Tepelne cerpadlo-zkusenost

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Dusan61
Reputace: 110
Lokalita: Zvolen
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3960
Kapacita baterie [kWh]: 13

Re: Tepelne cerpadlo-zkusenost

Nový příspěvek od Dusan61 »

Ak to bolo na mňa, je tam dvojitá izolácia, neviem či to stačí, prípadne tam môžem ešte niečo pridať.
Kompresor je na pružných gumách, práve preto som do toho pozeral, či to bolo zaistené počas prepravy, no nebolo tam nič. Dúfam že sa niečo nepoškodilo.
1749909562743.jpg
1749909562750.jpg
Výmenník som dáko detailne neodfotil, ale dáka izolácia tam je.
Prípadne to môžem ešte pozrieť, keď to znovu pootváram.
1749910397453.jpg
1749910397479.jpg
Panel 270 Wp ZV
Panely 3960 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Victron 3000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panely 3960 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
tafx
Reputace: 5

Nový příspěvek od tafx »

Od kterýho dodavatele jsi ho na allegru bral? Chystám se na nákup 8kw verze. Díky.
Dusan61

Tak najhoršiu a najšpinavšiu robotu mám za sebou.
1750079089891.jpg
1750079089913.jpg
1750079089929.jpg
1750079089902.jpg
Panel 270 Wp ZV
Panely 3960 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Victron 3000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
DC/DC menič
Aldron
Reputace: 12
Lokalita: Rožňava, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7700
Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Aldron »

Dusan61 píše: čtv kvě 29, 2025 2:16 pm
Zdravím, chcem poprosiť o radu.
Teraz na kúrenie v dome používam 12 kW elektrokotol, no poslednú dobu ho prevádzkujem na 8 kW. V januári som teplotu vody nastavil na max 45 °C a stíhalo to kúriť na 21 °C v dome, no vonkajšia teplota bola skôr jarná ako zimná.
Teplota.png
V dome mám klasické radiátorové kúrenie s objemom vody okolo 250-300 litrov, mám 5 radiátorov, vykurovaná plocha je asi 75m², dom je zateplený.
Momentálne začínam uvažovať o prechode na tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo zatiaľ uvažujem monoblok, to by som si vedel zapojiť aj sám. Ak by som zohnal niekoho na montáž splitu, tak by som možno kúpil split.
K tepelnému čerpadlu zatiaľ nechcem žiadnu prídavnú nádrž, ani ohrev vody (TUV), ale napojiť to priamo na kúrenie. Pri tom objeme vody by to asi dáko často nespínalo. Vzdialenosť medzi TČ a pripojením na kúrenie by bola okolo 4 metre.

Uvažujem o tepelnom čerpadle KAISAI, len neviem či kúpiť 12kW, alebo mi bude stačiť aj 10kW, viete niekto poradiť?

Ďakujem
Dušan
Pozerám, že neskoro, ale pridám svoju skúsenosť. Tepelko som mal v prevádzke len 1. zimu, ale vzhľadom k tomu, že vykurujem rovnakú plochu na rovnakú teplotu, budú moje dáta možno užitočné. Jedná sa hlavne o výkon TČ. Mám TČ prepojené s HA, takže mám prehľad o COP a výkone do vody, čo prepočítavam z prietoku a rozdielu teplôt na TČ. Za celú túto zimu som nepresiahol 6kW a to pri nezateplenom dome zo 60-tych rokov. Kúrim predimenzovanými radiátormi, teplota tiež max. 45-47, ale ide to cez doskový výmenník, takže reálne by mohla byť o pár stupňov nižšia. Pár dní som síce kúril peletami lebo mám tú možnosť a zdalo sa mi, že to pri určitých vonkajších teplotách bude ekonomickejšie, ale tepelko by to určite zvládlo.
V októbri, novembri, marci a apríli (o máji ani nehovorím)bolo pomerne veľa takých dní, kde TČ silne cyklovalo a bez aku nádrží by asi dosť trpelo. Na druhej strane mám asi to najhoršie TČ čo sa týka regulácie, ako som zistil po prečítaní niektorých príspevkov...
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
Dusan61

Ďakujem za informáciu, uvidím po prvej zime ako to bude kúriť.
Ak bude treba, tak ešte pridám nádrž a ohrev vody.
Panel 270 Wp ZV
LK3 monitoring
DC/DC menič
Aldron

Nedá mi ešte jedna vec, a to akumulačná nádrž+TČ+FV. Mám 1600L nádrž z kúrenia na drevo a tá sa dá veľmi dobre využiť ako ďalši akumulátor v FV systéme, hlavne ak má človek TČ. Počas slnečných dní(október, marec, apríl) som TČ používal na vyťažovanie FVE. Nastavené na maximálnu teplotu, ukladalo teplo do akunádrže a to sa využilo počas najchladnejšej časti dňa, keď by COP bolo najnižšie. V máji, keďže bol pomerne chladný a pri nezateplenom dome bolo potrebné prikurovať takmer každý deň, som z DS na kúrenie nepotreboval ani kWh.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
dusanmsk
Reputace: 55
Lokalita: Kladno
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 19.2

Re: Tepelne cerpadlo-zkusenostakumula

Nový příspěvek od dusanmsk »

Zavisi ako ma clovek zatepleny dom a ako poriesene kurenie. Ja mam tc priamo do podlahy, ziadna akumulacka, takze mozem vyuzit len akumulacnu schopnost podlahy - a tym padom som limitovany kolko tam mozem narvat pred nocou, aby sme sa neuvarili vecer. Zvazoval som aj ci nepridat nejaku akumulacku, ale zaprve nie je kam, zadruhe nieco stoji (navratnost) a zatretie si myslim, ze v casoch kedy by som ju uz chcel pouzit (lebo mi nestaci tych cca 20 kWh tepla co narvem do podlahy) uz nie je zas dost slnka, aby som ju nakrmil. Nemam to este podlozene cislami, mam vsetko v databazi a grafane, ale na spatnu analyzu este nebol cas.
Cize - ak niekto uz ma nejaku formu akumulacie v samotnej stavbe, vodna akumulacka nemusi priniest potrebny efekt. Samozrejme ak ma niekto nezatepleny barak s radiatormi a riesi september, oktober, marec, april, tak tam (velka) akumulacka moze zohrat ulohu.
Obcas si tak sam pre seba hovorim, ze mat vtedy ked som staval peniaze, postavim si v strede domu obrovsky bazen. Bude aj na zabavu, ale zaroven ako obrovska aku na chladne dni. Ale to je uz zbyyocne o tom bluznit teraz a hlavne vtedy ma stala kwh asi do 2 kc.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
Aldron

Trochu som počítal a v podstate sa tie nádrže ani neoplatia. Energia, ktorá sa do nich zmestí (2 x 800L) pri teplotnom spáde 30/50°C sa aj pri malom COP=3 dá vyrobiť z 12kWh elektriny, čo je využiteľná kapacita jednej 15kWh batérie. Keďže druhú baterku už mám, tak v budúcej vykurovacej sezóne, asi vyskúšam túto cestu. Otázka je či 7,6kWp a 30kWh bude optimálna kombinácia, alebo sa dostanem do začarovaného kruhu, keď jeden rok budem pridávať panely a ďalší baterky. 😃
Matess
Reputace: 192
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

to mi jako vubec nedoslo... ale jo prepocital jsem to a mas pravdu.

Stejne tak nedava uplne smysl nahrati akumulacni(ch) nadrzi v lete... 1000l nadrz ma tepelnou ztratu kolem 3kWh za den pri rozdilu teplot kolem 45 stupnu (65 voda, 20 okoli) v rozsahu treba 90-30 by se to mohlo vzit jako prumer... a kapacita odpovida 58kWh... tzn za 2 mesice bez energie jen na ztratach. Piskova baterie dava cim dal vetsi smysl...
Aldron

Piesková batéria... S TČ mi to veľký význam nedáva. Vyššia kapacita pieskovej batérie spočíva vo využití podstatne vyšších teplôt ako pri vode, čo je pri TČ nevyužiteľné. Potom ďalšia nevýhoda je podstatne drahšia izolácia pri stovkách stupňov a sezónnej akumulácii, veľký výmenník vnútri batérie a nejaká technológia kolo toho tiež niečo stojí. Ono to na prvý pohľad vyzerá, že piesok je takmer zadarmo, ale aj na ten sú nejaké požiadavky. Nejaké tie amatérske projekty so sudmi s pieskom ma nepresvedčili. Žiadne seriózne merania a výpočty, len nejaké subjektívne dojmy. Existujú aj komerčné riešenia, ale tie sú podstatne technologicky náročnejšie.
unicast
Reputace: 313
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Tohle už se tu řešilo mnohokrát. Je lepší to vzít z opačného konce, hledat věc, která sníží nároky budovy na dodávku tepelné energie, tedy izolace, lepší výplně otvorů (okna, dveře), rekuperační větrání a teprve pak se zabývat zdrojem té tepelné energie. A samozřejmě, využívat jako akumulátor tepla existující zdivo.

Mně to vyšlo tak, že se zatím rozhodně nezbavuji kondenzačního kotle na plyn, ale postupně přidávám doplňkové zdroje, které sníží potřebu ten kondenzační kotel používat jen na tu "nejhlubší zimu" (což je tak přibližně období od začátku prosince do druhé poloviny ledna, s možnými přestávkami při teplejším a jasném počasí).
JirkaE
Reputace: 150
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Matess píše: čtv čer 19, 2025 11:24 pm
to mi jako vubec nedoslo... ale jo prepocital jsem to a mas pravdu.

Stejne tak nedava uplne smysl nahrati akumulacni(ch) nadrzi v lete... 1000l nadrz ma tepelnou ztratu kolem 3kWh za den pri rozdilu teplot kolem 45 stupnu (65 voda, 20 okoli) v rozsahu treba 90-30 by se to mohlo vzit jako prumer... a kapacita odpovida 58kWh... tzn za 2 mesice bez energie jen na ztratach. Piskova baterie dava cim dal vetsi smysl...
Aha... :dontknow:
Při úvahách nad TČ jsem došel k výpočtu, že sice budeme mít cca 5kW tepelnou ztrátu na cca 2000Litrech, ale bude to v obytné části, v podobě tepla a při přechodu na podzim na přitápění bude ve dvou akumulačkách cca 120kWh, v létě těch 5kW chybět nebude a na počátku topné sezony to bude bonus, že nemusím ohřívat celých 120kWh od nuly... (energii již dál neměním - ohřívám spirálou na DC 48-55V - až když je baterie plná - samo každý den z přebytků - mimo výkon měničů )

Pokud těch 5kWh denně nedám ,,zbytečně" do akumulační nádrže - abych ji držel na stejné teplotě - tak stejně zůstanou na střeše - takhle jsem to myslel

Když půjde ,,do tuhýho" dojdu zatopit dřevem a nádrže opět nahřeju na maximum a proces se opakuje s doplňováním tepla z TČ přes den z FV

Je to špatná úvaha ?

Provoz samotný : ohřívám přes TPK spirálami z FV a šetřím tak TČ a jeho opotřebení.
Konec září a nebo průběh října... se dostaneme do bodu nula, kdy už spirály nestačí držet krok a energii potřebuji domů.

Zapne se TČ které za 1/3 - 1/4 energie udržuje teplotu dál stejně...
Pak přijde občas další ,,energetická NULA" kdy TČ běží dál udržuje teplotu v nádržích, ale já i chodím, podle potřeby - i zatopit - tak to myslím

Spirály zůstavají vypnuté až do momentu, kdy je zas dostatečný denní přebytek a začnou pomáhat i TPK
Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
dusanmsk
Reputace: 55
Lokalita: Kladno
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 19.2

Nový příspěvek od dusanmsk »

Bacha, pokial nahrejes krbom tu nadrz nad 50st, tak si TC uz ani nestekne a neprida ti tam uz skoro nic. Lepsie (== nezmyselne drahe) TC vedia ist s vodou niekam k 65, ale v mrazoch bude COP <2, mozno ajk skor COP <1.7. Normalne TC (za 50-60 tisic) budu koncit na 55 v lete a 50 v zime.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
kybos
Reputace: 514
Lokalita: Šternberk
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od kybos »

unicast píše: pát čer 20, 2025 7:43 am
Mně to vyšlo tak, že se zatím rozhodně nezbavuji kondenzačního kotle na plyn, ale postupně přidávám doplňkové zdroje, které sníží potřebu ten kondenzační kotel používat jen na tu "nejhlubší zimu" (což je tak přibližně období od začátku prosince do druhé poloviny ledna, s možnými přestávkami při teplejším a jasném počasí).
V tomto případě je potřeba vzít v úvahu zvyšující se cenu plynu se snižující se spotřebou. Při nízké spotřebě plynu začíná relativně rychle stoupat skutečná cena za kWh (celková zaplacená částka/počet spotřebovaných kWh) jelikož nedojde k překročení hranice "pouze na vaření" a celá spotřeba padne do vyšší cenové skupiny. Při určité hranici spotřeby se tak dostaneme do stavu, kdy je výhodnější provozovat levnou klimatizaci než plynový kotel.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Aldron

dusanmsk píše: pát čer 20, 2025 9:14 am
Bacha, pokial nahrejes krbom tu nadrz nad 50st, tak si TC uz ani nestekne a neprida ti tam uz skoro nic. Lepsie (== nezmyselne drahe) TC vedia ist s vodou niekam k 65, ale v mrazoch bude COP <2, mozno ajk skor COP <1.7. Normalne TC (za 50-60 tisic) budu koncit na 55 v lete a 50 v zime.
Presne tak. Aj 50℃ je už pri teplotách 0-5℃ dosť veľký problém. A ohrievať dom v lete 5kW stratami z nádrže? :wall:
Ohrievať vodu na kúrenie špirálami, keď mám tepelné čerpadlo, mi príde dosť neúčinné. Samozrejme ak by som mal priestor na dostatok panelov, tak o tom uvažujem už len kvôli podstatne nižšej životnosti TČ oproti panelom. Keď si zoberiem, že TČ môžem púšťať asi pri polovičnom výkone FVE(max. príkon TČ obmedzený na 3,5kW), povedzme len s nízkym COP 2,5, tak dostanem necelých 9kW tepla. Na to by som potreboval 18kWp panelov, teda aspoň o 10 viac ako mám teraz. Keby miesto a istotu, že tým podstatne predĺžim život TČ, tak by to možno stálo za to.
unicast
Reputace: 313
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

kybos píše: pát čer 20, 2025 11:03 am
V tomto případě je potřeba vzít v úvahu zvyšující se cenu plynu se snižující se spotřebou. Při nízké spotřebě plynu začíná relativně rychle stoupat skutečná cena za kWh (celková zaplacená částka/počet spotřebovaných kWh) jelikož nedojde k překročení hranice "pouze na vaření" a celá spotřeba padne do vyšší cenové skupiny. Při určité hranici spotřeby se tak dostaneme do stavu, kdy je výhodnější provozovat levnou klimatizaci než plynový kotel.
Jistě, tato situace, společně s tím, že přijdou ETS2, dost pravděpodobně může nastat a až nastane, bude se řešit. Třeba pomocí TČ země/voda, ona i ta chladiva a účinnost TČ se vyvíjí, tou dobou třeba také budu mít víc panelů, mohou být levnější baterie atd. Zatím jsem se k tomu s odběrem 6 MWh plynu ještě ani nepřiblížil.
Dusan61

Zdravím, poprosil by som ešte zopár informácii.
Skúšam ohnúť koleno na rúre PERT/AL/PERT 32x3mm, zatiaľ som to ohol takto, no potreboval by som ešte menší polomer.
1750413210251.jpg
1. Na aký najmenší polomer môžem tú 32 ohnúť aby som ju nepoškodil? (niekde som to tu aj čítal, no teraz to neviem nájsť)
2. Aké pružné hadice používate na prepojenie TČ s potrubím?
Pozeral som aj niečo takéto: https://www.gumex.sk/produkty/hadice-na ... apaliny-67
3. Používate to niekto?

Ďakujem
Panel 270 Wp ZV
LK3 monitoring
DC/DC menič
JirkaE
Reputace: 150
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Aldron píše: pát čer 20, 2025 11:13 am

Presne tak. Aj 50℃ je už pri teplotách 0-5℃ dosť veľký problém. A ohrievať dom v lete 5kW stratami z nádrže? :wall:
Ohrievať vodu na kúrenie špirálami, keď mám tepelné čerpadlo, mi príde dosť neúčinné.
V létě je zisk 10x vyšší, spirála se zapne jen když je SOC na 100% - proč ne ? Bez další konverze, bez měniče. Jinak to zůstane na střeše.

Teorie je šetřit TČ (opotřebování) a zároveň šetřit měnič (opotřebování) - proč bych obojí opotřebovával (sice s podstatně větší účinností) a pak nechal třeba 10/20/30/40kWh denně na střeše protože to prostě v létě nevyužiju, když mám výkon na střeše postavený na zimní provoz ?

Není snažší a ekonomicky lepší pak pustit přebytek do keramické spirály 48V za 1200Kč ? Než drahého TČ a potenciálními asi 100 variantami různých závad... Prostě ho šetřit ?
Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
kkristian
Reputace: 14
Lokalita: Galanta
Výkon panelů [Wp]: 5730

Nový příspěvek od kkristian »

1. Ohybat by si mal max 5 nasobok priemeru na 90 stupnoch, pri 32 to vychadza na cca 16 cm, na foto si (asi) na maxime. Kupil som aj vnutornu a vonkajsiu pruzinu na 32, ale nakoniec som to tiez nevyuzil.

2. ja mam TC prepojene s tymto: https://www.obi.sk/pruzne-hadice/flexi- ... /p/5075874. Mam doma aj 80 cm, ale bola mi dlha. Keby si potreboval, tak sa ozvi, isto sa dohodneme.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
MikroCZ
Reputace: 2
Lokalita: STredni čechy
Výkon panelů [Wp]: 6400

Nový příspěvek od MikroCZ »

Dusan61 píše: pát čer 20, 2025 12:11 pm
Zdravím, poprosil by som ešte zopár informácii.
Skúšam ohnúť koleno na rúre PERT/AL/PERT 32x3mm, zatiaľ som to ohol takto, no potreboval by som ešte menší polomer.
1750413210251.jpg
1. Na aký najmenší polomer môžem tú 32 ohnúť aby som ju nepoškodil? (niekde som to tu aj čítal, no teraz to neviem nájsť)
2. Aké pružné hadice používate na prepojenie TČ s potrubím?
Pozeral som aj niečo takéto: https://www.gumex.sk/produkty/hadice-na ... apaliny-67
3. Používate to niekto?

Ďakujem
Na 32 si už na max ohybu. Víc bych neriskoval. I když použiješ vnitřní pružinu, tak víc to moc nepujde.
2- U bráchy jsme použili nerez propojení z OBI (vetší varianta opletené hadice jako k WC třebas).