Posouzení rozmístění panelů na střeše

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
Helvetius
Reputace: 0
Lokalita: okolí Prahy

Posouzení rozmístění panelů na střeše

Nový příspěvek od Helvetius »

Dobrý den,

rád bych se zeptal na rozmístění panelů na střeše, které mi navrhla firma (viz příloha). Pokud to shrnu, tak mám v návrhu jeden string 10 panelů na mírný severo západ (azimut cca 100 stupňů) a v druhém stringu 8 panelů na jihozápad (azimut cca 10 stupňů). 90 stupňů by měl být západ a 0 stupňů jih, tak jsem to pochopil.

Obecně jsem myslel víc panelů na jih, kde ale částečně překáží komín, tak mi to i pán říkal. Pán tvrdil, že ještě neví jak nacenit zároveň odpojovač a optimizer, pak mi najednou poslal přesun panelů na západ. Vzhledem k tomu, že to má vydržet desítky let, tak by mě zajímalo nejvhodnější řešení a ne nejjednoduší řešení pro firmu. Střecha samozřejmě není ideální a je otázka, jak se tam panely vejdou.

V podstatě by mě zajímalo, jestli je výhodnější panel s optimizérem jihozápad, který bude někdy částečně ve stínu komínu (i když mi přijde, že tam ani ten stín nedojde), nebo přesun panelů na mírný severozápad. Taky bych si myslel, že panely jdou i na střeše kombinovat vodorovně a svisle (myšleno otočení na jedné ploše a ne třeba na zdi). Stejně tak by snad mohl být i lichý počet panelů u sebe.

Jsem v tom laik a budu rád za každý názor, zároveň se omlouvám, pokud jsem se někde nevyjádřil jasně.

Děkuji.
Přílohy
panely.jpg
cipis
Moderátor
Reputace: 693
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Posouzení rozmístění panelů na střeše

Nový příspěvek od cipis »

Nenapsal jsi, jak to chceš využívat. Ale odpoledne-večer se pro ušetření elektřiny hodí víc panely na západ. Než blbnout dopo s komínem a optimizery, tak ten západ bude asi lepší.
Ostatně si udělej nějaké simulace na https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP , jaké to bude mít výnosy a jestli se potká spotřeba s výrobou.

A možná bych hodil pár panelů i na tu východní střechu, do toho trojúhelníku, třeba na extra regulátor. Ráno se nějaká energie navíc bude určitě hodit.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Atman
Reputace: 44
Lokalita: Śenkvice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Atman »

Extra regulátor zabudni, ak je to od firmy. Tí dajú jednu bedňu all-in-one, dva mppt vstupy a hotovo, predsa sa za tie tisíce nebudú babrať s niečím komplexnejším. Ja by som pokojne išiel do optimizérov na južný string, nečítam o nich nespokojné reakcie, ku komínu ešte jeden panel, so 13:00 zimného času to bude bez tieňov, potom zaberie západný string, do trojuholníku tri panely, dva naležato a jeden v strede nad nimi naležato, tak by bolo 10 kúskov na juh.
Ale fakt je, že tej východnej strany čo je 10 stupňov na juh je škoda, tam by sa sólo string hodil.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Helvetius
Reputace: 0
Lokalita: okolí Prahy

Nový příspěvek od Helvetius »

Rád bych Vám moc poděkoval za informace a postřehy. Doplňuji, že firma mi doplnila návrh o dva panely na jih, což jsem po ní chtěl. Zároveň mi zjišťovala a sdělovala, že v rámci panelů jsou takzvané bypassy, které by měli řešit "tvrdý" stín z komínu (údajně 6 bypassů na 1 panel). Dále říkala, že se přijde podívat technik a pokud by nad rámec bypasů byly potřeba i optimizéry, tak by se docenily a dodaly. Pro informaci ještě doplňuji, že obrázek zkresluje, východní část střechy je ve skutečnosti malá a sám si myslím, že by se tam nevešlo dostatek panelů.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek