Síť TNC - jaký střídač

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
esetman
Reputace: 0

Síť TNC - jaký střídač

Nový příspěvek od esetman »

Dobrý den,
měl bych dotaz. Mám doma síť TNC.
Chtěl bych si pořídit soláry primárně na napájení boileru.
Soláry cca. 2-3kwp.

1 varianta)
napájení jen boileru, zapojení BEZ BATERII. Když bude svítit sluníčko, bude vše tlačit do boileru.
Když sluníčko nebude, bude se boiler napájet ze sítě.
Případně kombinace, bude svítit málo, střídač vezme co daj soláry a doplní to šťávou ze sítě, jestli to jde?
žádné přetoky do sítě.
poradite nejaký typ?

2 varianta)
kdybych to chtěl použít na napájení boileru a i na napájení spotřebičů doma. žádné přetoky do sítě, doma síť TNC
Když bude svítit sluníčko bude se napájet boiler a pojedou i spotřebiče. Stačí jedna fáze
když sluníčko nebude, bude se vše napájet ze sítě.
případně kombinace, bude svítit málo, střídač vezme co daj soláry a doplní to šťávou ze sítě, jestli to jde?
aby to fungovalo bez baterii. Případně časem bych baterie dokoupil a mohlo by to jet i přes baterky.
Primárně nejprve ale bez baterii.
Existuje něco takového? poradite nejaký typ?

Máte někdo zkušenosti s střídači, umožňují variantu 2?
GoodWe GW3648D-ES
ISolar SMX II
Diablo1st
Reputace: 163
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Síť TNC - jaký střídač

Nový příspěvek od Diablo1st »

Záleží od rozpočtu.

Varianta 1: Siton + dve špirály v bojlery, spodná na FVE, vrchná na DS

Varianta 2: odporúčam Victron ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
esetman

rozpočet nic moc za málo peněz hodně muziky. Soláry plánuji cca. 6x Longi 530Wp, nebo Canadian Solar 705W
v boileru mám jen jednu spirálu
něco levnějšího než victron :) ? případně jaký konkrétní typ?
Diablo1st

Tak potom moc nešpekuluj, zober Siton (alebo niečo podobné na ohrev vody) + 6-8 panelov (v závislosti na napätí panelu). Prepínanie vieš poriešiť cez manuálny prepínač sietí napr. Hager SFT140
Victron ESS AC Coupling:
mirekcafa
Reputace: 31
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od mirekcafa »

SMXII potřebuje baterky jinak dělá přetoky, mám ho s Lifepo4 105Ah a jsem spokojený. Přemýšlel jsem jako ty a nakonec jsem šel do varianty 2. Měnič alespon 5Kw a 8 panelů. V dnešních cenách když si to iděláš sám je to za cca 60.000,-Kč
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
esetman

kdybych řešil variantu jedna, jak psal Diablo1st, jaký Siton přesně? Přepínat bych to tedy musel ručně? Jako taky by se dalo (případně nějaký automatický přepnutí)?.

Kdybych chtěl variantu 2, jak psal mirekcafa, na ty přetoky se použije baterie Lifepo4 105Ah nijak velká, ale musí být, jestli to chápu správně? Musí se pak ta baterie i nějak vybíjet?
Jinak se pojede v kombinaci soláry a síť?
Nechci to nahlšovat nikde na čez.
Ten SMXII máté jaký přesně typ, aby mu nevadila síť TNC?
Diablo1st

Napr. od Solareco, ale existuje viac výrobcov. Geti píše, že má aj prepínanie, ale ako to presne funguje neviem.
Prepínanie na iný zdroj treba riešiť aj podľa teploty, aby sa ti bojler nenahrial v noci z DS a na druhý deň nebolo čo nahrievať zo slnka. Preto skôr odporúčam manuálny prepínač a prepínať to ručne. Ak automatiku tak už by to chcelo trošku sofistikovanejšie riešenie a to nie je zadarmo.

Ak by si šiel do bateriek ja odporúčam Victrony, lebo sa dajú bez problémov rozšíriť, nemusíš meniť celý systém.
Ako lacnejšiu alternatívu ešte skús pozrieť meniče Deye. Majú špeci vstup/výstup kde sa dá pripojiť bojler, ale to prepínanie na DS by si znova musel riešiť ručne.
Naposledy upravil(a) Diablo1st dne pon úno 17, 2025 9:41 pm, celkem upraveno 1 x.
Victron ESS AC Coupling:
unicast
Reputace: 273
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od unicast »

Asi nikdo tady za tebe nebude chtít číst návod k těm měničům, co sis vybral, nicméně pokud tam výrobce píše, že to pro svoji funkci vyžaduje akumulátor, tak je potřeba to dodržet, třeba proto, že regulace pulzně-šířkovou modulací přece jenom pár set mikrosekund nebo jednotek milisekund trvá a je tam potřeba nějaký buffer. Že tam můžou být v sérii čtyři vysloužilé autobaterie, to už je jiná věc.

Pokud chceš hodně ušetřit a rád experimentuješ, můžeš vyzkoušet tohle: https://vi.aliexpress.com/item/1005006856379736.html
(co panel, to modul, moduly na výstupu odjistit a spojit paralelně). Ten údajně nepotřebuje ani ty baterie, i když bude fungovat výrazně lépe s nimi. K tomu nějaký levný čínský měnič 48V DC -> 230V AC a hotovo. N výstup měniče spojíš s PEN.
cipis
Moderátor
Reputace: 681
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

esetman píše: pon úno 17, 2025 9:09 pm

v boileru mám jen jednu spirálu
Nejlevnejsi a ve finale nejlepsi reseni je tu spiralu vyhodit a nechat si udelat na zakazku dvojitou. Jsou i navody na webu, jak upravit drazickou 2kW spiralu.

Spirala na zakazku stala tusim tisicovku, ikdyby to bylo za dva, tak je to furt nejlevnejsi reseni, oproti prepinani a blbnuti okolo.
Jedna spirala s vlastnimi termostaty (provozni na max a havarijni) na FVE, druha spirala s vlastnimi termostaty (provozni na minimalni nutnou teplotu vody a havarijni) z DS, nejlepe jeste pres hodiny, co to pusti treba 16:00 - 21:00 (aby se na vecer stohla dohrat voda na to minimum).

Pak je uplne jedno, co za system ohrevu vody z FVE pouzijes, jen to musi byt alespon obdelnik, kdyz ne sinusovka - musi to projit nulou, aby nedestruktivne vypnul termostat ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
mirekcafa
Reputace: 31
Lokalita: českotřebovsko

Nový příspěvek od mirekcafa »

esetman píše: pon úno 17, 2025 9:21 pm
Ten SMXII máté jaký přesně typ, aby mu nevadila síť TNC?
SMX II 5,6 Kw
Ta baterie není zbytečná, při mé spotřebě vydrží celou noc, vlasně mi umožní jet bez sítě 24hodin, samo že ne v zimě.
Spotřeba domácnosti 8 kwh + 8 kwh bojler od dubna do října Mám to druhým rokem a ze záloh 4.000,- jsem šel nyní na 1.200,-
Jinak bych doporučil měnič pouze na bojler nebrat. Za rok budeš chtít s čistou sinusovkou
Jen se dívám že ty SMX už nejsou v nabídce.
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
skybor
Reputace: 138
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 6kWp
Kapacita baterie [kWh]: 18kWh

Nový příspěvek od skybor »

Jinak bych doporučil měnič pouze na bojler nebrat. Za rok budeš chtít s čistou sinusovkou
Kdyby za rok. Už v dubnu/květnu se bude řešit co s přebytky, jestli by na to nešly zapojit apoň ledničky apod.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek