Elektricka / hybridni auta

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
JozefSK
Reputace: 19

Re: Elektricka / hybridni auta

Nový příspěvek od JozefSK »

Prelomový objav: Ako predĺžiť životnosť batérie až 19-násobne
Tajomstvo dlhšej životnosti batérií je prekvapivo jednoduché.
Kto by to cakal, staci: "nikdy nenechajte batériu svojho elektromobilu úplne vybiť."

A ľaľa ho:
Ak by všetci majitelia elektromobilov dodržiavali toto jednoduché pravidlo, mohli by sme výrazne znížiť ekologickú stopu elektromobility ...
Coze ? Ze elektromobily maju vyraznu ekologicku stopu ? ... :o
Vedia o tom ti ochranci planety, co nemaju radi dizlaky ? ... :mrgreen:
Mex
Reputace: 186
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

PavelR píše: ned kvě 11, 2025 12:49 pm
vidím to podobně. Vždycky mě baví ty krásný vzpomínky ... "my když jsme byli malí tak jsme jezdili 1000MB na dovolenou.... to bylo krásný." Hovno bylo krásný. Akorát jsme byli mladí to bylo to krásný.
Myslím, že to není jen tím, že jsme byli mladí.
Tehdy to cestování bylo jiné. Ještě ne tak průmyslové. A zdaleka ne tam masové.

Žádné navigace, žádná youtube instruktážní videa. Člověk jel podle staré staré mapy po rozbitých cestách nespolehlivým autem. Dost často zakufroval.
V autě jdi cítil přírodu. Když bylo vedro, tak v té 1000MB bylo o to větší vedro. Ne jako dneska, kdy si sebou vezeš stabilní teplotu, aby ses náhodou nepřehřál nebo naopak neprochladl.
Dneska nastavíš navigaci, ta ti řekne i kdy se máš vyčůral aby ses nepočůral. Všude nové dálnice, tak dáš cihlu na plyn a můžeš tu cestu skoro prospat.

Tehdy se celkem běžně spalo nadivoko. Dneska v Evropě skoro nemyslitelné.
Když jsi chtěl na nějaký kopec, tak sis poctivě zamakal.
Dneska? Jdeš podle pokynů po vyasfaltované cestičce. A pokud je to trochu víc do konce, tak je tam lanovka, aby ses neunavil.
Dneska můžeš i Everest vylézt průmyslovým způsobem a jsou organizace, které ti ten "jedinečný zážitek" zařídí.

Cesty tehdy a dneska bych přirovnal k tomu, když si něco vyrobíš nebo vypěstuješ sám, versus když si to jdeš koupit hotové do supermarketu.
unicast
Reputace: 282
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

A hlavně už ani ta nostalgie není, co bejvala... :)
Kubba
Reputace: 0

Nový příspěvek od Kubba »

Taky prileju trochu benzinu do ohne:

pred tydnem jsem koukal na bazosi na peknou skodu 100 a rikal si, jestli si nemam poridit z nostalgie "veterana". To auto bylo za 30tisic... po chvilce jsem dosel k zaveru, ze to bylo vlastne zoufale auto kde je v lete horko jako prase, nema ani stahovaci zadni okna, motor linej lenoch a clovek nikdy nevedel, kdy mu zustanou predni dvere v ruce. Origo zvedak taky zuzo nuno..

myslim, ze prvni Leaf bude dobry veteran a dava mnohem vetsi smysl pustit obcas korunu a cas na jeho peci ::popcorn::
Franta2776
Reputace: 305

Nový příspěvek od Franta2776 »

Mám doma několik starších motorek od jawa 500OHC po Jawetu a k tomu Hondu Valkyrii 6 válec. Bavilo mě ty motorky opravovat, párkrát jsem se svezl a od té doby to leží a zavazí. Jezdil jsem na Hondě, toto všechno převálcovala BMWi5 a leží i Honda. Co používám je elektrokolo a BMWI5. Nekupuji do toho palivo a jezdí to výrazně líp než klasika.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W