FVE bez nahlášení distributorovi
Právní aspekty provozu FVE. Revize, připojení k sítí, normy, technická zpráva, požární řešení, sdílení elektřiny, novela energetického zákona, diskuse o změnách v legislativě.
-
- Reputace: 0
FVE bez nahlášení distributorovi
Ahoj, mám FVE, kterou jsem nikde nahlásil.
Uvažoval jsem v minulosti, že tak učiním a nyní se k tomu ještě objevila povinnosti smlouvy na odchylku.
Vůbec se mi do toho nechce, ale zase bych vše chtěl mít správně.
Jak byste se rozhodovali vy?
Uvažoval jsem v minulosti, že tak učiním a nyní se k tomu ještě objevila povinnosti smlouvy na odchylku.
Vůbec se mi do toho nechce, ale zase bych vše chtěl mít správně.
Jak byste se rozhodovali vy?
Axpert Max 48V 8kwh
EASUN lifepo4 200ah
11x 455wp
EASUN lifepo4 200ah
11x 455wp
-
- Reputace: 754
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: FVE bez nahlášení distributorovi
A ty máš elektrárnu ongrid? Tedy může docházet k přetokům? To nebývá dobrý nápad. Teď koukám na tvůj podpis. Tedy jsi offgrid a k žádné dodávce nedochází. V takovém případě bych si nedělal těžkou hlavu a nic nehlásil.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- youda
- Reputace: 939
Presne tak.
Povinnost vyresit odpovednost za prevzeti odchylky se vztahuje zatim pouze na FVE prifazovane k DS. Tedy takove, kde hrozi ze dojde k dodavce energie do DS.
Ostrovy, vcetne ostrovu s podmorskym nabijecim kabelem, do toho zatim nespadajj.
Proc pisu zatim: jednou dojde i na nas poloostrovniky. Urednik miluje evidence, procesy, sankce a slozitosti. Jelikoz tak ma ovce pod kontrolou, muze je ovladat a zduvodnit svoji uzitecnost. A odchylka oproti TDD ci predikcim vznika nejen dodavkou do DS, ale i ne-odberem z DS.
Povinnost vyresit odpovednost za prevzeti odchylky se vztahuje zatim pouze na FVE prifazovane k DS. Tedy takove, kde hrozi ze dojde k dodavce energie do DS.
Ostrovy, vcetne ostrovu s podmorskym nabijecim kabelem, do toho zatim nespadajj.
Proc pisu zatim: jednou dojde i na nas poloostrovniky. Urednik miluje evidence, procesy, sankce a slozitosti. Jelikoz tak ma ovce pod kontrolou, muze je ovladat a zduvodnit svoji uzitecnost. A odchylka oproti TDD ci predikcim vznika nejen dodavkou do DS, ale i ne-odberem z DS.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
- Reputace: 144
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
No nevypadá to náhodou tak, že se budou měnit smlouvy kvůli novelizaci všem? Odchylka vypadá jako jedna pěkná velká a kulatá trafika pro trafikanty. Pěkně ji zabalili pánové do toho energetického salámu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Reputace: 102
Převzetí odpovědnosti za odchylku při odběru je už ve smlouvách řadu let. Teď je potřeba mít sjednáno převzetí za odchylku i pro ty co dodávají, ČEPS si něco namodeluje a my malí solárníci nedodáme, protože zrovna nabíjíme baterie, ohříváme vodu ... A to holt někdo musí zaplatit a tak to odnesou obchodníci. Mimochodem při pátečním blackoutu prý stála MWh odchylky 300 000 Kč.
-
- Reputace: 240
- Lokalita: Praha
Podle FB mudrců, je povinnost přihlásit i ostrovní FVE, když jsi přizemněný na PEN. Já na to dlabu, dokud nedostanu výzvu a když budou chtít nějaké penále, budu se soudně hádat aby prokázali, jak jim škoda vznikla.
Po blackoutu asi zase zvednou poplatečky. Prý se nějak zapomnělo ty distribuční poplatky investovat do údržby a rozšíření sitě.
Po blackoutu asi zase zvednou poplatečky. Prý se nějak zapomnělo ty distribuční poplatky investovat do údržby a rozšíření sitě.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Ostravsko
- TomHC
- Reputace: 479
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ja som moju elektráreň distribútorovi iba OZNAMOVAL, lebo to zákon prikazuje. Operátorka mi potom skúšala nanútiť zmluvu o pripojení, 2x som jej to vysvetlil, a stále dookola. Tak som to ukončil, viac sa neozvali 

2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 12. 5 MWh AC
-
- Reputace: 311
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
§28 zákona č. 458/2000 Sb., o energetice, v platném znění:
(4) Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy.
(5) Zákazník má právo provozovat v odběrném místě výrobnu elektřiny, je-li propojena s přenosovou soustavou nebo distribuční soustavou a není-li ve stejném odběrném místě připojena jiná výrobna elektřiny, pouze v případě, že se jedná o výrobnu elektřiny s instalovaným výkonem do 50 kW a pro její připojení byla uzavřena smlouva o připojení. Zákazník má dále právo v odběrném místě na základě oznámení provozovateli distribuční soustavy připojit a provozovat výrobnu elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW, pokud záměr připojit výrobnu elektřiny oznámí provozovateli distribuční soustavy na elektronický kontakt určený provozovatelem distribuční soustavy, při připojení výrobny elektřiny splní technické podmínky připojení stanovené provozovatelem distribuční soustavy, splnění těchto podmínek provozovateli distribuční soustavy doloží a provozovatel distribuční soustavy do 30 dnů od oznámení připojení neodmítne z důvodů, pro které je oprávněn odmítnout připojení výrobny elektřiny do distribuční soustavy podle § 25 odst. 10 písm. a).
O výrobně ani náhradním zdroji, které nejsou propojené s DS, se tu nehovoří. PEN musí být v místě odběru podle normy řádně uzemněn. Využití tohoto uzemnění pro jiné účely zákon ani jiný právní předpis nezakazuje. Je logické, že propojením s přenosovou nebo distribuční soustavou měl zákonodárce na mysli pouze takové propojení, po kterém je možné provádět dodávku elektrické energie, což po společném zemnícím svodu možné není. V opačném případě bychom museli provozovateli DS přihlašovat hromosvody, vodovody, rozvody ústředného topení a obecně cokoli, co je nějak vodivě spojeno s PEN a na čem se může hypoteticky naindukovat nějaká elektřina.
(4) Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy.
(5) Zákazník má právo provozovat v odběrném místě výrobnu elektřiny, je-li propojena s přenosovou soustavou nebo distribuční soustavou a není-li ve stejném odběrném místě připojena jiná výrobna elektřiny, pouze v případě, že se jedná o výrobnu elektřiny s instalovaným výkonem do 50 kW a pro její připojení byla uzavřena smlouva o připojení. Zákazník má dále právo v odběrném místě na základě oznámení provozovateli distribuční soustavy připojit a provozovat výrobnu elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW, pokud záměr připojit výrobnu elektřiny oznámí provozovateli distribuční soustavy na elektronický kontakt určený provozovatelem distribuční soustavy, při připojení výrobny elektřiny splní technické podmínky připojení stanovené provozovatelem distribuční soustavy, splnění těchto podmínek provozovateli distribuční soustavy doloží a provozovatel distribuční soustavy do 30 dnů od oznámení připojení neodmítne z důvodů, pro které je oprávněn odmítnout připojení výrobny elektřiny do distribuční soustavy podle § 25 odst. 10 písm. a).
O výrobně ani náhradním zdroji, které nejsou propojené s DS, se tu nehovoří. PEN musí být v místě odběru podle normy řádně uzemněn. Využití tohoto uzemnění pro jiné účely zákon ani jiný právní předpis nezakazuje. Je logické, že propojením s přenosovou nebo distribuční soustavou měl zákonodárce na mysli pouze takové propojení, po kterém je možné provádět dodávku elektrické energie, což po společném zemnícím svodu možné není. V opačném případě bychom museli provozovateli DS přihlašovat hromosvody, vodovody, rozvody ústředného topení a obecně cokoli, co je nějak vodivě spojeno s PEN a na čem se může hypoteticky naindukovat nějaká elektřina.
-
- Reputace: 185
- Lokalita: Česká Lípa
To je dle mého názoru jen chyba ve formulaci. Týká se to i OZE s tzv. nulovým rezervovaným výkonem (typicky např. balkonovky). S tím spojené finanční postihy se totiž vztahují na neoprávněné dodávky do sítě tedy tzv. přetoky, ale to se logicky týká pouze OZE, které jsou svým výstupem připojeny k DS. Ostrovní systém, který není buď vůbec připojen k DS nebo sice je připojen k DS, ale jen vstupem tedy jen jako čistý spotřebič např. formou bypassu apod. se to netýká, protože u ostrovního OZE by v žádném případě nemělo hrozit riziko přetoků.
- youda
- Reputace: 939
Tohle evidentne psala nejaka pipka z marketingu. Mota tam dohromady zakazane pretoky a ostrovni provoz. To jsou dve uplne rozdilne veci.
Pockame si pekne, jak se k tomu postavi ERU, pokud se CEZ rozhodne pokutovat ostrovy.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
Pokud máte OZE v ostrovním režimu tj. výstup není připojen k DS. Tak není potřeba nic sjednávat, protože riziko přetoků nehrozí.Alexisis píše: ned črc 06, 2025 9:43 amAhoj, mám FVE, kterou jsem nikde nahlásil.
-
ERU o tom píše viz tento odkaz. Je tam uvedeno, že ustanovení nikterak nerozlišuje, zda se jedná o dodávku elektřiny do distribuční soustavy ve smyslu jejího prodeje v případě výroben s nenulovou hodnotou rezervovaného výkonu, nebo limitovanou dodávku elektřiny před aktivací technického zařízení, které přetokům zamezuje (tzv. technologické přetoky u výroben s nulovou hodnotou rezervovaného výkonu). Oba případy se však logicky týkají pouze OZE připojených výstupem k DS. OZE, který není vůbec připojen k DS nebo je připojen jen svým vstupem tedy jen jako čistý spotřebič se to logicky netýká, protože u těch nehrozí žádné přetoky ani ty technologické.youda píše: ned črc 06, 2025 2:15 pmPockame si pekne, jak se k tomu postavi ERU, pokud se CEZ rozhodne pokutovat ostrovy.
-
- Reputace: 144
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Prostě mediální mouchy sedaj na
a straší.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Reputace: 14
- Lokalita: Horná Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
tiež som iba oznamoval. Neviem ako to je v CZ tu v SK máme rozdelenie na FVE a FVZ:TomHC píše: ned črc 06, 2025 11:24 amJa som moju elektráreň distribútorovi iba OZNAMOVAL, lebo to zákon prikazuje. Operátorka mi potom skúšala nanútiť zmluvu o pripojení, 2x som jej to vysvetlil, a stále dookola. Tak som to ukončil, viac sa neozvali![]()
- Fotovoltická elektráreň (FVE) – slúži najmä na výrobu elektriny, ktorá sa dodáva do distribučnej sústavy.
Fotovoltické zariadenie (FVZ) – ide o zariadenie určené na výrobu elektrickej energie, ktorého výkon je vyvedený do elektroinštalácie stavby.
-
V ČR jsou OZE obecně bez ohledu zda jde o fotovoltaiku nebo větrník či jiný zdroj. Ty s výkonem do 10,2kW patří mezi tzv. mikrozdroje a ty ostatní jsou zdroje do výkonu 50kW bez licence a od 50kW s licencí. Mikrozdroje i zdroje mohou být s nulovým rezervovaným výkonem tj. bez dodávky do DS nebo s dodávkou do DS za poplatek tj. s prodejem elektřiny do DS. OZE s výkonem do 800W (typicky balkonovky) jsou bez možnosti prodeje elektřiny do DS.
Všechny mikrozdroje i zdroje, které jsou výstupem sfázovány a připojeny k DS (jsou tedy v tzv. paralelním provozu s DS) bez ohledu na to zda za účelem prodeje elektřiny a nebo bez toho, by měly mít v ČR sjednanou smlouvu o připojení k DS a od 1.8.2025 nově také sjednaný subjekt zúčtování pro odpovědnost za odchylku i když mají tzv. nulový rezervovaný výkon tj. i když vůbec neprodávají elektřinu viz samostatné téma k tomu.
Pravidla pro OZE s prodejem elektřiny do DS jsou složitější, ale z hlediska povinnosti sjednat si připojení k DS s distributorem a od 1.8.2025 nově také sjednat si odpovědnost za odchylku není rozhodující to zda se vyrábí elektřina za účelem prodeje nebo nikoli, ale to zda je příslušný OZE svým výstupem sfázován a připojen k DS.
Všechny mikrozdroje i zdroje, které jsou výstupem sfázovány a připojeny k DS (jsou tedy v tzv. paralelním provozu s DS) bez ohledu na to zda za účelem prodeje elektřiny a nebo bez toho, by měly mít v ČR sjednanou smlouvu o připojení k DS a od 1.8.2025 nově také sjednaný subjekt zúčtování pro odpovědnost za odchylku i když mají tzv. nulový rezervovaný výkon tj. i když vůbec neprodávají elektřinu viz samostatné téma k tomu.
Pravidla pro OZE s prodejem elektřiny do DS jsou složitější, ale z hlediska povinnosti sjednat si připojení k DS s distributorem a od 1.8.2025 nově také sjednat si odpovědnost za odchylku není rozhodující to zda se vyrábí elektřina za účelem prodeje nebo nikoli, ale to zda je příslušný OZE svým výstupem sfázován a připojen k DS.