Dron a fotovoltaika
Diskuze o řízení, měření a automatizaci ve fotovoltaických a soběstačných systémech. Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry Pi, vzdálený dohled, DIY řešení, statistiky spotřeby, logování dat, integrace a opensource nástroje.
-
- Reputace: 781
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Dron a fotovoltaika
Existuje nějaké rozumné zdůvodnění proč si pořídit dron k fotovoltaice (nebo i k něčemu jinému kolem baráku)? Hledám nějaké zdůvodnění proč si takovou hračku pořídit. Třeba ho někteří k něčemu užitečnému používáte.
Obdobně mám třeba endoskopickou kameru na kontrolu odpadů a využívám ji hlavně ke čtení štítků na snímačích namísto zrcátka.
A nebo stereoskopickou kameru na mikropájení a hlavně s ní hledám na zahradě skůdce na rostlinách.
Obdobně mám třeba endoskopickou kameru na kontrolu odpadů a využívám ji hlavně ke čtení štítků na snímačích namísto zrcátka.
A nebo stereoskopickou kameru na mikropájení a hlavně s ní hledám na zahradě skůdce na rostlinách.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 284
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Re: Dron a fotovoltaika
Kdo chce tak si zdůvodnění vždy najde, Pokud má slušnou kameru tak kontrola nejen FVE tam kde se dostaneš pouze z plošiny a podobně.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 194
- Lokalita: Česká Lípa
Re: Dron a fotovoltaika
Pokud se chcete vyhnout povinnosti registrovat se na ÚCL jako provozovatel dronu a označovat dron pak si pořiďte dron s kamerou pod 250g celkové vzletové hmotnosti včetně aku a kamery a nebo hračku, která bude mít od výrobce uvedeno určení pro děti do 14-ti let. V případě dronů nad 250g s kamerou (byť je třeba kamera doplněna dodatečně), které jsou výrobcem definovány pro 14+ byť se bude jednat jen o rekreační létání tj. nepodnikatelskou činnost a i když se bude létat nad soukromým pozemkem tak je v současnosti vyžadováno, aby se provozovatel dronu zaregistroval na ÚCL. Dá se to obejít tzv. "individuálním členstvím" ve svazu modelářů ČR, které tuto povinnost plně nahrazuje. Individuální členství můžete získat aniž byste byl členem konkrétního modelářského klubu. Sám mám také individuální členství u SMČR. Jako člen SMČR pak každý svůj provozovaný dron či model musíte označit svým členským kódem a kódem svazu (dá se použít i sdružený QR kód umístěný na dron či model). V rámci individuálního členství v SMČR jste pokryt svazovým pojištěním pro případ, že by došlo v důsledku provozu vašeho dronu k nějakým škodám či újmě na zdraví. 

-
- Reputace: -1
Re: Dron a fotovoltaikadron pro kontrolu FV panelů je k ničemu, pokud nemá termokameru.
Na panelech potřebuješ kontrolovat kvalitu spojení propojovacích konektorů, a to zjistíš pouze změřením teploty, jestli se zahřívají nebo ne. Dát na střechu panely je jedna věc, ta snadná, ale kontrolovat jejich bezpečný provoz a stav už je druhá věc. A to bych dronem rozhodně dělat nechtěl. Dronem zkontroluješ pouze že jsou na střeše a jestli potřebují očistit nebo ne. Víc dronem neuděláš. A je jedno, jestli je to hračka, nebo něco dražšího. Bez termokamery se nic nedozvíš. A termokamera.... no to stojí hodně papírků. Taky jsem o tom uvažoval, ale nakonec na střechu lezu dvakrát za sezonu únor - listopad. Lepší řešení už by byla otočná kamera, ale zase, nic důležitého se z ní taky nedozvíš, pokud nebude pro termo snímání. Pořiď si raději infrateploměr, třeba Parkside. 400Kč a udělá víc služby než koptera.