Pračky - modely so vstupom na teplú a studenú vodu
Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Pračky - modely so vstupom na teplú a studenú vodu
Ano, znám to, v nájemním bytě kde jsme bydleli to byl brutus s vodou.
To co máš na ventilu, nebo konvici, to tam mají lidi za měsíc i na kachličkách, jak nemají lesklou glazuru.
Vyřešil jsem to nejdříve filtrováním a pak DZD řešením, pak i u dcery.
Už jsem to tady psal, velice dobrá zkušenost, myslím že lze opravdu potvrdit - o 70% vodního kamene méně.
Fotky bohužel nemám, mezitím jsem měl exitus PC a neměl zálohu...
https://www.dzd.cz/prislusenstvi/ochrana-ohrivace-ips
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
-
- Lokalita: Moravany (Brno)
Kdyby někdo chtěl kupovat tento ventil, tak tato varianta https://vi.aliexpress.com/item/1005006434706884.html má šroubení z eloxovaného hliníku, který nic nevydrží. (Vlastní zkušenost). Brát ty červené, to by měla být mosaz.Mex píše: ↑úte pro 10, 2024 11:24 pmA co udělat kombinaci ruční+automatika.
Na vstup pračky namontovat termostatický ventil. V Číně za 400 Kč.
https://vi.aliexpress.com/item/1005006434706884.html
K tomu 2 elektroventily po stovce, něco jako tohle:
https://vi.aliexpress.com/item/1005001709056668.html
Jeden v provedení Normaly Open, druhý Normaly Closed.
A nějaký jednoduchý časovač. Koupit nebo postavit, je to triviální.
Pouštět teplou vodu má smysl jen na hlavní praní. Na máchání už ne.
Takže při startu praní nastavit teplotu vody a zmáčknout čudlík, který na 3 minuty přepne elektroventily na vstup vody přes ten termoventil.
Pak pustit pračku.
Tohle snad zvládne ovládat i obsluha s IQ houpacího koně.
A je možné to použít i na praní třeba na 30°C, i když voda v bojleru bude mít třeba 80°C.
Celé je to do tisícovky, a připojitelní k jakékoli pračce. A není to omezeno jen na vysokoteplotní programy.
Protože ten ventil na studené je Normaly Open, tak je zajištěno, že i když na to obsluha zapomene nebo se to pokazí, tak pračku bude prát jako před instalací tohoto vylepšení.
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Mohu potvrdit to DZD řešení. Je sice všude stejný bordel, ale je to prach a ne něco extra pevného. Takže v té sprše, když se sklo setře stěrkou, a občas pošudlají obkladačky, tak to není taková hrůza.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ale to my tady přece máme rádi a celá ta FVE je o tom postavit zařízení za tisíce a ušetřit korunu.
Pračka se dá pustit kdykoli. Pokud se ale to zařízení bere jako soustava pračka+manželka, tak už to tak úplně neplatí.
Smysl - diskutujeme ve vlákně od pračkách na teplou vodu. Tak jsem napsal tip, jak se to dá řešit s jakoukoli pračkou.Soban píše: ↑úte pro 10, 2024 11:35 pmA nějak nechápu smysl tohoto řešení?
Pračky s přívodem teplé vody měly smysl kde byl přívod teplé vody z teplárny (paneláky) když ještě nebyly vodoměry na teplou vodu.
U FVE mi to smysl nedává, je přece jedno zda FVE bude nahřívat spirálu v bojleru a z bojleru poteče teplá voda do pračky, a nebo bude FVE nahřívat vodu přímo v pračce?
Když bude FVE nahřívat přímo v pračce tak si pračka sama nastaví správnou teplotu vody, jinak moje si různě dopouští vodu i v průběhu praní takže knoflík a časovač je úplně nahouby.
Já to tak neřeším. Pereme v přefiltrované dešťovce, která je ve venkovní nádrži. Takže v létě má i přes 30°C, v zimě je naopak hodně studená.
Když se mě tuhle naše pračka ptala, co že je to ten vodní kámen, tak jsem jí to ani nebyl schopný vysvětlit. Nechtěla mi věřit, že něco takového opravdu existuje.
Docela by mě zajímalo proč a jak ta tvoje dopouští do pračky vodu. Pračka by snad nejlíp měla vědět kolik vody tam patří, ne? Maximálně v případě pochybností pustím máchání navíc.
A nevím, jak to dopouštění funguje. Otevřít za jízdy to nejde. Žádné tlačítko, které by sepnulo elektroventil a pustilo tam vodu na to nemáme. A lít to tam nějak konvičkou přes šuplík na prášek, tak to ta voda taky může skončit kdoví kde.
Nicméně i tak by to šlo. Prostě před dopuštěním vody (pokud by to bylo ve fázi praní a šlo by to normálním vstupem vody) by zmáčkla i cuplík, který by zase na 3 minuty přesměroval do vstupu teplou vodu.
Já jsem si zahrál na granda a koupil jsem si k bojleru termoventil se 3/4 šroubením.Michal3 píše: ↑stř pro 11, 2024 5:51 pmKdyby někdo chtěl kupovat tento ventil, tak tato varianta https://vi.aliexpress.com/item/1005006434706884.html má šroubení z eloxovaného hliníku, který nic nevydrží. (Vlastní zkušenost). Brát ty červené, to by měla být mosaz.
https://vi.aliexpress.com/item/1005003968938773.html
A je to slušný seriózní výrobek. Pochromovaná mosaz.
Má zpětné klapky, což prý některé ventily nemají a musí se dávat externě.
Takže spokojenost.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tak je to jednoduché vyměním pračku? Grrrrrr pardon manželku.Pokud se ale to zařízení bere jako soustava pračka+manželka, tak už to tak úplně neplatí.
Tak to nevím, ale několikrát jsem ji přistihnul že otevřela elektroventil a tekla do ní voda pak ho zavřela a za nějakou chvíli zase.Docela by mě zajímalo proč a jak ta tvoje dopouští do pračky vodu
Asi podle toho jak je prádlo nasákavé tak si připouští, třeba se jí zeptat třeba ti to poví se mnou se nebaví.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Hehe, tady jsme se nepochopili. Resp. já jsem to blbě pochopil.
Jak jsem psal v reakci na předchozí post o manželce, tak jsem si to "moje" přeložil jako "manželka".
Pokud jde o dopuštění vody pračkou, tak to se děje i u nás. Ale jen brzo po prvotním napuštění, když voda nasákne do prádla.
Tak není problém místo limitu 3 minuty tam nastavit třeba 5 minut. Později už to nedělá.
A kdyby přece jen ano, tak taky žádná tragédie. Prostě dopustí trochu studené vody.
Kdyby to člověk chtěl mít úplně dokonalé, tak by se dal vytáhnout drát od motoru vypouštěcího čerpadla.
A přehození z teplé na studenou vodu by se událo až když se spustí čerpadlo.
Pak by odpadl i časovač, tak by to nakonec možná bylo ještě jednodušší.
Pokud se s Tebou pračka nebaví, tak jsi jí asi udělal něco nepěkného, ne?
Žes jí byl nevěrný, řeklo ní že je tlustá nebo stará nebo něco takového.
Jinak jsou pračky celkem kamarádské, když se k nim chováš hezky.
Jak jsem psal v reakci na předchozí post o manželce, tak jsem si to "moje" přeložil jako "manželka".
Pokud jde o dopuštění vody pračkou, tak to se děje i u nás. Ale jen brzo po prvotním napuštění, když voda nasákne do prádla.
Tak není problém místo limitu 3 minuty tam nastavit třeba 5 minut. Později už to nedělá.
A kdyby přece jen ano, tak taky žádná tragédie. Prostě dopustí trochu studené vody.
Kdyby to člověk chtěl mít úplně dokonalé, tak by se dal vytáhnout drát od motoru vypouštěcího čerpadla.
A přehození z teplé na studenou vodu by se událo až když se spustí čerpadlo.
Pak by odpadl i časovač, tak by to nakonec možná bylo ještě jednodušší.
Pokud se s Tebou pračka nebaví, tak jsi jí asi udělal něco nepěkného, ne?
Žes jí byl nevěrný, řeklo ní že je tlustá nebo stará nebo něco takového.
Jinak jsou pračky celkem kamarádské, když se k nim chováš hezky.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 165 Odpovědi
- 9629 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Nortonko
-
-