SOROTEC REVO VM-II 5,5kW Inverter Fault: BUS overvoltage
Fórum zaměřené na měniče stejnosměrného proudu na střídavý – off-grid, hybridní i on-grid střídače. Zkušenosti s instalacemi, monitoringem, výběrem správného typu pro FVE, UPS nebo ostrovní systémy. Porovnání značek, řešení problémů, konfigurace, firmware a optimalizace provozu. Subfóra věnovaná konkrétním značkám (Axpert, Victron, GoodWe…).
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Kosice/Michalovce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci/Mám dotaci: NE
SOROTEC REVO VM-II 5,5kW Inverter Fault: BUS overvoltage
Zdravim,
Mam problem s menicmi SOROTEC REVO VM-II 5,5kW, dost casto sa vyskytuje chyba Inverter Fault: BUS overvoltage, su to 2 invertory zapojene paralelne ale pokial sa dobre pamatam stavalo sa to aj pri single menici.
Menic je v chybovom stave 10 min. a potom funguje dalej. Deje sa to nahodne niekedy raz za den, inokedy aj 10x za den.
Na stahovanie dat z menicov pouzivam utilitu mpp-solar a ten ukazuje konstantne bus_voltage 401V co sa mi zdalo divne.
pripojil som teda menice na laptop cez seriovy kabel a cez kalibracnu utilitku Revo Para Adjust (CommConfigV41.exe) som zisil ze napatie lieta od 380 do 480 V co sa mi zda dost.
Zatial som nemal odvahu otvorit ho za jazdy a merat to voltmetrom.
Nemate niekto podobny problem ?
vdaka
Mam problem s menicmi SOROTEC REVO VM-II 5,5kW, dost casto sa vyskytuje chyba Inverter Fault: BUS overvoltage, su to 2 invertory zapojene paralelne ale pokial sa dobre pamatam stavalo sa to aj pri single menici.
Menic je v chybovom stave 10 min. a potom funguje dalej. Deje sa to nahodne niekedy raz za den, inokedy aj 10x za den.
Na stahovanie dat z menicov pouzivam utilitu mpp-solar a ten ukazuje konstantne bus_voltage 401V co sa mi zdalo divne.
pripojil som teda menice na laptop cez seriovy kabel a cez kalibracnu utilitku Revo Para Adjust (CommConfigV41.exe) som zisil ze napatie lieta od 380 do 480 V co sa mi zda dost.
Zatial som nemal odvahu otvorit ho za jazdy a merat to voltmetrom.
Nemate niekto podobny problem ?
vdaka
Menic 10kW - 2 x SOROTEC REVO VM-II 5,5kW paralel, Panely 7kWp - 18xMono HC AmeriSolar AS-6M120-HC 385Wp (2x 7S) juh,45stupnov, Baterky 30kWh - (16 x CATL 302Ah LiFePO4 + 16 x EVE 304Ah LiFePO4 ), 2 x JK BMS B2A20S20P 200A, RD
-
- Reputace: 8
- Lokalita: Krušné hory
- Chci prodávat energii: NE
Re: SOROTEC REVO VM-II 5,5kW Inverter Fault: BUS overvoltage
Bus Voltage (napeti sbernice) je u 48V stridacu obvykle napeti baterie krat 8. Pokud nabiji ze solaru, tak jeste plus 20V (to dava prostor buck konvertoru pro regulaci nabijeni). Prip. pokud by panely daly vic, bude na sbernici napeti panelu. 380V odpovida 47.5V na baterii a 480V odpovida 57.5V na baterii pri nabijeni ze solaru, coz vypada jako rozumny rozsah. Zkusenost s touhle zavadou nemam, ale myslim si, ze by ji mohl zpusobovat prach na odporovem delici zespoda na hlavni desce. Muze se tam vytvorit svod a stridac kratkodobe nameri vyssi napeti.
-
- Reputace: 3
- Lokalita: STredni čechy
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 6400
AHoj, Mám tedy EAs SMH III. Tahle chyba se mi také občas přihodí. Jsem Offgrid (solar el na garáži) a to v režimu, kdy baterka byla na 99% a odběr (topil sem horkovzduchem ventilátorem v peci-1,5KW) Svítí slunce, vypne termostat, Než menič zareaguje vyskočí 08 a konec (i přes nastavení restartu po chybě se už znova, bez toho abych na něj vypínačem šáhnul (menič off, solar in off), nespustí a zustane v chybě)
-
Hm, tak to je potom bohuzel konstrukcni problem, ktery nema jednoduche reseni. Chyba 08 vyskoci, pokud je prekroceno napeti 500V po dobu 1 sekundy. Uz jenom energie ulozena v tlumivce MPPT dokaze zvednout napeti sbernice o 10-20V behem jednoho cyklu (cca 50 mikrosekund). Pri prekroceni 490V by se mel MPPT boost okamzite zastavit a pri poklesu pod 490V zase rozbehnout. Jestli to tak je u techto konkretnich stridacu, netusim. Ale nasel jsem fw 50.81 pro Revo VM-II Pro, zkusim na to nekdy kouknout. Pro Easun SMH jsem jeste zadny fw nevidel.
-
- Reputace: 150
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Můžu se zeptat co to je přesně za horkovzdušnou pec? Díky.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací!
-
Ahoj, ja mam obycajny VM II nie Pro . Ako zistim aky mam FW ? da sa firmware na tychto menicoch upgradovat a ak ano ako ? v pripade upgrade bude treba vsetky menice dostat asi na rovnaku ver. inac som cital, ze paralelny a 3F mod nebude fungovat ked neni rovnaky FW na jednotlivych boardoch.kuba47 píše: úte črc 01, 2025 9:48 amHm, tak to je potom bohuzel konstrukcni problem, ktery nema jednoduche reseni. Chyba 08 vyskoci, pokud je prekroceno napeti 500V po dobu 1 sekundy. Uz jenom energie ulozena v tlumivce MPPT dokaze zvednout napeti sbernice o 10-20V behem jednoho cyklu (cca 50 mikrosekund). Pri prekroceni 490V by se mel MPPT boost okamzite zastavit a pri poklesu pod 490V zase rozbehnout. Jestli to tak je u techto konkretnich stridacu, netusim. Ale nasel jsem fw 50.81 pro Revo VM-II Pro, zkusim na to nekdy kouknout. Pro Easun SMH jsem jeste zadny fw nevidel.
Menic 10kW - 2 x SOROTEC REVO VM-II 5,5kW paralel, Panely 7kWp - 18xMono HC AmeriSolar AS-6M120-HC 385Wp (2x 7S) juh,45stupnov, Baterky 30kWh - (16 x CATL 302Ah LiFePO4 + 16 x EVE 304Ah LiFePO4 ), 2 x JK BMS B2A20S20P 200A, RD
-
Este mi napadlo ci to len netreba nejako nakalibrovat. Keby som zapol striedac bez PV a bez zataze iba na baterku. Bude Bus voltage konstantny ? Ak ano mohol by som pripojit multimeter a merat realne kolko tam je a cez kalibracny soft to doladit aby to ukazovalo to iste.
Napr. dnes rano bol jeden menic vo faulte 50 min od 6:00 do 6:50. PV bolo 322V, odber cca 200W, takze takmer ziadna zataz, baterka nabita cca 80%
Teraz je dole uz skoro 3 hod. baterka nabita naplno, odber do 200W.
Este co hladam tak odporucaju skontrolovat kondenzatory, to budu asi tie velke 500V a prach.
Napr. dnes rano bol jeden menic vo faulte 50 min od 6:00 do 6:50. PV bolo 322V, odber cca 200W, takze takmer ziadna zataz, baterka nabita cca 80%
Teraz je dole uz skoro 3 hod. baterka nabita naplno, odber do 200W.
Este co hladam tak odporucaju skontrolovat kondenzatory, to budu asi tie velke 500V a prach.
-
- Reputace: 18
- Lokalita: Rožňava, SR
- Výkon panelů [Wp]: 7700
Teoreticky by to mohli byť aj tie kondíky. Pokiaľ stratili kapacitu, tak napätie na nich môže pri odľahčení meniča stúpnuť oveľa rýchlejšie. Ideálne by bolo ich premerať, ale aj vizuálna kontrola pomôže. Pokiaľ sú čo i len minimálne nafúknuté, tak sú súce na výmenu.
Polostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 30kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
Podarilo sa mi zistit ver. FW pomocou prikazov
QVFW: VERFW:00072.40
QVFW2: VERFW2:00000.00
ale asi mi to moc nepomoze
viete niekto kde by som nasiel uplny zoznam prikazov ?
zatial som nasiel:
PQSE Read current machine configuration information -- queries the value of various metrics from the Inverter
QALL Current Status Data inquiry -- queries the value of various metrics from the Inverter
QMOD Mode inquiry -- queries the Inverter mode
QPI Protocol ID inquiry -- queries the device protocol ID. e.g. PI30 for HS series
QPIGS General Status Parameters inquiry -- queries the value of various metrics from the Inverter
QPIRI Current Settings inquiry -- queries the current settings from the Inverter
QVFW Get main CPU firmware version
QVFW2 Get secondary (e.g., DSP) CPU firmware version
QVFW: VERFW:00072.40
QVFW2: VERFW2:00000.00
ale asi mi to moc nepomoze
viete niekto kde by som nasiel uplny zoznam prikazov ?
zatial som nasiel:
PQSE Read current machine configuration information -- queries the value of various metrics from the Inverter
QALL Current Status Data inquiry -- queries the value of various metrics from the Inverter
QMOD Mode inquiry -- queries the Inverter mode
QPI Protocol ID inquiry -- queries the device protocol ID. e.g. PI30 for HS series
QPIGS General Status Parameters inquiry -- queries the value of various metrics from the Inverter
QPIRI Current Settings inquiry -- queries the current settings from the Inverter
QVFW Get main CPU firmware version
QVFW2 Get secondary (e.g., DSP) CPU firmware version
-
Verzi 72.40 jsem našel, jenomže ta je pro Axpert MKS 5k - úplně jiný střídač s nízkonapěťovým MPPT. Mají v tom číslování zmatek. Pro tenhle konkrétní nic nemám. Koukal jsem do toho 50.81 pro VM II Pro, a tam je ta reakce na přepětí extrémně pomalá - 4 cykly, tj. přes 200 mikrosekund. To by vysvětlovalo tenhle problém. Další možnost jsou samozřejmě kondíky, ale jestli tohle střídač dělá od začátku, tak to tím nebude.
Popis některých příkazů je třeba tady: https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?t=5955 PIP-MK and GK Communication Protocol Manual
nebo tady: https://powerforum.co.za/files/file/84- ... 210217pdf/
žádný asi nebude kompletní, liší se to podle konkrétního fw.
Popis některých příkazů je třeba tady: https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?t=5955 PIP-MK and GK Communication Protocol Manual
nebo tady: https://powerforum.co.za/files/file/84- ... 210217pdf/
žádný asi nebude kompletní, liší se to podle konkrétního fw.
Axperty se normálně upgradují přes sériový port nástrojem od výrobce, ale některé klony (jako třeba moje Anerny) vůbec nemají bootloader, takže upgradovat nejdou. Hlavní je ale mít správný fw pro daný střídač - on se může lišit (stejně jako ty Anerny) i v zapojení pinů procesoru.da sa firmware na tychto menicoch upgradovat a ak ano ako ?
Tím to nevyřešíš, tohle neni odchylka v jednotkách voltu. Když koukám do toho VM II Pro, tak tam to tuhle chybu hodí až při překročení 550V.Este mi napadlo ci to len netreba nejako nakalibrovat.
-
nasiel som vela FW na tomto australskom fore,ale su to mpp solar menice
74.40e
https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=77943#p77943
73.00b
https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=66664#p66664
72.70c
https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=66121#p66121
tam su len hex fajly ako si zistil "a tam je ta reakce na přepětí extrémně pomalá - 4 cykly, tj. přes 200 mikrosekund" ? to mas nejake zdrojaky ?
74.40e
https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=77943#p77943
73.00b
https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=66664#p66664
72.70c
https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=66121#p66121
tam su len hex fajly ako si zistil "a tam je ta reakce na přepětí extrémně pomalá - 4 cykly, tj. přes 200 mikrosekund" ? to mas nejake zdrojaky ?
-
Ty firmwary jsou všechny pro ten model s MPPT do 145V.
Používám disassembler IDA, má pro tenhle procesor dobrou podporu. Hrabu se v tom už dlouho, takže vím, co kde hledat. Rozdíly v těch firmwarech jsou minimální. Zrovna tyhle ochrany před přepětím se hledají snadno, vyskytují se tam konstanty jako 4900 (=490V), 5500 (=550V), apod. Je to uvnitř přerušení, které se volá při vynulování čítače PWM, tj. s frekvencí 19.2kHz, z toho vychází ten čas.
Používám disassembler IDA, má pro tenhle procesor dobrou podporu. Hrabu se v tom už dlouho, takže vím, co kde hledat. Rozdíly v těch firmwarech jsou minimální. Zrovna tyhle ochrany před přepětím se hledají snadno, vyskytují se tam konstanty jako 4900 (=490V), 5500 (=550V), apod. Je to uvnitř přerušení, které se volá při vynulování čítače PWM, tj. s frekvencí 19.2kHz, z toho vychází ten čas.