Frekvencni menic z 1F na 3F pro 3kW motor stipacky dreva

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Vladon
Reputace: 3

Frekvencni menic z 1F na 3F pro 3kW motor stipacky dreva

Nový příspěvek od Vladon »

Ahoj,

doufam ze nezakladam duplicitni vlakno.

Prestoze rad pracuji se sekerou, rad bych po delsi dobe zase zacal pouzivat stipacku dreva, aby se kluci zabavili.
Kdyz jsem ji pres lety kupoval, tak jsem poridil 3F provedeni na doporuceni kamarada, jenze se mezitim zmenila situace a rad bych vyuzil prebytku elektriny k pohonu tohoto stroje.
Mam dve moznosti.

1. zapojit motor jen na 1F + kondenzatory. Toto ted nechci dal rozebirat.
2. pouzit frekvencni menic.

Ad 2: Moje predstava by byla pouzit FM menic s vykonem 4KW, ktery jsem nasel v ruznych cenovych relacich a provedenich.
Co vubec nechapu je, ze se dela provedeni vstup 1F 230V a vystup 3x230V a nebo vystup 3x380V. Nevim ktere provedeni pouzit a jaky je v tom vubec rozdil. Doma kdyz merim v rozvadeci z DS napeti, tak jednotlive faze mezi sebou maji napeti 400V.

Dale by me zajimalo, jestli je mozne tento menic dale pouzit i na jine zarizeni. Mam jeste 400V hodinarsky soustruh a CO2 svarecku Omicron (klasicke trafo). Nicmene prioritou je hlavne stipacka dreva.

U vsech menicu jsem si vsiml ze maji displeje a nejake ovladaci prvky, ktere slouzi zrejme k regulaci otacek. Tady by me zajimalo zda existuje nejaky menic bez regulaci, ktery proste jen rozhodi 1F na 3F a bude to levnejsi? Nebo si to predstavuji moc naivne ?

Predem diky za odpoved a omlouvam se pro Vas za laicke dotazy..
Radar
Reputace: 17

Re: Frekvencni menic z 1F na 3F pro 3kW motor stipacky dreva

Nový příspěvek od Radar »

Musíte se podívat na štítky všech motorů, kde potenciálně chcete měnič použít.
Pokud tam bude zapojení hvězda trojúhelník Y/D 230/400V, lze motor zapojit do trojúhelníku a použít frekvenční měnič 1x230V IN / 3x230V OUT.
Pokud tam bude zapojění hvězda/trohůhelník Y/D 400/690V, tyto měniče nelze použít.

Jistá řešení jsou, ale 4kW motor je už dost a v CZ nejsou pro tyto výkony měniče na 1x230V / 3x400V dostupné.
Něco seženete na ALI, ale chce to se v tom orientovat a funkce těchto zařízení je pochybná, zkušenosti rozpačité, záruka skoro žádná...
Různá zapojení s autotransformátofy č i DC externími zdvojovači nebudu ani rozepisovat. Není to ani levné, ani lehké a kompaktní,
a předeším ani technicky jednoduché. Takže pokud neznáte princip ani funkce VFD, vůbec se do toho sám nepouštěj...
Naposledy upravil(a) Radar dne sob bře 29, 2025 9:48 am, celkem upraveno 1 x.
rva
Reputace: 700
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Podívej se doprostřed diskuse, kde jsem toto a před tím i jiné varianty zkoušel: viewtopic.php?p=166913#p166913
Reputace: 176
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Jak už správně psal Radar, tak zvyšující měniče existují, ale u nás nejsou příliš populární. Proto je ani výrobci značkových měničů moc nenabízejí a lidi si je kupují spíš z Číny.
Je to jednoduché. V Evropě jsme zvyklí na 3f rozvody. Na rozdíl třeba od severní Ameriky. A tak jen šílenci se silnými 1f FVE používají 1f spotřebiče s proudem 30A. ;-)

Jak opět správně psal Radar, podívej se na motor jestli nemá přepojitelnou svorkovnici.
Pokud má, tak bude umět D/Y 230/400V. Zhruba 4kW je hranice, nad níž už se vyskytují motory 400/690V. Pod ní jsou prakticky všechny na 230/400V (samozřejmě pokud vůbec mají svorkovnici s přepojitelným vinutím, spousta levných motorů se vůbec přepojit nedá).

Pokud bys použil běžný měnič 1x230V -> 3x230V a připojil to bez nějakého přepojování na motor pro 3x400V, tak dostaneš 1/3 jmenovitého výkonu.
Tedy u tebe max. kolem 1kW.
Možná by to i tak mohlo stačit, pokud toho neštípeš tuny na kšeft. Ty štípačky snad skoro vždy fungují na hydraulickém principu. Motor honí hydraulické čerpadlo a píst pak žene štípací klín.
Tak kdybys ten měnič nastavil na pomalejší otáčky, tak by to sice jezdilo pomaleji, ale štípat by to mělo správně.

Měnič bez řízení snad ani neexistuje. Úkolem frekvenčního měniče není rozhodit jednu fázi na 3, to je spíš až sekundární vlastnost. Hlavní je (jak už napovídá název) změna frekvence. A abys ji mohl nějak nastavovat, měřit, spouštět atd., tak na to potřebuješ nějakou možnost ovládání.
Sice by se mnohé dalo ovládat jen přes nějakou sběrnici (Modbus atd.), ale naopak levné jsou právě ty měniče, které vůbec vzdálené ovládání po sběrnici neumí a mají jen jednoduchý displej a pár tlačítek.
Matess
Reputace: 186
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

tak ono když si uvědomíte jak vlastně funguje frekvenční měnič tak on vezme fázi (nebo fáze) na vstupu a usměrní si je a vyfiltruje do DC. Z DC potom dělá ty 3 fáze stejně jako solární elektrárna...

Takže ano 1 fáze není problém technicky... problém je to z hlediska výkonu a velikosti kondenzátorů na vstupním filtru. 3 fáze se potkávají při usměrnění mnohem častěji a tak není problém s filtrací.

Osobně jsem řešil stojanovou vrtačku... vrtačka očividně kategorie hobby.... sice celá z litiny a docela bytelná, ale přestože na ni byl nápis 1200W (nebo kolik) dala se zastavit docela snadno (na vysoké otáčky dvěma prsty). Vyměnil jsem tam motor za asi o 20% větší - 500W, 3f a koupil jsem k tomu regulátor. Kamarád mi to tenkrát pomohl dát dokupy... Vrtačka od té doby řemenem na nejnižší rychlosti (ale motor má trochu větší řemenici než jaká byla nejmenší na originále) a přes 1f->3f frekvenční měnič to krmím. Nejdříve jsem bojoval s tím že to němělo výkon, ale v nastavení toho frekvenčního měniče bylo že to plné napětí dává až při 200Hz... toto se povedlo přenastavit a teď je to schopné se točit pomaličku od 10Hz a urve vám to ruce.

Mám tam 1,5kW měnič, který umí jak 1f, tak 3f vstup (ale jedu 1f) a vrtačka je prostě super.

3kW motor už je ale fakt hodně... to chce pořádný frekvenční měnič.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek