EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
CT proudové transformátorky jsou všeobecně považované za lepší řešení než smartmetery, ale když to jinak nejde a najde se jakýkoliv způsob, jak ten mikrobazmek donutit v řádu nízkých jednotek sekund nepřetékat, je to super.
Já jako obsolutní neznalec těchto řešení bych sáhl po kompletním řešení, pokud to okolnosti dovolují (instalovat)...
Takže menší modrásek, anebo lépe Solax X1 mini 800W
Já jako obsolutní neznalec těchto řešení bych sáhl po kompletním řešení, pokud to okolnosti dovolují (instalovat)...
Takže menší modrásek, anebo lépe Solax X1 mini 800W
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
No nevím. Ať se to bude měřit čimkoli, pořád to bude snaha zabránit něčemu, co se již stalo (jak již psal Soban) a to asi fakt nepůjde i když to měření bude superpřesné...
Takže podle mne pokud někdo fakt chce tu mikroFVE balkonovku provozovat, tak asi jedině legálně a těch pár kWh, co uteče, asi oželet.
Takže podle mne pokud někdo fakt chce tu mikroFVE balkonovku provozovat, tak asi jedině legálně a těch pár kWh, co uteče, asi oželet.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Já bych to tak neprožíval. Technické přetoky jsou povolené, všem stranám je všeobecně známo, že u přifázovaných elektráren ve větší nebo menší míře budou vznikat vždycky, distribuce s tím počítá a nově stanovený limit překročení od ERU (souhrnně do 30kWh natočených za měsíc, než dojde na pokutu, poměrně bezpečný). Takže není důvod jednoduše neoznámit provoz zdroje do 800W a nějaký ten W či kW neřešit.
To jak si kdo zařídí, aby maximum vyrobené bylo spotřebováno a nezůstala "na balkoně", v horším případě nenatekla do sítě, je na každém ...
To jak si kdo zařídí, aby maximum vyrobené bylo spotřebováno a nezůstala "na balkoně", v horším případě nenatekla do sítě, je na každém ...
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já mám na přetokách na elektroměru distributora s Modráskem 2kW - 37kWh od 2.5. do půlky listopadu a to jsem na stejnou fázi v půlce července ještě přidal 800W klasický mikromenič s přetoky.
Moje přídavné měření za stejné období od počátku května 41,4kWh.
Od počátku prosince pak 0,19kWh.
Tedy opravdu je to zanedbatelné a vejde se do limitu u legálně připojené verze se souhlasem.
Vzhledem k tomu, jak snadné je o to požádat, jak uz nám tady dva kolegové ukázali.
Zároveň nyní sleduji ta maxima a doposud jsem neviděl víc než -18W, při vypnutí 2kW zátěže = tedy za mě by to vyřešil trvalý odběr 20W před senzorem limiteru, pokud by to bylo někomu líto...
Ještě musím doplnit, že ten max. přetok 18W vzniká pouze při nulovem odběru, což je nyní pouze pokud vykoukne slunce, balkonovka 800W vyrábí víc než je naše spotřeba a v ten moment se ještě vypne 2kW zátěž na modraskovi.
Při běžném provozu BEZ 800W balkonovky jsem neviděl víc než 3-5Watt.
Nic to nemění na tom, že legálních a povolených je pouze těch 800W v mém případě a ten modrásek by tam správně být neměl, nebo ano ale samostatně a omezený výkonem na 800W.
Nebo se pletu ?
Moje přídavné měření za stejné období od počátku května 41,4kWh.
Od počátku prosince pak 0,19kWh.
Tedy opravdu je to zanedbatelné a vejde se do limitu u legálně připojené verze se souhlasem.
Vzhledem k tomu, jak snadné je o to požádat, jak uz nám tady dva kolegové ukázali.
Zároveň nyní sleduji ta maxima a doposud jsem neviděl víc než -18W, při vypnutí 2kW zátěže = tedy za mě by to vyřešil trvalý odběr 20W před senzorem limiteru, pokud by to bylo někomu líto...
Ještě musím doplnit, že ten max. přetok 18W vzniká pouze při nulovem odběru, což je nyní pouze pokud vykoukne slunce, balkonovka 800W vyrábí víc než je naše spotřeba a v ten moment se ještě vypne 2kW zátěž na modraskovi.
Při běžném provozu BEZ 800W balkonovky jsem neviděl víc než 3-5Watt.
Nic to nemění na tom, že legálních a povolených je pouze těch 800W v mém případě a ten modrásek by tam správně být neměl, nebo ano ale samostatně a omezený výkonem na 800W.
Nebo se pletu ?
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
-
... ne neměl, v jednom OM pouze jeden zdroj do 800W ...
-
- Lokalita: Česká Lípa
Maximální výkon mikrozdroje je omezen jen z hlediska zařazení mezi mikrozdroje, a to je maximální výkon 10,8 kW. Pokud je to splněno pak lze sjednávat smlouvu o připojení mikrozdroje dle §16 zmíněné vyhlášky. Rezervovaný výkon balkonovek v příslušné smlouvě o připojení je tak jako tak v ČR aktuálně vždy nulový. Energetický zákon ani vyhláška ERU žádné omezení z hlediska maximálního výkonu do 800W obecně nezná. To, že si EDG napsalo svoje podmínky pro zdroje s výkonem do 800W jen více méně jen formalita, která se odvíjí od specifikace povinnosti žadatele o připojení uvedené v §16 odstavec 3 zmíněné vyhlášky což je onen rozdíl kde se navyšují povinnosti pokud součet instalovaných výkonů mikrozdrojů připojených v jednom odběrném místě překročí oněch 800W. Jiné omezení definováno není.
Díky výkonu nad 800W může žadatel navíc požádat distrributora při sjednávání smlouvy o připojení o umožnění prodeje, protože u mikrozdrojů s výkonem nad 800W EDG i další distributoři umožňují provozovatelům mikrozdrojů prodej mikrozdrojem vyrobené elektřiny do DS tj. tzv. nenulový rezervovaný výkon mikrozdroje, což se u mikrozdrojů do 800W obecně nepovoluje tj. při výkonu do 800W je rezervovaný výkon vždy nulový. To je tedy asi hlavní a podstatný rozdíl mezi mikrozdroji s max. výkonem do a nad 800W.
Takže v případě mikrozdroje s výkonem nad 800W viz třeba zmíněný modrásek se bude postupovat také dle §16 zmíněné vyhlášky s tím rozdílem, že žadatel musí navíc zajistit změření impedance proudové smyčky v místě připojení k distribuční soustavě osobou s odbornou způsobilostí.Vyhláška ERU č.16/2016 Sb. píše:§2 Základní ustanovení, d)
mikrozdrojem zdroj elektrické energie a všechna související zařízení pro výrobu elektřiny, určený pro paralelní provoz s distribuční soustavou nízkého napětí se jmenovitým střídavým fázovým proudem do 16 A na fázi včetně a celkovým maximálním instalovaným výkonem do 10,8 kW včetně.
§ 16 Podmínky zjednodušeného připojení mikrozdroje k distribuční soustavě
(3) V případě, že součet instalovaných výkonů mikrozdrojů připojených v jednom odběrném místě přesáhne hodnotu 800W, zajistí žadatel změření impedance proudové smyčky v místě připojení k distribuční soustavě osobou s odbornou způsobilostí. Technické podmínky měření impedance se považují za splněné, postupuje-li se ve shodě s harmonizovanou technickou normou upravující měření impedance. Hodnota limitní impedance je pro zdroje do 16 A na fázi 0,47 Ω a pro zdroje do 10 A na fázi 0,75 Ω. V případě, že je naměřená hodnota impedance vyšší nebo rovna hodnotě limitní impedance, může žadatel připojit mikrozdroj v odběrném místě pouze za podmínek podle §3 odst. 1.
Díky výkonu nad 800W může žadatel navíc požádat distrributora při sjednávání smlouvy o připojení o umožnění prodeje, protože u mikrozdrojů s výkonem nad 800W EDG i další distributoři umožňují provozovatelům mikrozdrojů prodej mikrozdrojem vyrobené elektřiny do DS tj. tzv. nenulový rezervovaný výkon mikrozdroje, což se u mikrozdrojů do 800W obecně nepovoluje tj. při výkonu do 800W je rezervovaný výkon vždy nulový. To je tedy asi hlavní a podstatný rozdíl mezi mikrozdroji s max. výkonem do a nad 800W.
-
- Lokalita: Rajhrad
Nemáš tak úplně pravdu, Valdano. Pokud u distributora EGD požádáš o cokoliv většího, než o tu 800W balkonovku, tak změření impedance proudové smyčky je jen jeden z mnoha papírů, který musíš distributorovi dodat. Je tu pak výkresová dokumentace, technická zpráva, výchozí revize OM, dokument výrobního modulu. Proto má legální balkonovka takové kouzlo: nic z výše jmenovaného pro její legalizaci není potřeba.
-
- Lokalita: Česká Lípa
Dle mého názoru je to trochu jinak. U mikrozdrojů s max. výkonem do 800W se vůbec nepovoluje prodej elektřiny do DS, ale u mikrozdrojů s max. výkonem nad 800W záleží rozsah dokládaných papírů právě na tom jestli žadatel chce nebo nechce žádat o povolení prodeje elektřiny do DS.
Pokud žadatel nechce žádat o povolení k prodeji elektřiny do DS tak se postupuje podle §16 tj. dle podmínek tzv. "zjednodušeného připojení mikrozdroje k distribuční soustavě" a zjednodušeného znamená právě to, že není nutné dokládat ty další papíry co zmiňujete ani když se jedná o mikrozdroj nad 800W tj. u takového je navíc požadováno jen zmíněné přeměření, ale tak jako tak bude v tomto případě i u mikrozdroje nad 800W stanoven rezervovaný výkon nulový stejně jako by šlo mikrozdroj do 800W. Elektroměr se v těchto případech nemění a zůstává původní i když není 4Q.
Pokud žadatel chce žádat o povolení k prodeji elektřiny do DS tak už se nepostupuje podle §16, ale jen podle §3 a tam jsou pak vyžadovány právě ty další papíry navíc, které se při zjednodušeném připojení dle §16 nevyžadují. V tomto případě se také stanoví nenulový rezervovaný výkon a musí dojít k výměně elektroměru za 4Q pokud jej žadatel nemá už z dřívejška.
Pokud žadatel nechce žádat o povolení k prodeji elektřiny do DS tak se postupuje podle §16 tj. dle podmínek tzv. "zjednodušeného připojení mikrozdroje k distribuční soustavě" a zjednodušeného znamená právě to, že není nutné dokládat ty další papíry co zmiňujete ani když se jedná o mikrozdroj nad 800W tj. u takového je navíc požadováno jen zmíněné přeměření, ale tak jako tak bude v tomto případě i u mikrozdroje nad 800W stanoven rezervovaný výkon nulový stejně jako by šlo mikrozdroj do 800W. Elektroměr se v těchto případech nemění a zůstává původní i když není 4Q.
Pokud žadatel chce žádat o povolení k prodeji elektřiny do DS tak už se nepostupuje podle §16, ale jen podle §3 a tam jsou pak vyžadovány právě ty další papíry navíc, které se při zjednodušeném připojení dle §16 nevyžadují. V tomto případě se také stanoví nenulový rezervovaný výkon a musí dojít k výměně elektroměru za 4Q pokud jej žadatel nemá už z dřívejška.
-
- Lokalita: Rajhrad
Proudovou sondou mám na mysli cokoliv, co se neinvazivně nacvakne kolem vodiče, např. SCT-013-000. Pouzíval jsem to zapojené do LanControlleru na přibližné určení energetických potřeb domácnosti po dobu několika let. Proč nepřesné? Protože jen za pomoci samotné proudové sondy nejde změřit činný výkon, za který platíš svému dodavateli. Zvlášť v domácnosti, kde jsou mraky spínaných zdrojů a účinník se pohybuje mnohem níže, než je zdrávo. Proto jsem pořídil plnotučný elektroměr na DIN lištu. Mimochodem, snad to tu nečte někdo od distributorů, protože by je mohlo napadnout účtovat domácnostem podobně jako velkým fabrikám, tedy nikoli jen činný výkon...
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Jasně. Takže klasické proudové trafo. V tomto případě dělené.
Proudovým trafem samozřejmě činný výkon měřit lze. A taky se tak zcela běžně měří.
U vyšších proudů pak prakticky výlučně jen pomocí proudových traf. Tam už se přímé měření prakticky nepoužívá.
Samozřejmě kromě informace o proudu (z tohoto trafa) potřebuješ synchronně i informaci o napětí.
A nějakou inteligenci (tj. procesor nebo specializovaný chip), který z toho spočítá činný a jalový výkon, a účiník.
Pokud to nějaký ten LanController nedělá a neumí, tak je něco špatně.
Proudovým trafem samozřejmě činný výkon měřit lze. A taky se tak zcela běžně měří.
U vyšších proudů pak prakticky výlučně jen pomocí proudových traf. Tam už se přímé měření prakticky nepoužívá.
Samozřejmě kromě informace o proudu (z tohoto trafa) potřebuješ synchronně i informaci o napětí.
A nějakou inteligenci (tj. procesor nebo specializovaný chip), který z toho spočítá činný a jalový výkon, a účiník.
Pokud to nějaký ten LanController nedělá a neumí, tak je něco špatně.
-
Když už jsme u těch rozdílů a podmínek pro jednotlivá připojení ...
Pokud si vezmete příslušnou vyhlášku, par 16 a přílohu 10, která se věnuje zjednodušenému připojení (Cipis promine, že teď nepojednávám
zcela o zdroji do 800W), tak např u EGD jsou v požadavcích rozdíly, viz přílohy, např: - kde vyhláška a příloha mluví o požadavku na projektovou dokumentaci?
Vidím jen požadavek na:
a) jednoduchou technickou zprávu s popisem zapojení, komponent a nastavení síťových ochran
b) jednopólové schéma mikrozdroje s vyznačením rozpadového bodu (ten je obvykle ve střídači...)
c) revizní zprávu s údajem o změření impedance poruchové smyčky
ad a) - za mě žádná věda
ad b) - bežně dostupná schemata jsou k dispozici
ad c) - oproti zdroji do 800W je to něco navíc, ale je to FVE, chcete být pojištěni, krytí že je vše OK, proč to se tomu bránit a brát jako komplikace
... i tak tam vnímám v požadavcích rozpory
Pokud si vezmete příslušnou vyhlášku, par 16 a přílohu 10, která se věnuje zjednodušenému připojení (Cipis promine, že teď nepojednávám
zcela o zdroji do 800W), tak např u EGD jsou v požadavcích rozdíly, viz přílohy, např: - kde vyhláška a příloha mluví o požadavku na projektovou dokumentaci?
Vidím jen požadavek na:
a) jednoduchou technickou zprávu s popisem zapojení, komponent a nastavení síťových ochran
b) jednopólové schéma mikrozdroje s vyznačením rozpadového bodu (ten je obvykle ve střídači...)
c) revizní zprávu s údajem o změření impedance poruchové smyčky
ad a) - za mě žádná věda
ad b) - bežně dostupná schemata jsou k dispozici
ad c) - oproti zdroji do 800W je to něco navíc, ale je to FVE, chcete být pojištěni, krytí že je vše OK, proč to se tomu bránit a brát jako komplikace
... i tak tam vnímám v požadavcích rozpory
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sítě
od Gandalf » » v Přepínání sítě a FVE
PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sítě
- 8 Odpovědi