EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Valdano
Reputace: 120
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Nový příspěvek od Valdano »

JirkaE píše: pát úno 28, 2025 4:31 pm
Tomu se říka výsledek z reálného života... :eek2:
(a vše co je zde napsané - je spláchnuté do hajzlu)
Podmínky u ČEZ Distribuce se buď zase změnily a nebo, a to je spíš více pravděpodobné, příslušný úředník ČEZ Distribuce, který to řešil prostě jen nezná aktuální pravidla ČEZ Distribuce pro mikrozdroje s výkonem nižším než 800W a ve stylu "já o tom rozhoduji a tak platí to co určím já" trval na pravidlech byť jsou třeba už neaktuální. Haryk jak poznamenal nechtěl dál riskovat a tak se raději podvolil požadavkům byť byly třeba i neoprávněné. Zas jednou zvítězil "úřední šiml". To ještě neznamená, že jsou aktuální pravidla ČEZ Distribuce skutečně taková jak tvrdil a vyžadoval příslušný úředník ČEZ Distribuce, který tento případ řešil, ale jak se říká kde není žalobce tam není ani soudce a jelikož se žadatel neodvolal tak ten úředník to bude nejspíš prosazovat dál po svém dokud nenarazí na jiného žadatele, který bude ochoten bojovat. Otázkou je kolik je dalších takových neústupných a aktuálních pravidel neznalých úředníků ať už u ČEZ Distribuce a nebo i u jiných distributorů, kteří budou lidem svou neschopností a neústupností dál házet klacky pod nohy jen, aby dokázali svoji nadřazenost.
Valdano

cipis píše: pát úno 28, 2025 8:36 pm
Ale to chapeme, spis nechapeme, proc jsi netrval na svem, tj. pripojeni do 800W vcetne pravidel do 800W.
Prostě ne každý je až takový hrdina, který je ochoten vždy a za všech okolností trvat na svém. Zejména pokud má pomyslné "máslo na hlavě", ve smyslu dosavadního nelegálního provozu mikrozdroje a potenciálního Damoklova meče v podobě možného uplatnění pokuty za předchozí přetoky. Takže lze i celkem chápat to, že Haryk prostě nebyl ochoten jít do sporu a raději splnil požadavky byť třeba nebyly oprávněné.
cipis
Moderátor
Reputace: 677
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Ale to já chápu ... A když už je to tedy takto, tak proč se držet při zemi s 800, když za to samé může mít 10kW?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano

V žádosti o připojení musel specifikovat max. výkon, měnič atd., a to bude mít zřejmě uvedeno i ve smlouvě o připojení. Pokud by změnil měnič tak, že by to výkonem neodpovídalo tak by měl buď požádat o příslušnou změnu stávající smlouvy o připojení a nebo zase znovu žádat o připojení což by znamenalo další náklady a úřední šiml by si zase svým způsobem "přišel na své". Samozřejmě pomíjím skutečnost, že to později za provozu už zřejmě stejně nikdo kontrolovat nebude a limity přetoků by zřejmě ani při vyšším výkonu než 800W s vhodným limiterem nepřekročil takže se to nabízí i když potenciálně je to zase trochu mimo pravidla a někdo tedy z toho může mít zase nějaké ty potenciální obavy a i když to třeba i udělá tak to pro jistotu raději nebude "nikde ventilovat". ;)
JirkaE
Reputace: 98
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Valdano omlouvám se, ale nesouhlasím...
To se navzájem vylučuje a stává se z toho začarovaný kruh.

I ten malý Solax musí mít pravděpodobně revizi pro legální připojení, tedy i nějaký projekt, montáž odbornou certifikovanou firmou atd...

Ačkoliv třeba ČEZ nevyžaduje jako povinnost, tu revizi, tak ten Solax není zařízení do zásuvky a stejně jako cokoliv jiného vyžaduje odbornou montáž.

Jak už jsem psal, trvat si na svém by pravděpodobně ani nepomohlo, kdokoliv by tam přišel by měl asi jednoznačný závěr - tato instalace musí mít revizi.

Nejde to ani legálně připojit a ani pojistit - a to, že ČEZ revizi nevyžaduje vůbec nehraje roli - dokud nebude na seznamu NĚCO DO ZÁSUVKY na co není revize potřeba.

Nemusí to být neznalost úředníka ale úmysl od počátku...

Naprosto souhlasím s Harykem - je to jediná cesta jak přikrýt malé technické přetoky - dokud nebude na seznamu NĚCO DO ZÁSUVKY

Ve své podstatě jsem udělal totéž - jen podmínky v DE byli jiné :dontknow:

Už mě požádaly z Bayerwerk emailem o hlášení - bez ohledu na to, že jsem zákazníkem E.ON a hlásím stavy jim, tak chtěli znát oba stavy elektroměru zpětně k 31.12.2024 = tak jsem něco odečetl a poslal jim stav
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
haryk
Reputace: 0

Nový příspěvek od haryk »

Valdano píše: pát úno 28, 2025 10:33 pm
Co vše jste tedy doplnil.
- revizi,
- měření impedance smyčky,
- nastavení ochran,
- co ještě dalšího...
Doplnil jsem vše uvedené, impedance je povinná až nad 800w, ale když už jsem ji měl změřenou jako součást revize, tak jsem ji uvedl také. Ochrany přesně podle jejich požadavků, přestože vůbec netuším co v tom Solaxu ve skutečnosti mají nastaveno. A nic dalšího už v tom zjednodušeném formuláři vlastně ani není.

Uznávám, že jsem se možná zbytečně nechal natlačit do standardního režimu do 10kW. Ale já to jinak neumím. Nejsem ani právník ani energetik, postavil jsem si to hlavně pro zábavu a třeba i trochu toho ušetřeného proudu. Jednoduše, bez baterií, bez dotací a pod.

Zkusil jsem to jako balkonovku, neprošlo to. Na můj dotaz po prvním odmítnutí odpovídal jiný operátor, takže asi neznalost jednoho člověka to nebyla, spíš to tak mají nařízené, byť je to třeba na hraně. Je to přesně jak píšeš, mám máslo na hlavě a už jsem to neměl nervy.
Largus
Lokalita: Ostrava
Výkon panelů [Wp]: 1050
Kapacita baterie [kWh]: 1,6

Nový příspěvek od Largus »

Tak já dopadl stejně.
Mám smlouvu o připojení a vní další podmínky, které musím splnit před uvedením do trvalého provozu. Krom 4Q elektroměru, který už mám a hlavního vypínače instalace Q01 to jsou:
1) "Žadatel předloží před uvedením výrobny do trvalého provozu (zkráceně UTP) prohlášení výrobce střídače, že toto zařízení má implementovány funkce Q(U), P(U), LVRT/FRT a P(f)." Nejsem schopen zajistit. Psal jsem výrobci, čekám na odpověď.
2) "Funkční zkoušky a měření zpětného vlivu na kvalitu el. energie jsou nezbytně nutnou podmínkou připojení výrobny k DS. V případě nesplnění podmínek stanovených provozovatelem distribuční soustavy (PDS), nebude povolen trvalý provoz výrobny paralelně se zařízeními DS v majetku PDS." Taktéž neumím zajistit.
No a tady jsem v koncích. Mám ji namontovanou, prošla revizí a nemůžu ji používat, než doplním podmínky, teprve potom můžu požádat o UTP.
Valdano

Largus píše:
1) "Žadatel předloží před uvedením výrobny do trvalého provozu (zkráceně UTP) prohlášení výrobce střídače, že toto zařízení má implementovány funkce Q(U), P(U), LVRT/FRT a P(f)." Nejsem schopen zajistit. Psal jsem výrobci, čekám na odpověď.
O jaký konkrétní střídač se ve vašem případě jedná?

Pokud se jedná o žádost o připojení mikrozdroje jen pro vlastní spotřebu tedy bez dodávky do DS s tzv. nulovým rezervovaným výkonem pak je primární to, zda máte ke střídači dokument prohlášení o schodě platné pro EU (stačí v elektronické podobě, obvykle bývá ke stažení jako PDF dokument ať už na stránce prodejce nebo výrobce příslušného střídače). Pokud ke střídači prohlášení o shodě pro EU nemáte tak to může být problém. Pokud jej máte a přesto to nestačí tak se odvolejte k ERU (viz kontakt na podatelnu) a požádejte o prozkoumání vašeho případu z jejich strany a případně požádejte i o výjimku. ERU může v jednotlivých případech individuálně udělit výjimku, která nahrazuje požadavek na certifikaci střídače požadovaný dle nových pravidel. Je to šance jak zkusit pro vás v současnosti neřešitelné řešení zvrátit.
Largus píše:
2) "Funkční zkoušky a měření zpětného vlivu na kvalitu el. energie jsou nezbytně nutnou podmínkou připojení výrobny k DS. V případě nesplnění podmínek stanovených provozovatelem distribuční soustavy (PDS), nebude povolen trvalý provoz výrobny paralelně se zařízeními DS v majetku PDS.
Funkční zkoušky a zejména měření zpětného vlivu na kvalitu el. energie by měly být prováděny distributorem pro účely ověření jeho podmínek. Požádejte distributora, který toto po vás požaduje, aby vám to konkrétně specifikoval a měření zajistil on s tím, že vy zajistíte potřebnou součinnost. Pokud budou požadavky distributora vůči vám nerealistické opět doporučuji odvolat se k ERU.
Largus
Lokalita: Ostrava
Výkon panelů [Wp]: 1050
Kapacita baterie [kWh]: 1,6

Nový příspěvek od Largus »

Jedná se o baterii s mikrostřídačem Anker Solix plus. Certifikáty pro provozování v EU jsem na ČEZ dodal. K baterii je ještě Smartmetr, který řídí výkon mikrostřídače podle odběru bytu. Přetoky tedy 00nic. Psal jsem na ČEZ Distribuce s žádostí o přehodnocení podmínek. Smlouvu mi totiž dali dle §28 energetického zákona a já chci dle §16 vyhl. 16/2016. Uvidím co mi napíšou. Dle přílohy 4 PPDS v zatím aktuálním znění, mikrostřídače do 800 W nepodléhají ověření souladu s RfG.
JirkaE
Reputace: 98
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Jen jsem se chvilku nedíval a na přetocích mám za 2 dny 1,84kWh :D

U mě (v DE) to samozřejmě nevadí, ale nabádám k oparnosti, jakmile je hezky, ohlídat německou verzi do zásuvky, bez limiteru je velmi těžký úkol...
V 9,30 dopoledne teče do sítě už 260W...

Samostatné nastavitelné proudové rele je také dobrý pomocník - pokud najede tok energie opaným směrem zareaguje a ,,něco" zapne :D

Screenshot_20250303-092922_SUPLA.jpg
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
thesaro
Reputace: 10
Lokalita: Rajhrad

Nový příspěvek od thesaro »

Nedalo mi to a ověřil jsem si, zda se od loňska, kdy jsem balkonovku zlegalizoval já, nějak změnily podmínky u EGD. Zatím vás ostatní v distribučním území EGD můžu uklidnit. Takovou šikanu, jakou mají naši kolegové solárnící v distribučním území ČEZu, zatím u EGD nemáme.

Kód: Vybrat vše

Dobrý den,

u tohoto typu připojení povinnost volit ze seznamu není. Můžete zvolit jakýkoliv střídač.

Pěkný den.

2075722

Barbora Nesporá
EG.D, s.r.o.

T +420-800 22 55 77
info@egd.cz
www.egd.cz

Od: 
Odesláno: 03.03.2025 12:08:50
Komu: info@egd.cz
Předmět: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové fotovoltaiky) - Seznam doporučených střídačů

Dobrý den,

chtěl bych ve svém stávajícím odběrném místě připojit tzv. balkonovou fotovoltaiku dle podmínek uvedených na vašich webových stránkách:
https://www.egd.cz/…iky

Platí pro tuto variantu připojení FVE také povinnost použít schválený typ střídače ze seznamu (viz Seznam schválených střídačů na webu EGD) ?

Děkuji za odpověď,
MikroCZ
Reputace: 1
Lokalita: STredni čechy
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 6400

Nový příspěvek od MikroCZ »

Neodpustím si doprdele prostě...máme to naprd mno .-)

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek