EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
- JirkaE
- Reputace: 202
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Je tady někdo, komu se povedla Balkónovka u ČEZu ?
A za pár minut na Googlu...
Pokud se někomu nechce s ČEZem bojovat a dostat do provozu svoje zařízení jako umožňuje EGD, tak některou z externích firem a také umožňují i montáž svépomocí - jedna z mnoha : https://www.omny.cz/
Poslední otázka ve FAQ přímo na webu OMNY :
A za pár minut na Googlu...
Pokud se někomu nechce s ČEZem bojovat a dostat do provozu svoje zařízení jako umožňuje EGD, tak některou z externích firem a také umožňují i montáž svépomocí - jedna z mnoha : https://www.omny.cz/
Poslední otázka ve FAQ přímo na webu OMNY :
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon zář 15, 2025 3:05 pm, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Česká Lípa
Jak už z toho popisu vyplývá je to primárně zaměřeno na řešení s dotacemi. Při řešení s dotací je v současnosti povinně vyžadována realizace dodavatelským způsobem tj. realizace na klíč firmou, ale dle mého názoru to pak vyjde cenově náročněji (rozhodně víc než ta balkonovka za 2500 Kč). Nicméně jak to bude vycházet konkrétně to už si musí případnými bližšími dotazy u té firmy prozkoumat každý sám.Ommy píše:Nabízíme možnost stavby na klíč, kdy za vás na základě plných mocí vyřídíme veškeré papírování s distributorem a zažádáme o dotaci na SFŽP. Systém namontujeme, zprovozníme, zařídíme revizi a veškeré potřebné dokumenty. Vše zkompletujeme a odešleme na SFŽP k proplacení dotace. Ta bude vyplacena přímo na váš účet.
Oni zařizují vše jen v případě, že si objedná realizaci na klíč a vše pak dělají oni. Koupit si ať už jen stavebnici nebo použít třeba tu balkonovku z obchodu za 2500 Kč bez realizace na klíč znamená, že si to vše bude realizovat uživatel sám, a to včetně zajištění veškerých dokumentů a papírování vůči distributorovi.Ommy píše:Pokud byste si chtěli od nás zakoupit naši stavebnici a postavit si vaši balkónovou elektrárnu svépomocí, tak vám rádi vyhovíme. Kompletní elektrárnu, vč. montážního návodu, návodu k obsluze a také schéma zapojení, podle kterého systém zapojí i váš elektrikář, vám přivezeme až ke dveřím.
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Okoli
Jediný papírování spočívá v revizi a jen u Čezu, protože ostatní dokumentace je již součástí nalkonovky
Valdano píše: pon zář 15, 2025 2:15 pmKajap píše: ned zář 14, 2025 7:19 pmNo jistě ale v případě oznámení ČEZu můžou nastat situace:
- zamítnou to pro riziko sítě
- Budou chtit revizi
- Vymění elmer bo nemáš limiter (to evidentně nechtějí bo na tom prodělají)
Aktualizuji předchozí domněnku:
zamítnout to nemohou, ale chcou revizi a měnit EM
Revizi údajně chtěj i když už 4Q je (třeba ze sdílení).
-
Pokud máte EM offine tak vám ho mohou vyměnit za EM online tak jako tak. Navíc do budoucna budou mít stejně EM online úplně všichni. Proč vůbec řešíte možnou výměnu EM? Za tu výměnu EM se nic neplatí a požadavek revize s možnou výměnou EM nesouvisí.Kajap píše:Jediný papírování spočívá v revizi a jen u Čezu, protože ostatní dokumentace je již součástí balkonovky.
Aktualizuji předchozí domněnku:
Zamítnout to nemohou, ale chcou revizi a měnit EM. Revizi údajně chtěj i když už 4Q je (třeba ze sdílení).
Ohledně revize se zeptejte ČEZ distribuce zda je v současné době vyžadována zpráva o výchozí revizi elektrického zařízení výrobny elektřiny a odběrného místa, ve kterém má být výrobna připojena i když se jedná o balkonovou elektrárnu s výkonem 300W, která se připojuje do běžné bytové zásuvky podobně jako spotřebiče aniž by se při tom jakkoli zasahovalo do elektrických rozvodů v bytě. Pokud je v současné době revize striktně vyžadována a pokud chcete jít legální cestou, pak se bez ní neobejdete a v takovém případě vám ani nepomůže se odvolávat na to, že u EG.D to vyžadováno není.
Kromě revize vyžaduje ČEZ ještě navíc také protokol nastavení ochran, které musí být realizováno v souladu s nastavením požadovaným provozovatelem distribuční soustavy, a to v seznamu dokumentů k té balkonovce na Hornbachu nevidím, ale možná bude přiložen v papírové podobě v balíku s tou balkonovkou. Jen pro informaci zde je ukázka jak takový protokol vypadá.
ČEZ také požaduje souhlas majitele nemovitosti pokud jím nejste přímo vy. Takže pokud nebydlíte ve vlastním domě tak budete ještě navíc potřebovat písemný souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním výrobny (tj. v daném případě balkonové FVE) na jeho nemovitosti. Pokud bydlíte v domě jako jeden z členů SVJ tak budete pravděpodobně potřebovat písemný souhlas SVJ s umístěním výrobny na balkon, který je obecně považován za společný prostor, byť je ve výhradním užívaní k příslušnému bytu.
Ohledně limiteru. Zeptejte se ČEZ Distribuce zda je v současné době možné připojit k DS balkonovou elektrárnu s výkonem 300W, která neobsahuje zařízení pro zamezování přetoků do DS. Odkažte se na skutečnost, že dle aktuálně platného cenového rozhodnutí ERU 11/2024, jsou sankce za přetoky účtovány dle bodu 4.36.3 na hladině NN až od výkonu nad 300W ve čtvrthodině a zmíněná balkonová elektrárna to nepřekračuje tak zda je nezbytné instalovat do rozvodu v bytě externí zařízení, které přetokům bude nějakým způsobem zamezovat. Pokud je instalace zařízení proti přetokům u ČEZ Distribuce striktně vyžadována a pokud chcete jít legální cestou, pak se bez toho neobejdete a v takovém případě v kombinaci se zmíněnou balkonovkou 300W, která dynamický limiter nemá použijte například některou z variant řešení s proudovým relé například viz tento odkaz případně postupujte dle popisu, který k tomu zde v předchozí části této diskuse uvedl JirkaE, což by mohlo být z hlediska realizace přijatelné řešení.
-
- Reputace: 95
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ještě k tomu musím dodat jednu věc: v době instalace byl jako elektroměr nainstalován mechanický Křižík, tam nebylo potřeba přetoky řešit. Po necelém roce mi vyměnili elektroměr za digitální ZE312. Neměl žádné tlačítko, na displeji se měnil jen údaj VT/NT a co je důležité: veškeré přetoky načítal do spotřeby. Takže vyřešit přetoky bylo nezbytné.Kostěj píše: ned zář 14, 2025 4:48 pmAsi 7 let jsem provozoval "balkónovku" 1.2kW a přetoky hlídal přes GreenBono s fázovým řízením. Plná spokojenost, umíme to. Jediný háček to má: je to český výrobek za české ceny s českým supportem a českou spolehlivostí. To druhé se nemusí líbit, ale mohu potvrdit, že kvůli tomu ostatnímu to za to stojí.
-
Jen na doplnění zde je formulář ČEZu, pro písemný souhlas vlastníka s umístěním výrobny na jeho nemovitosti. Pro zajímavost EG.D má také podobný formulář.
-
- Reputace: 245
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Myslím, že to započtení přetoků jako fiktivní spotřeby je u nás s obyčejným elektroměrem (tedy ne 4Q) běžné a obvyklé.Kostěj píše: pon zář 15, 2025 5:33 pm... Po necelém roce mi vyměnili elektroměr za digitální ZE312. Neměl žádné tlačítko, na displeji se měnil jen údaj VT/NT a co je důležité: veškeré přetoky načítal do spotřeby. Takže vyřešit přetoky bylo nezbytné.
-
Valdano - Jsi mě nepochopil, já to už vím že ČEZ vyžadují revizi a chtějí měnit EM.
V souvislosti s dříve odkázaným vyjádřením ERU Mohlo vyplynout, že při změně v rozvaděči (Což výměna elektroměru může, a nemusí znamenat) se revize eventuálně požaduje:
V souvislosti s dříve odkázaným vyjádřením ERU Mohlo vyplynout, že při změně v rozvaděči (Což výměna elektroměru může, a nemusí znamenat) se revize eventuálně požaduje:
-
ZE312 myslím cykluje T1 a T2 (vnitřní registr P1 má ale na displeji P1 nevidím, takže tady bych i chápal že se to načítá do spotřeby, I když ve výstupu datového souboru ten registr OBIS 2.8.0 údajně je)Kostěj píše: pon zář 15, 2025 5:33 pmJeště k tomu musím dodat jednu věc: v době instalace byl jako elektroměr nainstalován mechanický Křižík, tam nebylo potřeba přetoky řešit. Po necelém roce mi vyměnili elektroměr za digitální ZE312. Neměl žádné tlačítko, na displeji se měnil jen údaj VT/NT a co je důležité: veškeré přetoky načítal do spotřeby. Takže vyřešit přetoky bylo nezbytné.Kostěj píše: ned zář 14, 2025 4:48 pmAsi 7 let jsem provozoval "balkónovku" 1.2kW a přetoky hlídal přes GreenBono s fázovým řízením. Plná spokojenost, umíme to. Jediný háček to má: je to český výrobek za české ceny s českým supportem a českou spolehlivostí. To druhé se nemusí líbit, ale mohu potvrdit, že kvůli tomu ostatnímu to za to stojí.
ZE314 cykluje T1 a T2 a P1 na displeji - Takže je otázka, jak je to u něj, jestli přetok načítá jen do P1 nebo do T1,T2???
A u ZE314 by mě to zajímalo, jestli To taky načítá do spotřeby, nebo JEN do toho P1, Který je Cyklován na displeji
Možná proto, že v tom maj ČEZ hokej, tak ten elektroměr mění a to za 4Q.
A 4Q já obecně nechci proto, že se tam asi nedá kouzlit s odečtama A vše je přesně zaznamenáno každou hodinu kolik se odebralo…
Ps: GreenBono stojí 11000,- To je zřejmě ruční Zakázková výroba a to panelů 300 W asi moc smysl nedává
-
Podle mého názoru ČEZ revizi pro připojení FVE včetně balkonovek požaduje nezávisle na výměně elektroměru. Tedy i když by se elektroměr neměnil například v případě, že byste 4Q online elektroměr již měl třeba ze sdílení, tak by ČEZ pro připojení balkonovky k DS i tak stejně revizi požadoval. Tak to prostě u ČEZu zřejmě mají nastavené a bez revize to prostě u nich nejde.Kajap píše:Já to už vím že ČEZ vyžadují revizi a chtějí měnit EM. V souvislosti s dříve odkázaným vyjádřením ERU Mohlo vyplynout, že při změně v rozvaděči (Což výměna elektroměru může, a nemusí znamenat) se revize eventuálně požaduje.
Nepište jen 4Q, protože to je zavádějící. Když už tak 4Q online. 4Q elektroměr, neboli čtyřkvadrantní elektroměr, je zařízení schopné měřit energii a tok energie oběma směry (dodávku i spotřebu), a to ve čtyřech hlavních "kvadrantech". To umí spousta současných elektroměrů a i když nejsou online tak některé z nich mohou mít vnitřní paměť, do které si ukládají podrobnější záznamy, které se na displeji nezobrazují, ale dají se z elektroměru načíst obvykle příložnou čtecí hlavicí. V takovém případě mohou být data o průběžné spotřebě i přetocích načtena třeba jen jednou za rok např. při odečtu. Ne každý 4Q elektroměr je tedy online. Elektroměr, který ČEZ bude instalovat při připojení balkonovky bude 4Q online.Kajap píše:4Q já obecně nechci proto, že se tam asi nedá kouzlit s odečtama A vše je přesně zaznamenáno každou hodinu kolik se odebralo...
4Q online se do budoucna nevyhnete i když si nikdy žádnou balkonovku nepořídíte, protože výměny elektroměrů za 4Q online už probíhají po celé EU i ČR na základě nařízení EU. Takže v budoucnu budou mít 4Q online elektroměry v ČR úplně všichni ať už budou u ČEZu, EG.D nebo PRE a i když nebudou mít k DS připojen vůbec žádný OZE. Ostatně píše o tom i EG.D přímo na svém webu.
Kdy bude výměna probíhat
V nejbližších letech vyměníme standardní elektroměr za chytrý víc jak třetině domácností na našem distribučním území, tedy v jižních Čechách a na jižní Moravě. To je celkem zhruba 400 000 měřidel.
Nejdřív se dle podmínek vyhlášky zaměříme na odběrná místa s roční spotřebou nad 6 MWh a dvoutarifní distribuční sazbou. Protože jsou tato odběrná místa náročná na energie, můžou jejich majitelé z chytrého elektroměru těžit nejvíc.
Následně budeme instalovat chytrý elektroměr v každém odběrném místě, u kterého nastane čas na pravidelnou výměnu přístroje.
A podobné to bude i u ostatních distributorů.