsem chtěl, nic se neděje a nestalo, jedu ze sítě, baterka se sama nabijí z MPPT pomalu.

Jen jsem mohl denně na 51V začít každý večer dobíjet a na 52V vypnout a takhle to dělat každý den a ani jsem přepínat nemusel.

Já to chtěl ,,jen" vyzkoušet ;) netrápí mě to, zálohy na energii ze sítě (140Eur) platím dál a nyní ji mám k dispozici.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Radar
Reputace: 40

Nový příspěvek od Radar »

Uvidíš jak Ti to poběží. Na grafu výše je vidět jak se v té oblasti napětí chová baterie a SOC. Protože v té chvíli byla baterie zcela bez zátěže a Multi pozvolna nabíjel jen proudem 3A, je tam krásně vidět co to dělá s napětím. Pokud v tu chvíli bude na AC OUT zátěž, bude to celé úplně jinak. Takže nevím zda ovládání externí nabíječky relé MPPT v hysterezi 51-52V bude něco řešit. Tam vidím hlavní faktor v tom, že jakmile máš skoro vybito, není jen třeba případně zapnout i tu malou nabíječku, ale hlavně přesměrovat spotřebu na síť. Já to včera udělal taky a taky manuálně. Protože je delší temno. Neumím komentovat poměry v DE a svépomoc při stavbě. Mně to montoval člověk s kvalifikací a pojistku samozřejmě taky chci. Rozdíl je v tom, že revizak není ten kdo by měl určovat co je a není ostrov nebo poloostrov se zálohou sítě. To je dané vlastnostmi, funkcí a nastavením použitého zařízení. Samozřejmě věc udělej jak zamýšlíš, nic proti, je to jen můj komentář.
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)