Střecha pouze s FVE panely bez krytiny

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Mex
Reputace: 231
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Střecha pouze s FVE panely bez krytiny

Nový příspěvek od Mex »

Tady jsem namaloval nereálnou idealistickou představu o přepěťovce (jako dvojbran), a pak to, jak reálně funguje.
Obrázek je mizerný, v tom horku mi vyschly fixy.
Tím červeným je tam namalované indukované napětí mezi dráty na vstupu a výstupu přepěťovky. O kterém tvrdím, že není problémem.
Prepetovka.jpg
kodl69
Reputace: 995
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

rezistor ne... řešíme vf techniku. Přepětí je impuls, nástup v řásu us, typická normová hodnota 8us. tj pokud by to byla první harmonická, tak je to cca 100kHz, realita bude spíš 1MHz a více. drát je 1.) po délce indukčnost, 2.) dva dráty vedle sebe kapacita.
A u vf doporučuju zkusit, co se stane, když zemění koaxu připojíš místo hned na konektoru 0.5m drátem. To bude anténa spíš ten drát, a ne ta věc na konci koaxu. Ani tě taková blbost nenapadne, že?
Nechci dávat příklad s bleskovým proudem, to už jde jenom o to, aby to nehořelo plamenem, ale klasika, přepětí ze vzdáleného zásahu blesku.
Takže nečekaně, jde o vyrovnání na stejný potenciál. A každá parazitní indukčnosat v sérii zvýší napětí na vedení, které nemůže ten varistor svést do země, stajně jako parazitní kapacita způsobí díky souběhu vedení naindukování vedení do vodičů za přepěťovkou. K danému příkladu bych si ještě dovolil podotknout, že je k tomu pospojování potřeba připojit i tu konstrukci přístřešku (včetně kostry mppt) a i ten drátěnej žlab. Jde to udělat dobře, ale musí se přemějšlet a chtít.
to mex: máš tam namalovanou spávnou instalaci. Když si to schéma doplníš do stavu, kterej vidíš na fotce, tak musíš k přepěťovce přidat do série indukčnosti (ty dlouhý zkroucený dráty), vstup a výstup dát na stejnou stranu, kde bude 1.) indukčnost a 2. kapacita, jak píšu výše. A pak to nasimuluj v pásmu od 100kHz do 10MHz. Možná ti konečně dojde, že se neřeší DC PŘEPĚTÍ, ALE IMPULSNÍ PŘEPĚTÍ.
A jestli ti leží v hlavě přívod od uzemnění 10m, tak nemusí. ty chráníš to MPPT co je hned vedle, ne uzemnění. A tam musíš dodržet ty dýlky, průřezy a oddělení přívodu a vývodu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

100kHz, 1MHz ... s tak pomalými signály už jsem dlouho nepracoval. ;-)
Nechci se přít. Bez obrázku s náhradním zapojením (kdy by byly i ty sériové odpory a indukčnosti na 10m kabeláže ze střechy) to nemá příliš smysl.
A taky trochu nestíhám.
(mimo jiné zrovna maluju něco, kde těch MHz bude výrazně víc)

PS. Nesouvisející poznámka, ale je o baterkách.
Při posledním nabíjení se mi těžce nafoukly baterky v osciloskopu. Jedou, ale vyvalily zadní kryt. :-(
Naposledy upravil(a) Mex dne pon zář 01, 2025 11:08 pm, celkem upraveno 1 x.
kodl69

jsem disgrafik, ale tohle se blíží realitě víc, než to ideální schéma od mexe, který jsem zprznil.
Prepetovka.jpg
už je asi jasný, proč ty dráty nemají být ani dlouhý ani vstup a výstup pohromadě. Nebo pořád ne?
Jo a už z toho máme ten dvojbran...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

A vidíš tam prosím, že je úplně fuk kudy jde ten proud do přepěťovky, jestli shora nebo zespodu?
Právě proto, že to dvojbran není (pokud tam zavedeš ten "obtok" daný kapacitou přeslechu).

Když si to rozmaluješ, a ten přeslechový kondezátor nahradíš zkratem, tak ty indukčnosti shora a zespodu budou paralelně. Takže to vlastně bude prospěšné. ;-)

A schází tam namalovat 20x větší indukčnost kabelu ze střechy k tomu rozvaděči.
A taky to, že snad každý rozumný měnič má další přepěťovku typu T2 na svém vstupu.
kodl69

Ale tohle je chybné zapojení s parazitními prvky dotaženými ad absurdum. Nebuď ignorant. Pokud navrhuješ elektroniku, tak už se mně pokoušíš jenom vytočit, a ne zjistit, co je špatně a co s tím. Cipis to má udělaný podle mě dost dobře. Kabel ze střechy nemá žádný vliv na to, co se naidukuje za přepěťovku, stejně jako nená vliv délka přívodu uzemnění k přípojnici (teda má, celková plocha smyčky, do které se tei EMP naindukuje, a to je taky o vedení vodičů od panelů co nejblíž k sobě).
Takže znovu: minimalizace parazitních indukčností k přepěťovce, se udělá co nejkratšími a nejrovnějšími přívody PE vodičů dostatečných průřezů.
Minimaliace přeslechových kapacit se dosáhne tak, že přívod a vývod není v souběhu. Je to atomová věda?
Kdo chce pochopí, kdo chce prudit, ať si to zapojí jak chce.
glottis
Reputace: 380
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Mex píše: pon zář 01, 2025 11:04 pm
100kHz, 1MHz ... s tak pomalými signály už jsem dlouho nepracoval. ;-)
Nechci se přít. Bez obrázku s náhradním zapojením (kdy by byly i ty sériové odpory a indukčnosti na 10m kabeláže ze střechy) to nemá příliš smysl.
A taky trochu nestíhám.
(mimo jiné zrovna maluju něco, kde těch MHz bude výrazně víc)

PS. Nesouvisející poznámka, ale je o baterkách.
Při posledním nabíjení se mi těžce nafoukly baterky v osciloskopu. Jedou, ale vyvalily zadní kryt. :-(
By me zajimalo co malujes, jestli to bude fungovat a jestli to projde EMI. Projdi si datasheety, aplikacni poznamky peptovek pro treba ochranu usb linek, nebo jinych veci. Je to uplne stejny. Stejne tak navrhy spinanych zdroju nebo jestli vys co to je return current a jak se siri. Kazdej centimetr kabelu ma indukcnost, zpomaly proud, napeti se predbehne. Neco to pak asi pozere ale rozhodne to nebude optimalni. A ty soubehy jsou pak kua znat kdzy tam poleti par desitek kiloamper v pulzu. Mozna, ze s tim jak to je nevyhoris ale mit to dobre muze byt rozdil mezi tim, jestli mi doma prezije dalsi elektronika a nebo ne.

Jinak detektorum na blesky se ladi anteny na 500khz, aspon ty, s kterejam si ted hraju na stole.

Ty si to pro sebe udelaj jak chces ale to co je v tech krabicich je ... na prd. Slo to udelat mnohem mnohem lip.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

kodl69 píše: pon zář 01, 2025 11:26 pm
... už se mně pokoušíš jenom vytočit ...
Jasně. Určitě máš pravdu.
Sorry, už na to nemám čas a sílu.
Vytáčet nikoho nechci teď ani nikdy jindy. Nemám na to tu správnou povahu, aby mi to dělalo radost.
Co jsem chtěl napsat a namalovat, to jsem napsal a namaloval.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

glottis píše: pon zář 01, 2025 11:31 pm
... Projdi si datasheety, aplikacni poznamky ...

Ty si to pro sebe udelaj jak chces ale to co je v tech krabicich je ... na prd. Slo to udelat mnohem mnohem lip.
Jojo, díky za radu.

Mimochodem já jsem celou dobu reagoval na cipisův obecný post, pod kterým jsem psal a se kterým lehce nesouhlasím.
Na ty konkrétní rozvaděče na fotkách jsem ani nekoukal.
Ty ať si každý udělá jak chce. Já se vždy snažím psát o principech.
Podle zásady paní Sklodovské-Curie: ničeho se není třeba bát, jen je třeba to pochopit.
cipis
Moderátor
Reputace: 821
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Já to psal pro velmi výrazné zjednodušení. Kapacity, indukce, náhradní schémata, to je všechno k ničemu, pro někoho, kdo vezme kleště, dutinky a šroubovák.
Zásadní je to, co tu píšeme ve více variantách, které se od sebe liší jen fyzikou a jak je to přesně popsané. Prostě to, co tu kolega prezentoval na fotkách, tak je akorát na sundání a předělání, aby to alespoň k něčemu bylo a ne jen pro ten dobrý pocit, že tam mám přepěťovky a odpínače atd.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
glottis

Mex píše: pon zář 01, 2025 11:52 pm
glottis píše: pon zář 01, 2025 11:31 pm
... Projdi si datasheety, aplikacni poznamky ...

Jojo, díky za radu.

Mimochodem já jsem celou dobu reagoval na cipisův obecný post, pod kterým jsem psal a se kterým lehce nesouhlasím.
Na ty konkrétní rozvaděče na fotkách jsem ani nekoukal.
Ty ať si každý udělá jak chce. Já se vždy snažím psát o principech.
Podle zásady paní Sklodovské-Curie: ničeho se není třeba bát, jen je třeba to pochopit.
Tak ale ona nakonec na to poznani umrela. Tak aby se to nestalo i tu :))

Jestli te to zajima, budes to muset dostudovat jinde. Ja nejsem fundovany ti to vysvetlovat a ani na to nemam cas. Jestli se dela prepetovka na pcb nebo na baraku je vlastne uplne jedno. Princip je uplne stejny. A na pcb reseni emi, prepetovky, na to je spousta videi a materialu. A ze soubeh vodicu ma kapacitni vazbu, tvori u signalu preslechy je fakt. A ruseni datove komunikace tu treba bylo resene na foru milionkrat. Vetsinou to skonci resenim zmeny polohy vedeni.

Ono i takove kraviny, jako vedeni nejakych sbernic kabelem, i2c, 1wire, 485 a dalsi maj pravidla. A bohuzel ne kazdy to zna. Videl ethernet kabel, tam jsou dva draty zkrouceny vzdy k sobe tak si rekne super, tak to udelam. Pak vede i2c, tak ho napadne dat scl a sda na jeden krouceny par, napajeni druhy par. A pritom je to uplne blbe :) Mel by zkroutit scl s gnd, sda s gnd a power s gnd. Tri pary. U diferencialnich paru pak ty pary k sobe. Ze dost casto nestaci v konektoru se spoustou signalu jedna zem je taky nekdy tezky vysvetlit. Treba SPI, by kazdy signal mel mit na delsi vzdalenost svoji zem a vedenou co nejbliz signalu. Return current je svine.

Si pust po vecerech treba tohle ... je tam milion info o spravnem navrhu, jakej stackup pcb, jak se resi emi, nazorne ukazky na ledascem. I na debilnim arduinu, kde si nekdo blika ledkama a jak moc to umi rusit a co to dela, kdyz se impedance neprizpusobi. A lidi si reknou to je ale jen debilni arduino co bezi treba na 16mhz. Jo ale hrany to ma jako britva.

https://www.youtube.com/@RobertFeranec/videos
leoshavla
Reputace: 23

Nový příspěvek od leoshavla »

Původně měly být ty malé rozvaděče venku každý jinde a ten větší uvnitř. Nakonec jsem se rozhodl to dát všechno ven.
Přepěťovky napojím shora z těch svorkovnic co nejkratším drátem a pod rozvaděč dám měděnou šínu do které připojím zemnění kolmo dolů. Nebo bych mohl oko zemnění přidělat přes vějířovku přímo do toho plechu pod rozvaděčem, je to všechno uzemněný svařenec.
kodl69

zkus obě řešní zkombinovat, tj sběrnu pospojování někde uprostřed (tu co máš je dost dobrá), ať to není dlouhý, a spojit s tím nosným plechem. To bych viděl jako optimální, když ještě dáš ty přívody shora. P.S: Jeden takovejhle rozvaděček tady mám taky, pro další přepěťovky a odpojení stringů, co budou hned u mppt, který je od těch prvních víc než 10m. P.S.2: ty mppt máš hned vedle proč, to jsou někde poblíž baterky?
leoshavla
Reputace: 23

Nový příspěvek od leoshavla »

Ok díky, už se na tom pracuje, baterky budou hned po tím dole a 2x MP2 hned vedle.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

glottis píše: úte zář 02, 2025 8:13 am
Tak ale ona nakonec na to poznani umrela. Tak aby se to nestalo i tu :))
Ano, ona se toho nebála, protože tomu ještě nerozuměla. Poznání o nebezpečnosti radioaktivity přišlo až později.
Ale posunula vědění lidstva hodně dopředu, takže úcta a klobouček.
glottis píše: úte zář 02, 2025 8:13 am
Jestli te to zajima, budes to muset dostudovat jinde. Ja nejsem fundovany ti to vysvetlovat a ani na to nemam cas.
Neboj, já po tobě opravdu nic nechci.
I to "děkuji" na obvyklou chytrou poznámku o datasheetech bylo myšleno jako ironie.
Elektronikou se už chvilku zabývám, zhruba tak asi celý život. Tak o ní něco málo už vím.

Asi musím začít víc používat smajlíky, aby to bylo opravdu jasné.
Nedělám to proto, protože mám pocit, že tím čitatele shazuju. Pak to vypadá, že mu musím smajlíkem naznačit to, co by měl poznat sám.

Ještě jedna poznámka, tenkrát věcná.
Napadlo mě to teď proto, protože zrovna s tím něco dělám.
Revizáci mívají duševní problémy se souběžným vedením kabeláže silové a datové.
Dnešní trend?
Integrovaná kabeláž.
V jednom kabelu třeba k opravdu mocnému servu s moc kW jdou silové vodiče i datové vodiče pro řízení.
Izolace a stínění stejné, jako bylo dřív u samostatných kabelů.
Dřív když to chvíli vedlo v souběhu (s odstupem v centimetrech), tak z toho revizák pěnil.
Dneska to jde v souběhu celou trasu, s odstupem v desetinách nebo maximálně milimetrech.
Výhody jsou jasné - jeden konektor, jeden kabel, takže snadnější instalace, na které není co pokazit.
A šílené nebezpečí souběhu mávnutím kouzelného proutku pominulo.
Něco jako když válka na Ukrajině přes noc ukončila Covid, který ještě o den dřív hrozil vyhynutím lidstva, pokud nebudeme celý život nosit respirátory i v lese.
kodl69

Revizáci mívají duševní problémy
Nazývej věci pravými jmény. A to jsou ČSN EN, případně IEC, např viz zde: https://elektrika.cz/data/clanky/pozada ... 2000-4-444 a na ty odkazují právní předpisy. Kabel, kde jsou data s napájením v jednom obložení (ale jistě ne v jednom stínění) jsem zatím viděl jenom pro sevopohony, a to je vlstně uvnitř strojního zařízení, i když je to 50m dlouhá výrobní linka, nikde jinde, u serverů jistě ne. Ale to jsme hodně jinde. Zkusil bych to tady neplevelit...
glottis

tomu se rika panecku ego :)

Ale asi zpatky k fve
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Ano, protože u těch serv to má smysl.
Když to bude mít smysl jinde, bude to i jinde.
Samozřejmě že ne v jednom stínění. Stejně tak souběžně vedený silový a datový kabel má každý své stínění. A přesto se to nesmí.
Proto jsem tam i napsal, že stínění je stejné, jako když to bylo samostatně.

Ano jsme jinde.
Včera tady ale zazněly informace o nebezpečnosti souběhů různých soustav.
A protože zrovna dneska jsem dělal něco se servy s integrovanou kabeláží, tak mě to napadlo.

Jinak u těch různých soustav to oddělení může mít smysl. Na rozdíl od oddělení v rámci jedné soustavy, resp. dokonce jednoho a toho stejného vodiče (o čem šla debata včera).

A nezklamalo - došlo na odkaz na normy, ne na fyzikální/technické zdůvodnění. ;-)

Ale už budu hodný a už k tomu nebudu nic psát.
Nepsal bych ani ten dnešní předchozí post, ale nabudilo (a rozesmálo) mě k tomu, jak mi glottis psal, že nemá čas mi něco vysvětlovat a že si to musím nastudovat jinde. ;-)