Odpojovač, přepínač baterie A701 - POZOR

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
Jardat
Reputace: 3

Odpojovač, přepínač baterie A701 - POZOR

Nový příspěvek od Jardat »

Dovolil bych si upozornit na levný odpojovač baterie A701, a na jeho kvalitu. Možná nekvalitu.
Valdano
Reputace: 90
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odpojovač, přepínač baterie A701 - POZOR

Nový příspěvek od Valdano »

Dle mého názoru byl test proveden chybným a diletantským způsobem jako by šlo o odpínač což rozhodně nejde. Testující se vůbec neměl pokoušet o odpojování pod zátěží. Přesto, že odpojovač ještě před testováním rozebral z jeho konstrukce vůbec nepochopil, že se jedná o odpojovač a nikoli o odpínač. Podstatný rozdíl je v tom, že odpojovač nesmíte rozpojovat pod zatížením, protože nemá tzv. zhášecí komoru. Nelze se divit tomu, že při odpojování pod DC zátěží začínají hořet kontakty a může se tak i narušit struktura odpojovače. Veškeré měření po částečné destrukci způsobené odpojováním pod zátěží je tak činěno na již poškozeném odpojovači čímž je dle mého názoru irelevantní.
eman
Reputace: 188
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od eman »

Tyhle vypínače jsou pořád ještě populární na FB, ikdyž hoří i bez jakékoliv manipulace. Nicméně jsem nepochopil, proč je vůbec používat. Když chci odpojit baterku, tak jí vypnu spínačem na BMS a odpojím.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Valdano

Podle mého názoru je část problému způsobena tím, že bylo s odpojovačem manipulováno pod zatížením čímž mohlo dojít k poškození struktury. Další problém je v tom, že podstatná část konstrukce je z plastu, který při déle trvajícím ohřevu vlivem přechodového odporu na kontaktech při vyšších proudech taje. Tyhle odpojovače jsou primárně určeny pro odpojovaní autobaterie s minimální zátěží a za provozu v sepnutém stavu snášejí přenos vyšších proudů jen krátkodobě při startování, ale jinak jsou přenášené proudy v autě relativně nízké. Vina je na výrobci, který tuto podstatnou informaci vůbec nepopisuje ba naopak v návodu vysloveně lže uváděním konstantního proudu ve výši, kterou konstrukce toho odpojovače dlouhodobě nevydrží.
glottis
Reputace: 284
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

eman píše: pon led 13, 2025 5:46 am
Tyhle vypínače jsou pořád ještě populární na FB, ikdyž hoří i bez jakékoliv manipulace. Nicméně jsem nepochopil, proč je vůbec používat. Když chci odpojit baterku, tak jí vypnu spínačem na BMS a odpojím.
jenze to nemusi stacit. BMS muze byt poskozena, jako jsem mel pred vanoci jednu od clena fora na zkoumani. Prorazeny mosfet a bms porad propustna. Vse pak delam pod napetim. Nejaky mechanicky prvek se hodi. Jistic, nozovka, rozpojit konektory. Sam nic takoveho ted v baterii nemam a vzdkcyky jsem dost nervozni kdyz tam neco delam. Az ve verzi 2.0 :)

A vlastne se divim, ze tech prorazenych BMS neni vic. A mozna ze i je jen to lidi ani nevi. Kdo to kontronuje, ze?
JozefSK
Reputace: 15

Nový příspěvek od JozefSK »

Nuz, mne sa takyto typ odpojovaca pod zatazou zahrieva i bez predchadzajuceho rozoberania, aj bez toho, zeby som ho niekedy zapol alebo vypol pod zatazou.
TomHC
Reputace: 280
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Nestojí to bambilión, objednal som 2 kusy, vyskúšam, zmeriam, poreferujem.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 01/2025 = 8.8 MWh AC
JirkaE
Reputace: 91
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Ten pán testoval 200A / 300A a nakonec i na své maximum 500A u 300A vypínače. Zcela úmyslně, jako test - co vydrží.

Jako u všech produktů z Číny - ani těch 300A není použitelných a 146Stupňů je již moc ale kdo toho dosáhne na DC48V (DC55V) systému v běžném provozu ?

Pokud bych to použil na 3 vypínače - na 3 samostatné sety baterek a bral maximum 200A ze všech tří - nepoteče přes jeden víc než 67A.
Ale těch 200A je extrém na 48V systému, pokud mám 8kW měnič a ještě přidám DC spirály na 55V a vylezu celkem na 11kW.

To by se u nás stalo jen vyjímečně pokud by běželo vše na úplné maximum.

Já už je mám doma a použít způsobem jakým jsem popsal = na tři sety baterek - nemám vůbec strach.

Je to jen - odpojovač při montáži nebo opravě a samozřejmě bez zátěže v ten moment.

Až to připojím, taky dám vědět a vyfotím teploty :) ale nebojím se
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
eman
Reputace: 188
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

glottis píše: pon led 13, 2025 8:37 am
eman píše: pon led 13, 2025 5:46 am
jenze to nemusi stacit. BMS muze byt poskozena, jako jsem mel pred vanoci jednu od clena fora na zkoumani. Prorazeny mosfet a bms porad propustna. Vse pak delam pod napetim. Nejaky mechanicky prvek se hodi. Jistic, nozovka, rozpojit konektory. Sam nic takoveho ted v baterii nemam a vzdkcyky jsem dost nervozni kdyz tam neco delam. Az ve verzi 2.0 :)

A vlastne se divim, ze tech prorazenych BMS neni vic. A mozna ze i je jen to lidi ani nevi. Kdo to kontronuje, ze?
Tak já mám přímo na baterce nožovku, ale že bych jí chtěl vytáhnout pod zátěží, to se mi nechce.. :D Ale svářečskou kuklu i rukavice mám, tak je asi pověsím vedle baterky. :D

Já u baterky doufám jenom ve dva stavy...1. Funguje a odpojit jde normálním způsobem nebo 2. Hoří a je nutné jí rychle zahodit.
Pro druhý případ se chystám koupit tyhle konektory, kde každá baterka bude mít protikus na nějaké šíně na zdi a v případě problému to fakt vytrhnu těma svářečskýma rukavicema a jedu pryč. 50V udělá oblouk, ale neudrží ho daleko, takže jako nouzovka dobrý myslím.

Jinak, tyhle typy vypínačů prodává i Victron a na FB byla plno fotek od lidí, kterým se prostě spekli za provozu, aniž by se snimi nějak manipulovalo. I na DIY foru se to probíralo, proto jsem je zavrhnul.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Valdano

JozefSK píše: pon led 13, 2025 8:58 am
Nuz, mne sa takyto typ odpojovaca pod zatazou zahrieva i bez predchadzajuceho rozoberania, aj bez toho, zeby som ho niekedy zapol alebo vypol pod zatazou.
Zahřívání je způsobeno přechodovým odporem na kontaktech, který tam je i když je odpojovač trvale spojen. Jak je z videa vidět protikus kontaktů je u toho konkrétního odpojovače v podstatě jen hlava obyčejného šroubu a ta pružina nejspíš také nebude nijak extra silná což je dohromady primární problém. Další problém je v tom, že podstatná část, ve které jsou mechanicky ukotvené ty šrouby je z plastu, který není moc pevný ani za pokojové teploty natož při vyšších proudech kdy vlivem ohřívaní měkne.

Jak už jsem psal odpojovače této konstrukce jsou primárně určeny pro odpojovaní autobaterie v autě při minimální zátěži a za provozu v trvale sepnutém stavu snášejí přenos vyšších proudů jen krátkodobě při startování auta, ale jinak jsou přenášené proudy v autě relativně nízké. Takže tam ty vyšší přechoďáky nemusí tolik vadit a při startování se to nestačí tolik zahřát jako v případě kdy se to použije na vyšší konstantní proudy po delší dobu.

Vina je primárně na výrobci, který tuto podstatnou informaci vůbec nepopisuje a v návodu vysloveně lže uváděním hodnoty konstantního proudu, kterou konstrukce toho odpojovače prostě dlouhodobě nevydrží. Na tom videu se to zahřívalo dost už při těch 300A jak zmiňuje JirkaE, ale šroub usazený v tom plastu začal ujíždět až chvíli poté co tam při testování pustil skoro 500A, a to už bylo na ten spínač prostě moc, ale i těch konstantních 300A co bylo na začátku videa vidět i v tom návodu je dle mého názoru pořád moc tj. tato konstrukce není stavěná na takové proudy provozované dlouhodobě.
Soban
Reputace: 229
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Taky nějak nechápu proč použít tento vypínač?

Protože k baterce potřebuješ pojistku tak přece není problém dát nožovku a nebo jak mám já válcové na 125A v https://www.oez.cz/opvp10-1

Když dojde k problému není problém to vytrhnout, a ještě mám baterky s konektorama tak i tam se dá konektor vytrhnout.

A při 24V/48V na to ani žádné rukavice nepotřebuješ, a že to jiskří a hoří oblouk.... pokud to držíš rozumně a fakt to vytrhneš tak budou opálené pouze kontakty.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano

Pro odpínání pod zátěží se obvykle používají DC pojistkové odpínače (např. pojistkový odpínač 125A) nebo DC jističe (např. DC jistič 300A při napětí 12-48V). Obojí mají vestavěnou zhášecí komoru a jsou stavěné na odpínání pod zátěží na úrovni do jmenovitého proudu. Výhoda DC jističe je v tom, že zareaguje při zkratu a je opakovaně použitelný na rozdíl od pojistky. Třešničkou na dortu je v obou případech (tj. pojistkového odpínače i DC jističe) možnost ručního odpínání v případě potřeby pod zatížením do jmenovitého proudu. Pozor: pojistkový odpínač stavěný na dlouhodobé tzv. smluvené tepelné zatížení 32A není vhodné provozovat s dlouhodobým zatížením přes 32A a stejně tak není vhodné do pojistkového odpínače s deklarovaným jmenovitým proudem 32A cpát pojistku s vyšším jmenovitým proudem např. 125A i když se tam fyzicky vejde. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon led 13, 2025 11:40 am, celkem upraveno 8 x.
JirkaE
Reputace: 91
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Ale ten autor videa - tam má na svém kanálu - mnohem víc zajímavých ,,extrémních" testů...

Běžně používaných komponent :D
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek