Elektromer - smer toku prudu
Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
-
- Reputace: 1
Elektromer - smer toku prudu
Zdravím..
Nie som elektrikár, preto jedna naivná otázka. Môže cez bežný elektromer (nie 4Q) tiecť prúd oboma smermi? A čo bude merať?
Mám v rozvodovej skrinke vlastný elektromer (elektromer od dodávateľa v hlavnej skrinke nerieším), aby som si sledoval spotrebovanú energiu.
Ak budem dodávať do siete (na jar chcem poriešiť oficiálne pripojenie) a budem dodávať do distribučnej siete, bude ten elektromer merať iba spotrebovanú energiu, alebo aj vyrobenú (sčitavaním, čo by znamenalo, že to bude abolutne nepresný a zbytočný údaj). A nepoškodí sa elektromer, keď ním tečie prúd oboma smermi.
Ďakujem.
Nie som elektrikár, preto jedna naivná otázka. Môže cez bežný elektromer (nie 4Q) tiecť prúd oboma smermi? A čo bude merať?
Mám v rozvodovej skrinke vlastný elektromer (elektromer od dodávateľa v hlavnej skrinke nerieším), aby som si sledoval spotrebovanú energiu.
Ak budem dodávať do siete (na jar chcem poriešiť oficiálne pripojenie) a budem dodávať do distribučnej siete, bude ten elektromer merať iba spotrebovanú energiu, alebo aj vyrobenú (sčitavaním, čo by znamenalo, že to bude abolutne nepresný a zbytočný údaj). A nepoškodí sa elektromer, keď ním tečie prúd oboma smermi.
Ďakujem.
-
- Moderátor
- Reputace: 645
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+7
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Elektromer - smer toku prudu
Bylo by velice vhodne napsat, jaky elektromer mas ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 229
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak elektroměr se nepokazí.
Jak se bude chovat netušíme, musíš kouknout do jeho dokumentace.
Jak se bude chovat netušíme, musíš kouknout do jeho dokumentace.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Reputace: 144
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Možná spíš než kouknout do dokumentace (je k dispozici?) to jednoduše vyzkoušet.
Třeba tím nejjednodušším způsobem - na chvíli prohodit vstup a výstup a podívat se, co naměří.
Je to podružné měření, takže bude v jeho vlastnictví a může s ním experimentovat.
Ty elektroměry to dělají různě.
Historické s hliníkovým kotoučkem se někdy umí točit i naopak. Ale taky ne všechny, některé mají zpětnou brzdu.
Elektronické to asi většinou počítají blbě, kdy zpětný tok připočítají do spotřeby.
Tedy pokud se bavíme o běžných domovních elektroměrech, které se dají jako vyřazené koupit.
Smartmetry to pak mívají v dokumentaci.
Třeba tím nejjednodušším způsobem - na chvíli prohodit vstup a výstup a podívat se, co naměří.
Je to podružné měření, takže bude v jeho vlastnictví a může s ním experimentovat.
Ty elektroměry to dělají různě.
Historické s hliníkovým kotoučkem se někdy umí točit i naopak. Ale taky ne všechny, některé mají zpětnou brzdu.
Elektronické to asi většinou počítají blbě, kdy zpětný tok připočítají do spotřeby.
Tedy pokud se bavíme o běžných domovních elektroměrech, které se dají jako vyřazené koupit.
Smartmetry to pak mívají v dokumentaci.
-
- Reputace: 1
Bežný elektronický, Orno MID OR-WE-520, https://elektromery.heureka.sk/orno-mid ... cifikacia/, smer v dokumentácii nie je napísaný... resp je tam napísané "Používa sa na zobrazenie trojfázového striedavého prúdu v priamom systéme.".. takže ak toto znamená meranie iba jedným smerom.
P.S: viem to poriešiť aj inak, nainštaloval som obojsmerný elektromer (ale poľsky, takže mu dôverujem menej) pre FEV s DEYE (ten bude dodávať do siete) a Studer meniče sú napojené cez samostatný elektromer. Ale ak je možnosť merať jedným elektromerom kompletnú spotrebu, tak je to príjemnejšie, než to spočítavať.
P.S: viem to poriešiť aj inak, nainštaloval som obojsmerný elektromer (ale poľsky, takže mu dôverujem menej) pre FEV s DEYE (ten bude dodávať do siete) a Studer meniče sú napojené cez samostatný elektromer. Ale ak je možnosť merať jedným elektromerom kompletnú spotrebu, tak je to príjemnejšie, než to spočítavať.
-
- Reputace: 144
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
To "v priamom systéme" zde podle mě znamená přímé měření. Tedy měření na bočníku v elektroměru.
Na rozdíl od nepřímého měření, tedy pomocí měřicích traf.
Namontuj to naopak a vyzkoušej. Tím tomu určitě neublížíš. A není to moc práce.
Na rozdíl od nepřímého měření, tedy pomocí měřicích traf.
Namontuj to naopak a vyzkoušej. Tím tomu určitě neublížíš. A není to moc práce.
-
- Reputace: 6
- Lokalita: Horná Nitra
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
tento Orno meria iba v jednom smere, dodávku do siete merať nebude. mám jednofázovú verziu. čo sa stane keď ho zapojíš opačne - vyskúšaj nič sa mu nestane, ale merať správne asi nebude. poprípade kontaktuj technickú podporu na: techniczny@orno.pl , reagujú celkom rýchlo už som s nimi riešil nejaké veci ohľadom modbus komunikácie s elektromerom.
-
- Reputace: 80
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Často ani podle typu elektroměru se nedá říci, co ukazuje jeho displej. Tohle měl v certifikačním protokolu můj elektroměr, viz obr.
Prostě vyzkoušet. Případně něco, co umí vyčítat přímo registry elektroměru. Hezká je taky možnost přepnutí elektroměru do zkušebního režimu, kdy je počet desetiných míst zvýšen na tři.
Prostě vyzkoušet. Případně něco, co umí vyčítat přímo registry elektroměru. Hezká je taky možnost přepnutí elektroměru do zkušebního režimu, kdy je počet desetiných míst zvýšen na tři.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9 Odpovědi
- 1132 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od tdvorak
-
- 4 Odpovědi