nová legislativa ohledně FVE
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 192
- Lokalita: Šumperk
Re: nová legislativa ohledně FVE
za mě to není o začátku ale o dokončení... protože po 1.8 ten panel nesmíte snad ani sundat.
-
- Reputace: 55
- Lokalita: Kladno
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 19.2
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Uplne zbytocne sa tu stresujete podla mna. Pokial na tej fotke (a je jedno ci vasej, susedovej, alebo uradnikovej z dronu) nebude DIGITALNE PODPISANE casove razitko, moze si ju strcit nanajvys tak do prdele. Pokial by prisiel za mnou uradnik otravovat s nejakou fotkou, dodatocne mu dodam kludne 200 fotiek so "spravnym" datumom v exif datach - a mozeme sa zacat handrkovat.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
- Camel
- Reputace: 21
- Lokalita: Šumpersko
Za mě to vůbec řešit nehodlám. Příští rok budu stavět pergolu a přijdou na ni panely, které už mam za tímto účelem zakoupeny. Nemám žádnou dotační FVE nejsem výrobna. Prostě a jen budu rozšiřovat..
FV 6900Wp: 2940Wp JV, 3960Wp SZ
3x Axpert King (145V) 5000W 48V zapojeno 3F
baterie 15,8kWh: 12,8kWh LiFePo4 + (4,8kWh Li-ion využitelné cca jen 3kWh)
-
- Reputace: 185
- Lokalita: Česká Lípa
Bohužel se to týká i úprav včetně rozšiřování již stávajících instalací včetně čistě ostrovních systémů bez ohledu na to zda se jedná či nejedná o dotační projekt a také bez ohledu na to zda se jedná či nejedná o výrobnu připojenou k DS. Primárně totiž stavební zákon v tomto ohledu vůbec neřeší nějaké dotace nebo připojení k DS, ale jen to aby si lidé nedělali svépomocí instalace/deinstalace OZE a ani jejich úpravy. Možná by bylo lepší sem předem raději nepsat nic v tom smyslu, že to či ono hodláte ignorovat, aby se to tady pak nestalo zdrojem pro potenciální kontroly ze strany úředníků stavebního úřadu. Takže pište až pokud někoho budou v této souvislosti skutečně kontrolovat nebo řešit ve správním řízení po 1.8. ať už v průběhu realizace nebo až po ní. 

-
- Reputace: 318
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Většina přispívajících není zase tak snadno identifikovatelná a vydání logů jako důkazu pro případné správní řízení povinné opravdu není (a i kdyby bylo, ISP nevydá PLÚ, protože o ty si může požádat stanoveným postupem jen ÚZČ SKPV PČR a bez PLÚ jim nepomůže ani ta IP adresa). Navíc stavební úřady jsou tak chronicky přetížené, že neočekávám nějakou významnou aktivitu v tomto směru z jejich strany. Jediným rizikem tak zůstává případné udání.
Stavte to na vyřazené přívěsy a s těmi se čas od času projeďte po zahradě. Stačí o metr
Stavte to na vyřazené přívěsy a s těmi se čas od času projeďte po zahradě. Stačí o metr

- Camel
- Reputace: 21
- Lokalita: Šumpersko
Koukal jsem na to zběžně. A je tam psáno , že u drobných staveb není třeba povolení ani žádná dokumentace. Pri realizaci, ale musi byt stavebni dozor. Ale OZE může montovat jen stavební podnikatel. Na základě čeho to chcou kontrolovat? Faktury? Nebo čeho dokumentace být nemusí. Je to paskvil.
FV 6900Wp: 2940Wp JV, 3960Wp SZ
-
- Reputace: 185
- Lokalita: Česká Lípa
Teprve až se skutečně stane nějaký konkrétní případ a budou tady k němu nějaké bližší informace tak se uvidí jak bude postupováno. Zatím o tom nemá smysl spekulovat.