Optimizer rapid shutdown

Diskuze o fotovoltaických panelech – polykrystalické, monokrystalické, amorfní a jejich kombinace. Výběr, porovnání účinnosti, parametry (napětí, proud, výkon, VOC, ISC), montáž na střechu i zem, orientace a sklon. Vliv počasí (sníh, déšť, horko, kroupy, bouřky), stínění, degradace panelů (PID, LID), jištění a praktické zkušenosti z provozu.
Drobec
Reputace: -3
Lokalita: Levice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10000
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Optimizer rapid shutdown

Nový příspěvek od Drobec »

Rozhodim si síce spotrebu s hlavným meracom ale to je fuk nech je istota
Valdano
Reputace: 185
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Drobec píše:
A mimochodom už by som asi dávno dostal dopis od distribučky nech zjednám nápravu
Záleží jaký limit technologických přetoků je na Slovensku tolerován bez povšimnutí a zda jste ten limit reálně překročil. Například v ČR je to u FVE se sjednaným připojením k DS s nulovým rezervovaným výkonem až 30kWh měsíčně což je docela hodně.
Drobec

Podľa doterajších meraní som nemal čo prekročiť, je mi jasne že vám to hlava nebere ale reálne merania nakoniec nepustia.
Drobec

Asi by som to nemal verejne prezentovat ale jedna pani vravela ze ked v tom chytrom elektromere nie je aktivovaná funkcia merania pretokov tak ju nemeria, tak isto ako je tam deaktivované meranie jaloviny pre domácnosti, ktoré zapínaju na meranie len firmám, neviem či som to teraz neprepískol ale ved uvidíme.
Drobec

A to som stále presvedčený že tento fešák pretoky negeneruje.
Drobec

To meranie pretokov aktivujú po podpísaní zmluvy a využívaní virtuálnej batérie napríklad.
Valdano

Nesprávná konfigurace měřiče může způsobovat to, že neukazuje přetoky. Uvidíme co reálně ukáže ten měřič po otočení.

Pokud má distributor snahu si přetoky ověřovat tak jsou obvykle vždy zapnuté dokonce i když nemáte sjednané připojení pro žádný OZE. Některé elektroměry (myšleno ty zaplombované instalované distributorem) měří přetoky interně i bez ohledu na konfiguraci.

Mimochodem vy tu FVE máte doma "na černo" tj. nemáte k ní vůbec oficiálně sjednané připojení k DS?
Pokud připojení k DS máte oficiálně sjednané tak bych se docela divil, že by to nechali vypnuté, ale obvykle to mají zapnuté i když nic takového sjednáno nemáte.

Nevím jak benevolentní je to aktuálně na Slovensku, ale v ČR dle energetického zákona má být sjednáno připojeni k DS pokud je jakýkoli OZE připojen k DS v tzv. paralelním provozu tj. jako ten váš měnič i když má nulový rezervovaný výkon tj. i když se do DS žádná elektřina neprodává a i když není využívána služba virtuální baterie. Pokud je OZE připojen k DS na územní ČR v paralelním provozu a je bez sjednaného připojení provozován tzv. "na černo" tak pro něj naplatí dříve zmíněný limit technologických přetoků 30kWh měsíčně a limit je v takovém případě nulový, nicméně distributoři mají pro kontrolu přetoky obvykle stejně interně v elektroměrech zapnuté, aby je mohli kontrolovat a nadlimitní přetoky postihnout i když v delším časovém horizontu pokud se jedná o elektroměry, které nejsou on-line.
Drobec

A čo znamená FVE na černo? pretoky neplánujem, dotáciem nepýtam, striedač a barák mám stále voči DS ako spotrebič, a už som to nevydržal a ten merák otočil, mančaft musel povypínať počítače ale to prežijú, za hodinu 800Wh export, takže fešák meria to čo deklaruje.
Drobec

Tento striedač evidentne na input svorkách pretoky negeneruje, takže už mi je jedno kto si čo meria, všetci sú spokojný.
Valdano

Drobec píše: sob črc 12, 2025 10:01 pm
A čo znamená FVE na černo? pretoky neplánujem, dotáciem nepýtam, striedač a barák mám stále voči DS ako spotrebič...
Jako spotřebič je to jen z vašeho pohledu, ale pokud měnič pracuje v paralelním provozu s DS tedy když je AC výstup za povozu měniče propojen s DS což u vás je díky tomu propojení AC výstupu s AC vstupem tak se to jako čistý spotřebič obecně nebere ani když to shodou okolností negeneruje přetoky. Napříč EU to bohužel není jednotné. Nevím jak to máte ošetřené v příslušných zákonech na Slovensku. V ČR "na černo" znamená bez smlouvy o připojení k DS, která je v ČR povinná pro všechny OZE připojené k DS v paralelním režimu i když provozovatel neplánuje přetoky tedy i když je rezervovaný výkon OZE vůči DS nulový a i když je to OZE bez dotací.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob črc 12, 2025 11:54 pm, celkem upraveno 1 x.
Valdano

Drobec píše: sob črc 12, 2025 10:08 pm
Tento striedač evidentne na input svorkách pretoky negeneruje...
To je opravdu divné a pokud nemá dvojitou konverzi tak se mi tomu pořád nechce věřit.