Dechtochema z Bezdězu
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 0
- Lokalita: STredni čechy
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 6400
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Dechtochema z Bezdězu
Ahoj všem. Rád bych se s Váma všema poradil jak postupovat, doporučení zapojení komponentu. Popišu stav stávající
Koupelna střecha 6x550Wp SITON bojler
Garáž střecha 8x245Wp-SITON přímotop
Kuchyň plochá střecha 8xParalel 245Wp - panely pohazene naplocho, žádný ideálně sklon. při maximu osvitu teď v zimě, tak vygenerují tak 400wp a k tomu microgrid 'nepřipojen' k fazi tepelka (znásilněná klima Sinclair 18AIWK + swep topení)
Co je doma :
kabely atd droboť to je standart..
EASUN (Isolar SMH III 4,2Kw -wífíí) 24V
Aku- 2 moduly z Egolfa tj 3S4P 25Ah.
2 moduly z PHEVA 12S (tyhle bych musel rozpulit, ale nějak by to šlo-terminaly jsou laserem vařené, ale v pulce bych snad oka, případně nabodovat hlinik pasovinu..no to by snad pokusně šlo..)
Nemají BMS tady bych potřeboval poradit co k nim pořídit, ideálně aby komunikovali z měničem, a nebo bez komunikace a jen vlastním mozkem řídící se ?
Přiznám se, že el.instalace je dost nadivoko, tak oficiálně mě asi těžko připojí. Nechci ject ostrov, ale v modu SBU? Bez přetoků.
pole pro SITON a bojler bych nechal jak je.
Momentálně mam sazbu D45, a jistic 3x29,7A původní topení přímotopama - pote kombi kotel drevo/uhli +1500L aku. Tuhle zimu jedu tepelkem (listopad 470Kwh/Prosinec 540Kwh/leden zatim 440Kwh).
Nevím vlastně jak to celé teď uchopit
-paralelně se snažím u ČEZu o povolení připojit balkonovku do 800W právě na k tepelku.
Díky za rady ! jak pozitivní tak negativní, vše mě pomůže se posunout dál.
Pokud sem něco zásadního vynechal, napsal nejasně, rád napravím..
Zd.
Koupelna střecha 6x550Wp SITON bojler
Garáž střecha 8x245Wp-SITON přímotop
Kuchyň plochá střecha 8xParalel 245Wp - panely pohazene naplocho, žádný ideálně sklon. při maximu osvitu teď v zimě, tak vygenerují tak 400wp a k tomu microgrid 'nepřipojen' k fazi tepelka (znásilněná klima Sinclair 18AIWK + swep topení)
Co je doma :
kabely atd droboť to je standart..
EASUN (Isolar SMH III 4,2Kw -wífíí) 24V
Aku- 2 moduly z Egolfa tj 3S4P 25Ah.
2 moduly z PHEVA 12S (tyhle bych musel rozpulit, ale nějak by to šlo-terminaly jsou laserem vařené, ale v pulce bych snad oka, případně nabodovat hlinik pasovinu..no to by snad pokusně šlo..)
Nemají BMS tady bych potřeboval poradit co k nim pořídit, ideálně aby komunikovali z měničem, a nebo bez komunikace a jen vlastním mozkem řídící se ?
Přiznám se, že el.instalace je dost nadivoko, tak oficiálně mě asi těžko připojí. Nechci ject ostrov, ale v modu SBU? Bez přetoků.
pole pro SITON a bojler bych nechal jak je.
Momentálně mam sazbu D45, a jistic 3x29,7A původní topení přímotopama - pote kombi kotel drevo/uhli +1500L aku. Tuhle zimu jedu tepelkem (listopad 470Kwh/Prosinec 540Kwh/leden zatim 440Kwh).
Nevím vlastně jak to celé teď uchopit
-paralelně se snažím u ČEZu o povolení připojit balkonovku do 800W právě na k tepelku.
Díky za rady ! jak pozitivní tak negativní, vše mě pomůže se posunout dál.
Pokud sem něco zásadního vynechal, napsal nejasně, rád napravím..
Zd.
-
- Reputace: 674
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: Dechtochema z Bezdězu
Z popisu mám pocit, že jsi další adept do černé kroniky o požárech od fotovoltaiky. Změť komponent, změť baterií, mišmaš různých systémů.
Já bych zvážil, jestli 24 V nebo raději 48 V systém.
Kromě fv panelů bych vše vyházel a postavil kolem jedné kombi bedny novou elektrárnu. Baterii poskládat z článků - klidně z https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... tisch.html a bms jk-bms.
Já bych zvážil, jestli 24 V nebo raději 48 V systém.
Kromě fv panelů bych vše vyházel a postavil kolem jedné kombi bedny novou elektrárnu. Baterii poskládat z článků - klidně z https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... tisch.html a bms jk-bms.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 128
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Ty jo. Tak tahle instalace asi mladší než já nebude .... Nechtělo by to začít rekonstrukcí té elektroinstalace ?Momentálně mam sazbu D45, a jistic 3x29,7A
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
- Reputace: 124
- Lokalita: pod Brnem
Nevím, nebylo by rozumné nejprve zateplit a potom řešit ostatní postupně? Protože šetřit znamená zbytečně neutrácet, ne investovat blbě.
Edit: Jsou ty rozvody v hliníku nebo mědi?
Edit: Jsou ty rozvody v hliníku nebo mědi?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Ahoj, asi sem to nenapsal uplně přesně. El.instalace byla předělávaná cca před 15lety. Je to všude měď, kromě přívodu do garáže na druhé straně pozemku.
Velký jistič byl z duvodu topení přímotopama. Do teď sem jeho velikost neřešil, souběh vaření, pračka myčka do toho dělání dřeva atd. Neřešil sem kdy se co zaplo atd.
Barák je zateplený, okna vyměněná.
Ohledně nadivoko, bylo myšleno, že není zrovna učesaná instalace ohledně stávající FV. Nemám vše tak pěkně, jak se tu prezentují ostatní FV ano sem na to trošku bordělář. Ale ochrané prvky /odpojovače jističe svodiče to ano, nejsem sebevrah a barák bych chtěl jaksi ještě chvílu mít
Ad accu, moduly jsou doma, proč je tedy nepoužít? Obdoba modulů z Enyaq atd..
Jinak ohledně spotřeby min rok (to už jel Siton do bojleru-od 10.2.2024-do teď cca 2160Kwh) NT-2,6MWh, VT-460KWh.
FV bych nevykryl celou domácnost, jde mi primárně o trvalé žrouty- většinu mam na jedné fázi Topení + PC. Zvolil sem 24V systém i z duvodu baterií které mám.
Velký jistič byl z duvodu topení přímotopama. Do teď sem jeho velikost neřešil, souběh vaření, pračka myčka do toho dělání dřeva atd. Neřešil sem kdy se co zaplo atd.
Barák je zateplený, okna vyměněná.
Ohledně nadivoko, bylo myšleno, že není zrovna učesaná instalace ohledně stávající FV. Nemám vše tak pěkně, jak se tu prezentují ostatní FV ano sem na to trošku bordělář. Ale ochrané prvky /odpojovače jističe svodiče to ano, nejsem sebevrah a barák bych chtěl jaksi ještě chvílu mít
Ad accu, moduly jsou doma, proč je tedy nepoužít? Obdoba modulů z Enyaq atd..
Jinak ohledně spotřeby min rok (to už jel Siton do bojleru-od 10.2.2024-do teď cca 2160Kwh) NT-2,6MWh, VT-460KWh.
FV bych nevykryl celou domácnost, jde mi primárně o trvalé žrouty- většinu mam na jedné fázi Topení + PC. Zvolil sem 24V systém i z duvodu baterií které mám.
-
- Reputace: 128
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Podle mne správná cesta (pro začátek ). Začínal jsem podobně (tedy etapu se Siton apod. jsem nakonec přeskočil). Je až neuvěřitelné kolik EE dokážou ti malí trvalí žrouti elektřiny za rok spotřebovat. Navíc na ty malé žrouty stačí i menší FVE (pro začátek ).FV bych nevykryl celou domácnost, jde mi primárně o trvalé žrouty
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Já taky začínal malou fv elektrárnou. Na 24 V. Vše na 24 V se pak vyhodilo, protože barák potřebuje 48 V. Dá se to brát jako trénink, získání zkušeností. Řeší se spousta zajímavých věcí
1. jak zabránit přetížení měniče - vypínáním některých spotřebičů nebo přepnutím na distributora?
2. co s vybitými bateriemi - přepnout na dobíjení, externí nabíječka, přepnout na DS?
Systém je pak složitější a má více komponent.
Dnes bych zvažoval tyto varianty:
1. Značkový Victron, kde je výhodou, že se jedná o něco, co je obvyklé, používané a tedy i jiným člověkem snadněji udržovatelné.
2. Jakákoliv levná kombibedna, z článků alespoň 2 baterie a maximum fv panelů.
Pokud bych to spatlal kolem něčeho co je na obrázku, tak mám pro barák dostatečně výkonný systém s malým počtem komponent.
1. jak zabránit přetížení měniče - vypínáním některých spotřebičů nebo přepnutím na distributora?
2. co s vybitými bateriemi - přepnout na dobíjení, externí nabíječka, přepnout na DS?
Systém je pak složitější a má více komponent.
Dnes bych zvažoval tyto varianty:
1. Značkový Victron, kde je výhodou, že se jedná o něco, co je obvyklé, používané a tedy i jiným člověkem snadněji udržovatelné.
2. Jakákoliv levná kombibedna, z článků alespoň 2 baterie a maximum fv panelů.
Pokud bych to spatlal kolem něčeho co je na obrázku, tak mám pro barák dostatečně výkonný systém s malým počtem komponent.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Jak píšeš, chtěl bych trošku zkušeností získat a vytěžit max z toho, co je už doma.
Hybrida mam doma tento: EASUN (Isolar SMH III 4,2Kw -WIFI) 24V, Zprovoznit ten jejich wifi dongle se mi nepodařilo...
Zjistit, jak domácnost funguje a jak jsme schopni se přizpůsobit fotovoltaitýdě
Hybrida mam doma tento: EASUN (Isolar SMH III 4,2Kw -WIFI) 24V, Zprovoznit ten jejich wifi dongle se mi nepodařilo...
Zjistit, jak domácnost funguje a jak jsme schopni se přizpůsobit fotovoltaitýdě
-
No tak to zapoj s jednou baterií aspoň na hraní, kdy to bude zapnuté jen když u toho budeš s měřákem. Pak doplníš vhodné jk-bms a zase si budeš hrát. Potřebuješ i elektrovybavení když to chceš zapojovat, měřit, ...
-
Jojo. el vzdělání a zkušenosti z bastlení atd mám, vč. NV 194 (vyhl.50)v tom problém není.
JK bmska už je v poště.
JK bmska už je v poště.
-
Asi spíš na samotatné téma.., ale EASUN (Isolar) ten jejich univerzal wifi dongle Pro. Nejsem schopný jej zprovoznit, ani v jedne APP, SmartESS a smartmeter nebo jak presne. V jedne je alespoń vidět ten dongle. s WIFIAP toho donglu se připojim, ale v aplikaci se to tvaří oboje jako mrtvé. žádná komunikace s měničem. Nesjem schopny přemluvit ten dongle, aby se napároval na domácí wifi. Prostě to nejde změnit... už sem z toho uplně rudej jak pavijánova prdel...
Nemám HA, zatím jsem s tím nepřišel do styku. Jen klasika ESPxxx a buď Thinkspeak, blynk, trochu emnocs. Ale asi něco zbastlim mimo. Budu muset hledat tady na foru, určitě bude nějaká zkušenost už ...ale takhle blbej nefunkční system. notyblaho..
Nemám HA, zatím jsem s tím nepřišel do styku. Jen klasika ESPxxx a buď Thinkspeak, blynk, trochu emnocs. Ale asi něco zbastlim mimo. Budu muset hledat tady na foru, určitě bude nějaká zkušenost už ...ale takhle blbej nefunkční system. notyblaho..
-
Kdysi jsem něco takového taky používal. Snad se k tomu AP připojíš mobilem a nastavíš v něm přístup do své wifi.
Pak k tomu je přístup z nějakých aplikací, ale třeba ne z HA, takže to bylo dost na houby.
Nezávislé řešení je dát na ten rs232 nějaké esp a přes něj mít vše přístupné. Návody jsou třeba podle https://github.com/syssi/esphome-smg-ii
ale nevím, jestli tam vše platí i pro tvůj měnič.
Pak k tomu je přístup z nějakých aplikací, ale třeba ne z HA, takže to bylo dost na houby.
Nezávislé řešení je dát na ten rs232 nějaké esp a přes něj mít vše přístupné. Návody jsou třeba podle https://github.com/syssi/esphome-smg-ii
ale nevím, jestli tam vše platí i pro tvůj měnič.
-
Ano, a na "nad se k tomu AP připojíš mobilem a nastavíš v něm přístup do své wifi." se zastavim, nelze nastavit moji domaci WIFI. prostě tlačítko network settings je neaktivní, mrtvé :-O
Ano, na github sem právě koukal, přesně na ten odkaz. prolítnu fora, YT, tam určitě něco bude. ale řekl bych 90% instalací, bude s HA. no asi impulz se tomu začít věnovat
Ano, na github sem právě koukal, přesně na ten odkaz. prolítnu fora, YT, tam určitě něco bude. ale řekl bych 90% instalací, bude s HA. no asi impulz se tomu začít věnovat