EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Nový příspěvek od JirkaE »

Screenshot_20241130-112940_SUPLA.jpg
Jestli to dobře chápu, v 11,30 dodávám do sítě 120W :dontknow:

Škoda každého wattu dle mého názoru, lepší do uložiště každy watt, no ale pokud ho někdo nemá a je to jen přilepšení z balkónu, v bytě činžáku - tak lepší než nic, pořizovací hodnota celého zařízení i s panely na 200-220Eurech...

emedium píše: sob lis 30, 2024 11:30 am
Aha tak to jsem popletl, 80 kWh je v září, takže v srpnu by to mohlo být ještě víc

Právě pokud by někdo jel na dovolenou a nechal by to zapnuté, tak by to mohlo poslat víc než těch 30 kWh za měsíc. I tak když bude přes den v práci a teoreticky by dával panel nominálních 800 W, tak má pořád 500+ víc než bude povolené, to aby si tam dávali 300 W panýlky.

By mě zajímalo, kdo to na tom eru počítal...
Ale tak to bylo původně i v Německu, první co jsem koupil byla 140Wp protože trvalou spotřebu mám 145W.
Protože to mě dávalo smysl :D

Nyní mám větší spotřebu, uměle :D (škoda každého wattu)
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

skybor píše: sob lis 30, 2024 4:35 am
Tak jsem si stáhl a (letmo) pročetl "Připojovací podmínky NN - ČEZ Distribuce" a nic podobného jsem tam nenašel. Ale možná jen špatně hledám. Mohli byste mne prosím trochu navézt, kde je takový požadavek uveden?
Zdroj: §28 odstavec 4) energetického zákona č. 458/2000 Sb.
(4) Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy.
Zdroj: ČEZ Distribuce, připojovací podmínky NN
1.2 POUŽITÉ NÁZVOSLOVÍ A ZKRATKY (str. 6)
Náhradní zdroj

Náhradní zdroj je zařízení potřebné pro zajištění napájení daného zařízení při výpadku napájení z distribuční sítě. Uživatel DS může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem DS.
- elektrické akumulační zařízení, zařízení schopné absorbovat elektrickou energii, po určitou dobu ji uskladnit a poté elektrickou energii do odběrného zařízení uvolnit;
- elektrocentrála;
- elektromobily (např. hybrid, plug-in hybrid, palivové články) schopné dodávat elektrickou energii zpět do sítě.

4.1.8. Podmínky pro umožnění ostrovního provozu (str. 20)
V případě, že výrobna umožňuje ostrovní provoz odběrného místa, musí být zajištěno, že v případě přechodu do ostrovního provozu musí být odběrné místo nebo část odběrného místa s ostrovním provozem odpojena od DS. Pro spojení odběrného místa nebo části odběrného místa s ostrovním provozem (výrobna / BSAE tj. Bateriový Systém Akumulace Energie) s DS musí být použito spínací zařízení (vazební spínač) se schopností vypínání zátěže, kterému je předřazena ochrana. Provozovatel DS doporučuje využívat pouze uvnitř instalace TN-S s proudovými chrániči v každém obvodu, jelikož poruchy mezi fází a zemí nemusí být jističem vypnuty. BSAE do odporové poruchy nedodá potřebný zkratový proud. Pozn. V případě, že u výrobny je instalován náhradní zdroj, nesmí být tento náhradní zdroj v trvalém paralelním provozu s DS.
mihlit
Lokalita: okr. Vyškov
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24

Nový příspěvek od mihlit »

To je ale v pohodě, protože moje FVE není náhradní zdroj ale primární zdroj. (Myšleno velká FVE, asi by šlo těžko takto zvažovat balkónovku)
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Jasně ale moje ostrovní FVE není propojena s DS!
Takže se mě to netýká tak jako se to netýká těch UPS kde připojuješ spotřebiče do UPSky.

A AC IN nepovažuji za propojení je přece jedno zda budu mít UPS a baterku nabíjet jinou škatulí (nabíječkou).
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Nový příspěvek od skybor »

@Valdano: Díky za výtah z legislativy. Mne to samozřejmě zajímalo spíš teoreticky. A spíše ohledně zapojení těch UPS. Podle toho je tedy většina UPS zapojených do zásuvky vlastně na černo. Dost pochybuji, že mají všichni povolení od DS.
Náhradní zdroj je zařízení potřebné pro zajištění napájení daného zařízení při výpadku napájení z distribuční sítě. Uživatel DS může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem DS.
- elektrické akumulační zařízení, zařízení schopné absorbovat elektrickou energii, po určitou dobu ji uskladnit a poté elektrickou energii do odběrného zařízení uvolnit;
Moje FVE je provozně čistý ostrov nijak nepropojený s DS. Připojena je vyjímečně jen nabíječka baterií, která snad náhradním zdrojem není.
Naposledy upravil(a) skybor dne sob lis 30, 2024 9:09 pm, celkem upraveno 3 x.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

Soban:
Ono se to tyka i tech UPS ...
A pripojeni ACin je propojeni, to proste neokecas.
Muzeme byt radi, ze to nikdo (snad zatim) neresi.
Pri planovani odstavek se pravdepodobne prihlizi k tem nahlasenym zaloznim zdrojum.
Muzeme dat dotaz na eru, jestli do toho teda stourat :sm1:
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano

cipis píše: sob lis 30, 2024 2:21 am
Napsal jsem k tomu dotazy na ERU, protože se mi jeví jako dost nesmyslný požadavek oznamovat či dokonce sjednávat smlouvu o připojení ať už ostrovního systému nebo náhradního/záložního zdroje třeba i u každé byť i sebemenší UPS, která se připojuje k DS jen AC vstupem tak, že je vždy jen čistým spotřebičem. Je mi jasné, že výklad zákona není v pravomoci ERU, ale domnívám se, že je dobré znát stanovisko ERU v této věci. Až se k tomu ERU vyjádří tak zde dám vědět.

Jen pro zajímavost například mikrozdroj vyhláška ERU č. 16/2016 Sb. přímo definuje jako "zdroj elektrické energie a všechna související zařízení pro výrobu elektřiny, určený pro paralelní provoz s distribuční soustavou nízkého napětí" přičemž paralelním provozem je v podstatě myšleno propojení AC výstupu mikrozdroje s DS. Takže dle zmíněné vyhlášky ostrovní systém, který je vůči DS propojen jen AC vstupem pro účely zálohy při nedostatku např. z FV panelů nebo baterie v podstatě nemůže být mikrozdrojem, protože by to bylo v rozporu s citovanou definicí mikrozdroje jelikož se nejedná o paralelní provoz s DS.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob lis 30, 2024 9:48 pm, celkem upraveno 2 x.
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Nový příspěvek od skybor »

Taky předpokládám, že je to v těch připojovacích podmínkách jen nešikovně napsané a jedná se o "zdroje" propojené s DS AC výstupem.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

Ten zalozni zdroj je v tech podminkach desitky let, davno v dobe, kdy nebyly zadne FVE.
Pravdepodobne to tehdy bylo mysleno na neco, co je nafazovane na sit, a zacne dodavat, kdyz ta sit vypadne. Jenze pak prisla doba "upsek" a potom on/pff grid FVE, s cimz ten archaicky predpis vubec nepocital. Vyznamove se zalozni zdroj posunul, jenze to nikdo nezmenil v textaci, jen se pridala ta fotovoltaika.
Tak uvidime, jaky na to maji nazor.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano

Je to tak. V §28 odstavec 4) energetického zákona č. 458/2000 Sb. to je vůči tzv. náhradním zdrojům stanoveno příliš obecně, a proto to pak vyznívá tak nesmyslně vůči UPS nebo tzv. ostrovním systémům. Uvidíme jak se k tomu vyjádří ERU.
unicast
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od unicast »

cipis píše: sob lis 30, 2024 9:06 pm
Muzeme byt radi, ze to nikdo (snad zatim) neresi.
Pri planovani odstavek se pravdepodobne prihlizi k tem nahlasenym zaloznim zdrojum.
Oni ani nemají nástroje k tomu, jak ty UPS řešit, protože jediný způsob, jak bez pochyb prokázat nepřihlášený záložní zdroj, je domovní prohlídka a tu jaksi není přípustné provést v jiných řízeních, než trestních. Tedy pokud se nějaký moula sám nepřizná.

Mimochodem, to ustanovení v připojovacích podmínkách ČEZ o zákazu trvalého paralelního provozu náhradního zdroje s DS je patrně v rozporu s dobrými mravy.
Radar

Nový příspěvek od Radar »

Ještě jsem se díval na možnosti "obohatit" podobný malý zdroj 800W (zpravidla osazený nějakým mikroměničem) o bateriové uložiště
pro lepší využití získané energie v čase...
Zřejmě to nebude jednoduchý úkol, protože snad jediný měnič, co má od sítě izolovanou DC vstupní část (malý HF transformátor) je GWL modrásek..
Je tedy otázkou co vlastně je (případně s jakými opatřeními) vhodné pro použití baterie na vstupu namísto panelů.

Jediné, co mě napadá, je připojit podobný běžný malý ongrid měnič na síť přes oddělovací transformátor, což náklady opět zvedne,
případně připojit k síti přes SSR relé, což je v podstatě optočlen, který zajistí galvanické oddělení, ale nikoliv už potenciál +115V/-115V jako to trafo...
JirkaE

Ty přetoky co jsem zveřejnil z 800W balkonovky, jsou včetně modráska, ale přetoky samotného modráska jsou v řádech jednotek watthodin za měsíc.
Modrásek samotný je možné nastavit na výstup max 780W.
Nebo jsem to špatně pochopil ?

Takhle jsem to spíchnul na ,,panel" později pak vylepšil o Victron nabíjení = méně se hřeje, má vyšší výkon a nižší spotřebu.
Pokud vypne síť, stykač tu zásuvku odpojí do které je modrásek zapojen a můžu takto odpojit i panely samotné od MPPT, pokud vypne síť.
Co by se muselo ještě víc zabezpečovat ?

20240416_155742.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Radar

Jasně, konkrétně GWL modrásek GTI je v tomto ohledu v "pohodě"... já psal spíše o jiných variantách měniče 800W pro použití v s baterkou v "balkonovce", jako třeba ten SOLAX X1 micro 800W ...
Apropo - v jakém rozsahu vstupního proudu na straně DC je GTI modrásek nastavitelný ...? jaký je MAX proud DC vstupu?
díky
JirkaE

No ale já ho na 800W neomezoval :D :D
Myslím že nastavitelný je pouze výkon.

Nejvíce jsem viděl asi 38,8A při nižším napětí baterky a maximální výkon 1850W.

Když psal ,,Modráč" 1850W, tak na zeleným displeji ve stejný moment ale 2100W což je patrné včetně vlastní spotřeby. Ve stejný moment on-line měření 2122W na DC straně a zasuvka na AC straně 1920W :D

A tohle je výsledný efekt tohoto ,,nejlevnějšího" řešení...
Připojil jsem to 2.5.2024 na měření 3 (string 3)

20241203_092744.jpg
Radar

s tím proudem DC IN by mě to opravdu zajímalo, někde jsem viděl náhledy toho menu na displeji, jsou tam nějaké limity nastavení výkonu,
ale i max proudu odebíraného z baterie ... že by to táhlo až ke 40A ??? :-o

Ta měření ...:
Jestli to odebíralo na DC straně 2100W, na displeji ukazovalo výkon 1850W/38,8A a reálně na AC OUT do sítě teklo 1920W,
pak mi ztráta vychází 180W-200W (podle toho jaké číslo vezmu) a účinnost cca 91%... Jako žádná sláva, ale průser to není :-)
Baterie jsou LIFEPO4? 15S nebo 16S?
JirkaE

Baterie 16S LiFePo4 nyní už 3 sety cca 37kWh.
S tou vlastní spotřebou je to u modráče opravdu špatný, je velká ať jsem měřil čímkoliv.

Bohužel ho mám nyní odpojený a tlačím vše do vody a topení, ještě před pár dny jsem zkoušel přímé napojení na panely, to je úplně na prd a neefektivní, ale jde to taky, i bez baterek.

Jsem zvědavý na ten hybrid, ale tam asi opravdu přetoky nebudou, on prostě přicucává ze sítě pořád i na prázdno jde skrz neustále průměrných 90W ze sítě.
Každým dnem přijde to měření Shelly, pak připojím hybrida na 2 stringy a dám vědět.

Už teď ale vím, že pro barák je to na h.... ...nepoužitelné
Přes 2kWh denně ze sítě pro vlastní spotřebu je moc, když můžu být celé léto na nule...
Radar

S 6,5kWp v panelech a 37kWh v LIFEPO bateriích přece nemusíš skoro 3/4 roku pustit síť a můžeš jet ostrov...
Nebo to má být přifázované k síti (proč) ...? Jaký to je/bude hybrid?? DEYE nebo VICTRON??
Radar

... ale zpět k tomu zdroji do 800W a vhodnému měniči.
Za mě by to mělo být něco, co je účinné, má dobrý limiter, je to už trochu "dospělé" zařízení a ačkoliv modrásek něco nějak dělá, tak tak nějak všichni vědí, že to není úplně ono. Některé mikroměniče na panely na připojení k síti nemají paametry, limitery nemají žádné, takže s nimi to není taky ono.
A tak proto jsem zmiňoval ten malý solax X1 800W, anebo Goodwe XS plus třeba.
To jsou ale zařízení, co mají max proud vstupu MPPTR 16A resp 15A, takže tam při napětí lehce nad 50VDC na vstupu, kde mají start voltage, bude právě něco kolem těch 800W výkonu.
Problematické se ale jeví právě to připojení na baterii a galvanické oddělení ...
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

jo ta zakladni spotreba u hybridu nekterych je hrozna. oproti modraskovi je to bes. Ten zere jen kdyz neco dela a kolik je ztrata zalezi na vykonu. Treba ted mi z beterky bere 1550W a do site dava 1450W

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek