Jak probíhá celní odbavení
Nezařaditelné
-
- Reputace: 137
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jak probíhá celní odbavení
Předem se omluvám za OT v rámci tohoto tématu, ale vzhledem k pokračující diskusi ohledně clení tuto problematiku raději trochu osvětlím.
U zásilek ze zemí mimo EU s celní hodnotu do 150 EUR se clo neúčtuje. Jen DPH, které se na Ali platí už v ceně zboží a při celním odbavení, které realizuje příslušný dopravce a je to automaticky zpracováno v režimu IOSS. U těchto zásilek se obvykle proclívá už v první zemi, do které zásilka vstoupí na území EU tj. i mimo ČR. V ČR se tyto zásilky proclívají pokud se jedná o zásilky dopravované letecky a pokud první místo kde vstoupí na území EU je v ČR.
U zásilek ze zemí mimo EU s celní hodnotu nad 150 EUR se kromě DPH účtuje i clo dle celního sazebníku. V některých případech může být některé zboží i od cla osvobozeno. U těchto zásilek se zásilky obecně proclívají až na území cílové země. Takže pokud zásilka s celní hodnotou nad 150 EUR vstoupí na území EU v jiné než cílové zemi tak se proclívá až v cílové zemi tj. u zásilky mířící do ČR jen v ČR.
Pak jsou tu výjimky například když se zboží odesílá z EU skladu a jedná se o zboží již proclené při dovozu do skladu viz třeba čínský prodejce Banggood má sklad přímo v ČR a v takovém případě se zásilka posílá v rámci EU a celní odbavení se na ni nevztahuje, protože zboží bylo procleno již při dovozu do toho EU skladu. Někteří čínští prodejci mají EU sklady v různých zemích EU viz třeba v Polsku apod. a zboží v těch skladech bylo procleno již při dovozu do skladu. Takže zákazník nakoupí třeba v některém čínském eshopu nebo na Ali a zaplatí DPH v ceně. Prodejce zboží nechá poslat přímo z EU skladu, ve kterém je zboží již proclené při dřívějším dovozu do skladu. V takovém případě zásilka jde jen v rámci EU a nepodléhá celnímu odbavení. Například i Temu má některé produkty ve skladech v Česku, Polsku a Maďarsku.
To je zhruba vše.
U zásilek ze zemí mimo EU s celní hodnotu do 150 EUR se clo neúčtuje. Jen DPH, které se na Ali platí už v ceně zboží a při celním odbavení, které realizuje příslušný dopravce a je to automaticky zpracováno v režimu IOSS. U těchto zásilek se obvykle proclívá už v první zemi, do které zásilka vstoupí na území EU tj. i mimo ČR. V ČR se tyto zásilky proclívají pokud se jedná o zásilky dopravované letecky a pokud první místo kde vstoupí na území EU je v ČR.
U zásilek ze zemí mimo EU s celní hodnotu nad 150 EUR se kromě DPH účtuje i clo dle celního sazebníku. V některých případech může být některé zboží i od cla osvobozeno. U těchto zásilek se zásilky obecně proclívají až na území cílové země. Takže pokud zásilka s celní hodnotou nad 150 EUR vstoupí na území EU v jiné než cílové zemi tak se proclívá až v cílové zemi tj. u zásilky mířící do ČR jen v ČR.
Pak jsou tu výjimky například když se zboží odesílá z EU skladu a jedná se o zboží již proclené při dovozu do skladu viz třeba čínský prodejce Banggood má sklad přímo v ČR a v takovém případě se zásilka posílá v rámci EU a celní odbavení se na ni nevztahuje, protože zboží bylo procleno již při dovozu do toho EU skladu. Někteří čínští prodejci mají EU sklady v různých zemích EU viz třeba v Polsku apod. a zboží v těch skladech bylo procleno již při dovozu do skladu. Takže zákazník nakoupí třeba v některém čínském eshopu nebo na Ali a zaplatí DPH v ceně. Prodejce zboží nechá poslat přímo z EU skladu, ve kterém je zboží již proclené při dřívějším dovozu do skladu. V takovém případě zásilka jde jen v rámci EU a nepodléhá celnímu odbavení. Například i Temu má některé produkty ve skladech v Česku, Polsku a Maďarsku.
To je zhruba vše.
-
Re: Jak probíhá celní odbavení
Pro kontext jen doplním, že se jedná o můj původně OT příspěvek, který byl přesunut z tématu "baterie wattery" viz tento odkaz. Ještě jednou se za OT omlouvám a příště rovnou založím nové téma.
-
- Reputace: 5
- Lokalita: Jicin
- Systémové napětí: 48V
Zdravím, tak já (wattery.cz spolumajitel z origo příspěvku) připíšu něco i sem ohledně neplacení DPH při DDP odbavení. Koncový zákazník prostě DPH neplatí a není zahrnuto v ceně služby. DPH neplatí nikdo a jedná se daňový podvod a jak známe za to jsou sazby vyšší než za vraždu.
Jsou to cenné informace, které jsem nasbíral v průběhu času.
Shodou okolností jsem to včera zrovna řešil s jedním prodejcem, ptal se nás, jak udělat, aby uměl VAT faktury. Důvod je, že mu to bere část prodejů. Jedná se o celkem známého prodejce inzerujícího hlavně na FB, sklady v Polsku. Když se rozmluví, ptám se i já, jak se jim daří prodej bez faktur v EU. Texty jsou bez úprav.
Konverzace:
Tady další konverzace s jiným prodejcem, který se skloňuje jako důvěryhodný a doporučuje se po celém světě včetně tohoto fóra:
Pak se různě probírají témata, jako nevýhoda 21% DPH koncovým zákazníkům, pokud by chtěli prodávat legálně.
A jak funguje Bill of Lading, JSD atp. Výsledek většinou je, že se budou snažit najít bílého koně v Evropě, který bude schopen jim zlegalizovat dodávané zboží a samozřejmě si za to vezme nějakou provizi. Tzn. při současné ceně 100usd, kterou vám dají bez faktury a DPH, by legální cena byla 110 a bude to cena bez DPH. Z Číny už jsme toho dovezli porůznu ve vlastních kontejnerech hodně, takže zkušenosti máme.
Při soukromém legálním dovozu platíte všude jak mourovatí. Tu a tam prohlídka kontejneru za 150t, kdy vy jim platíte, že oni se chtějí fyzicky podívat doopravdy co tam je, už je jen bonus.
A proti tomuto tu jako firmy bojujeme a všemožně čelíme pomalu urážkám, jak si dovolujeme vůbec být tak drazí a to je tam jen to DPH navíc. Přitom jen dodržujeme zákony a do vězení se nám nechce
Jinak tento mechanismus je dlouhodobě známý a pořád zneužívaný - https://andrewminalto.com/delivered-duty-paid-ddp-scam/
Jsou to cenné informace, které jsem nasbíral v průběhu času.
Shodou okolností jsem to včera zrovna řešil s jedním prodejcem, ptal se nás, jak udělat, aby uměl VAT faktury. Důvod je, že mu to bere část prodejů. Jedná se o celkem známého prodejce inzerujícího hlavně na FB, sklady v Polsku. Když se rozmluví, ptám se i já, jak se jim daří prodej bez faktur v EU. Texty jsou bez úprav.
Konverzace:
- Dodavatel:" This is handled by our freight forwarder, who can help many Chinese sellers to ship their products to Europe without paying extra taxes."
Já: "yes...some customs frauds usually, everybody does that"
Dodavatel: "Yes, so there is a risk that sometimes the goods will be detained by customs"
Já: "And how do you acquire goods from china without proper customs declaration or basically any goods bought without any invoice..."
Dodavatel: "We will declare customs as normal, but regarding taxes on goods arriving in Poland, this is one of the things I don't know how freight forwarders make it legal to enter into Europe."
Já: "you just pay something extra and he delivers somewhere no questions asked?"
Dodavatel: "Yes"
Tady další konverzace s jiným prodejcem, který se skloňuje jako důvěryhodný a doporučuje se po celém světě včetně tohoto fóra:
- "about the VAT, the price did not included the VAT, it included the customs clearance cost. VAT means that you can get the VAT bill and get VAT refund, but because we are sorry that we do not have EU company, it is DDP terms from china warehouse to EU logistics center, our forwarder clear the shipment as a whole container, not one by one. hope you kindly understand.
I know there are lots chinese company tell customer theVAT included when they offer Eurpe warehouse, but indeed, they do not pay any VAT to Euro Union. when you ask VAT bill from them, they will tell you they do not have."
- Já: "Hey -jméno-, did you talk with DDP including VAT that could be claimed back. I am very interested in this proces right now, hos is possible to skip VAT in DDP process."
Odpověď: "Hi -jméno-, we have asked multiple shipping agent, DDP including claimable VAT is impossible for them. Because that required an official impoprt company to actually pay the VAT also. IF the ask a a local company to import and pay VAT in this way, the cost is even higher than your VAT cost. In the current DDP practice, all the products in one container are declared as low value goods to avoid hight tax and duty. Semms this kind of practice is very normal and common at customs of Netherland, Greece and Polands.
Já: "So it is a fraud with custom declarations, ok I see."
Odpověď: "Yes, that is true. Thas is also why non-brand product are at much lower price than the main brands.
....They all have gone through normal customs clearance, but claim it as original goods at low values or completely as low value goods. For example, LiFePO4 battery may be as solar panel accessories or generator boxes, or something."
Pak se různě probírají témata, jako nevýhoda 21% DPH koncovým zákazníkům, pokud by chtěli prodávat legálně.
A jak funguje Bill of Lading, JSD atp. Výsledek většinou je, že se budou snažit najít bílého koně v Evropě, který bude schopen jim zlegalizovat dodávané zboží a samozřejmě si za to vezme nějakou provizi. Tzn. při současné ceně 100usd, kterou vám dají bez faktury a DPH, by legální cena byla 110 a bude to cena bez DPH. Z Číny už jsme toho dovezli porůznu ve vlastních kontejnerech hodně, takže zkušenosti máme.
Při soukromém legálním dovozu platíte všude jak mourovatí. Tu a tam prohlídka kontejneru za 150t, kdy vy jim platíte, že oni se chtějí fyzicky podívat doopravdy co tam je, už je jen bonus.
A proti tomuto tu jako firmy bojujeme a všemožně čelíme pomalu urážkám, jak si dovolujeme vůbec být tak drazí a to je tam jen to DPH navíc. Přitom jen dodržujeme zákony a do vězení se nám nechce

Jinak tento mechanismus je dlouhodobě známý a pořád zneužívaný - https://andrewminalto.com/delivered-duty-paid-ddp-scam/
-
- Moderátor
- Reputace: 703
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Předpokládám, že už pracuješ na oznámení pro patřičné úřady ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
- Reputace: 114
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Pokud to vezmu z pohledu koncového zákazníka, na Ebay, nebo Amazon - jak to mám rozpoznat, když se evidentně jedná o Číňana s německým, nebo jiným daňovým číslem, který vystaví i fakturu včetně DPH (VAT / MwSt) ?
Jak to, že na Britské verzi Ebay najdu měnič včetně VAT od britské firmy za 85 Liber ?
A stejný na německé verzi Ebay za 185 Eur ? i s 0% MwSt - protože v Německu to tak nyní je...
A proč bych se o to vůbec měl nějak do hloubky zajímat ?
Pitváme snad CHLEBA ? Který má DPH - odkud pochází obilí a jestli bylo uhrazeno CLO a DPH ?
Nebo džus v krabici - odkud jsou pomeranče a zda byli řádně proclené a dovežené ?
Cementy ? Nafta ? Čokoládu - odkud jsou boby ?
Byl opravdu ten tanker s ropou proclený a má patřičné DPH ? Mám to před vjezdem na benzínku hledat ?
Kolik je těch kontejnéru na lodi ? A byli správně proclené ?
Je to pracovní tričko za 45Kč s DPH opravdu proclené ? A je to opravdu moje starost to zjišťovat ?
Proč mě tedy má zajímat - jako malého človíčka, kterého to ,,jen" baví a chce ,,jen" ušetřit na faktuře za energie a přispět trošku využíváním sluneční energie - ODKUD ty články jsou... A jak sem byli dopravené ?
Lifruje se to sem desítky let, zahubilo to to textilní a obuvnický a jiný průmysl...
Nikdo to tričko a ani boty neřeší.
Proč to nyní řešit u pár LiFePo4 článků ? Neměl by to zjišťovat úřad, který na to má lidi a je placen z našich daní ?
Proč se to řeší na fóru ,,kutilů" ?
Proč se nyní někdo diví, když chce ten pošuk v USA 125% CLO, když je evidentní že to bylo vyrobené a dotované ,,nekalým" způsobem a s jediným cílem, ještě víc zvýšit tu závislost a odrovnat domácí konkurenci.
To nulové DPH pro koncové zákazníky na FV produkty a navazující produkty / v některých zemích / - ještě do budoucna velmi zamýchá celou Evropou...
Jak to, že na Britské verzi Ebay najdu měnič včetně VAT od britské firmy za 85 Liber ?
A stejný na německé verzi Ebay za 185 Eur ? i s 0% MwSt - protože v Německu to tak nyní je...
A proč bych se o to vůbec měl nějak do hloubky zajímat ?
Pitváme snad CHLEBA ? Který má DPH - odkud pochází obilí a jestli bylo uhrazeno CLO a DPH ?
Nebo džus v krabici - odkud jsou pomeranče a zda byli řádně proclené a dovežené ?
Cementy ? Nafta ? Čokoládu - odkud jsou boby ?
Byl opravdu ten tanker s ropou proclený a má patřičné DPH ? Mám to před vjezdem na benzínku hledat ?
Kolik je těch kontejnéru na lodi ? A byli správně proclené ?
Je to pracovní tričko za 45Kč s DPH opravdu proclené ? A je to opravdu moje starost to zjišťovat ?
Proč mě tedy má zajímat - jako malého človíčka, kterého to ,,jen" baví a chce ,,jen" ušetřit na faktuře za energie a přispět trošku využíváním sluneční energie - ODKUD ty články jsou... A jak sem byli dopravené ?
Lifruje se to sem desítky let, zahubilo to to textilní a obuvnický a jiný průmysl...
Nikdo to tričko a ani boty neřeší.
Proč to nyní řešit u pár LiFePo4 článků ? Neměl by to zjišťovat úřad, který na to má lidi a je placen z našich daní ?
Proč se to řeší na fóru ,,kutilů" ?
Proč se nyní někdo diví, když chce ten pošuk v USA 125% CLO, když je evidentní že to bylo vyrobené a dotované ,,nekalým" způsobem a s jediným cílem, ještě víc zvýšit tu závislost a odrovnat domácí konkurenci.
To nulové DPH pro koncové zákazníky na FV produkty a navazující produkty / v některých zemích / - ještě do budoucna velmi zamýchá celou Evropou...
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
- Reputace: 128
- Lokalita: Praha 6
Přesně tak, když si objednám drobnosti z Číny, vždy skončí dle sledování balíčku na celnici a ta je po prozkoumámí uvolní do oběhu předáním místnímu přepravci. Pokud nesplním limity na nějaké poplatky, tak nic neplatím. A předpokládám, že pokud mi někdy něco projde i když by nemělo je to chyba příslušného úřadu.
Nemám rád tenhle stát.
-
- Moderátor
Existuje něco, co se nazývá jednání v dobré víře. Nějakou dobu zpátky probíhalo tiskem, že se všechno z alíka, alibaby apod. zdraží, protože se stát dohodl s provozovatelem obchodů, že se bude vybírat DPH na straně prodávajícího. Tudíž předpokládáme, že tomu tak je. Nehledě na to, že když nezaplatí prodejce, tak stále zůstává povinnost kupujícího tu DPH zaplatit. Jenže na to máme úřady. Tj. "stát" zjistí, že prodejce sice vyčíslil (napsal DPH do dokladu), ale státu neodvedl, tak stát jde po kupujícím, aby to zaplatil on. Tak to platí už nějakou chvilku i u nás.
Vím o firmě, co dováží oficiálně články a skládá je do baterií. Cenově lehce nad individuálku, s tím, že na to mají všechny papíry a dají se ty produkty použít i tam, kde se vyžaduje dokumentace.
Co mě ale třeba štve s tou DPH, tak eBay inzeruje ceny bez té daně! Přitom u nás platí, že se musí inzerovat cena včetně daně! Tak to se člověk namlsá, kliká, a jak je u konce před potvrzením, tak najednou vidí plus DPH. To je fakt k posrání ... Přitom takový amazon.cz to tam má napsané rovnou, že je cena včetně německé DPH ...
Vím o firmě, co dováží oficiálně články a skládá je do baterií. Cenově lehce nad individuálku, s tím, že na to mají všechny papíry a dají se ty produkty použít i tam, kde se vyžaduje dokumentace.
Co mě ale třeba štve s tou DPH, tak eBay inzeruje ceny bez té daně! Přitom u nás platí, že se musí inzerovat cena včetně daně! Tak to se člověk namlsá, kliká, a jak je u konce před potvrzením, tak najednou vidí plus DPH. To je fakt k posrání ... Přitom takový amazon.cz to tam má napsané rovnou, že je cena včetně německé DPH ...
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Reputace: 44
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Ja som z Aliexpresu kupoval x krát, dokonca aj 16x280Ah LiFePo4 článkov a iba raz mi prišlo doclenie, bol to zdroj 3kW 230/48V za nejakých 140€, doplatil som nasratý nejakých 30€, dalo sa to celé vyriešiť elektronicky, vyplnil som na preclenie plný moc, zaslal kópie objednávok, prišla výzva na zaplatenie a o pár dní tovar došiel. Inokedy aj vyššie sumy a clo nič, hoci to nebolo zo skladu EU ale z Číny. Netuším podľa čoho to selektujú.
Naposledy upravil(a) Atman dne čtv dub 10, 2025 2:14 pm, celkem upraveno 1 x.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
- Reputace: 278
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Tento mechanismus ovšem nelze uplatnit na vztah plátce DPH s neplátcem DPH (tedy například s koncovým spotřebitelem).
A ani v řadě dalších případů, tady je takový návod, jak ono riziko eliminovat:
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictv ... dph-2-dil/
A ani v řadě dalších případů, tady je takový návod, jak ono riziko eliminovat:
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictv ... dph-2-dil/
-
- Moderátor
Tak tím lépe pro nás.
ad doplacení u 140€, nebylo to tak, že tam ještě bylo poštovné? Protože u nás je limit 150 ...
Nicméně, celnící mohou udělat ještě jednu věc k nasrání, totiž zadržet zásilku, a nechat si ty podklady poslat. A pak i u zboží, které nepodléhá clu, si naúčtují nějaké služby za cca. 200 Kč. Tohle tuhle doplácela máti za balíček z Anglie, co jí kamarádka poslala jako dárek knížku.
ad doplacení u 140€, nebylo to tak, že tam ještě bylo poštovné? Protože u nás je limit 150 ...
Nicméně, celnící mohou udělat ještě jednu věc k nasrání, totiž zadržet zásilku, a nechat si ty podklady poslat. A pak i u zboží, které nepodléhá clu, si naúčtují nějaké služby za cca. 200 Kč. Tohle tuhle doplácela máti za balíček z Anglie, co jí kamarádka poslala jako dárek knížku.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Reputace: 278
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Uplatnění DPH z dopravného. Pokud příjemce nezdeklaruje, že dopravné (či poštovné) bylo zdarma, doplácí se z něj DPH. A pokud nezdeklaruje ani skutečnou cenu, uplatní se ze zákona fikce, že to dopravné bylo 1000 Kč. To je halt tak, když se tady dělají zákony spíše pro potřeby a pohodlí různých složek státní správy než pro ty, co tyhle vyžírky proti své vůli musejí živit ze svých daní a dalších poplatků.
Férové řešení problémů s celníky je to prostě někdy za temné, mlhavé noci regulérně propašovat přes zelenou hranici (třeba chorvatsko-bosenskou nebo rumunsko-moldavskou)
Férové řešení problémů s celníky je to prostě někdy za temné, mlhavé noci regulérně propašovat přes zelenou hranici (třeba chorvatsko-bosenskou nebo rumunsko-moldavskou)

- JirkaE
Amazon i Ebay mají podmínky stejné (jinak to ani nejde) jenže na ebay je lze nedodržovat, protože jsou různé daně.cipis píše: čtv dub 10, 2025 1:49 pm
Amazon tím ztratil na mnoho produktů FV - zákazníky (ale asi jim to nevadí)
Korektní prodejce na Ebay a mělo by to tak DE a AUT být, že tam je možnost volby, to je zvolit daň dle nějakého paragrafu, pokud umožňuje prodej do zahraničí tak dokonce daňových variant více...
Není to tak, poškozuje to i mě. Stěžovat si - u Ebay, nic jiného nepomůže...
Jakékoliv porušení pravidel Ebay - následuje velmi tvrdý postup vůči prodejci ze strany Ebay - už jsem si to taky vyzkoušel - z neznalosti...
EDIT : Vyzkoušel jsem nyní a už je změna i na Amazon. Pokud zadám nahoře do vyhledávání 0% MwSt - už se to na mě valí i s 0% daní....
Zatím ale malý počet prodejců.
-
0% MwSt se v Německu týká jen zákazníků s trvalým pobytem na území Německa a na vybrané zboží dle příslušného zákona. Zákazníků mimo Německo se to netýká. Vy máte trvalý pobyt v Německu takže Vás se to týká, ale jiní co nakupují třeba z ČR by vůbec neměli vidět nabídky, které se jich v podstatě netýkají. To by snad neměl být problém, aby to Amazon filtroval podle primární adresy účtu přihlášeného uživatele.
-
- Moderátor
Kdyz vlezu pres amazon.cz, tak to tak funguje.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
I na Amazon.com a Amazon.de se mi při vyhledávání nezobrazí nabídky s "0% MwSt", protože mám ve svém Amazon účtu ČR adresu. JirkaE si zřejmě jen neuvědomil to, že on skutečně bydlí v Německu a má zřejmě i německou primární adresu ve svém účtu na Amazonu tj. Amazon jej tedy považuje za Němce aneb za osobu, na kterou se "0% MwSt" vztahuje.
-
Jo ta firma jsme my, nebo jedna asi z vícero. Snažíme se vše ofiko včetně certifikací, které nejsou zadarmo. Udělat takovou 62619 není legrace a mnohé firmy si na tom vylámaly zuby.cipis píše: čtv dub 10, 2025 1:49 pmExistuje něco, co se nazývá jednání v dobré víře. Nějakou dobu zpátky probíhalo tiskem, že se všechno z alíka, alibaby apod. zdraží, protože se stát dohodl s provozovatelem obchodů, že se bude vybírat DPH na straně prodávajícího. Tudíž předpokládáme, že tomu tak je. Nehledě na to, že když nezaplatí prodejce, tak stále zůstává povinnost kupujícího tu DPH zaplatit. Jenže na to máme úřady. Tj. "stát" zjistí, že prodejce sice vyčíslil (napsal DPH do dokladu), ale státu neodvedl, tak stát jde po kupujícím, aby to zaplatil on. Tak to platí už nějakou chvilku i u nás.
Ohledně úřadu přemýšlím, jestli a vůbec jak by se proti nelegal dovozům dalo bojovat. Asi všem mimo státu ten státu ten stav vyhovuje.
- JirkaE
k3ivi píše: čtv dub 10, 2025 9:53 amKonec OT tady o DPH, rozepsal jsem to do topicu viewtopic.php?t=14244#p261825
Odborník na trestní právo nejsem. A mám to podat kde? V ČR a ti pošlou svoje týmy lidí do Číny a Polska prověřovat clení? Prodejce je Číňan a jemu klepat na dveře český finančák nebude a čínský by mu ještě pomoh k dobývaní evropy. Dalo by se teoreticky zaměřit na konkrétní dopravce a přístavy. Zabavování funguje i teď a sami to přiznávají. Nějak se to sem ale dostane vždycky, když je vůle a stojí to za riziko. Nechci to moc porovnávat s drogama, ale to taky frčí přibalené někde v kontejnerech, clí se to po desítkách no tak jeden má zrovna v sobě něco extra.
Pokud nevíš kde, poraď se s právníkem. Ale tady mezi FV-kutily - naříkání a pláč prodejců nebude mít moc velký efekt.k3ivi píše: sob dub 12, 2025 8:02 am
Jo ta firma jsme my, nebo jedna asi z vícero. Snažíme se vše ofiko včetně certifikací, které nejsou zadarmo. Udělat takovou 62619 není legrace a mnohé firmy si na tom vylámaly zuby.
Ohledně úřadu přemýšlím, jestli a vůbec jak by se proti nelegal dovozům dalo bojovat. Asi všem mimo státu ten státu ten stav vyhovuje.
Tohle není úplně ideální fórum pro rady - jak bojovat s daňovými nebo celními prohřešky druhých.
Co forum prodejců ?

Navíc je to - podle mě - úplně mimo pravidla fóra a neustálá reklama na svoje vlastní produkty a jejich legálnost, výhody i s potřebnými certifikacemi.
Pro mě jako člena je zcela jistě zajímavé, jak probíhá celní odbavení, ale u Tvých příspěvků se to tluče pořád dokola s Tvojí reklamou, né s obecnými fakty.
Pokud to stát (nebo jiné státy) nezvládají - nebo jiní prodejci obcházejí - a Ty o tom víš - a máš pro svá tvrzení důkaz - máš mnoho možností jak do toho kolečka vstoupit (stejně jako u drog, nebo jiných nelegálních ,,adidas" triček... )
-
Jsem naprosto v pohodě s tímto názorem a z pohledu koncového zákazníka ho mám naprosto stejný. Mým cílem byla jen trochu osvěta, jak to funguje aby si nikdo nemyslel, že se je všichni ostatní mimo čínských přeprodejců chtějí sprostě okrást
a aby se neopakovala tvrzení, že součástí DDP je i VAT (DPH). O reklamu jsme se tímto příspěvkem nesnažil a ani ji v tom nevidím. Postěžování to samozřejmě je a není na Vás abyste to řešili. Dokud někdo nezačne prodávat, je naprosto šťastný člověk. Sice dostal falešné A Grade, ale zase ušetřil. Právní kroky zvažuju, ale zároveň to zajisté jak všichni tušíme bude to jak chc.. proti větru. V tomhle případě všichni už dávno vědí, že se to děje, ale neví jak proti tomu účinně zasáhnout.

- JirkaE
k3ivi píše: pon dub 14, 2025 8:14 amPrávní kroky zvažuju, ale zároveň to zajisté jak všichni tušíme bude to jak chc.. proti větru. V tomhle případě všichni už dávno vědí, že se to děje, ale neví jak proti tomu účinně zasáhnout.
Ano a takhle nějak - to říkají všichni a nikdo nic nedělá...

Stát není spasitel všeho, nebude měnit plíny do 30...
Někdy prostě ,, očividné " nevidí - těžko řešit něco - o čem nevím.
Nebo má na řešení mnoho jiného.
A lidi pak nadávají večer po hospodách (dnes různých fórech a všech možných FB skupin) - česká velmi specifická a speciální vlastnost
Pak se objeví ,,spasitel" s rouškou ze starého trička a náhle je zbytek Evropy tupé stádo a Česko to zachránilo, tak to už známe

A stejný lidi otočí kabát na rub a jedou na fóru dál - jen jiné věty