GoodWe + Aiko panely alebo Solinteg + Jinko solar ?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
misenko
Lokalita: Bratislava

Re: GoodWe + Aiko panely alebo Solinteg + Jinko solar ?

Příspěvek od misenko »

Jasne je to tak, len sa pozri co vsade ponukaju. Dotacne riesenia a vaetko na jedno kopyto. ucit sa budem jasne preto hladam rady na forach a ne aby som kupil hned prvu ponuku co vybehne na google :) A preto chcem co najlepsie riesenie hned na zaciatku aby som si hlavu nebuchal.

Aha takze vie si to dodavat podla potreby na fazy? Lebo niekedy mi berie jedna faza 3kw a druha 1kw a posledna sa flaka tak ci to vie tiez porozdelovat.

Prave som narazil na toto, cena neviem ci je dobra ale celkovo to vyzera ako celkom slusny system co myslite? Je to LV.

https://ecoprodukt.sk/p/87314-plug-play ... 8kwh-34868

Akurat neviem ci je na to dotacia.
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Ne, to je nesmysl ...
Baterky pojedou tak dlouho, jak jsou velké, tj. jakou mají kapacitu.
Takže když máš tu spotřebu denně 20 kWh, tak baterky vzpomínaných 30 kWh pojedou jen den a půl bez jakékoliv rezervy.
A je úplně jedno, jestli mají 12/24/48 V, či jsou 500-1000 V.
Jediná výhoda těch s vyšším napětím jsou nižší proudy, jinak je to to samé.

Resp. ano, některé účinnosti mohou být lepší a některé horší, ale to teď nehraje roli.

misenko píše: stř lis 27, 2024 5:25 pm
Aha, a s LV baterkami to vypne cely dom na chvilu ? To je dost blbe no. Akoze tu vypadava siet len velmi zriedka, mozno 2x za rok. To by sa mi viac pacili tie HV baterky potom, su drahsie no, ale zase toto by bola vyhoda. Aka je sanca ze este pojdu dole? pripadne tie sodikove kolko budu stat ?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
misenko

Příspěvek od misenko »

No jo to mi je jasne, skor som myslel to ze ci sa pri LV vypne cely som predtym jak nabehne backup ale vraj to uz davaju vpohode aj LV menice. Ja teda neviem, LV alebo HV? Viem ze kopa ludi tu ma LV tak asi to bude mat nejaku vypovednu hodnotu, ale zase su aj odporcovia. Tak fakt neviem. Jeden vravi ze 3 fazovy menic je blbost ze radsej 3x1 faza tak ja uz som z toho jelen :)

Ten victron co som dal hore vyzera celku dobre akurat to je brutalne drahe aspon co som nasiel jedneho predajcu, moc to tu v ponuke nemaju.
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

U přepínání je úplně jedno, jaká je baterka. Přepínání si můžeš udělat i externí ... Možností je spousta.
Tady jsi na fóru, které preferuje ostrov/poloostrov, žádné dodávání do sítě a už vůbec žádné dotace.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od rva »

Většina tady začínala s malou fv elektrárnou. Na ní získali zkušenosti a pak šli cestou, která pro ně byla optimální. Často z té první elektrárny nic nepoužili.
Proto tady jsou různá řešení a všechna správná. Nikdo neví, které bude správné pro tebe. Třeba žádné, protože budeš mít jiné preference. Pak je třeba lepší věnovat čas vydělávání peněz a tu elektřinu si koupit - tak, jak to dělá většina lidí. Když nevíš, tak v malé elektrárně utopíš méně peněz než ve větší.
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

misenko píše: stř lis 27, 2024 6:07 pm
ucit sa budem jasne preto hladam rady na forach a ne aby som kupil hned prvu ponuku co vybehne na google :) A preto chcem co najlepsie riesenie hned na zaciatku aby som si hlavu nebuchal.
Kolik je ti roků?
Proč se ptám: připomnělo mi to mě, když mi bylo 10 a rozhodl jsem se, že si postavím motokáru.
Samozřejmě jsem nepostavil nic.

Bez urážky. Chceš stavět velkou FVE, ale nemáš ani elementární znalosti problematiky.
Jaká je pak šance, že to vymyslíš a postavíš líp než ti, co to nabízejí jako hotové řešení?
Komerční FVE bude asi dražší než když si všechno poskládáš sám. Ale to o tom musíš dost vědět.
Jinak vymetáš slepé cesty a ve finále to může být dražší než ta komerční.

Navíc u té komerční na to určitě jsi schopný dostat nějakou dotaci. Předpokládám, že i na Slovensku to nějak tak funguje.
Ale o dotacích se tady nesmí psát, aby z toho nějaké nervově slabší jedince nešvihlo.

Tak pokud to chceš fakt stavět sám (a není ti těch 10 let), tak napřed trochu studuj.
Ne formou desítek dotazů na elementární věci, ale samostudiem.
Abys přitom pochopil nejen co je správná odpověď, ale i proč je to správná odpověď.
misenko

Příspěvek od misenko »

41. Ja sa ucim cely zivot. Aby sme sa ale chapali, tak rozhodne si to nemienim montovat sam, niesom blazon :) Neviem kde si prisiel na to, ze si to chcem stavat sam. Ja si len urcim vykon podla potreby a urcite to zverim odbornej firme, ktora ma uz zopar montazi za sebou a jej obrat na finstate ma stupajuci trend :) (Prave mi doslo povolenie na pripojenie 10KW zdroja, tak sa tesim).

Cize teraz uz si len vybrat, aj ked do zmluvy som si dal GoodWe GW10K-ET PLUS+ tak asi uz ostanem pri tom a pojdem do HV systemu a na zaciatok bez baterie kedze sa tu na SK este oplati, resp. si mozno dam 15kwh na zaciatok hlavne ako backup a neskor rozsirim o dalsich 15kwh ked uvidim ako sa to bude cele chovat.

Tu mi islo hlavne pochopit, co si ludia davaju za systemy. Vsimol som si ze tu prevazuje stop dotaciam a vacisnou maju ludia LV systemy. Kazdy naozaj asi co preferuje, ale myslim ze dnes su tie riesenia na takej urovni ze v podstate zle neexistuje. Su lacnejsie, su drahsie a kazde ma svoje pre a proti.
rva píše: stř lis 27, 2024 7:11 pm
Většina tady začínala s malou fv elektrárnou. Na ní získali zkušenosti a pak šli cestou, která pro ně byla optimální. Často z té první elektrárny nic nepoužili.
Proto tady jsou různá řešení a všechna správná. Nikdo neví, které bude správné pro tebe. Třeba žádné, protože budeš mít jiné preference. Pak je třeba lepší věnovat čas vydělávání peněz a tu elektřinu si koupit - tak, jak to dělá většina lidí. Když nevíš, tak v malé elektrárně utopíš méně peněz než ve větší.
Tak peniaze nie su problem, na tu elektriku si vydelam, ale ide mi skor o ekologiu. Jasne, uspora je bonus ale je super byt aspon trocha nezavisly na niekom inom. Teraz vo svete sa deje vselico a ked bude nejaky blackout, trocha svojej energie sa zide nie ? :) Mala mi je samozrejme naprd, chcem taku aby mi vykryla spotrebu. My mame 3 deti a to nieco pozere :) Neviem ako v CR, ale u nas je dost vyhodna virtualna bateria kde si mozes za 4e mesacne ulozit kolko chces a potom si to vybrat do vysky rocnej spotreby. Platis len za distribuciu co je nejakych 40% z ceny. Lenze podla mojho nazoru, cena silovej zlozky bude rast. Viem ze v CR mate, alebo ste aspon mali 2x drahsiu elektrinu pretoze u nas boli nejake memoranda podpisane a stat to zadotoval miliardov eur. Buduci rok nam tiez zahadne nezvysuju, ale je to podla mna len otazka casu.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od TomHC »

Ja by som ich za tie zastropované ceny vešal... Len ekonomický analfabet nechápe, že "zadarmo" od štátu sa rovná, že to zaplatia všetci čo platia dane.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od Diablo1st »

misenko píše: stř lis 27, 2024 10:25 pm
Tu mi islo hlavne pochopit, co si ludia davaju za systemy. Vsimol som si ze tu prevazuje stop dotaciam a vacisnou maju ludia LV systemy. Kazdy naozaj asi co preferuje, ale myslim ze dnes su tie riesenia na takej urovni ze v podstate zle neexistuje. Su lacnejsie, su drahsie a kazde ma svoje pre a proti.
Povieme si, či zlé neexistuje pri prvých problémoch :lol:

To, že tu majú ľudia LV systémy má svoje racionálne dôvody. Prvým je, že väčšinou si to stavajú sami, druhý je cena - pozri si cenu 15kWh HV batérie 48V 15kWh sa dá postaviť za cca. 1200€, v krabici asi za 1700€, a tretím je bezpečnosť - oblúk horí sakra inak pri 48V, 120V alebo pri 600V.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek