Axpert King 5kw propojení

Populární hybridní měniče značky Axpert (např. Axpert King, VMIII). Konfigurace, monitoring, firmware, chyby a rozšíření o BMS, LiFePO4, atd.
Steen007
Reputace: 0

Axpert King 5kw propojení

Nový příspěvek od Steen007 »

Zdravím, rozhodl jsem se rozšířit o druhého Kinga z důvodu, že mám asi nepoučitelnou ženskou a ještě přibylo navíc el. auto. Koupil jsem propojovací kyt, ale co nemůžu nikde najít je kapacita panelů. Když spojím dva Axperty paralelně na jednu fázi, tak budu mít i 2x 4000wp na panelech jako maximum? Ne že bych je měl na střeše, ale mám asi 6400wp rozdělených na jih východ a západ, tak že se málokdy stane, že je příkon z panelů víc jak 4kwp. Někdy se to ale stává, ale jeto jen na chvilku. Pomohlo by mě to v tom, že bych to už nemusel monitorovat a snižovat nabíjení baterie a navíc bych možná ještě nějaký panel koupil, dokud se dají sehnat.
Ještě by mě dost zajímalo, jestli se propojují i kabely od panelů v obou měničích a nebo u druhého se nic nezapojuje. Nebo musí mít každý měnič své vlastní panely? Moc děkuji za info.
Pawel
Reputace: 59

Re: Axpert King 5kw propojení

Nový příspěvek od Pawel »

Každý měnič má svoje panely ale baterie je společná.
unicast
Reputace: 336
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

Nikdy nezapojuj jeden FV string na víc měničů, ty dva měniče spoj přes bateriové kontakty. Že jeden mít panely bude a druhý ne, to nevadí. Ale samozřejmě limit ty cca 4kW výkonu z panelů na jeden měnič zůstává (byť ho to krátkodobě dokáže o přibližně 500 W překročit).
Steen007

Ok. Dobře, děkuji za rychlou odpověď. Dokoupím tedy ještě nějaké panely a udělám k druhému sřídači vlastní string.
Jen pro zajímavost, co by se stalo, kdyby na jednom střídači byly připojeny panely a s druhým střídačem by se jen propojily kabely, stejně jako u baterie? (Nejsem elektrikář) Děkuji za pochopení.
gold1
Reputace: 5
Lokalita: Zdiby
Výkon panelů [Wp]: 9120
Kapacita baterie [kWh]: 27
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od gold1 »

Jednu strechu(samostatny string) zapoj do toho noveho Axperta a vic neres.MPPT v tom pracuje stejne samostatne bez ohledu jak zapojis a pouzivas samotny menic.Mam 2 paralelne a i kdyz je jeden vypnuty,tak MPPT normalne funguje i v nem.Hlavne musis mit oba pripojene k baterii a jestli chces vyuzit vykon obou,tak musis mit zapojen AC out na obou.Vykon z jednoho ti druhym neprotece v paralelnim zapojeni.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
unicast
Reputace: 336
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Steen007 píše: úte srp 05, 2025 9:06 am
Jen pro zajímavost, co by se stalo, kdyby na jednom střídači byly připojeny panely a s druhým střídačem by se jen propojily kabely, stejně jako u baterie? (Nejsem elektrikář)
Fungovalo by to blbě, maximum power point tracker (MPPT) v měniči hledá ideální pracovní bod panelů, takhle by ho hledaly dva MPPT nezávisle na sobě, takže by odběr z panelů pořád kolísal podle toho, který MPPT by zrovna víc otevřel MOSFETy a kladl tekoucímu proudu menší odpor.
Steen007

Ok. Díky všem.