Správné zacházení s LIFePO4

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
glottis
Reputace: 296
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Nový příspěvek od glottis »

jj, prelozi se to jako pri stazeni 300kg. under preassure je pod tlakem.
Mex
Reputace: 173
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Dostal jsem od cipise LFP články v pytlíkovém provedení.
Viz viewtopic.php?t=14117

On jeden z těch pytlíků kuchnul. A říkal, že vevnitř nebyl žádný elektrolyt v kapalné fázi. Jen to, co bylo nasáklé do porézního separátoru.
Což koresponduje s tím zajímavým videem, co sem nedávno dával Franta2776:
viewtopic.php?p=258406#p258406
Tam jako bonus trochu toho kapalného elektrolytu bylo, ale bylo ho naprosto minimální množství. Zřejmě určeno jen k případnému nahrazení nějakých ztrát odfukovacím ventilem. Případně jako technologická rezerva při výrobě, kdy se dá do článku raději elektrolytu o pár procent víc, než aby případně pár procent chybělo.

Proč to píšu: podle mě to znovu potvrzuje, že ty LFP baterky jsou fakt hodně bezpečné. Jejich elektrody jsou z nehořlavého materiálu. Potenciálně hořlavý může být jen ten elektrolyt, ale toho je tam proklatě málo.
Miyuki
Reputace: 18
Lokalita: Praha
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Miyuki »

Tak v nabitém stavu je tam ještě kopec energie, která se uvolní jako teplo i bez hoření. On takový článek co má pár set stupňů může být problém sám o sobě vzhledem k hořlavosti něčeho okolo.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
Atman
Reputace: 44
Lokalita: Śenkvice
Výkon panelů [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Atman »

Mex píše: stř bře 05, 2025 10:20 pm

On jeden z těch pytlíků kuchnul. A říkal, že vevnitř nebyl žádný elektrolyt v kapalné fázi. Jen to, co bylo nasáklé do porézního separátoru.
Což koresponduje s tím zajímavým videem, co sem nedávno dával Franta2776:
Pred pár rokmi keď som skladal sadu 280Ah aku, tak pri potrasení výrazne ločkali, tam nebolo len minimum elektrolytu. Zrejme katování kostú zasiahlo aj akusektor.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
mopadzi
Reputace: 54
Lokalita: Okolí Uherského Brodu

Nový příspěvek od mopadzi »

klasické prizmatické články "šplouchají"stále stejně, blade a pytlíky mají jiný design, je jedno v jaké poloze je provozujete, elektrolyt je tam "nacucaný" do separátoru
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Moje nové 105Ah EVE A-grade nešplouchají.
Tak buď je tam toho elektrolytu minimum (pravděpodobnější varianta), nebo je tak hustý, že nešplouchá.
Valdano
Reputace: 123
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Přesně jak píše mopadzi z hlediska technologie nelze srovnávat pytlíkové provedení článků LiFePo4 s klasickými prizmatickými články, které tady používá řada lidí ve svých domácích bateriových uložištích. Klasické prizmatické články LiFePo4 jako např. EVE 280Ah apod. obsahují obvykle tekutý elektrolyt v nemalém množství. Elektrolyt v prizmatických článcích může být hustý a pak se při pohybu s článkem logicky neprojevuje šplouchání, ale není to stejná technologie jako u těch pytlíkových článků LiFePo4.

Pokud máte někdo nějaký z prizmatických článků LiFePo4 zničený tj. definitivně na odpis a nedošlo u něj k proražení bezpečnostního ventilu, při kterém se může elektrolyt postupem času kompletně odpařit tak zkuste v horní části odstranit bezpečnostní ventil a poté článek obrátit vzhůru nohama a nechat ho pár hodin takto v převrácené poloze nad nějakou nádobou, kolik toho z něj vyteče.
Franta2776
Reputace: 273

Nový příspěvek od Franta2776 »

Mex píše: čtv bře 06, 2025 9:19 pm
Moje nové 105Ah EVE A-grade nešplouchají.
Tak buď je tam toho elektrolytu minimum (pravděpodobnější varianta), nebo je tak hustý, že nešplouchá.
Jak jsi daleko s VN baterii a balancerem??
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: pát bře 07, 2025 3:58 pm
Přesně jak píše mopadzi z hlediska technologie nelze srovnávat pytlíkové provedení článků LiFePo4 s klasickými prizmatickými články, které tady používá řada lidí ve svých domácích bateriových uložištích. Klasické prizmatické články LiFePo4 jako např. EVE 280Ah apod. obsahují obvykle tekutý elektrolyt v nemalém množství. Elektrolyt v prizmatických článcích může být hustý a pak se při pohybu s článkem logicky neprojevuje šplouchání, ale není to stejná technologie jako u těch pytlíkových článků LiFePo4.
Je to to samé, jen v jiném futrále.
Stejná chemie, stejné materiály (kromě škatule), stejné vlastnosti.

Samozřejmě pokud skutečně nemáš na mysli radioaktivní baterie.
(jsem zvědavý, komu tento vtípek dojde ;-) )
Valdano
Reputace: 123
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Podstatný rozdíl je v tom, že v prizmatických článcích je více tekutého elektrolytu mimo separátor zatímco v pytlících je ho mimo separátor naprosté minimum. Níže je video s ukázkou rozborky včetně vylévání elektrolytu z LiFePo4 prizmatického článku. Ani v prizmatickém článku toho elektrolytu volně mimo separátor není nějak extrémně mnoho, ale je ho tam víc než v pytlících. Pytlíky vzhledem ke slabému obalu, zřejmě ani nejsou stavěné na to, aby tam bylo o něco více volného elektrolytu mimo separátor na rozdíl od prizmatických článků kde na to prostor je.

Naposledy upravil(a) Valdano dne pát bře 07, 2025 7:36 pm, celkem upraveno 1 x.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Franta2776 píše: pát bře 07, 2025 4:16 pm
Jak jsi daleko s VN baterii a balancerem??
Ideální to není, ale trochu jsem pokročil (dřív, v poslední době ne).
Proto jsem rád, že teď mám pár těch pytlíků na testy.

Můj majoritní zákazník, pro kterého dělám zdaleka nejvíc, se teď stěhoval. A protože mám u něho hodně svého vybavení, tak se to týkalo i mě. Zrovna dneska to skončilo, od pondělí už to funguje jinde.
Současně tam došlo k personálnímu zemětřesení. Povyhazovali ty, co o problematice něco věděli (ale asi byli drazí), najali pitomce (ale možná levnější).
Protože se to týká dlouhodobějších projektů, tak je to docela zásadní.
Tak došlo k takové srandovní situaci, že já (jakožto externista) jsem jediný, v kom přešla kontinuita a kdo o tom něco víc. Ti vyhození na to kašlou a spíš to bojkotují, ti nová jsou (zatím?) neschopní.
Tak jsem měl v posledních několika měsících trochu jiné starosti a rozpracovaná BMS se na mě jenom smutně dívala z police.
Ale protože už mě to zachraňování tak trochu sere, tak je klidně možné že i já tam s tím praštím a pak bude BMS hotová asi celkem rychle.
PavelR
Reputace: 246
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

Dagus píše: pon bře 03, 2025 7:13 am
PavelR píše: ned bře 02, 2025 7:55 pm
já mám YT rád vyberu si z toho to co uznám za vhodné. Za mě má videa fajn. nějakou zkušenost určitě má. Pomohlo mi to jeho video s nastavením JK BMS. Paralelně skládám pack pro ségru do té DIY krabice a jeho nastavení jsem použil jako default. Možná upravím možná ne podle provozu.

Rozhodl jsem se že dodržím datasheet takže pro stažení když už skládám komplet novej pack za kilo ať mám ten pocit že jsem pro to udělal vše. Použil jsem AL pásoviny 40x4, naohýbal, naděroval, utáhl na 6nM krásná práce.
mám 4p15s 280Ah takže 5x čtvěřice vedle sebe do patra regálu. 3 patra. staženo ocelovou pásovinou na krajích a mezi každou čtveřicí dva svorníky 6mm. utahoval jsem na 2NM nejmíň co momenťák dal. Všude izolační proložky mezi ocelovou deskou a proložkou navíc 3mm guma z pneumatikovýho recyklátu na obou stranách. Musel jsem postupně nekolikrát přetahovat, než to všecko sedlo na moment.
Pocitově to na mě nakonec působilo jako celek dobře.

Mám i negativní zkušenost. Obal článku je na tvrdo spojen na + ... Říkám si proč izolovat svorníky vždyť od každýho je 3mm mezera k článku. No na jednom místě nebyla. Svorník se prořízl na obal a tím mi celej regál spojil na + potenciál toho článku. Pak už jen stačilo škrtnout při nasazování pásoviny dalšího článku o regál.
Z článku co se spojil svorníkem přes obal vyletěl kokeš těsně u pólovýho vývodu a propálilo to díru durch. Předpokládám že to spojení s obalem je sice "na tvrdo" ale není to výkonový spoj. Takže již vím jak smrdí elektrolyt lifepo ...
Ale povedlo se mi zdánlivě nemožné, během dalšího rána jsem se protelefonoval do firmy v Brně, kde mi prodali jeden stejný článek.

Takže mám složeno a právě se dívám jak to teď ve špičce tlačí 12kW do sítě :-D
Jakože jsi stáhl články jen 40mm pasovinou a ne celou plochou?
špatně jsem formuloval větu.
Stáhl jsem ocelovou pásovinou 200mm. Tedy 5 4článků na patro regálu ( 2 pásoviny 200*980m) na stáhnutí. mezi kažým 4článkem mezera a 2 svorníky M6 + na krajích.

AL40x4 jsem použil jako propojky + spoje mezi jednotlivými 4články. Spoje článků se střídají (vpředu, vzadu).
Mám ješte jeden 250Ah akupak.
Už to pěkně chodí na spotu nabíjení do 12kW vybíjení 16-17kw.
Nortonko
Reputace: 11
Lokalita: Horná Nitra
Výkon panelů [Wp]: 5330
Kapacita baterie [kWh]: 6

Nový příspěvek od Nortonko »

Mex píše: pát bře 07, 2025 7:26 pm
....Povyhazovali ty, co o problematice něco věděli (ale asi byli drazí), najali pitomce (ale možná levnější).
.....
síce OT ale toto dobre poznám aj u nás vo firme. nás ostalo pár a bojujeme ....... :oops:

FV: Risen RSM40-8-410M - 5ks V, 8ks JZ - 5.3kWp, 2xMPPT Victron 250/70 VE.Can, MP II 5000 GX, zatiaľ 120Ah v LiFePo 16S. SW: Proxmox na HP t630 - HA, MQTT, MariaDB, InfluxDB, Grafana, Telegram, SearXNG, Lyrion. HW: MySensors, RFLink, ESPHome, Shelly
PetrDubi
Reputace: 281
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Takhle to běžně dopadá, když o technických věcech rozhodují ekonomové a všechno berou jenom podle ekonomických ukazatelů a když mají velké náklady, tdk prostě vyhodí ty nejdražší zaměstnance a místo nich přijmou nekvalifikované, ale levné náhrady. No a až se to celý rozpadne, tak se hrozně diví, jak se to mohlo stát..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek