Provoz centrály na 110% vykonu

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

Hoj.. zjistil jsem ze muj dobijec baterii neni urcen pro trakcni baterie ale pro stanicni baterie. To znamena ze proste ani v servisnim nastaveni neni mozno nastavit vice nez 2.3V na clanek :( Tudiz novy dobijec kupovat nebudu a chtel bych vyuzit funkce, kterou umi muj menic MUST UPS. Umi dobijet 24V baterie nekolika ruznych typu.

ale

Umi to napevno jen na 45A.

ale

24x45=1080/230=4.69A
Jistic na centrale je 4.5A max ...

:(

Co s tim? Bude to litat? Na centrale se da zvednout napeti... tim by se dalo jisticem prohnat o neco vic energie pri o neco malo mensim proudu teoreticky az do limitu dokud se to bude zdat dobijeci casti v menici jeste ok... ? Dat tam jiny jistic asi zase znamena ze mi uhori dalsi rozvadec v centrale, ze? A nebo to mam normalne pustit, zkusit a takove drobky neresit? Nevim.. radeji se zeptam, nez neco skur*im :D
Pan Taum
Příspěvky: 569
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od Pan Taum »

Centrála je poctivá vojenská kovářská práce, odhadem snese přetížení 200% bez ztráty kytičky. Zkus chvíli přemýšlet jako zelený mozek: "Hele zásuvka, napojím na ni všechno co potřebuji... " :lol:
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

Taky bych se nebál ,že to centrála neutáhne,ty vojenské centrály snesou opravdu drsné podmínky a zacházení a makají dobře,maximálně smlsne nějakou tu decku benzínu na víc :)
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od tomas »

Na centrále nastav 240V to je ještě v toleranci sítě a proud bude 1080/240=4,5A a uvidí se.
Záleží také jaké napětí má vybitý akumulátor a na jaké napětí budeš nabíjet.
20x45=900/230=3,91A
28x45=1260/230=5,47A
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

dobra tedy... jak priste pojedu na benal (pokud nevyleze oskar) tak to nachystam, nastavim a testnu to a dam vedet jak se to chovalo, ostatne bude to videt u me na grafech. Pokud to doleze jen do 27.6, je tam stary dobijec a 2.3 na clanek. Pokud to doleze vys, tak to byla prace menice a jistic to pustil. Zkusim pak pro zajimavost udelat nejake mereni zase, co to udela se spotrebou.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

Špatné zprávy. I při nejvyšším možném napětí (podle měniče 265V) z centrály to sice měnič zdetekuje, že má na vstupu AC a může dobíjet. Zapne, centrála zabere, napětí po 10-15 vteřinách padá na 218V .. 207V .. 201V... 195V a měnič to utne a tohle už je pro něho podpětí. To je blbé. To znamená, že ještě budu muset tuhle centrálu asi toršku posílit nebo nějak vytunit. Kupovat nový dobíječ .. no .. nevím, jestli by prodej téhle centrály a nákup 2kW verze nevyšel levněji než nový dobíječ.

Dobíječ z aximy (navíc nevhodný pro trakční baterie) si prostě nepamatuje napětí na článek. Buď tomu umřela flash, nebo nevím (samozřejmě po záruce). Už nemám nervy na to to pořád nastavovat. Nemá někdo zájem o stabilní 30A zdroj 230VAC -> 12/24VDC? Na nic jiného to už není, a drahé to bylo jak čert.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

Jeste prosim dotaz na znalce alternatoru a generatoru a tady tech zarizeni... k cemu tam dochazi? Hadam spravne, ze se generator tim jak je z neho odcerpavana energie proste cim dal vice odmagnetizovava a napeti se snizuje az do hranice kdy menic vypne a ten generator se zase zpet nabudi do provozniho stavu? Ja mel za to, ze to spise zacne brzdit nez se demagnetizovat. Centrala nevypadala ze by nemohla. To jsem zazil u puvodni baumaxove centraly, tu jsem skutecne varicem a cerpadlem zabrzdil az chcipala, ani jistic to neodpojil, protoze to asi nebylo zase az tak zkratove. Tahle moje soucasna vojenska 1kW vypadala, ze by utocila vyssi zateze. Nedalo by se tohle nejak pohackovat, aby to buzeni se proste neodbudilo, pokud to tedy je tim, cim si myslim ze to je ? :D To podle me vypada fakt mozna tak, ze to je lehce za hranici moznosti tehle centraly. Nebo soucastek v jejim rozvadeci. Uz premyslim o vymene za 3kVA centralu, ta s tim rozhodne problem mit asi nebude, nicmene pokud to lze resit bez vymeny, hmmmm .....
Přílohy
3kVA
3kVA
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

já na tu mojí zapojil horkovzdušku 1600W nic se neodbudilo regulátor dorovnal otáčky a samozřejmě na to po chvili zareagoval jistič 4,5A a lehnul.Ty vojenské EC mají ty alternátory dobře dimenzované na přetížení a také jsou jinak stavěné u vojenské leze to napětí z rotoru buzeným statorem u těch baumaxovek a jím podobným je to přesně na opak a ty vojenské mají také na každém sběracím kroužku dva uhlíky což se mi jeví jako dobrý nápad pro velké zatížení. A ta 3Kw zase bude více bumbat je to obsah 350.já bych zkusil z té 1Kw ta má obsah 183 ždímat o něco více výměnou toho jističe krátkodobé přetížení ji určite neodrovná a motor to utočí má psáno 2,2Kw
Naposledy upravil(a) goodbie dne stř led 01, 2014 3:57 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

jistic nevylitava. Problemem je napeti, ktere padne az na 195V.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

při jaké zátěži koik A si dobíječ vezme?? dojdu změřit na té mojí napětí při větší zátěži a nahlásím ;) kontroloval jste zda náhodou neodešel v alternátoru jeden ze čtyř selenů pro buzení??
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

Ja jsem to presne nemeril, spoleham na udaje z manualu menice. Dobijec v menici umi jedinou a pevnou hodnotu a to je 45A pri 24V systemovem napeti na vystupu baterii. Tak toto + nejaka rezie, dejme tomu klidne 100W navic, lezlo v tu chvili z centraly a napeti padlo pod 195V. Zkousel jsem pomoci regulace na centrale napeti i zvysit, i snizit, nepomohlo nic, pro vyssim napeti to drzelo o neco dele, ale beztak padlo pod 195V, nevim kam az, asi moc nize ne, protoze dobijec v menici tohle uz odpojuje jako podpeti. Nastavit na menici to nejde. Ani podpeti, ani snizit dobijeci proud.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

myslel jsem kolik A to tahá z té EC::měřil jsem napětí té mojí EC1KW a naměřil jsem s horkovzduškou toto NA první stupeň 600W napětí 228V a na druhý stupeň1600W 222V centrála byla na desátý regulační stupeň napětí.viz foto bude někde asi problém v tom buzení. akorát motor začal více mrumlat pod tou větší zátěží ale jinak to utáhl v pohodě.
Přílohy
IMG_20140101_160702.jpg
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

Mozna me napada kde bude problem.. Mam rozvadec centraly polozeny mimo centralu a je tomu tak od posledni opravy. Normalne je prisroubovany na alternatoru pod benzinovou nadrzi. Mel jsem za to, ze ho usetrim zbytecnych vibraci a tak ho neprimontovaval zpet. Mam k nemu vytehle ctyri asi 2.5mm2 kabliky jako prodluzku mezi generatorem a rozvadecem. No zkusim to namontovat zpet a pripojit tak jak to ma byt, treba tady je problem v tom ze ty kabliky jsou asi o 30cm delsi, nez by mely byt, mozna taky 2.5mm neni to prave, jestli to vubec 2.5 mm je a neni to jen 2jka, jestli ty ztraty pro buzeni nepochazi prave odsud. hmhmhmhm..
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

a nemáte je přehozené??30Cm v dostatečném průřezu nemůže dělat potíže.pod krytem alternátoru je trojtá čokoláda a je vní ropojka kde jí máte vy???a dále když vyhořelo to trafo kontroloval jse ty selenové usměrňovače??
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

prehozene to stopro neni, to by delalo hodne velke psi kusy :) tohle jsme resili s JiriKem, ktereho jsem si na tohle schvalne pozval, protoze tohle v jednom nemam odvahu delat. Tam litaji fakt velke volty, takze radeji dvouchlapovka a 4 oci a 2 hlavy :D Kdyz vyhorelo trafo, vymenil jsem komplet rozvadec.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

ty usměrňovače jsou ale v alternátoru ne v rozvaděči ;)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

aha ... halo halo, JiriKu, volam o pomoc, tohle uz je zase na me prilis odvazne se do takovych veci poustet bez dohledu.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

ale myslím že to dáme dohromady ptal jsem se na pár věcí ale nedostal odpověd ;)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od mypower.cz »

no zitra asi se tomu budu venovat.. jeste chci poresit nejak kapkajici benal nekde u kohoutku, tak behem dne prokouknu tu elektriku komplet a nafotim a uvidim. Jeste taky ty kabliky mam stazene a jsou vedene vedle sebe .. nemuze se to nejak indukcne ovlivnit na tech 30cm?
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Provoz centrály na 110% vykonu

Příspěvek od goodbie »

mypower.cz píše: nemuze se to nejak indukcne ovlivnit na tech 30cm?
to si nemyslím buzení je od 24Važ48V= a z nějakého důvodu nenabudíte cívky statoru naplno proto pokles toho napětí ale kabely bych tam dal oravdu pořádné.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek