Komunikace bms JK - měnič Easun smh III
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3000
- Kapacita baterie [kWh]: 314Ah
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Komunikace bms JK - měnič Easun smh III
Prosím o radu zkušené. Mám sestavu 6 fve panelů 430Wp, měnič easun isolar smh III, 24V, 4,2kW, baterie lifepo4 8x eve mb31 314Ah + bms jk pb2a16s20p v15. Používám bez připojení na domácí síť (jen off grid).
Jakmile se baterie nabije, bms zřejmě odpojí baterii po překročení ovp na některém ze článků. Aby se spustilo znovu nabíjení, musím měnič spustit znovu ručně (odpojením a připojením panelů).
Bms a měnič nejsou datově propojeny.
Zkusil jsem připojení přes konektor bms rs485-1 do měniče. U kabelu nastaveny správné pinouty pro easun a JK. Komunikace mi nefunguje. Důvodem je pravděpodobně to, že easun komunikuje s baud rate 9600 a jk bms 115200. Má někdo zkušenost s převodníky pomocí esp32 popř. je zde jiné jednodušší řešení?
Nastavení easun mám nyní: battery USER, bulk c.v 28,3V (tj. 3,537V na článek), float 27,2V (tj. 3,4V na článek), low cut-off 24V (tj. 3V na článek)
Nastavení BMS JK ovp 3,54V, rcv 3,491V, SOC 3,49V, ovpr 3,489V, uvpr 2,8V, uvp 2,9V, power off 2,6V
Ještě jiný dotaz. Zvažuji v blízké budoucnosti přechod na 48V, jaký měnič byste doporučili, aby komunikoval s jk bms bez problémů? Uživil bych případně i měnič se dvěma mppt (mám možnost použít 2 x 6 panelů orientovaných na různé strany). Ten bude ale asi výrazně dražší...
Děkuji za tipy!
Jakmile se baterie nabije, bms zřejmě odpojí baterii po překročení ovp na některém ze článků. Aby se spustilo znovu nabíjení, musím měnič spustit znovu ručně (odpojením a připojením panelů).
Zkusil jsem připojení přes konektor bms rs485-1 do měniče. U kabelu nastaveny správné pinouty pro easun a JK. Komunikace mi nefunguje. Důvodem je pravděpodobně to, že easun komunikuje s baud rate 9600 a jk bms 115200. Má někdo zkušenost s převodníky pomocí esp32 popř. je zde jiné jednodušší řešení?
Nastavení easun mám nyní: battery USER, bulk c.v 28,3V (tj. 3,537V na článek), float 27,2V (tj. 3,4V na článek), low cut-off 24V (tj. 3V na článek)
Nastavení BMS JK ovp 3,54V, rcv 3,491V, SOC 3,49V, ovpr 3,489V, uvpr 2,8V, uvp 2,9V, power off 2,6V
Ještě jiný dotaz. Zvažuji v blízké budoucnosti přechod na 48V, jaký měnič byste doporučili, aby komunikoval s jk bms bez problémů? Uživil bych případně i měnič se dvěma mppt (mám možnost použít 2 x 6 panelů orientovaných na různé strany). Ten bude ale asi výrazně dražší...
Děkuji za tipy!
-
- Moderátor
- Reputace: 830
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Re: Komunikace bms JK - měnič Easun smh III
Prvně si zkontroluj, co máš v té BMS nastavené. A dle potřeby uprav, případně uprav nastavení nabíjení. BMSka nemá co odpínat. Tak buď ti měnič přeměřuje, BMSka je blbě nastavená nebo máš nějaký problém na baterce.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- JirkaE
- Reputace: 202
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Mě například můj Easun (jiná verze) ukazoval (švindloval) o 1,5-1,7V jiné napětí - v závislosti na tom, zda něco v ten moment panely vyráběli nebo méně, nebo vůbec.skikolo píše: stř zář 17, 2025 11:08 amJakmile se baterie nabije, bms zřejmě odpojí baterii po překročení ovp na některém ze článků. Aby se spustilo znovu nabíjení, musím měnič spustit znovu ručně (odpojením a připojením panelů).
Pokud na to našvindlované jiné napětí, nastavím tabulkové hodnoty, nebo příklady které jsem někde našel - do měniče pro nabíjení baterky, výsledek bude přesně o ten rozdíl větší (to se asi děje i u Tebe) a do baterky jde moc a BMS z bezpečnostních důvodů při překročení parametrů odpojí.
Měnič si pak to brutální bezpečnostní odpojení pamatuje, sám se už pak nerozjede a musí se restartovat i když se baterka připojí sama zpět.
Když jsem připočítal ten rozdíl a našel konzervativnější nastavení - které víc šetří baterii, pak už se to nestalo - žádnou komunikaci mezi BMS a měničem jsem neměl a nemám dodnes.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 801
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Měl bys zjistit, proč BMS odpojuje dobitou baterii. Pokud pro vysoké napětí na některém článku, tak provést balancování baterie, aby všechny články byly nahoře srovnané. Jde to i bez rozebírání baterie. U JK-BMS se dá nastavit od jakého napětí má začít balancovat (třeba 3.37 V, moc nízká hodnota totiž může baterii rozbalancovat) a od jakého rozdílu napětí (třeba 10 mV). Chce to ale nastavit na isolar (nižší) napětí aby posílal do baterie při balancování už malý proud (optimálně takový, který stačí balancer zpracovat). A pak je potřeba trpělivost, protože srovnání může trvat hodiny.
Pokud by ale byl některý článek podstatně horší než ostatní - měl třeba vyšší odpor, nemusí srovnání takto fungovat.
Pokud by ale byl některý článek podstatně horší než ostatní - měl třeba vyšší odpor, nemusí srovnání takto fungovat.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
to: JirkaE: děkuji moc za tip. Měnič ukazuje na displeji cca stejné volty na baterii jako ukazuje aplikace bms jk. To ale nemusí být podstatné při činnosti měniče?
Měnič mám tedy zkusit nastavit více konzervativneji?
Mám snížit bulk c.v na měniči, aby nepustil do bms vyšší napětí? Hodnotu float také snizit? Omlouvám se za natvrdlost a děkuji za trpělivost.
to rva: snížit napětí na měniči znamená nastavit na měniči nižší bulk c.v i float? Je pravda, že se mi dva články zpočátku nabijely rychleji a byla před pár dny cell voltage diference dost vysoká. Teď se to ale srovnalo. Posledni dny moc nesvítí, tak se baterie plně nenabila. Pokud zůstanou články vyrovnané i nadále, tak možná bude problém odpojovani baterie vyřešen sám? Start balance mám na 3,45V.
Měnič mám tedy zkusit nastavit více konzervativneji?
Mám snížit bulk c.v na měniči, aby nepustil do bms vyšší napětí? Hodnotu float také snizit? Omlouvám se za natvrdlost a děkuji za trpělivost.
to rva: snížit napětí na měniči znamená nastavit na měniči nižší bulk c.v i float? Je pravda, že se mi dva články zpočátku nabijely rychleji a byla před pár dny cell voltage diference dost vysoká. Teď se to ale srovnalo. Posledni dny moc nesvítí, tak se baterie plně nenabila. Pokud zůstanou články vyrovnané i nadále, tak možná bude problém odpojovani baterie vyřešen sám? Start balance mám na 3,45V.
-
Já bych snížil jak bulk tak float (aktuálně to mám 54.4/54.2 V, v zimě to o něco zvednu, v létě jsem to měl ještě nižší). Obdobné měniče se občas chovají nevyzpytatelně a přecházejí z bulk do float a zpět. Pro orientaci u mých baterií se max a min napětí na článcích pohybuje během 24 hodin takto:
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
to rva: ok, snížil jsem u měniče bulk na 27,8V (3,474V) a float na 27,1V (3,38V) a budu to sledovat
Jaký měnič 48V cca 5kW byste doporučili při přechodu z 24 na 48V? (jedna fáze)
Jaký měnič 48V cca 5kW byste doporučili při přechodu z 24 na 48V? (jedna fáze)
-
Já jsem nenáročný a proto jsem zatím nenarazil na kombibednu, kterou bych nebyl schopen využít. Teď mám ISolar SM II (5kW), 4 roky fungují tři v paralelním režimu. Ale vývoj jde dopředu a dnes už jsou zase jiné stroje. Pokukuji po trojici ISolar SMG II KP (6.2kW), protože na spotřebu domácnosti 3*5 kW brzy přestane stačit. Teda stačit asi bude, ale snažím se kombibedny neprovozovat na plný výkon.