Uzávěr ventilu z-wave

Integrace a automatizace domácnosti pomocí Home Assistant. Zapojení, nastavení, MQTT, Zigbee, ESPHome, vizualizace dat, řízení spotřebičů, napojení na FVE, návody a praktické scénáře.
Zak
Reputace: 3

Uzávěr ventilu z-wave

Příspěvek od Zak »

Ahoj,

měl by někdo nápad na to, jak přes z-wave uzavírat běžný kohout (ventil) na vodovodním potrubí? Preferuji z-wave, protože u zigbee budu mít zřejmě v daném místě dost mizerné pokrytí, wifi tam nemám, ani natažený datový kabel. Jedná se o venkovní skleník, kde bych chtěl automatizovat zavlažování.
Jediné řešení, co jsem nalezl, je asi:
https://www.getzooz.com/zooz-zac36-tita ... -actuator/
...ale to se snad v EU ani nedá sehnat :(
mihlit
Reputace: 98
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Uzávěr ventilu z-wave

Příspěvek od mihlit »

Zrovna pár dní zpět jsem to řešil, přestože teda ne z-wave. Po delším výběru jsem koupil Aqara Valve Controller T1, což je přes zigbee. Chtěl jsem wifi/thread, ale to jsem nenašel vůbec, tak jsem vzal Aqaru protože mám jejich m3 hub. Po nějakém zkoušení a hledání na YT jsem pak došel k závěru, že obecně většina jsou hrozné shity. K tomu, co jsi dal, tak ten prý celkem chodí, ale nemám z-wave tak jsem nezkoušel. Jinak obecně tyhle typy, tak na malý motýl se to nechytne, na velký to nesedí bez úpravy motýla, na klasickou páku to sedí. Jenže to uchycení absolutně není dost tuhé a i s ventilem, který byl rok starý a ještě jsem ho předem rozhýbal, tak hýbe hrozně obtížně. Skuhrá u toho a pruží a neotevře nezavře plně a už vůbec ne spolehlivě. Přitom ta Aqara má spíš lepší průměr kroutící moment, stejně tak lepší průměr uchycení. Takže jak pak někdo doporučoval na redditu, tak mnohem lepší řešení je koupit klasický ventil s ovládáním 230 V a k tomu nějaké wifi/zigbee/zwave relé. Já jsem objednal IBO MIX https://allegro.cz/produkt/ventil-ibo-1 ... 99cdb6dc1d konkrétně 1" NO (mají i NC verze). Jen zatím cestuje poštou, tak nemůžu poreferovat.
Mogul
Reputace: 34
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Příspěvek od Mogul »

Já kupoval totok. Tenkrát s tím byl plán, vyrobit v součinnosti s kouřovým čidlem hasící zařízení na baterie. Do teď k tomu nedošlo, protože teď už mám lionky a ty by se vodou hasit neměli.
Můžu testnout, jak to maká, pokud by byl zájem. (otvírání, dovírání) V úvodním videu a na obrázcích je ale vidět dost.
Ovládat jsem to chtěl přes relátko.
rva
Reputace: 787
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od rva »

Běžný kohout bych nechal a za něj (nebo před něj) dal elmag ventil - něco jako https://www.aliexpress.com/item/1005006164460528.html. Kohout bych využíval k nastavení max. průtoku, třeba nebudu chtít zavlažovat při max. otevření. Kohouty jdou zavírat tak těžko, že i když existují ovládací mechanismy, nespoléhal bych se na to, že dovedou vodu spolehlivě úplně zavřít.
TomHC
Reputace: 522
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od TomHC »

Tiež by som riešil elmag ventil a natiahol kábel na miesto kde bude signál a elektrina. Potom už WiFi, Zigbee... Mám podobne riešený bazén.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
rva
Reputace: 787
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od rva »

Snad ještě jedna výhoda elmag ventilu: když se náhodou vypne proud, tak elmg ventil se zavře. U toho kohoutu voda poteče dokud to někdo ručně nezavře.
Reputace: 3

Příspěvek od Zak »

Díky za názory!
Nakonec jsem včera zkoušel, jak to tam je se Zigbee pokrytím a asi je překvapivě dobré, což mi rozšiřuje možnosti o toto:
https://termostaty.heureka.cz/emos-p5640s/#prehled/
...je to dost levné a už prakticky hotové, což se mi líbí.
Co se týče elmag ventilu, nemám s tím upřímně moc dobré zkušenosti. Měl jsem ho instalován ve studni na systém "hlídání hladiny" - aby se například vrt celý nezaplavil i s rozvaděčem, když hodně naprší. Bohužel se ukázalo, že je extrémně citlivý na jakékoliv nečistoty (zrnka písku atd...) a i když před ním byl nějaký jednoduchý průtokový filtr, stejně se poměrně rychle zanesl nějakým drobným bordelem a přestal fungovat, což mě nakonec stálo veškerou elektroniku😢Principiálně to bylo řešené nějakým elektromagnetem, kovovou pružinkou a nějakou membránou a obvykle se dostalo zrnko písku někam mezi tu pružinku a membránu a bylo to...možná existují nějaké jiné typy konstrukce těchto věci, nevím. A to mám studnu vrtanou ve skále a ta voda je krásně čistá, opravdu jen sem tam nějaké drobné zrníčko...
Alternativně ještě zvažuji nějaké to z-wave/zigbee relé a k tomu nějaký ten ovladač kohoutu. Asi by se mi přeci jen líbilo více, kdyby to jen otáčelo tou pákou.