Háky na šikmou střechu

Montáže panelů na střechy, fasády, terasy, balkóny, konstrukce, háky, spojky, šrouby, upevnění, ukotvení, profily, odolnost proti povětrnostním vlivům
Kajap
Reputace: 0
Lokalita: Okoli

Háky na šikmou střechu

Nový příspěvek od Kajap »

Zdravím, uvažuju zkušebně o položení pár panelů na tašky, tak se chci zeptat jestli tyhle levný háky jsou dobrý

https://www.akros.cz/nastavitelny-hak-l145-nerez-1-4016 71,- Kč s DPH

Protože třeba u ELKOV stojí podstatně více tenhle hák

https://eshop.elkov.cz/products/vapro-h ... stavitelny
VOC 82,22 CZK bez DPH / KS přijde mi stejný?

A ty profily a další věci to je teda ranec, tak proto vás chci poprosit vo info, kde jste to sehnali nejlevnější

Případně jakou značku nebo kde jste kupovali háky a profily a svorky a na co si dát bacha, případně hoďte link kde si můžu nastudovat zkušenosti…

Tak díky za jakoukoliv užitečnou poznámku, pěkný Zítřejší den! Dneska bylo pod mrakem :-(

Teď jsem koukal na video jak to dělal vidlák asi 14 dní, Dobrý že upozornil na pár failů kterým se vyhnout
Kajap

Re: Háky na šikmou střechu

Můžu počítat ty háky na rozpon 170 cm (ob 2 krokve), sklon 31° a sníh skoro nic (250 mnm)

Je to stará střecha stará garáž, hokus pokus

Anebo by musely být háky každých 85 cm?? Případně kde najdu doporučení výrobce railu? - ten low codt rail mi doporučte DÍK
cipis
Moderátor
Reputace: 821
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od cipis »

Najdes to v doporuceni vyrobce panelu, jak to ma byt.
Nicmene ob krokev urcite ne.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Pawel
Reputace: 61

Nový příspěvek od Pawel »

Osobně kupuji zde asi i za přijatelnější ceny. https://www.mobler.cz/ Háky za 70 Kč ale nemají. Při té ceně háků 70Kč bych je dal těch 85 cm.
Kajap

cipis píše: sob zář 06, 2025 9:14 pm
Najdes to v doporuceni vyrobce panelu, jak to ma byt.
Nicmene ob krokev urcite ne.
To jsem si nevšim v datasheetu, se to neodvíjí od tuhosti railu…?

No a jak jsem to odkryl viz foto, tak nevím jestli tam spíš nepatří háky na tu koprovku, ale cena 130 za kus je podle mne trochu přepal (na mobler) za 130,-/kus

Přikládám foto … panely mají rám 30mm, Tak budu rád za doporučení railu a příchytek

Na fotce je vidět Krokev a loď, a ten spodní plech přechází v plochou střechu Tam mám tak 10 cm dolů pod tu nejlepší spodnější tašku na pokračování panelu… Ale na ten klasický hák mi tam přijde docela málo místa, nejspíš to budou ty tašky bobrovky?

Napíšu to ještě jinak z té nej spodnější řad bude koukat spodní hák … Ale nevím jestli kvůli tomu plechu se to tam vejde??? :-0 Když ten plech viz foto zasahuje cca do poloviny délky tašky
Přílohy
IMG_3687.jpeg
IMG_3688.jpeg
IMG_3689.jpeg
cipis
Moderátor

Výrobce panelů má většinou uvedený postup montáže, doporučené uchycení, doporučené profily atd. Samozřejmě také v závislosti na sněhu a větru.
Z té fotky není nic poznat, v datasheetu panelů máš též uvedené, kde mají profily být. Jestli je ten plech konec střechy, tj. je to něco jako okapnička, tak tam rozhodně nebude spodní profil. Nebo chceš, aby ti ty panely čučely nad kraj střechy? Pak je zase bude zvedat vítr.
Dej celkovou situaci, fotky celého, a také jaké plánuješ panely.

Bobrovka to úplně není, máš to trochu profilované, tuhle krytinu jsme kdysi měli na střeše, letělo to pak celé dolů.

Podstatná je výška latě a tašky, tak musí být vysoké to esko na držáku. Ten polohovatelný a štelovatelný držák je od oka vysoký. Potřebuješ mnohem nižší, tj. to na tu bobrovku. V nejhorším je budeš muset podkládat, abys to zvedla do správné výšky. A vůbec nejhorší bude se trefit do té správné drážky na tašce, aby se vlezl hák pod tu v další řadě.

A taková otázka, než tam nacpeš panely a vše ostatní, nechceš to prvně zrekonstruovat? S tímhle se akorát nasereš, půlku tašek rozbiješ jen tím, jak tam polezeš, a druhou půlku, jak se je budeš snažit upravovat.
Celé to strhni, nabouchej desky jako bednění a na to falcovaný plech. A příchytky si dáš přesně kde budeš potřebovat na falc.
1 kW "nabíječka" 24 V
Kajap

Uff, díky za informace.

Pojďme otázku lehce změnit, nejdřív pořídím profily a háky budu řešit následně - Zkusím si to vytvarovat s paso viny abych dostal nějaký prototyp rozměrů

1/ tenhle profil bude OK nebo se dá sehnat něco levnějšího?:

HP HLINÍKOVÝ PROFIL 40X45 MM DÉLKA 3600 MM ( V přílohách mají katalog krajiczech ale uvádějí výrobce Alutern?? Pokud jde věřit textu tam uvedenému tak je to 1 kg / metr)

https://eshop.elkov.cz/products/hp-hlin ... ka-3600-mm 495,7 s dph (voc) za délku 3,6m
(138/metr s DPH) - Nějak letmo jsem nic levnějšího bohužel nenašel, neumím posoudit jestli to je dobrá cena za metr? No je to dvojnásobná cena oproti ceně suroviny hliníku… asi to bude profil HNP1 - má taky udávanou hmotnost 6 kg na 6 m lišty, a tyhle 3,6 jsou menší délky nebo odřezky nebo co přesně? Na EK jsem našel i 6m ale metr vyšel na 167 viz otazka 2/

2/ Musím ty profily k sobě spojovat podélně Pokud vyjde hák dost blízko - 15 cm/pevně konci profilu? Záměr byl koupit 3 profily na 5 panelů a kouknout jak to vyjde - Ještě jsem to nepočítal zda by vyšlo - s mezeru pod čtvrtým panelem :)

Ps: u ELK Jsem to vybral protože hodně poboček,a že doprava na pobočku by měla být zdarma, narozdíl od DEK kde Začíná 1 metr je nad 200 Kč + za dopravu chtějí peníze nebo minimální objednávku… A ještě mě příjemně překvapilo pobočka EK že při objednávce nad 1500 mi to zdarma přivezou z pobočky … Asi jak která pobočka kde to nebude asi standard

Takže otázka je jednoduchá: bude ten profil v pohodě a může být pod panelem mezera?

Protože nevím jestli šestimetrový profil převezu na autě Jak moc se bude prohýbat, asi hodně, 3,6 bude v pohodě to je kratší než auto

Díky za postřehy a jestli jsou otázky nějaký směšný, tak to berte s pochopením
Kostěj
Reputace: 93
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Kostěj »

Vezl jsem 6m AL profily fabií combi, ale pod autem. Vpředu lanem přez nárazník, vzadu za úchyty v kufru. Asi 150km, přez Prahu, úplně v pohodě.
Kajap

Tak to muselo vypadat fakt drsně nemáš fotku? Měl jsi tam červený praporky ?

A kolik tě stál 1m profilu?

Ps: Zahrádka má Rozpon 85 cm takže ty přesahy Více jak 2,5 m na každou stranu do ohybu při 6 m to by bylo obrovský, já jsem třeba panely vozil podložený dubovýma se prknama a v pohodě
rva
Reputace: 792
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Za referenci si vem cenu od alupy :https://www.ehlinik.cz/
Někteří jsme odebírali od nich. Pokud najdeš lepší cenu, buď spokojený. Občas se dají sehnat i profily co vypadají jako někde roky uložené, ale fungují jako nové.

Ok, koukám https://www.ehlinik.cz/al-profil-solar- ... 00101.html vyjde 171,38 / metr a je lehčejší (teda asi slabší, méně materiálu ) o 10%

Takže Takže díky potvrzení mé Konfirmace že jsem našel lepší cenu viz můj odkaz👍🏼

No a to poslední dilema jestli nemusí být profil spojitý ? :/) To ještě nikdo nevyzkoušel? Vidlák z toho dělá velkou vědu a ještě to má v laku
rva
Reputace: 792
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Prodávají se hliníkové spojky, které se zasunou do obou profilů. Určitě jsou i na ehliník. V nouzi jsem je nahradil elektrikářskou DIN lištou, která tam pasuje, ale není to správné. Uchycením fv panelů se celá plocha zpevní, skoro to vypadá, jako kdyby byla jedna pevná plocha střecha, druhá pevná plocha pás FV panelů na konstrukci. Obě plochy jsou propojeny pružnými háky (nebo kombi šrouby).

U mě vznikne asi 30 cm mezera mezi lištami, tak jsem otázku směřoval k tomu jestli budu průkopníkem, protože si myslím že v mém případě se houby stane ale zajímalo mě jestli se to tak běžně dělá Anebo už je toho moc punk hártkór

A taky mi není jasný, protože v tom profilu co jsem vybral a je nejlevnejsi, je i žlábek na kabely No tak v tom profilu se mě bude držet voda a bordel když by to bylo spojený tak to nemá kudy vytýkat, nebo tam jsou dírky?
kodl69
Reputace: 995
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

ano, v tom žlábku se drží voda a viděl jsem ten protil i rozpraskanej od pnutí ledu. Používám 40x40 solid z ehliníku https://www.ehlinik.cz/al-profil-solar- ... 00101.html , na ten tam mají i spojku https://www.ehlinik.cz/spojka-solar-pro ... 00101.html na každej spoj 2ks a zajistit tex šroubkama na každé straně, tj 4x tex na spoj (4.8x13? už nevím, kupuju co nejtlustší a nejkratší). A pod panelem doporučuju profil v kuse, aby nějaký hnutí okolního světa ten panel nepřetrhlo na dva... Ten profil s drážkou se spojuje jenom spodem, je na to tahle spojka: https://www.ehlinik.cz/spojka-solar-u45 ... 00101.html ke keteré potřebuješ 2x M10 T-šroub + 2x matice. Drží to jenom spodem, tj není to tak pevný jako ty zasouvací do 40x40 solid.
P.S: bral jsem teď dvakrát z Ehliníku háky 140mm, jednou perfektní, montáž bez zaváhání, podruhý asi jinej výrobce, ta část, co je za taškou na lati s oválnou dírou moc dlouhá (latě 60x40 a bramac clasic), musel jsem to uřezávat, a chybný ohyb nad tašku, v mnohem menším úhlu než by bylo třeba, tj hák na konci odstává cca 2cm od krytiny, a když na to šlápnu, tak koncem páčí na tašku tak, že pod mou váhou někdy praskne. Ano, nejsem nejlehčí, ale když mají háky správný tvar a jsou na pálkené tašce, tak tenhle jev neznám.
P.S.2: trochu varuju před "ekonomy" profily, je to takovej alobálek. Ten 40x45 s drážkou je taky takovej alobálek, navíc potřebuješ zespodu T-šrouby, ne klasický M10, který jsou o dost dražší. Takže laciný dvakrát placený. Nerez spojovák jsem naposled kupoval na alegru, bylo to snad o 30% levnější než v ČR.
PS3: teď jsem se díval na vidláka, a chtěl bych ho vidět, jak natáhne špagátek na 11m střechu, kde těch profilů má 6 nad sebou. To by bylo křivější než když se to dělá "od oka" (tím myslím, že přiložím oko k profilu, případně profily mezi sebou pohledem zespodu střechy, a druhej pracovník to doladí k dokonalosti :)
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Kostěj
Reputace: 93
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Kostěj »

Kajap píše: ned zář 07, 2025 2:53 pm
Tak to muselo vypadat fakt drsně nemáš fotku? Měl jsi tam červený praporky ?
Bylo to 2013. Ve předu jsem nechal míň, vzadu víc a gumicukem na konci přidělaný červený praporek z tažného lana. Ono to pod tím autem skoro nebylo vidět, rozhodně to bylo méně drsné, než dva 6m dlouhé profily na zahrádce. Cena tehdy 65 Kč/m. Foto bohužel nemám.
cipis
Moderátor

Ja to vezl normalne na strese. Predek a zadek stahl k predku a zadku auta. A uplne na pohodu. Praporek netreba, pokud to nepresahuje obrys auta o vic jak metr. Tak jsem tam dal jen vestu ...
1 kW "nabíječka" 24 V
kodl69
Reputace: 995
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

já si to nechám odvézt z ehliníku přímo na adresu monttáže. A odřezky do 3m mi vejdou dovnitř do auta. Když se náhodou stane, ýe potřebuju převézt 6m trubku, tak otravuju známý vodaře, co mají na 6m dodávce zahrádku, na které vozí trubky. Ostatně místní půjčovatel dodávek má taky jednu se zahrádkou,
https://opticar.cz/vozy-k-zapujceni/ sice je to obouchaný ducato, ale nestojí to za nějakej průšvih při přepravě.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Mogul
Reputace: 34
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Nový příspěvek od Mogul »

Já kupoval profily zde. Je to za poloviční cenu, takže jsem hooooodně ušetřil. Dovezl jsem si to sám. Na místě jsem si to pokrátil dle potřeby montáže, takže 6m jsem nevezl.
Mají tam veškeré vybavení k montáži za stejně nízké ceny. Pravděpodobně je to materiál z rozebraných parků, ale profily jsou pevné a naprosto v pohodě. A možná jsou i nové, jen někde dlouho leží na dešti. Některé věci jsou nové, jako šrouby, matky, háky.....

Dával jsem na mírně sklonitou střechu, takže z drážek vše vyteče. Profil by se dal dát mírně pod úhlem a nic se v něm držet nebude. (mimo kabelu) :-)