Bezpřetokový nástupce modráska ?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 0
Bezpřetokový nástupce modráska ?
V jednom objektu používáme už dlouho spokojeně Xtend Solarmi GF-SUN-2000G2. (panely - nabíječka s MPPT - baterie - modrásek s limiterem - síť).
Nedělá to přetoky, bere energii z baterie. Dodá, co umí a zbytek jde ze sítě.
Přece jenom už je to téměř historický model, jak se to dělá dneska. Chci nabíjet baterii, když svítí. Zároveň chci z baterie dodávat do sítě podle spotřeby v objektu. Chci ale, když třeba sepne spotřebič s příkonem 2W a z baterie už dostanu jen 1kW, aby zbytek příkonu šel ze sítě.
Umí to něco lepšího než Xtend Solarmi GF-SUN-2000G2 ?
Díky
Nedělá to přetoky, bere energii z baterie. Dodá, co umí a zbytek jde ze sítě.
Přece jenom už je to téměř historický model, jak se to dělá dneska. Chci nabíjet baterii, když svítí. Zároveň chci z baterie dodávat do sítě podle spotřeby v objektu. Chci ale, když třeba sepne spotřebič s příkonem 2W a z baterie už dostanu jen 1kW, aby zbytek příkonu šel ze sítě.
Umí to něco lepšího než Xtend Solarmi GF-SUN-2000G2 ?
Díky
- JirkaE
- Reputace: 198
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Bezpřetokový nástupce modráska ?
Existuje třetí generace, ale vzhledem k tomu, že G2 pracuje dobře - a stejně - dle mého skromného názoru nemá cenu dávat za to tolik peněz navíc, ale tohle už není Modrásek který pasuje barvou k Victron, ale ošklivější a nudnější ,, Šedásek "
Nový model 2024 má více variant jsou mezi nima i verze 600W / 800W a další jiné, no ale to si můžu omezit i na verzi původní G2 - 1850W.
https://www.lumentree.de/c/produkte/lum ... eat-trucki
PS : rozhodně to není bez přetoků, všechny verze mají mikro-přetoky a dodavatel energií je zjistí dříve nebo později
Nový model 2024 má více variant jsou mezi nima i verze 600W / 800W a další jiné, no ale to si můžu omezit i na verzi původní G2 - 1850W.
https://www.lumentree.de/c/produkte/lum ... eat-trucki
PS : rozhodně to není bez přetoků, všechny verze mají mikro-přetoky a dodavatel energií je zjistí dříve nebo později
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Česká Lípa
Obecně bezpřetokový je každý měnič, který není svým výstupem vůbec připojen k DS tedy není v tzv. paralelním provozu s DS. Jakmile je měnič připojen výstupem k DS, tak už není bezpřetovový žádný. Každý měnič připojený výstupem k DS může vytvářet byť třeba jen malé a občasné přetoky v závislosti na tom k jakým dochází výkyvům při spotřebě a jak rychle na ně reaguje, a to zda budou občasné a malé přetoky zaznamenány elektroměrem zase závisí na tom jak moc je ten či onen elektroměr citlivý na jejich měření. Stále probíhají výměny elektroměrů. V budoucnu budou mít úplně všichni elektroměry s průběžným měřením, které budou on-line a budou pravidelně posílat data i o případných přetocích. Takové elektroměry budou mít v budoucnu dokonce i ti kdo nebudou mít vůbec žádný OZE. Takže do budoucna už nebude možné se spoléhat na to, že někdo má ještě elektroměr, který to či ono neumí.
Aby distributoři nerozdávali pokuty za kdejaký "pidi přetok" tak existují tzv. "technologické přetoky", které jsou v ČR aktuálně stanoveny ERU na fázi do 300W za čtvrthodinu a do 30kWh za měsíc. Nicméně tyto povolené technologické přetoky se týkají pouze těch, kdo mají ke svému OZE sjednánu smlouvu o připojení k DS s distributorem, a to i když se jedná o smlouvu s tzv. nulovým rezervovaným výkonem tedy jen pro vlastní spotřebu bez prodeje elektřiny do DS.
Ten kdo v ČR provozuje OZE připojený výstupem k DS bez smlouvy s distributorem alias "na černo" ten se na limity tzv. technologických přetoků spoléhat nemůže.
Aby distributoři nerozdávali pokuty za kdejaký "pidi přetok" tak existují tzv. "technologické přetoky", které jsou v ČR aktuálně stanoveny ERU na fázi do 300W za čtvrthodinu a do 30kWh za měsíc. Nicméně tyto povolené technologické přetoky se týkají pouze těch, kdo mají ke svému OZE sjednánu smlouvu o připojení k DS s distributorem, a to i když se jedná o smlouvu s tzv. nulovým rezervovaným výkonem tedy jen pro vlastní spotřebu bez prodeje elektřiny do DS.
Ten kdo v ČR provozuje OZE připojený výstupem k DS bez smlouvy s distributorem alias "na černo" ten se na limity tzv. technologických přetoků spoléhat nemůže.
-
Tak je pravda. Chci si zaregistrovat balkonovou minivoltaiku kvuli technickym pretokum.
- JirkaE
Úplně pravda to není ani u mého PS.
Protože pokud je za přifázováním Modráska ještě nějaký jiný další rozvod a spotřeba, pak se i tohle mění.
Například když jsem to fázoval na Easun 7000, tak myslím už od 170W jiné přímé spotřeby už zásuvku nevynuloval - totéž by na 99% platilo v bytě nebo domě.
Pokud bude ten snímač až za trvalou spotřebou řekněme 200W - tak už žádný přetok nebude.
Pokud bude ten snímač za elektroměrem tak to malé přetoky dělá non-stop.
Nyní mě jde taky spotřeba na malý spotřebiče v jednom kabelu a Modráč se přifázuje až na druhý kabel za svorkou na spotřeby velké a funguje to stejně, žádné přetoky ven nejdou - pohltí je ta malá spotřeba skrz jističe obou větví a do měniče se mě to nevrací.
Protože pokud je za přifázováním Modráska ještě nějaký jiný další rozvod a spotřeba, pak se i tohle mění.
Například když jsem to fázoval na Easun 7000, tak myslím už od 170W jiné přímé spotřeby už zásuvku nevynuloval - totéž by na 99% platilo v bytě nebo domě.
Pokud bude ten snímač až za trvalou spotřebou řekněme 200W - tak už žádný přetok nebude.
Pokud bude ten snímač za elektroměrem tak to malé přetoky dělá non-stop.
Nyní mě jde taky spotřeba na malý spotřebiče v jednom kabelu a Modráč se přifázuje až na druhý kabel za svorkou na spotřeby velké a funguje to stejně, žádné přetoky ven nejdou - pohltí je ta malá spotřeba skrz jističe obou větví a do měniče se mě to nevrací.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
-
Víte někdo i jiném měniči, který umí tyto funkce?
-
- Reputace: 381
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
cinani jeste delaj invertory Soyosource. cidlo na pretok to ma pak po 485 sbernici. Primo je to delane pro baterie snad
-
Pro balkonovky bez baterie třeba Mikroměnič SPD-800 s bezdrátovým Smart metrem nebo třeba Xtend Solarmi SUN-3K-G.
-
Ten Xtend Solarmi zřejmě nepodporuje běh z baterie...
-
- Lokalita: Okoli
Slyšel jsem, že elektroměr distributora ty technologické přetoky do jeho sítě napočítala jako vaši spotřebu, takže si za ně zaplatíte. Nevím jestli je to pravda
-
- Reputace: 381
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
tak to je ten nejmensi problem ne? Se 3x modrasek to by pod 1kwh denne a usetrili mi 25kwh+. Ale strasne zalezi na profilu spotreby. Na ustalene spotrebe to je minimum
- JirkaE
Provoz 3 kusů Modraska na jedné fázi se dvěma MP2 3000 mohu zatím potvrdit dvouměsíčním bezproblémovým provozem 
Od 1.8 jedeme už naostro do baráku - předím jen zkušební testy bez baráku.
Tohle je výsledek od 1.8. a občasné výkony jsou až 10kW (zřídka ale jsou
) na AC OUT na měření včetně testů už 1MWh
Ty mikropřetoky jsou v milisekundách a celkový součet za několik měsíců loni byl na jednom modráskovi asi 6kWh nebo 4kWh někde to tady je už napsané...
Od 1.8 jedeme už naostro do baráku - předím jen zkušební testy bez baráku.
Tohle je výsledek od 1.8. a občasné výkony jsou až 10kW (zřídka ale jsou

Já to zatím nikdy neviděl, ale slyšel jsem to také, že to některé modely elektroměrů dělají.Kajap píše: sob zář 06, 2025 3:31 pmSlyšel jsem, že elektroměr distributora ty technologické přetoky do jeho sítě napočítala jako vaši spotřebu, takže si za ně zaplatíte. Nevím jestli je to pravda
Ty mikropřetoky jsou v milisekundách a celkový součet za několik měsíců loni byl na jednom modráskovi asi 6kWh nebo 4kWh někde to tady je už napsané...
-
- Reputace: 352
U lidi co jeli modráskem bez dalšího mĕniče, elektroměr namĕřil cca 1kWh/mĕsíčnĕ přetoků u bĕžné domácnosti.U 3fázi se ta za rok nasčítá.
Nejvĕtši problém dĕlá indukčni deska.
Nejvĕtši problém dĕlá indukčni deska.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
My máme desku sklo-keramickou, indukci tak nemohu potvrdit, ale ty přetoky sedí - může to být kolem 1kWh měsíčně.
Já to pak rychle přikryl legální balkonovkou, aby mě někdo nenachytal na švestkách, tak pak už nevím.
A nyní mám přepínač 1-0-2 přetoky mít nemůžu a kombinace s MP2 nevyžaduje ani žádné další úpravy - Modráč jede skvěle a i když mám povolené maximum 1850W tak se drží sám od sebe na max 1450-1500W a navzájem se střídají - nevím podle čeho ale vyměňují se sami, jako ptáci táhnoucí na jih...
Já oddělil nízké a vysoké odběry nejdříve kvůli Easun a nakonec to tak i nechám - kdyby šli třeba Victrony na reklamaci, mohu jen přepnout na Easun a barák jede na FV dál.
Já to pak rychle přikryl legální balkonovkou, aby mě někdo nenachytal na švestkách, tak pak už nevím.
A nyní mám přepínač 1-0-2 přetoky mít nemůžu a kombinace s MP2 nevyžaduje ani žádné další úpravy - Modráč jede skvěle a i když mám povolené maximum 1850W tak se drží sám od sebe na max 1450-1500W a navzájem se střídají - nevím podle čeho ale vyměňují se sami, jako ptáci táhnoucí na jih...
Já oddělil nízké a vysoké odběry nejdříve kvůli Easun a nakonec to tak i nechám - kdyby šli třeba Victrony na reklamaci, mohu jen přepnout na Easun a barák jede na FV dál.
-
1) 1-0-2 přepínač ti ale shodí celou domácnost, takže pokud někde běží počítač, router, síťové prvky bez ÚPS, Tak asi problém, ne? Jinak to taky zasekne ledničku (Když je zrovna natlakovaný kompresor), může to zaseknout setobox a další, A nebo mi něco uniká?
2) Co se týká těch mini zdrojů, tak pokud si vybavuji tak je to možné jenom v území EDG na oznámení? A U ČEZu musíš mít kompletní přihlášení nebo jak to je vysvětlí to někdo děkuji
2B) Když mám ČEZ ZPA ZE314, Tak ty přetoky budou načítat jenom do registru P? Anebo i do spotřeby? Věděl by někdo? Teď se ptám čistě technicky, pominu otázku 2)
2) Co se týká těch mini zdrojů, tak pokud si vybavuji tak je to možné jenom v území EDG na oznámení? A U ČEZu musíš mít kompletní přihlášení nebo jak to je vysvětlí to někdo děkuji
2B) Když mám ČEZ ZPA ZE314, Tak ty přetoky budou načítat jenom do registru P? Anebo i do spotřeby? Věděl by někdo? Teď se ptám čistě technicky, pominu otázku 2)
-
V ČR lze OZE s výkonem do 10,8kW připojit k DS na hladině NN dvěma způsoby.
1. Způsob
Buď pouze na oznámení podle §28 odst. 5 energetického zákona. V tomto případě může provozovatel distribuční soustavy takové oznámení do 30 dnů odmítnout avšak pouze z důvodů, pro které je oprávněn odmítnout připojení výrobny elektřiny do distribuční soustavy podle § 25 odst. 10 písm. a), to je v případě prokazatelného nedostatku kapacity zařízení pro distribuci nebo při ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy nebo přenosové soustavy.
2. Způsob
Pokud distributor výše zmíněné oznámení odmítne a jedná-li se o připojení OZE k DS jen pro vlastní spotřebu tj. bez prodeje elektřiny do DS v takovém případě zbývá druhá možnost podle § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě. V tomto případě se mezi distributorem a majitelem daného mikrozdroje sjednává smlouva o připojení tzv. mikrozdroje k DS s tzv. nulovým rezervovaným výkonem. V případě výroben s výkonem nižším než 800 W je zde stanoveno navíc další zjednodušení, kdy není potřeba měřit impedanci proudové smyčky. Při tomto způsobu připojení nemůže provozovatel distribuční soustavy připojení odmítnout a výrobnu s výkonem nižším než 800 W tak lze připojit vždy.
Výše uvedené platí pro všechny distributory v rámci ČR bez výjimky. Skutečnost zda je způsob dle výše uvedeného bodu 1. tj. oznámení primárně více odmítáno tím či oním distributorem je věcí konkrétního distributora s ohledem na aktuální podmínky v distribuční soustavě v té či oné lokalitě.
1. Způsob
Buď pouze na oznámení podle §28 odst. 5 energetického zákona. V tomto případě může provozovatel distribuční soustavy takové oznámení do 30 dnů odmítnout avšak pouze z důvodů, pro které je oprávněn odmítnout připojení výrobny elektřiny do distribuční soustavy podle § 25 odst. 10 písm. a), to je v případě prokazatelného nedostatku kapacity zařízení pro distribuci nebo při ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy nebo přenosové soustavy.
2. Způsob
Pokud distributor výše zmíněné oznámení odmítne a jedná-li se o připojení OZE k DS jen pro vlastní spotřebu tj. bez prodeje elektřiny do DS v takovém případě zbývá druhá možnost podle § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě. V tomto případě se mezi distributorem a majitelem daného mikrozdroje sjednává smlouva o připojení tzv. mikrozdroje k DS s tzv. nulovým rezervovaným výkonem. V případě výroben s výkonem nižším než 800 W je zde stanoveno navíc další zjednodušení, kdy není potřeba měřit impedanci proudové smyčky. Při tomto způsobu připojení nemůže provozovatel distribuční soustavy připojení odmítnout a výrobnu s výkonem nižším než 800 W tak lze připojit vždy.
Výše uvedené platí pro všechny distributory v rámci ČR bez výjimky. Skutečnost zda je způsob dle výše uvedeného bodu 1. tj. oznámení primárně více odmítáno tím či oním distributorem je věcí konkrétního distributora s ohledem na aktuální podmínky v distribuční soustavě v té či oné lokalitě.
-
Změření Proudové smyčky, toho si provede rozvoďák na místě? Já že naposledy mi to na jednom místě měřil na můj popud, když tam řešil problém na své části 
Anebo to musím zaplatit ze svýho mýmu revizák kovy – distribuční území ČEZ, což vyjde tak minimálně na 2000???
Jinak to moc neodpovídá na mou otázku kam se to bude vlastně území ČEZu načítat na elměru a k tomu mám 3x25 D61d…
Řekněme že bych papírově požádal o dvakrát 400 FVP tedy 800 Wp a kdyby to nezamítli do 30 dnů tak co dál mohu?

Anebo to musím zaplatit ze svýho mýmu revizák kovy – distribuční území ČEZ, což vyjde tak minimálně na 2000???
Jinak to moc neodpovídá na mou otázku kam se to bude vlastně území ČEZu načítat na elměru a k tomu mám 3x25 D61d…
Řekněme že bych papírově požádal o dvakrát 400 FVP tedy 800 Wp a kdyby to nezamítli do 30 dnů tak co dál mohu?
-
To nevím. Na to se zeptejte svého distributora, který je majitelem toho elektroměru viz kontakt na ČEZ Distribuce.Kajap píše:Když mám ČEZ ZPA ZE314, Tak ty přetoky budou načítat jenom do registru P? Anebo i do spotřeby? Věděl by někdo
Připojit oznámenou FVE k DS a uvést do provozu.Kajap píše:kdyby to nezamítli do 30 dnů tak co dál mohu?
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob zář 06, 2025 7:59 pm, celkem upraveno 2 x.
-
No jasný, myslel jsem jakou bych tomu měl připojit resp. čím je to fyzicky limitovány? Oni nějak poznají že si koupím výkonnější Střídač? 
Protože pokud se neozvou do 30 dnů tak mám za to že později už nějaký papíry poměrem můžou vyžadovat nebo fyzické kontroly nebo se pletu? A potom budou sledovat čtvrt hodinový přetoky nebo…
Vlastně vůbec nemám Sajna jak to chodí v území ČEZu takže i tato informace by mi pomohla, Případně čeho se vyvarovat v tom oznámení ohlášení
Ps:Ještě upozorňuje že tak nějak tuším, že sazby D01E 61 byly nekompatibilní s poloostrovem, tuším že s prodejem do sítě

Protože pokud se neozvou do 30 dnů tak mám za to že později už nějaký papíry poměrem můžou vyžadovat nebo fyzické kontroly nebo se pletu? A potom budou sledovat čtvrt hodinový přetoky nebo…
Vlastně vůbec nemám Sajna jak to chodí v území ČEZu takže i tato informace by mi pomohla, Případně čeho se vyvarovat v tom oznámení ohlášení
Ps:Ještě upozorňuje že tak nějak tuším, že sazby D01E 61 byly nekompatibilní s poloostrovem, tuším že s prodejem do sítě
-
Zde je odkaz na info na webu ČEZ Distribuce ohledně připojení na základě oznámení dle § 28 ods. 5 energetického zákona tj. výše uvedený 1. Způsob. Jsou tam uvedeny podmínky, které by vaše FVE měla splňovat viz sekce "Co je potřeba splnit pro připojení?" a jsou tam zmíněny i dokumenty, které musíte ke svému oznámení přiložit viz sekce "Jaké dokumenty musíte doložit spolu s oznámením?". Vše je samozřejmě na vaše vlastní náklady. Je tam také uveden způsob podání oznámení viz sekce "Elektronické podání požadavku".
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob zář 06, 2025 8:11 pm, celkem upraveno 6 x.