Plyn z obnovitelnych zdroju?
Obecná diskuze na téma soběstačnost s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Plyn z obnovitelnych zdroju?
porovnaval jsem dnes ceny plynu a kdyz jsem zjistil, ze muj soucasny dodavatel neni nejlevnejsi, tak jsem mu poslal nabidku, ze pokud mi da jeste nizsi cenu nez jsem nasel ja, ze nebudu mit duvod k odchodu ..., pockam na vyjadreni a pripadne zitra prejdu k novemu
v souvislosti s tim me napadlo, jestli existuje nejaky dodavatel "obnovitelneho" plynu neco jako Nano-Energies v pripade elektriny?
plyn pouzivame jen na vareni, mame spotrebu kolem 1,3 m3 mesicne, videl jsem uz i spoustu navodu jak si udelat malou bioplynovou stanici, ale chybi mi sikovnost/zrucnost, netroufam si na to, kdyby tak existoval uz nejaky jednoduchy hotovy vyrobek kam by se hazel "odpad" a ono to delalo plyn, to by bylo super - mozna ze neco takoveho je, jen o tom nevim - vi nekdo o necem pouzitelnem?
mohl bych to krmit zbytkama z domacnosti, zbytkama ze zahrady, obsahem pilinoveho zachodu nebo bych pripadne dokazal sehnat praseci hnuj se slamou - ale nevim, jestli by toto vsechno bylo pouzitelne a fungovalo by to a z jakeho mnozstvi "materialu" by se vyrobilo tech nasich 1,3 m3 mesicne?
v souvislosti s tim me napadlo, jestli existuje nejaky dodavatel "obnovitelneho" plynu neco jako Nano-Energies v pripade elektriny?
plyn pouzivame jen na vareni, mame spotrebu kolem 1,3 m3 mesicne, videl jsem uz i spoustu navodu jak si udelat malou bioplynovou stanici, ale chybi mi sikovnost/zrucnost, netroufam si na to, kdyby tak existoval uz nejaky jednoduchy hotovy vyrobek kam by se hazel "odpad" a ono to delalo plyn, to by bylo super - mozna ze neco takoveho je, jen o tom nevim - vi nekdo o necem pouzitelnem?
mohl bych to krmit zbytkama z domacnosti, zbytkama ze zahrady, obsahem pilinoveho zachodu nebo bych pripadne dokazal sehnat praseci hnuj se slamou - ale nevim, jestli by toto vsechno bylo pouzitelne a fungovalo by to a z jakeho mnozstvi "materialu" by se vyrobilo tech nasich 1,3 m3 mesicne?
-
Re: Plyn z obnovitelnych zdroju?
Pokud vím, tak žádný dodavatel bioplynu do plynárenské sítě u nás neexistuje. Zatím se všechen bioplyn mění na teplo a elektřinu. Ale teoreticky to možné je a v Německu se to dělá. Tam jsou přísnější normy než u nás a tak musí přidávat trochu propanu, kvůli výhřevnosti, pokud si dobře pamatuji. Tuším že u nás není vyřešeno připojování do sítě. U plynu je ještě důležitější než u elektřiny mít možnost vypnout zdroj.
Pokud spálíte jen 1,3 m^3 tj. necelých 14 kWh, je výroba bioplynu v letních měsících naprosto bez problémů. Opravdu na to stačí dva sudy v sobě. Podívejte se do fóra na bioplyn, dával jsem tam tuším odkaz na výrobu. Je to v podstatě i dosti bezpečné, protože je to nízkotlaké. Každý sporák by měl mít standardně ochranu proti zpětnému šlehu a to je jediné, co je třeba.
Pokud spálíte jen 1,3 m^3 tj. necelých 14 kWh, je výroba bioplynu v letních měsících naprosto bez problémů. Opravdu na to stačí dva sudy v sobě. Podívejte se do fóra na bioplyn, dával jsem tam tuším odkaz na výrobu. Je to v podstatě i dosti bezpečné, protože je to nízkotlaké. Každý sporák by měl mít standardně ochranu proti zpětnému šlehu a to je jediné, co je třeba.
-
mozna by stacilo oslovit dodavatele plynu a poptavat bioplyn a treba by se casem v nabidce objevil - podobne se mi to osvedcilo uz pred lety u EONu i kdyz "zelenou elektrinu" jeste nemeli v nabidce, tak jsem si ji vyzadal - a dostal:)!
nebo zrusit plynovou pripojku a poprosit nejblizsi byoplynovou stanici, aby mi plyn naplnili do takove desetikilove bomby jakou Filip pouziva pro mobilni plynova kamna - technicky by to asi proveditelne bylo, naplnit do bomby bioplyn ze? - a pri nasi rocni spotrebe 18 m3 bych tak mel za 400,- vystarano skoro na cely rok! Pripadne to jeste nejak pres leto kombinovat s DIY bioplynovou stanici, ale myslim, ze prave pres leto bude dost prebytku z FVE, takze se bude varit na elektrine
dle faktury za lonsky rok jsme za plyn dali celkem 997,- z toho 274,- bylo za samotny plyn a 723,- kapacitni slozka - tzn. ze pri zruseni pripojky by se usetrilo 500,- rocne:) - ale zase je to asi skoda rusit pripojku kdyz uz je udelana a nejspis by pri nepouzivani asi nejak chatrala/starla a casem by mozna byla nepouzitelna, urcite taky existuje nejaky poplatek za znovupripojeni a i nejaka revize, kdyby si to clovek v budoucnu rozmyslel a chtel znovu pripojit a je fajn mit vzdycky vic moznosti, asi to necham jako zalohu. Taky je pravda, ze pro naplnenou bombu se musi nekam jezdit ... zkusim spis asi zatlacit na dodavatele plynu a zadat po nem dodavku bioplynu - i kdyz by to bylo jen teoreticke, protoze je mi jasne, ze nejde zaridit, aby ke mne proudil jen bioplyn, ale myslim, ze i tak to stoji zato!
s navodem na
http://nzdl.sadl.uleth.ca/cgi-bin/libra ... 70.13>=2
jsem se uz setkal tak nekdy pred 4 nebo 5 lety a se zaujetim jsem si ho tehdy cely prostudoval (i jine dalsi navody), teoreticky tomu rozumim a chapu, ale nejsem az takovy sikovny kutil/instalater/plynar - za svuj nejvetsi uspech v teto oblasti zatim povazuju prepojeni precky ze studene vody za teplou (nesmejte se!:), ale mozna casem seberu odvazu a zkusim to
nebo zrusit plynovou pripojku a poprosit nejblizsi byoplynovou stanici, aby mi plyn naplnili do takove desetikilove bomby jakou Filip pouziva pro mobilni plynova kamna - technicky by to asi proveditelne bylo, naplnit do bomby bioplyn ze? - a pri nasi rocni spotrebe 18 m3 bych tak mel za 400,- vystarano skoro na cely rok! Pripadne to jeste nejak pres leto kombinovat s DIY bioplynovou stanici, ale myslim, ze prave pres leto bude dost prebytku z FVE, takze se bude varit na elektrine
dle faktury za lonsky rok jsme za plyn dali celkem 997,- z toho 274,- bylo za samotny plyn a 723,- kapacitni slozka - tzn. ze pri zruseni pripojky by se usetrilo 500,- rocne:) - ale zase je to asi skoda rusit pripojku kdyz uz je udelana a nejspis by pri nepouzivani asi nejak chatrala/starla a casem by mozna byla nepouzitelna, urcite taky existuje nejaky poplatek za znovupripojeni a i nejaka revize, kdyby si to clovek v budoucnu rozmyslel a chtel znovu pripojit a je fajn mit vzdycky vic moznosti, asi to necham jako zalohu. Taky je pravda, ze pro naplnenou bombu se musi nekam jezdit ... zkusim spis asi zatlacit na dodavatele plynu a zadat po nem dodavku bioplynu - i kdyz by to bylo jen teoreticke, protoze je mi jasne, ze nejde zaridit, aby ke mne proudil jen bioplyn, ale myslim, ze i tak to stoji zato!
s navodem na
http://nzdl.sadl.uleth.ca/cgi-bin/libra ... 70.13>=2
jsem se uz setkal tak nekdy pred 4 nebo 5 lety a se zaujetim jsem si ho tehdy cely prostudoval (i jine dalsi navody), teoreticky tomu rozumim a chapu, ale nejsem az takovy sikovny kutil/instalater/plynar - za svuj nejvetsi uspech v teto oblasti zatim povazuju prepojeni precky ze studene vody za teplou (nesmejte se!:), ale mozna casem seberu odvazu a zkusim to
-
oslovil jsem radu dodavatelu plynu v CR a zatim jsem dostal ruzne reakce, napr.:
-"obnovitelný" plyn není a nebude k dispozici k dodávce do odběrných míst minimálně dalších 50 let. Plynárenský systém republiky - potrubí - je plněn výhradně zemním plynem, některé průmyslové podniky v blízkosti nalezišť uhlí mají napojení na zdroje plynu karbonového, jenž vzniká u uhelných ložisek. Bioplyn je pouze lokální záležistostí a nelze ho ani transportovat ani dodávat jinam než tam, kde přímo vzniká. Kdo jej chce využívat, musí jej i sám na daném místě vyvíjet.
- Bioplyn v současné chvíli nenabízíme. Tuto možnost však do budoucna nevylučujeme
- plyn z obnovitelných zdrojů neposkytujeme. Těžíme ho na jižní Moravě a nakupujeme na světových trzích
- V současnosti na trhu plyn z obnovitelných zdrojů neexistuje. Takovým plynem je pouze bioplyn v bioplynových stanicích na výrobu elektřiny
Tak uvidime, uz mockrat se mi osvedcilo, ze poptavka vyvolala nabidku a i kdyz mi vsichni zaryte tvrdili, ze to co chci neexistuje/nikdo to nedodava/nejde to objednat, tak se mi to vzdycky nakonec podarilo ziskat - jsem zvedavy jak rychle zareaguji v tomto pripade:)
-"obnovitelný" plyn není a nebude k dispozici k dodávce do odběrných míst minimálně dalších 50 let. Plynárenský systém republiky - potrubí - je plněn výhradně zemním plynem, některé průmyslové podniky v blízkosti nalezišť uhlí mají napojení na zdroje plynu karbonového, jenž vzniká u uhelných ložisek. Bioplyn je pouze lokální záležistostí a nelze ho ani transportovat ani dodávat jinam než tam, kde přímo vzniká. Kdo jej chce využívat, musí jej i sám na daném místě vyvíjet.
- Bioplyn v současné chvíli nenabízíme. Tuto možnost však do budoucna nevylučujeme
- plyn z obnovitelných zdrojů neposkytujeme. Těžíme ho na jižní Moravě a nakupujeme na světových trzích
- V současnosti na trhu plyn z obnovitelných zdrojů neexistuje. Takovým plynem je pouze bioplyn v bioplynových stanicích na výrobu elektřiny
Tak uvidime, uz mockrat se mi osvedcilo, ze poptavka vyvolala nabidku a i kdyz mi vsichni zaryte tvrdili, ze to co chci neexistuje/nikdo to nedodava/nejde to objednat, tak se mi to vzdycky nakonec podarilo ziskat - jsem zvedavy jak rychle zareaguji v tomto pripade:)
-
Některé čistírny odpadních vod mají v létě přebytek bioplynu a spalují jej bez užitku v hořácích. Ale prý tam mají v tom plynu hodně (tuším že) Silanu http://cs.wikipedia.org/wiki/Silan, (nebo něčeho podobného), který se usazuje ve válci motoru kogenerační jednotky. Na druhou stranu "Silany jsou výchozí sloučeniny pro výrobu složitějších křemíkatých látek např. pro výrobu čistého polovodičového křemíku."
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
tomas:
takze pri spalovani pomoci horaku na vareni by silany vadit nemusely?
-
zda se, ze "obnovitelny plyn" by nakonec mohl byt trochu drive nez za 50 let, viz:
http://www.solarninovinky.cz/2010/index ... 0901&rm=15
...
Urban ČTK řekl, že poslanci do zákona vložili nově i podporu samostatné výroby tepla z obnovitelných zdrojů, tedy hlavně z biomasy. Schválili také podporu výroby biometanu, který může být vtlačován do potrubí se zemním plynem a putovat ke spotřebiteli.
...
http://www.solarninovinky.cz/2010/index ... 0901&rm=15
...
Urban ČTK řekl, že poslanci do zákona vložili nově i podporu samostatné výroby tepla z obnovitelných zdrojů, tedy hlavně z biomasy. Schválili také podporu výroby biometanu, který může být vtlačován do potrubí se zemním plynem a putovat ke spotřebiteli.
...
-
Ale urcite ne, vareni je uplne v pohode. Vari tak minimalne jeden clovek v CR a miliony lidi v Indii a Cine. V Indii se pouziva zvonovy system, v Cine tlakovy.joseff píše:tomas:
-
ten "minimalne jeden clovek v CR", ktery tak vari jsi ty tomas?
-
-
Experimentalni domaci bioplynka http://www.unego.cz/Firma/Produkty/Kore ... tirna.aspx, momentalne nefunkcni (netesnost zvonu), ovsem je to na splaskovou vodu, cili to vyzaduje vyhrivani solarnimi kolektory, aby to fungovalo (v pripade "sucheho zachodu" atp. tento problem nevznikne a dohrev neni treba - leda v zime).joseff píše:ten "minimalne jeden clovek v CR", ktery tak vari jsi ty tomas?
-
diky moc!
tak to je mazec (http://www.unego.cz/Firma/Produkty/Kore ... tirna.aspx):
Množství vyprodukovaného bioplynu v rozmezí březen-říjen je 05,-1,1 m3 denně - vzdyt my mame mesicni spotrebu plynu 1,5 m3:)!
Množství vyprodukovaného bioplynu v rozmezí březen-říjen je 05,-1,1 m3 denně - vzdyt my mame mesicni spotrebu plynu 1,5 m3:)!
-
dalsi moznosti jak usetrit za plyn a mit ho jen jako zalohu na nejhorsi zimni mesice:
uzavřít smlouvu pouze na 2 měsíce a následně ukončit smlouvu s demontáží. Pro obnovení dodávky v dalším období je zapotřebí vždy následně mít udělanou revizi.
demontaz/montaz plynomeru je zdarma
cenu za revizi zjistim
uzavřít smlouvu pouze na 2 měsíce a následně ukončit smlouvu s demontáží. Pro obnovení dodávky v dalším období je zapotřebí vždy následně mít udělanou revizi.
demontaz/montaz plynomeru je zdarma
cenu za revizi zjistim
-
No jde o to, ze je treba uvazovat o plynu v ramci pV diagramu. Samozrejme ten system uvedeny vyse je nizkotlaky, v plynovodu je vyssi tlak...joseff píše:diky moc!
-
mozna hloupa otazka, ale co je "pV diagram"?
ty jsi ten vyse uvedeny system videl?
ty jsi ten vyse uvedeny system videl?
-
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fázový_diagram
proste pri dane teplote muze mit plyn ruzny tlak nebo objem, jedna se o komplementarni veci
mluvil jsem s tim panem telefonicky
proste pri dane teplote muze mit plyn ruzny tlak nebo objem, jedna se o komplementarni veci
mluvil jsem s tim panem telefonicky
-
mini-bioplynka v cesku:
http://domaci-radce.ic.cz/index.php?id=10
http://domaci-radce.ic.cz/index.php?id=10
tohle léto jsem si to také postavil a testoval. Docela zajimavé... Příští pokus bude muset být trošku ve větším a napojený na domovní odpad. Abych nemusel bordel nosit a plnit to ručně...
http://cink.tv/index.php/bioplyn-doma/
http://cink.tv/index.php/bioplyn-doma/
-
Podival jsem se na to jeste jednou a mel bych drobne vylepseni. Zbytky z kuchyne nedavat rovnou do bioplynky, ale nejprve nejakemu zvireti (treba slepicim) a az vysledny produkt do bioplynky. Prostudoval jsem hodne reseni domacich bioplynek a vice se mi libi varianta pohybliveho zvonu (napr. sudu v sudu). Mimochodem kde se daji tyto sudy levne sehnat?
Skladování plynu v pohybliých sudech jsem zavrhl, neb by se mohly zadrhnout či nějak jinak mechanicky zaseknout. Já tořešil extra 2 sudy jeden s vodou a druhý jako přečerpávačka té vody. Tzn kolik plinu se natlačilo do sudu s vodou tolik vody se vytlačilo do druhého dusu. Tím jsem zamezil problému mechaniky a automaticky také mi to dává tlak do výstupní hadice ke sporáku. ( jen cvičného na zahradě )
Sudy po kamarádech. Jinak je problém je najít. Občas se bojěví nějaký na aukru...
Sudy po kamarádech. Jinak je problém je najít. Občas se bojěví nějaký na aukru...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie
od karelkilian » » v Magazín MyPower.CZ
Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie
- 4 Odpovědi
- 672 Zobrazení