Jak realizovat ochranu baterek?

Vše o bateriích: typy (LiFePO4, Li-ion, Pb, NiCd, 18650), nabíjení, údržba, BMS systémy, desulfatace, balancování a kombinace více typů úložišť. Praktické rady, zkušenosti a zapojení v ostrovních a hybridních systémech.
unicast
Reputace: 336
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak realizovat ochranu baterek?

Nový příspěvek od unicast »

leoshavla píše: pon srp 04, 2025 7:30 pm
Já budu mít baterku venku v přístřešku ve staré lednici, tak jsem si říkal když uvnitř něco začne dýmit, tak se otevřou dveře lednice a kouř půjde do volného venkovního prostoru, tak na to potřebuju vytipovat vhodné kouřové čidlo se spínacím kontaktem.
Spínací kontakt v okamžiku sepnutí hodí jiskru a o zábavu bude postaráno. Ještě bych tam přidal ventilátor s komutátorovým motorem, aby ty výbušné plyny z těch baterek odsál a odpalovací systém bude kompletní :)

Když už, tak čidlo by mělo být napojeno na relé, které bude někde mimo ten prostor s bateriemi.
v600
Reputace: 8
Lokalita: RK
Výkon panelů [Wp]: 7000
Kapacita baterie [kWh]: 20
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od v600 »

Pak to nebude ventilátor ale proudový motor 😂 a ty splodiny baterií se využijí
Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
leoshavla
Reputace: 20

Nový příspěvek od leoshavla »

unicast píše: pon srp 04, 2025 10:38 pm
leoshavla píše: pon srp 04, 2025 7:30 pm
Já budu mít baterku venku v přístřešku ve staré lednici, tak jsem si říkal když uvnitř něco začne dýmit, tak se otevřou dveře lednice a kouř půjde do volného venkovního prostoru, tak na to potřebuju vytipovat vhodné kouřové čidlo se spínacím kontaktem.
Spínací kontakt v okamžiku sepnutí hodí jiskru a o zábavu bude postaráno. Ještě bych tam přidal ventilátor s komutátorovým motorem, aby ty výbušné plyny z těch baterek odsál a odpalovací systém bude kompletní :)

Když už, tak čidlo by mělo být napojeno na relé, které bude někde mimo ten prostor s bateriemi.
Relé mimo výbušný prostor je v plánu, akorát nevím jaké zvolit to požární čidlo
pibi
Reputace: 269
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od pibi »

Zatím mám nachystáno v krabici:
https://www.jabloshop.cz/gs-133-detekto ... SpEALw_wcB
https://www.jabloshop.cz/sd-283st-kombi ... se-sirenou
Rozvaděč pro hlídání a spouštění nuceného větrání mimo prostor akumulátorovny chystám, ale není čas a hodně práce okolo domu. :wood:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934