Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Ten předražený článek sám o sobě vypovídá o cenové politice daného výrobce... Co dodat?
Apropo Jirko, co je dle Tebe kvalitní bedna???
Proserfoval jsem řadu videí, srovnání, a všude je nějaké ale...
Hlavně mechanika a řešení silového prokabelování...
Mě se nejvíc zamlouvala EEL V5 S JK BMS, pokud tedy jde o DIY škatule z Číny...
Apropo Jirko, co je dle Tebe kvalitní bedna???
Proserfoval jsem řadu videí, srovnání, a všude je nějaké ale...
Hlavně mechanika a řešení silového prokabelování...
Mě se nejvíc zamlouvala EEL V5 S JK BMS, pokud tedy jde o DIY škatule z Číny...
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Ty kráso. To přece nemůže nikdo normální koupit. Tedy ten, kdo umí hledat na Internetu. Tedy mimo státního sektoru.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: Česká Lípa
Většinu ceny těch uložišť RESACS tvoří ta přemrštěná cena článků. Možná by to chtělo zkusit provokačně poptat sestavení bateriového uložiště RESACS, pro které by jim objednatel dodal jinde nakoupené LiFePo4 články odpovídajících kapacit tj. za mnohem nižší ceny a tím by mu žádnou cenu článků defacto neúčtovali a zaplatil by jen za zbytek uložiště RESACS (krabice s propoji atd., teplotní čidla, BMS a Rebox) + sestavení. Pak by se dalo uvažovat o tom, že by to celé uložiště včetně článků nakoupených jinde výrazně levněji vyšlo podstatně levněji než je ta deklarovaná cena, ale i tak by to nebylo tak levné jako když si to někdo dělá doma všechno tzv. na koleně ze samostatných komponent jako koníčka a věnovaný čas tomu samozřejmě naplatí penězi, ale jen využitím svého volného času a zkušeností.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Aha, pardon, to jsem špatně napsal. Ale už jsem všechny odkazy dával...
Takováto bedna mě vůbec nezajímá, nepotřebuju krásu, ale chci díly co pasují, kvalitní spojky mezi články, pořádné nehořlavé proklady, ne M6 nebo M8 ale M10 nebo M12 nerezovou závitovou tyč s izolací a 6ks, NÉEÉ 2ks závitové tyče...
Nemám čas to bastlovat sám, ani bych to takhle hezky za ty prachy neudělal.
Tohle pro mě kvalitní bedna na 16 článků...
https://www.lifepo.shop/product-page/ko ... -16-zellen
LiFePo už pod 1000Eur a do týdne u dveří... https://www.ebay.de/itm/266742506374?_t ... p_homepage
Takováto bedna mě vůbec nezajímá, nepotřebuju krásu, ale chci díly co pasují, kvalitní spojky mezi články, pořádné nehořlavé proklady, ne M6 nebo M8 ale M10 nebo M12 nerezovou závitovou tyč s izolací a 6ks, NÉEÉ 2ks závitové tyče...
Nemám čas to bastlovat sám, ani bych to takhle hezky za ty prachy neudělal.
LiFePo už pod 1000Eur a do týdne u dveří... https://www.ebay.de/itm/266742506374?_t ... p_homepage
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Tak zrovna tohle asi nemusí být raketová věda. Na každý článek nalepit rozpínací teplotní pojistku, zapojit do série a při rozepnutí kterékoliv odpojit baterku, ani to nemusí být drahé.
https://www.hadex.cz/u970-termostat-50c ... ci-vratny/
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Já bych tohle chápal u 20% rozdílu v ceně, asi i 30% nebo 40% u větší firmy která táhne velké výdaje, ale pořídit totéž 4x levněji je extrém....Valdano píše: ↑pon pro 30, 2024 5:37 pm
Většinu ceny těch uložišť RESACS tvoří ta přemrštěná cena článků. Možná by to chtělo zkusit provokačně poptat sestavení bateriového uložiště RESACS, pro které by jim objednatel dodal jinde nakoupené LiFePo4 články odpovídajících kapacit tj. za mnohem nižší ceny a tím by mu žádnou cenu článků defacto neúčtovali a zaplatil by jen za zbytek uložiště RESACS (krabice s propoji atd., teplotní čidla, BMS a Rebox) + sestavení. Pak by se dalo uvažovat o tom, že by to celé uložiště včetně článků nakoupených jinde výrazně levněji vyšlo podstatně levněji než je ta deklarovaná cena, ale i tak by to nebylo tak levné jako když si to někdo dělá doma všechno tzv. na koleně ze samostatných komponent jako koníčka a věnovaný čas tomu samozřejmě naplatí penězi, ale jen využitím svého volného času a zkušeností.
Za hodinu to nadrátuju a nechám pomalu 2-3 týdny dorovnat.
Samotné složení pak cca 3-4h práce ? I s domordováním do regálu...
Mnoho chlapů tady má i lepší ochrany a monitoring a sledování napětí a teplot - všeho a davají vše k dispozici, zdarma, vylepšené sledování přes HA... Tolik vychytávek na jednom místě..
Kdyby se dali všichni zkušený tady dohromady, to by byla kvalitní firma
-
-
Tak zrovna tohle na to asi moc vhodné nebude. Kontakt vhodný na 6A při AC napětí. Když se to pokusí rozepnout při zatížení třeba 150A DC tak kontakt v lepším případě po natažení oblouku uhoří a obvod se přeruší a v horším případě se to speče a kontakt se nerozpojí.pibi píše: ↑pon pro 30, 2024 5:45 pmNa každý článek nalepit rozpínací teplotní pojistku, zapojit do série a při rozepnutí kterékoliv odpojit baterku, ani to nemusí být drahé.
-
pibi píše: ↑pon pro 30, 2024 5:45 pm
Tak zrovna tohle asi nemusí být raketová věda. Na každý článek nalepit rozpínací teplotní pojistku, zapojit do série a při rozepnutí kterékoliv odpojit baterku, ani to nemusí být drahé.
Názorná ukázka toho co jsem psal... V jednoduchosti je krása.
A zlaté české ručičky a ukázka řemesla s hlavou na správném místě - v praxi.
Ale nikoho z výrobců to nenapadne, když už to mají za takové prachy...
Samozřejmě asi se bude jednat pouze o ovládání odpojení - 6A kontaktem odpojovat baterku
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon pro 30, 2024 6:00 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Změřit teplotu bude snadné a i celkem levné.
Jen je pak třeba rozumně zauvažovat to s tím.
Udělat si měření nějakých 10-50 bodů se dá sfouknout s nějakým "Arduinem" a NTC nebo digitálními čidly, třeba 18B20.
To Arduino jsem do do úvozovek, protože to prostě může být jakýkoli procesor nebo kit. Dneska je jich z Číny nepřeberné množství za minimální peníze.
NTC tak kolem 5 Kč/kus, digitální čidlo kolem 20 Kč/kus.
Pak je ale třeba zapojit hlavu a dobře vymyslet koncepci systému.
Podle mě je dneska doba elektronická, ne doba betonová. Takže raději zajistit aktivní bezpečnost implementací systému včasného varování, než pasivní bezpečnost budováním nějakých ocelí armovaných betonových bunkrů.
Občas jsem najímán k řešení neřešitelných (technických) událostí.
A taky mě baví sledování vyšetřování různých průmyslových havárií.
Výsledkem je, že věřím na kontinuitu všech (skoro všech) procesů. A přesvědčení, že vše může selhat.
Z kontinuity procesů plyne, že skoro nikdy nic se nestane jen tak náhodně, bez varování a bez možnosti vyhodnotit kritické signály předem.
Existují výjimky, třeba zásah blesku nebo pád meteoritu, ale moc jich není.
Prakticky skoro každé havárii, které jsem byl svědkem nebo kterou viděl vyšetřovat, se dalo předejít aplikací vhodného systému včasného varování.
Takže jednoduše v oblasti baterek, o čem je tady řeč, je to důsledné monitorování chování jednotlivých článků. A hlavně pak správné vyhodnocení těch naměřených dat.
Podobně jako u člověka se prakticky každá nemoc projeví současně zvýšením teploty, tak jsem přesvědčený, že u baterek se to také projeví na teplotě. A nejen teploty, ale i změn v chování napětí a proudu. A to dřív, než se nějaký destruktivní proces skutečně rozjede.
No a z přesvědčení, že se všechno může pokazit, jsem fandou nezávislých hlídačů kritických parametrů. Kdybych to posílal na Mars nebo tím hlídal jadernou elektrárnu, tak přidám ještě třetí level. Ale v běžném životě dva stačí.
Že selže nějaký systém je možné. Že selžou najednou dva nezávislé systémy, to už je opravdu velmi nepravděpodobné.
Takže opět k baterkám: provozní hodnoty ať hlídá BMS. Ale k tomu si tam posadím nezávislého hlídače, který měří jen celkové napětí, případně proud a teplotu. A ten neumí nic jiného, než zatáhnout za nějakou záchrannou brzdu.
Aplikováno na původní dotaz jak na měření teploty: třeba moje BMS měří teplotu každého článku, protože je distribuovaná a o každý článek se stará jeho vlastní malá elektronika. Takže pak nezávislý hlídač nad tím už měří jen celkové napětí a celkovou teplotu v bedně.
Pokud bych měl BMS, která neumí měřit tolik bodů, tak bych naopak to měření každého článku přestěhoval do toho nezávislého dohledového modulu.
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Samozřejmě to myslím jako hlídací obvod, který vypne BMS, stykač nebo vyrážecí cívku jističe. Ani ve snu by mě nenapadlo posílat přes to hlavní proud akumulátoru.Valdano píše: ↑pon pro 30, 2024 5:55 pmTak zrovna tohle na to asi moc vhodné nebude. Kontakt vhodný na 6A při AC napětí. Když se to pokusí rozepnout při zatížení třeba 150A DC tak kontakt v lepším případě po natažení oblouku uhoří a obvod se přeruší a v horším případě se to speče a kontakt se nerozpojí.
Třeba něco takového, bistabilní, za provozu nic nežere.
https://elektro.bazos.cz/inzerat/194105 ... a-rele.php
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
-
Jak píše pibi, sériový obvod z termistorů a celé to odstavit ... Napětí článku si hlídá BMS, ale pokud vím, tolik měřicích bodů pro T nemá žádná
-
Mex: A k čemu ti to varování bude? Když bude mít baterka 50+°C a bude už rozjetá reakce, tak ti varování nepomůže a navíc, když nebudeš doma.
A myslím že Franta tu měl incident s pálící se BMS v garáži. A nebýt souseda, kdoví jak by to dopadlo.
A myslím že Franta tu měl incident s pálící se BMS v garáži. A nebýt souseda, kdoví jak by to dopadlo.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Jako fakt? Dvě malé desky v Hornbachu á 60Kč, jedna větší 140Kč, Nevím proč tam jsou použité šrouby, které mají mnohem menší pevnost v tahu, ale ok 40Kč za všech 12ks, a těch 6 tyčí jsou patrně trubky s navařeným závitem, což je úplný nesmysl nebo tyčovina, což snad ne.JirkaE píše: ↑pon pro 30, 2024 5:38 pmA
LiFePo už pod 1000Eur a do týdne u dveří... https://www.ebay.de/itm/266742506374?
Jestli za to dáš fakt 4000Kč, tak ti nějaké vyrobím.
-
.... jakože baterka doma = plný úvazek doma ... ???
-
I kdyby byl doma, tak to v některých případech nemusí být nic platné. Když se zvrhne článek v důsledku interního zkratu tak to ani jeho odpojení nezastaví. Konstrukcí uložiště atd. může minimalizovat škody i možnost přenosu problému na další články. Včasným varováním měl Mex zřejmě na mysli spíš případy kdy ještě nejde o nějaký extrémní rozjetý stav, ale spíš v době kdy na problémy s článkem mohou poukazovat různé předběžné varovné signály časově s výrazným předstihem tj. když je ještě čas je řešit v době přítomnosti dříve než se to pak později zvrhne. Když článek třeba dlouhodobě výrazněji ujíždí oproti ostatním (napěťově, teplotně) apod. Když se to děje opakovaně a není problém třeba ve spojích tak článek raději vyměnit a nenechat to dojít až do krajnosti kdy už se zvrhne. V případě závady BMS je otázkou zda tomu předcházely nějaké problémy s ní viditelné z historie záznamů o provozu nebo třeba nějaké výraznější rozdíly vůči BMS při kontrolním měření, které mohly předběžně naznačovat nějaký začínající potenciální problém v BMS. Samozřejmě včasné varování nepokryje 100% potenciálních problémů, ale může pomoci předejít některým extrémním stavům dříve než k nim dojde.
Stručně řečeno automatický monitoring se záznamem stavů a hodnot do historie. Varovná upozornění na různé potenciální problémy. V době přítomnosti následně pravidelné kontroly a v případě signalizace potenciálních problémům si udělat čas na vyhodnocení dat historie a následné zvážení postupů a řešení příslušných problémů.
Stručně řečeno automatický monitoring se záznamem stavů a hodnot do historie. Varovná upozornění na různé potenciální problémy. V době přítomnosti následně pravidelné kontroly a v případě signalizace potenciálních problémům si udělat čas na vyhodnocení dat historie a následné zvážení postupů a řešení příslušných problémů.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon pro 30, 2024 9:02 pm, celkem upraveno 1 x.
-
A teď mně ještě řekněte kdo z těch desetitisíců uživatelů rezidentních fotovoltaik, připojených ročně do sítě bůhvíjak a bůhví kým .. (tedy těch oficiálních na klíč) zkoumá a hledí na parametry článků ve svých úložištích, aby něčemu podobnému předcházeli....
-
Třeba u těch "předražených" uložišť RESACS je v ceně 10-ti letá podpora a záruční servis. Uložiště by mělo být přes Rebox a Internet v podstatě trvale propojeno na server výrobce kde automaticky samo hlásí potenciální problémové stavy a na ty pak následně reagují servisáci RESACSu s tím, že předběžně kontaktují uživatele, upozorní ho na potenciálně vznikající problém a uživatel si pak s nimi v případě potřeby v rámci 10-ti leté záruky domluví zdarma servis na místě.
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+7
Aha, a uz ty priserne ceny nejsou az tak priserne. Pokud to takto funguje ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Jo, takže si koupím 5kWh baterku, 6000cyklu x využitelné 4kWh = 24000kWh za 60000Kč + celou elektrárnu k tomu (zřejmě zdarma ...a to se vyplatí , to zní opravdu jako plán.....
Raději ongrid a nechat půlku na střeše
Raději ongrid a nechat půlku na střeše
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 351 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Majkl