EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

dvlcz
Reputace: 0
Lokalita: Plzeň
Výkon panelů [Wp]: 880
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Nový příspěvek od dvlcz »

Ahoj, nemam to zapojeny do CEZu, to je ostrene pres hlavni jistic ;)
Poslal jsem jim vse potrebne co jsem koupit chtel.
Panely, drzaky a bateriovou stanici, to vse meli pred schvalenim ;) vse jsem koupil tak jak jsem jim poslal, maji to v mejlu v pdfku
Naposledy upravil(a) dvlcz dne úte zář 09, 2025 5:39 pm, celkem upraveno 1 x.
Valdano
Reputace: 197
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

dvlcz píše: úte zář 09, 2025 4:25 pm
Vystup bateriove stanice je napojeny na primo do zasuvky, bez pretoku, vypnut hlavni jistic u elektromeru. Bydlim v panelaku.
Podle toho co popisujete se jedná čistě o ostrovní systém, který by nikdy neměl být v provozu tzv. paralelně s DS. Jedná se o přenosný systém, který pro tento účel (myšleno tak jak ho chcete používat) není vhodný. Dokud bude ta bateriová stanice připojená svým výstupem do zásuvky tak nikdy nesmí být současně s tím nahozen i jistič u elektroměru, který by propojil DS s jejím výstupem. Předpokládám, že ta stanice ani propojení svého výstupu s DS zřejmě vůbec nepodporuje tj. neumí se sfázovat se sítí. Nicméně jejím připojením do zásuvkového obvodu v bytě je to na pováženou z hlediska platných předpisů mimo jiné i v tom smyslu, že se spoléháte jen na ten shozený jistič což je obecně problematické, protože ten hlavní jistič u elektroměru není vaším majetkem, ale majetkem distributora, kterému patří i ten elektroměr. Zaměstnanec distributora může kdykoli přijít a hlavní jistič u elektroměru shodit a nebo také nahodit a pokud by v té době byl výstup té bateriové stanice připojen do zásuvky tak to může být problém.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte zář 09, 2025 6:08 pm, celkem upraveno 1 x.
dvlcz

Dobre, zpetma se jinak, mam vyhl. 50 par. 6 platnou. ZL mam na obchod sluzby... to nestaci, myslel jsem ze jo...
a SVJ jsem oslovil pred timto zamerem, bylo mi vyhoveno i na schuzi clenu SVJ bez dalsich podminek...
Kajap
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

A hlavně jsi se dopustil změny vzhledu budovy, a na to je potřeba souhlas 100%… Takže kdyby věděli nebo chtěli hrotit, tak tě můžou na tomhle donutit to odstranit pokud ti chybí souhlasí těch co ti to nepotvrdily na tom shromáždění, ne opatříš si je dodatečně

Co se týče projektu, tak to bych udělal schéma klidně od ruky, a statiku bych udělal taky od ruky pokud bych tomu trošku rozuměl, samozřejmě jde o to aby někomu nespadly ty panely na hlavu.

A ano, osoba odpovědná má právo na kontrolu v bytě, je to konkrétně § 1182 - 83
JirkaE
Reputace: 200
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

To není přece žádná balkónovka.

Mě se to jeví jako powerbanka větších rozměrů, nebo kempingová elektrárna, do stanu, obytňáku, nebo karavanu, která vůbec nejde k síti připojit.

Jak si to připojil - na jaký výstup ? Co jsi dal do té zásuvky ?

Když si to tady prohlížím, tak jediné co mě napadá, je prodlužovák, který má na obou koncích vidlici ::mute::

Koukám na to ze všech stran, ale žádné připojení k síti nevidím... :dontknow:

Podle mě, toto může provozovat kdokoliv, není na to potřeba nic, je to jen powerbanka, problém mohou být jen ty panely na zábradlí a to by měl být jediný souhlas SVJ a dnes už i montáž od někoho ze stavebních oborů... (pokud to tam nebylo prokazatelně před 1.8.2025)

Ale vše musí běžet na prodlužováky z těch 6-ti zásuvek v žádném případě ne k síti, ale přímo na spotřebiče.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
dvlcz

Kajap píše: úte zář 09, 2025 6:05 pm
A hlavně jsi se dopustil změny vzhledu budovy, a na to je potřeba souhlas 100%… Takže kdyby věděli nebo chtěli hrotit, tak tě můžou na tomhle donutit to odstranit pokud ti chybí souhlasí těch co ti to nepotvrdily na tom shromáždění, ne opatříš si je dodatečně

Co se týče projektu, tak to bych udělal schéma klidně od ruky, a statiku bych udělal taky od ruky pokud bych tomu trošku rozuměl, samozřejmě jde o to aby někomu nespadly ty panely na hlavu.

A ano, osoba odpovědná má právo na kontrolu v bytě, je to konkrétně § 1182 - 83
Ahoj,
to se resilo na nasi vyrocni schuzi clenu SVJ, dle predsedy neni treba 100%, lidi tam maji satelity, truhliky, apod...
Vetsina z 48 az na dva nebylo proti...
Posilam vyjdreni vyboru SVJ pred schuzi...
Přílohy
SVJvyjadreni.png
Valdano

JirkaE píše:
Mě se to jeví jako powerbanka větších rozměrů, nebo kempingová elektrárna, do stanu, obytňáku, nebo karavanu, která vůbec nejde k síti připojit.
Přesně tak.
JirkaE píše:
Jak si to připojil - na jaký výstup ? Co jsi dal do té zásuvky ? Když si to tady prohlížím, tak jediné co mě napadá, je prodlužovák, který má na obou koncích vidlici
To je právě ten problém. Tady je vidět, že to dělal domácí kutil, který do oboru elektro pouze fušuje, ale nemá v tomto ohledu žádné znalosti o předpisech ani nemluvě. On prostě výstup té bateriové stanice připojil přímo do zásuvky a spoléhá se na shozený jistič a z pouhé neznalosti si vůbec neuvědomuje, že k takovému účelu to prostě není vhodné. Takže ani nemusí řešit žádnou dokumentaci, protože tohle mu stejně žádný revizák neposvětí. SVJ ho pak nejspíš pošlou také "někam".

Bylo lepší se zeptat dřív než něco takového vůbec udělal, ale teď už je jak se říká "Pozdě bycha honit". Takže z neznalosti promrhaná investice. Leda si k tomu koupit nějakou skládací sadu panelů a brát to sebou v autě na výlety apod.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte zář 09, 2025 6:21 pm, celkem upraveno 1 x.
Kajap

A kde píše o tom zapojení?

Četl jsem jen příspěvek s tou fotkou lodzie - Jak to tam je zajištěný na tom zábradlí, vypadá to že to je jenom pověšený na háček a chybí ten pojišťovací šroub kt. je vidět na tom vzorovém obrázku zapojeni…

Foukne větříček a celé se to může spadnout dolu a to nechceš…

Musí to být mechanický ukotvené, Aby to nemohl odletět, A odpojené od elektřiny v domě, prostě jenom na vlastní baterku 12 nebo 24 V, tak jim to ukážeš a na to žádnou revizi nepotřebujou, když jsi to tam měl před srpnem.
Valdano

Kajap píše:
A kde píše o tom zapojení? Četl jsem jen příspěvek s tou fotkou lodzie...
Zřejmě jste to nečel pořádně, protože přímo v tom příspěvku s fotkou uvádí viz citace.
dvlcz píše: úte zář 09, 2025 4:25 pm
Výstup bateriové stanice je napojený na přímo do zásuvky, bez přetoků, vypnut hlavní jistič u elektroměru. Bydlim v paneláku.
Tazatel si vůbec neuvědomuje, že shozený jistič je irelevantní a spoléhat se na to, to mu žádný revizák neposvětí. Leda by to v bytě zapojil do zcela samostatného obvodu, který by na bytové rozvody vůbec nebyl napojen, a to nikdy. Takže žádný shozený jistič, ale jedině zcela samostatný a trvale oddělený okruh.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte zář 09, 2025 6:36 pm, celkem upraveno 1 x.
Kajap

Ok, to nikoho než byt dotyčného asi neohrožuje s před kontrolou si to odpojí A oddělení sítě nechtěl provede přímo v bytě kde mu to nemůže nikdo na chodbě zapnout - až po kontrole :) sle správně to moc není

no hlavní problém vidím aby to na někoho nespadlo :-0
JirkaE
Reputace: 200
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: úte zář 09, 2025 6:17 pm

Bylo lepší se zeptat dřív než něco takového vůbec udělal, ale teď už je jak se říká "Pozdě bycha honit". Takže z neznalosti promrhaná investice. Leda si k tomu koupit nějakou skládací sadu panelů a brát to sebou v autě na výlety apod.
No... Pokud to rychle odpojí a zapojí spotřebiče správně pouze na prodlužováky...

Tak už jsou problém pouze panely a správná zmínka o šroubu, který panely jistí.

Pokud tam byli panely se souhlasem SVJ před 1.8 a bude to správně zapojené, tak si myslím, že nepotřebuje vůbec nic a i kdyby přišel na popud SVJ někdo na kontrolu, tak může maximálně konstatovat, že je to větší powerbanka na kterou se nevztahuje vůbec nic.

Nebo se v něčem pletu ? :fuuu:

Kajap píše: úte zář 09, 2025 6:35 pm
A oddělení sítě nechtěl provede přímo v bytě kde mu to nemůže nikdo na chodbě zapnout - až po kontrole :) sle správně to moc není
COŽE ??? :wall: V žádným případě se to nesmí připojit k síti - copak si může někdo sám od sebe odpojit úplně celý byt v paneláku od sítě ?
Naposledy upravil(a) JirkaE dne úte zář 09, 2025 6:45 pm, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Valdano

Kajap píše:
Ok, to nikoho než byt dotyčného asi neohrožuje s před kontrolou si to odpojí...
Nesmysl. To je irelevantní a je to v rozporu s předpisy. Potenciálně to samozřejmě může ohrozit i člověka mimo byt, protože na hlavním jističi směrem do bytu bude napětí i když bude shozený. Může se stát, že to bude zapnuté/připojené do zásuvky a majitel nebude doma. Přijde pracovník distributora a bude s jističem u elektroměru manipulovat a máme tu problém. ;)
Kajap píše:
A oddělení sítě nechť provede přímo v bytě kde mu to nemůže nikdo na chodbě zapnout - až po kontrole...
Opět nesmysl. Obecně takové zapojení, které ať už v bytě nebo mimo něj umožňuje např. nahozením jističe nebo vypínače propojení s DS v okamžiku kdy by k tomu dojít nemělo je problém. Tak se to prostě dělat nesmí ať už se to někomu libí nebo nelíbí. :!:
Valdano

JirkaE píše: úte zář 09, 2025 6:39 pm
No... Pokud to rychle odpojí a zapojí spotřebiče správně pouze na prodlužováky...
Tak už jsou problém pouze panely a správná zmínka o šroubu, který panely jistí.
Nebo se v něčem pletu ?
Přesně tak. Na prodlužovácích to bude čistý ostrov bez jakéhokoli propojení vůči DS, ale do bytového rozvodu zásuvek rozhodně nepřipojovat i když má třeba zrovna shozený jistič.

Leda použít přepínač síti, kterým zajistí, že když bude celý bytový okruh přepnut na tu bateriovou stanici tak nikdy nemůže dojít k propojení s DS a naopak když bude přepnuto na DS tak nikdy nemůže dojít k propojení s výstupem té bateriové stanice. Nicméně zapojení přepínače sítí bude znamenat zásah do bytového rozvodu a v takovém případě bude potřeba revizi a pravděpodobně i dokumentace včetně schéma zapojení.
Valdano

Mimochodem bateriová stanice Bluetti Apex 300 je určena pro provoz spolu s DS v režimu kdy primárně je spotřeba celého bytu pokryta z baterií připojených k Apex 300 a při nedostatku energie z baterie přepne na DS. Apex 300 má AC vstup, který může být trvale připojen k DS. Přes tento AC vstup stanice umožňuje přepnutí svého AC výstupu na DS při současném odpojení vnitřního měniče (funguje tedy současně i jako přepínač sítí) a zároveň umožňuje i nabíjení vnitřní baterie z DS v době kdy fotovoltaické panely nemají energii.

Takže Apex 300 lze zapojit jako centrální záložní systém pro celý byt s tím, že AC vstup této stanice bude připojen v bytě na přívod elektřiny od hlavního jističe, který není potřeba vypínat pro účel provozu Apex 300, protože ho Apex 300 používá jednak pro dobíjení baterií při nedostatku energie z FV panelů a navíc pro přepnutí celého bytu bypassem na DS při nedostatku energie z baterií. Takže AC vstup je připojen trvale k DS a AC výstup se připojí na celý vnitřní okruh bytu. Apex 300 z FV panelů dobíjí pouze ke stanici připojené baterie a do DS přes svůj AC vstup nikdy nic nepouští. Apex 300 současně funguje jako přepínač sítí (dle dokumentace je čas přepnutí okolo 20ms). Dokud je dostatek energie z baterie tak běží provoz jen z baterie a AC výstup není vůbec propojen s DS. Jakmile je energie v baterii nedostatečná, tak Apex 300 AC výstup propojí s DS, ale současně odpojí interní měnič ve stanici. Takže výstup interního měniče nikdy není propojen s DS.

Nicméně v případě takového propojení to znamená opět zásah do bytového rozvodu včetně revize a dokumentace.
cipis
Moderátor
Reputace: 822
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Na jeden až dva či tři panely v sérii se ten požadavek nevztahuje, resp. se jich netýká ten datum 1.8. Defacto do 120 V DC to není vyhrazené zařízení, viz. dřívější debaty a vyjádření ČKAIT.
Proto je stále možné si balkónovku namontovat a zapojit sám, protože to má ty dva panely max. Navíc se to koupí v hotovém provedení a jediné problémy dělá nejmenovaný distributor, u EGD je to sice také nějaké papírování, ale snadno řešitelné.

Takže jak jsem psal, za prvé to rozhodně není balkónovka. Za druhé mohou změnit názor, protože jim došlo, že to není balkónovka. A za třetí je to připojené úplně na prasáka, tak se nedivím těm požadavkům na revizi. No a vzhledem, že k revizi nelze defacto donutit (správně jim musí být putna, co si kdo doma zapojí), tak to lze udělat tím, že se zruší panely, aby byl klid. A na to páky mají, protože to je společný prostor, byť ve výhradním používání.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano

cipis píše:
tak to lze udělat tím, že se zruší panely, aby byl klid
Jeho variantu připojení "na prasáka" tj. AC výstup Apex 300 do bytového okruhu (zásuvky) se shozeným jističem mu žádný revizák neposvětí a bez revize zas bude mít asi problém se SVJ.

FV panely před SVJ neschová a bez FV panelů to může provozovat v podstatě jen jako obyčejnou UPS, ale to se mu asi moc líbit nebude. Pokud to chce provozovat s FV panely tak to může zkusit protlačit leda s těmi prodlužováky tj. bez napojení AC výstupu Apex 300 do bytového okruhu k čemuž by neměl potřebovat ani revizi ani dokumentaci. AC vstup Apex 300 může mít připojen do zásuvky k čemuž revizi ani dokumentaci také nepotřebuje. Pokud se mu to nepodaří vysvětlit vůči SVJ a budou s tím problémy tak zbývá už jen jít cestou některé z těch dalších variant co jsem zmínil.

Další možnosti co jsem zmínil jsou buď samostatný přepínač sítí a nebo použít přímo Apex 300, který sám obsahuje přepínač sítí a jeho AC vstup připojit trvale na DS a AC výstup trvale do bytového okruhu. Obě tyto možnosti ovšem znamenají zásah do bytového rozvodu na hladině NN, a to už není bezpečné napětí tj. v tomto případě by to bylo včetně revize a dokumentace a pokud zajistí tu úpravu uchycení FV panelů tak už by snad SVJ nic dalšího vadit nemělo.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte zář 09, 2025 8:50 pm, celkem upraveno 1 x.
cipis
Moderátor
Reputace: 822
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

To všechno jsou "elektrické" prkotiny.
Podstatné je umístění těch panelů na společném prostoru domu. Byť je ten prostor ve výhradním užívání majitele/nájemce přilehlého bytu.
K čemukoliv musí mít souhlas 100 % vlastníků. A ten neměl ani na začátku (psal, že byli dva proti).
Nicméně společenství nechce jít touhle cestou, tak ho chce utahat na těch revizích a všem ostatním.
Jde o politiku, protože jak mu nařídí to sundat, tak se samozřejmě začne cukat a napadne ty truhlíky a další bordel na všech ostatních lodžiích. A tím pádem bude muset společenství zasáhnout i vůči ostatním, což se jim evidentně nechce. Ono totiž i na blbou pergolu musí být souhlas. Tak by z toho bylo trochu tóčo.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kajap

Valdano píše: úte zář 09, 2025 6:43 pm
Kajap píše:
Ok, to nikoho než byt dotyčného asi neohrožuje s před kontrolou si to odpojí...
Nesmysl. To je irelevantní a je to v rozporu s předpisy. Potenciálně to samozřejmě může ohrozit i člověka mimo byt, protože na hlavním jističi směrem do bytu bude napětí i když bude shozený. Může se stát, že to bude zapnuté/připojené do zásuvky a majitel nebude doma. Přijde pracovník distributora a bude s jističem u elektroměru manipulovat a máme tu problém. ;)
Kajap píše:
A oddělení sítě nechť provede přímo v bytě kde mu to nemůže nikdo na chodbě zapnout - až po kontrole...
Opět nesmysl. Obecně takové zapojení, které ať už v bytě nebo mimo něj umožňuje např. nahozením jističe nebo vypínače propojení s DS v okamžiku kdy by k tomu dojít nemělo je problém. Tak se to prostě dělat nesmí ať už se to někomu libí nebo nelíbí. :!:

Pracovník distributora (rozvoďák) v žádném případě nemůže nahazovat hlavní jistič, to je nepřípustné! Prosím piš pouze věci které máš ověřené.

Já mám ověřené od rozvoďáka, že to nedělají, nesmí dělat. A mají povinnost si vodiče změřit, než na ně budou sahat. Jiná věc je, že ten jistič mu může nahodit zlomyslný soused. Proto jsem naznačil, že přerušení má provést i v bytě

A co si uděláš v bytě pokud je to tvůj byt, tak je každému potom kulové můžeme tu psát že se to nesmí stejně jako se nesmí aby sis doma nainstaloval FVE.

A pokud tam nemá trvalé připojení do rozvodu, a ten revizák neuvidí prodlužovací kabel se dvěma vidlicemi, tak žádný problém nevznikne.

Podle mého názoru to je jeho boj, že si to chce tak to zapojit no co když chce ohrozit sebe, jeho problém, snad neohrozí někoho dalšího. Pokud si pamatuji v tom dopise byla výzva že jsi to výbor půjde zkontrolovat no tak jim to ukážu a řeknu jim hele tady na to žádná revize potřeba není a mám to bezpečně přimontované…

Což tady z fotografie neplyne, na fotografii je vidět že to je velmi nebezpečně zavěšené. Stačí aby fouknul silnější vítr zespoda a letí to možná dolů. Pokud to takhle výbor na balkóně najde tak mu nařídí to zdemontovat.

Formálně nesmí mít ani anténu, parabolu, bez souhlasu. Kde ale není žalobce…

Nejspíš to na tom baráku vypadá blbě nebo si někdo všimnul že to není pořádně přidělaný. Kdo ví.

Postup jak bych to vyřešil já jsem napsal výše. Také bych si nenechal kecat do toho jak mám nebo nemám zapojovat elektřinu, ale nezajištění toho věšáku je už obecné ohrožení. Dlouho mi seděli panely na rovné střeše a stačí trošku větříček podfoukne a letí to … Tady už je to pěkných pár pater a udělalo by to potenciálně velkou škodu
Valdano

cipis píše:
To všechno jsou "elektrické" prkotiny.
Ty "elektrické" prkotiny není radno zanedbávat. Pokud by se něco stalo a došlo k nějaké újmě nedej bůh na zdraví či dokonce životě, tak mu pojišťovna při zapojení "na prasáka" v rozporu s předpisy nic nedá a pokud by přišel k újmě někdo cizí tak bude platit náhradu za újmu na zdraví kdoví jak dlouho ne-li třeba i do konce života.
cipis píše:
...společenství nechce jít touhle cestou, tak ho chce utahat na těch revizích a všem ostatním...
To je to primární, protože pokud se SVJ jedná jen o zástupné argumenty tak se může stát i to, že tu instalaci stejně nakonec nařídí odstranit. Takže i když třeba splní všechny dosud zástupné argumenty SVJ tak to může skončit tak jako tak požadavkem na odstranění již provedené instalace pokud to neprošlo jednohlasně a budou to chtít jak zmiňujete z "politických" důvodu "zablokovat" a nakonec to může skončit i následnými podobnými tahanicemi jak jste zmínil.

Dosud zmíněné možnosti tedy jsou zhruba následující.

1. Možnost
Jím zmíněné zapojení "na prasáka" tj. AC výstup Apex 300 do bytového okruhu (zásuvky) se shozeným jističem mu žádný revizák neposvětí. Takže leda bez revize. Je to na vlastní odpovědnost tazatele a při nehodě bude potenciálně problém vůči pojišťovně atd. jak jsem zmínil výše. Navíc riziko, že mu SVJ bude dělat problémy a použije nedoložení revize jak zástupný argument pro požadavek na odstranění již provedené instalace.

2. Možnost
Zapojení přes prodlužováky. K tomu revize ani dokumentace potřeba není, ale riziko potenciálního zákazu z "politických" důvodů stále trvá jak jste zmínil.

3. Možnost
Buď samostatný přepínač sítí a nebo použít přímo Apex 300, který sám obsahuje přepínač sítí a jeho AC vstup připojit trvale na DS a AC výstup trvale do bytového okruhu. Obě tyto možnosti včetně revize a dokumentace a pokud zajistí tu úpravu uchycení FV panelů tak by to mělo být bez problémů vůči pojišťovně při potenciální nehodě. SVJ sice v toto případě už nebude mít zřejmě další zástupné argumenty, ale přesto hrozí riziko zákazu z "politických" důvodů jak jste zmínil.

4. Možnost
Sundat panely a vyprdnout se na to. Klídek vůči SVJ, ale zmařená investice, pokud bylo při nákupu primárním záměrem to provozovat v tom bytě.

Je jen na tazateli co z toho si vybere.
Valdano

Kajap píše: úte zář 09, 2025 9:18 pm
A co si uděláš v bytě pokud je to tvůj byt, tak je každému potom kulové...
Jen do té doby než se něco v důsledku toho stane. Pak to může být velký problém jak jsem psal výše.
Kajap píše: úte zář 09, 2025 9:18 pm
Podle mého názoru to je jeho boj, že si to chce tak to zapojit no co když chce ohrozit sebe, jeho problém, snad neohrozí někoho dalšího. Pokud si pamatuji v tom dopise byla výzva že jsi to výbor půjde zkontrolovat no tak jim to ukážu a řeknu jim hele tady na to žádná revize potřeba není a mám to bezpečně přimontované… Což tady z fotografie neplyne, na fotografii je vidět že to je velmi nebezpečně zavěšené.
Jak už zmínil cipis tak tomu předsedovi SVJ nejspíš ani vůbec nejde o to jestli to dvlcz má nebo nemá udělané dobře a bezpečně, ale v zákulisí se možná po tom hlasování v SVJ už bez účasti dvlcz rozhodli to prostě z "politických" důvodů stůj co stůj zablokovat. Respektive ať už udělá dvlcz cokoli tak to nakonec stejně může skončit tím, že mu nařídí tu již provedenou instalaci odstranit. Pokud je to tedy tento případ pak jediným řešením asi bude panely odstranit a vyprdnout se na to, protože pokud tam panely nechá (ať už jejich uchycení upraví nebo neupraví, ať už třeba bude mít revizi a třeba i včetně dokumentace) tak to nejspíš skončí jen těmi tahanicemi jak už tu dříve zmínil cipis.