Hybrid victron bez přetoků
- JirkaE
- Reputace: 211
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Hybrid victron bez přetoků
Ale já jen reagoval na to, že to bylo popsané (a nenápadně označené) jako nesmysl ve všech úrovních ke kterým to má sloužit a nemyslím si to.
I s 10kWh baterii a jedním bojlerem - to jde takhle provozovat a nemusí to být nepohodlné.
Detaily výroby a spotřeby jsou komplet v předchozím příspěvku, výkon a kapacita pod nickem a 3 bojlery 125L od nepaměti...
Uznávám u toho fakt, že mám dva MPII 3000 a v každém z nich je funkční dobrá nabíječka a že i těch pár stokorun za externí nabíjení je věc zbytečná, jenže chci revizi a razítko od certifikované montážní firmy nemám a s revizákem nepohnu.
(třeba se to změní po školení, pokud dostanu nějaký ,,cár papíru" který revizák i uzná...)
Nezpochybňuji účel MPII, jeho funkce a možnosti - jenže s tím člověkem nepohnu.
Je jasné že takhle nejsem propojený ani jediným kouskem drátu a nemůže se v tomto ohledu nic stát a splňuje to představu mého revizáka o čistém ostrovu.
Edit: proto jsem to tak stavěl, konzultoval jsem to s ním a vím co po mě chtěl... (nicméně dráty ve žlabu mám a možnost připojit i AC IN mám také)
I s 10kWh baterii a jedním bojlerem - to jde takhle provozovat a nemusí to být nepohodlné.
Detaily výroby a spotřeby jsou komplet v předchozím příspěvku, výkon a kapacita pod nickem a 3 bojlery 125L od nepaměti...
Uznávám u toho fakt, že mám dva MPII 3000 a v každém z nich je funkční dobrá nabíječka a že i těch pár stokorun za externí nabíjení je věc zbytečná, jenže chci revizi a razítko od certifikované montážní firmy nemám a s revizákem nepohnu.
(třeba se to změní po školení, pokud dostanu nějaký ,,cár papíru" který revizák i uzná...)
Nezpochybňuji účel MPII, jeho funkce a možnosti - jenže s tím člověkem nepohnu.
Je jasné že takhle nejsem propojený ani jediným kouskem drátu a nemůže se v tomto ohledu nic stát a splňuje to představu mého revizáka o čistém ostrovu.
Edit: proto jsem to tak stavěl, konzultoval jsem to s ním a vím co po mě chtěl... (nicméně dráty ve žlabu mám a možnost připojit i AC IN mám také)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 40
Vůbec nic neoznačuju za nesmysl, externí nabíjení je jedna z regulérních cest a nemálo často využívaná.
Jenom mi to nepřipadá smysluplné pro tento připad.
Nabíječka lifepo4 není otázka stovek,.ale minimálně jednotek tisic. Bavime-li se tedy v CZK....A co náklady na ten drahý Victron elektroměr, co jí bude měřit AC odběr a abys dostal data do Victron systému? Jen za ten je utracena třetina ceny dalšího Multiplusu...
Jenom mi to nepřipadá smysluplné pro tento připad.
Nabíječka lifepo4 není otázka stovek,.ale minimálně jednotek tisic. Bavime-li se tedy v CZK....A co náklady na ten drahý Victron elektroměr, co jí bude měřit AC odběr a abys dostal data do Victron systému? Jen za ten je utracena třetina ceny dalšího Multiplusu...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
- JirkaE
Jeden z kolegů tam dal v předchozích příspěvcích odkaz na 2kW nabíječkuRadar píše: čtv zář 25, 2025 8:52 amJenom mi to nepřipadá smysluplné pro tento připad.
Smysluplnost OK, když je nabíječka součástí - to je jasné - ale vzhledem k druhé straně mince, to jinak asi nepůjde (dokud nevrátím elektroměr

A Victron elektroměr je pouze můj rozmar = nic potřebného, takhle ,,zbytečně" tady mám dalších X jiných měření, zbytečný 300A shunt a další kousky - je to funkční hobby, koníček, baví mě to...
Kolik lidí utápí denně podobné sumy na hracích automatech nebo za chlast, nebo jiné rozmary...? (já nevypiju ani 20piv za rok a někdo denně

Mám 4 MPPT které najdou uplatnění až v budoucnu a nyní jsou ,,zbytečné" - ale je to nutný, když mám 3/4 panelů starší 15let a změním to až za čas.
Nemám tiskárnu na prachy
To navíc je pouze funkční zábava - nic co by bylo potřeba - proč to zmiňuješ ? Je to evidentní a navíc mě to bude měřit AC i v moment přepnutí přepínače sítí...
Fórum pouze nevysáváme, různé tipy a rady a JINÉ varianty jsou ku prospěchu všem.
Milion lidí, milion různých variant zapojení a funkcí...
Já Tvojí FV nezpochybňuji, naopak - přinesl jsi všem naprosto dokonalý způsob přifázování Modráska - oceňuju to
Znova opakuji - že mě s připojeným AC IN neudělá revizi - pokud mu nedodám od montážní firmy potřebné dokumenty s razítkem oprávněné firmy.
A to nemohu, protože jsem to dělal sám a oprávnění nemám.
Pokud nepřipojím AC IN - udělá revizi bez problémů.
Všechny argumenty o přijmám, chápu a vím - ale on je v pozici úředníka a já bez jeho razítka nebudu mít platnou pojistku pro dům.
Ta pojistka, je pro mě pojistka
O tom že je to blbost vím - ale co dnes není ?
Znova opakuji - žádný blackout se nekonal, přepnul jsem na síť v moment ve který jsem chtěl, nic se neděje a nestalo, jedu ze sítě, baterka se sama nabijí z MPPT pomalu.
Jen jsem mohl denně na 51V začít každý večer dobíjet a na 52V vypnout a takhle to dělat každý den a ani jsem přepínat nemusel.
Já to chtěl ,,jen" vyzkoušet

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
- Reputace: 40
Uvidíš jak Ti to poběží. Na grafu výše je vidět jak se v té oblasti napětí chová baterie a SOC. Protože v té chvíli byla baterie zcela bez zátěže a Multi pozvolna nabíjel jen proudem 3A, je tam krásně vidět co to dělá s napětím. Pokud v tu chvíli bude na AC OUT zátěž, bude to celé úplně jinak. Takže nevím zda ovládání externí nabíječky relé MPPT v hysterezi 51-52V bude něco řešit. Tam vidím hlavní faktor v tom, že jakmile máš skoro vybito, není jen třeba případně zapnout i tu malou nabíječku, ale hlavně přesměrovat spotřebu na síť. Já to včera udělal taky a taky manuálně. Protože je delší temno. Neumím komentovat poměry v DE a svépomoc při stavbě. Mně to montoval člověk s kvalifikací a pojistku samozřejmě taky chci. Rozdíl je v tom, že revizak není ten kdo by měl určovat co je a není ostrov nebo poloostrov se zálohou sítě. To je dané vlastnostmi, funkcí a nastavením použitého zařízení. Samozřejmě věc udělej jak zamýšlíš, nic proti, je to jen můj komentář.
poloostrov v módu AC IGNORE
- JirkaE
To byl jen příklad 51-52V a samozřejmě u každého jiný.
Pokud zohledním noční spotřebu a případný pokles nebo růst napětí, při zapnutí nabíječky, nebo naopak spirály, musím ten pokles nebo růst napětí i zohlednit, to je jasný...
Já to dělal sám a revizák je jediný kdo to kdy uvidí a je tak pro mě logické, že z moci kulatého razítka a jeho odbornosti to posoudí sám podle sebe a podle svého uvážení a jeho rizika, které tím razítkem a revizní zprávou podstupuje.
Pokud zohledním noční spotřebu a případný pokles nebo růst napětí, při zapnutí nabíječky, nebo naopak spirály, musím ten pokles nebo růst napětí i zohlednit, to je jasný...
Já to dělal sám a revizák je jediný kdo to kdy uvidí a je tak pro mě logické, že z moci kulatého razítka a jeho odbornosti to posoudí sám podle sebe a podle svého uvážení a jeho rizika, které tím razítkem a revizní zprávou podstupuje.