Zapojenie Akumulacnej nadrze

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
mihlit
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zapojenie Akumulacnej nadrze

Příspěvek od mihlit »

Tak bohužel překvapení se nekonalo. Dostal jsem od prodejce odpověď, že nemají možnost objednání akunádrže na zakázku. Asi tedy nezbyde než ta lsx nádrž a mokré těleso
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

Napiš všechny detaily nádrže, namaluj obrázek s vyvody, já Ti ji poptám sám.. ;-)
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od Diablo1st »

Mám doma nevyužité 3kW a 4,5kW špirály, ak by si chcel :D
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
mihlit
Lokalita: okr. Vyškov
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24

Příspěvek od mihlit »

JirkaE: Klidně tak jak jsi říkal, tedy NADv1 750 a z té horní třetiny ubrat 33 cm, aby výška vyšla na těch 170. To je stručný popis, pokud s čísly, tak obrázek i kóty zůstanou, jen tam, kde je kóta větší jak 1000, tak od ní odečíst 330.
Migel
Lokalita: Pod Karpatmi

Příspěvek od Migel »

No trosku to zase ozivim..😀
Odkedy som vymenil ten 3cv na spiatocke kotla tak system teraz funguje vynikajuco..Ale rozmyslam ze by som po sezone pridal este jednu taku istu (600l) nadrz do systemu ale stym ze bude musiet byt v miestnosti kde je teraz drevo, co je vzdialene od kotla a AN asi 5m, lebo nikde inde sa uz nezmesti.
Co som si nastudoval tak vacsina ludi ma zapojene dve nadrze do serie cize prva AN vyvod zo spodnej casti je napojeny do vrchu druhej AN a spodok druhej AN je napojeny na spiatocku kotla.Tym by malo byt zaistene ze sa nabije najskor prva AN z ktorej je aj vyvod do radiatorov a potom sa nahreje druha AN.Chcel by som vediet vase skusenosti so zapojenim kto to tak ma alebo ci by bolo vhodnejsie ine zapojenie.Dalsi problem vydim v tom ze budu tie AN od seba daleko a teda asi by bolo vhodne pouzit medzi nimy dalsie cerpadlo alebo zdvihnut otacky tomu terajsiemu na kotlovom okruhu aby pretlacilo dve nadrze?...
Do buducna (ked bude viac penazi) pribudne tepelne cerpadlo a teda vodu budem ohrievat cez vacsy vymennik..
Teraz mam v systemejednu expanzku a neviem co by bolo dobre ked sa prida dalsia AN ci dat druhu expanzku k tej AN alebo vymenit povodnu za vacsiu...Mne sa pozdava pridat druhu expanzku k tej druhej AN (aj cenovo by to vyslo lacnejsie).
Preco chcem pridat dalsiu AN?... teraz ked nakurim AN na 80C celu a od deviatej uz neprilozim do kotla tak vydrzi cca do 7-8 hod. rana kurit do radiatorov. Ak by som pridal druhu AN tak by to vydrzalo podstatne dlhsie...
Přílohy
Takto to vyzera priestorovo
Takto to vyzera priestorovo
Tunak by som ju chcel postavit
Tunak by som ju chcel postavit
Schema ako je to zapojene teraz
Schema ako je to zapojene teraz
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp JZ
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
Vitek

Příspěvek od Vitek »

Nadrze si propoj klidne paralelne ono to fungovat bude taky. Kdyz das dostatecnou svetlost potrubi tak ti to bude chodit aj samotizne resp teploty se zacnou samy srovnavat. Seriove je lepsi ale pokud nelze jinak udelej paralelni zapojeni. Jina moznost moc neni.
A cerpadlo nevim zda bude nutne urcite pokud budou stejne vysoke tak bude ohrev fungovat do obou s tim ze do jedne lepe. Dala by se napr ventilem naskrtit ta co je bliz aby dochazelo k prohrevu hydraulicky obou stejne. Neni podle me nutne hned davat cerpadla.
VM
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Migel píše: pon lis 25, 2024 9:56 am
No trosku to zase ozivim..😀

Co som si nastudoval tak vacsina ludi ma zapojene dve nadrze do serie...
U pitné vody je zapojení do serie výhodnější, ale s využitím automatizace a cirkulace už to není úplně pravda.

Totéž platí pro akumulační nádrž.
Výhoda paralelního propojení akumulaček je v tom, že pokud jede vytěžování FV, nebo jsem na víkend pryč a netopím dřevem, nebo je systém odkázaný pouze na zálohu ze sítě... - systém sám druhou nádrž uzavře a jede pouze na jednu akumulačku a druhá se otevře případně později, když je systém a první nádrž dostatečně teplá (ale ne u AC záložního ohřevu)
Pokud večer FV nevyrábí a dohoří dřevo, pak se otevře i druhá, jen pokud má víc, než nastavené minimum, jinak zůstane uzavřená el.ventilem.

U zapojení akumulaček do serie je nevýhodné vytěžování a záložní AC ohřev a i při topení dřevem stoupá teplota obou nádrží mnohem pomaleji, tím že to honí čerpadlo skrz obě non-stop a teplo je mnohem dýl.

IMG_6987.png
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Pawel

Příspěvek od Pawel »

Jakmile nebudou nádrže u sebe tak bych je zapojil do série. A stačí 28mm měď. Hlavně používat oblouky ne kolena. Jakékoliv přečerpáváni vody mezi AM u paralelního zapojení je nesmysl jen si tu vodu zamícháte. Jakmile použijete paralelní zapojení ta to musí být hydraulicky vyvářené na samotíž bych u trubek do 1" moc nespoléhal. Potom záleží jak chcete nahřívat bojler, jestli jen z kotel a z FV? Nebo i z AN. Jestli i z AN tak asi jen z té první kde určitě bude i nějaké těleso. Potom ale nesmí být zpátečka z bojleru napojená na kotel ale na spodek 1 AN. Bojler by měl mít i svoje čerpadlo stačí to nejobyčejnější a nejslabší.
Migel

Příspěvek od Migel »

Bojler mi vyhovuje tak ako je zapojeny teraz.
Ked kurim tak sa nahrieva z kotla a ked sa nekuri tak z fve.
Dokrmovat do spiral zo siete to urcite nebudem.Do druhej akumulacky by som tak isto vlozil spiralu ale asi len do spodu, v tejto AN co mam teraz tak su spiraly aj vo vrchnej a aj spodnej casti.
Ak by som dal medzi tie AN zonovy ventil alebo este lepsie trojcestny prepinaci ventil, tak by som dosiahol lepsej regulacie vody medzi akumulackami a to takym sposobom ze najskor by sa nahriala prva AN na urcitu teplotu cesta A-B (C zatvorene)a potom by sa otvoril ventil cesta A-C (B zatvorene) a hnal by teplu vodu cez druhu aku?..
Edit: spiatocka z kurenia by musela ist v tomto pripade az dolu na spolocni spiatocku oboch AN?..
Přílohy
IMG_7560.jpeg
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
Pawel

Příspěvek od Pawel »

Jenže když vypadne na dva dny sluce a vy budete mít AN natopené tak tu teplou vodu do bojleru nedostanete. 125l bojler není věčný a 600l horké vody vám stojí vedle. Když nechcete brát z DS tak musíte topit.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Směr a propojka označený jako ,,B" je vlastně jako by-pass a pokud tam je by-pass je vlastně jedno, je-li to do serie, vždy to tu druhou nádrž vynechá - dokud to nesplní nějakou podmínku :)

Ale funkce vyprázdnění je takhle omezená.

To čerpadlo pro radiátory to ale takhle nemá kudy tahat i z druhé nádrže, pokud se vypne čerpadlo u kotle a v té první se to bude poměrně dost takhle míchat.
Po vyhasnutí kotle to ze druhé nádrže nedostaneš - pokud to nechceš tahat přes kotel s druhým čerpadlem
Lepší je to paralelně ;)
Migel

Příspěvek od Migel »

Pawel: ked budu nahriate obe nadrze tak to je vacsinou uz vecer ked sa neprilozi lebo system bude nahriaty a bojler nakureny. Teplo z akumulaciek vydrzi predpokladam do druheho dna az niekde okolo obeda a nez sa zasa zakuri tak ten bojler tolko zase nevychladne aby vnom nic neostalo..teraz nam vydrzy kludne celych 24h tepla voda a to sme styria.v tom taky problem nevidim, preto som ten bojler zapojil aj takto ako to je na scheme lebo mi to tak vyhovuje..Rozumiem ze by bola moznost ho ohriat aj z AN ale ked uz sa kuri tak ten bojler zohreje kotol zachvilku a priorita je teda teplo do radiatorov.

Jirko: preto som sa opytal ze radsej potom zapojit tu spiatocku z kurenia na tu vetvu kde su spiatocky z oboch AN..?
Idem prekreslit tu schemu ako som to myslel..
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
Pawel

Příspěvek od Pawel »

Migel: Jenže já myslím situaci v létě. Nebo se uvažuje o tom že když nesvítí tak se musí druhý den topit aby byla TUV?
Migel

Příspěvek od Migel »

Nie cez leto je zbytocne nahrievat akumulacky..
Mam dostatocne velku bateriu a spraveny vytazovac ked nebude tolko svietit tak bojler udrzi teplo aj z par watmi z vytazovaca...ale teda to by musela byt tma aby sa nenahrial bojler.Mam celkom dobru orientaciu bez akychkolvek tienov, a to este aj pripravene panely na strechu takze z toho strach nemam..
Teraz su pochmurne dni ked ztoho moc nelezie ale teda od jari do jesene take dni vobec nebuvaju u nas
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
Pawel

Příspěvek od Pawel »

Vytěžovat můžete i do AN ale tam je teplá voda k ničemu. Nebo máte auto.
Migel

Příspěvek od Migel »

Auto mam, ale vytazovac na naftu som este nezbastlil 😅...
Tak takto som to myslel, kedze teraz by sa uz voda mala dostat do kurenia z oboch nadrzi..
Přílohy
IMG_7560.jpeg
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Po ,,trase C" půjde voda jedním směrem, dokud poběží čerpadlo od kotle a až se vypne kotlové čerpadlo, tak chceš aby se voda otočila a půjde v opačném směru - přitahovaná čerpadlem radiátoru z AN 2 do AN 1 a pak radiátorů ?

Asi ano, ale je to tedy velmi složitá cesta na silnější čerpadlo...
Ale nádrže se asi vyprázní takto obě na 100%

Paralelní směr obou nádrží by byl asi ale jednodušší a ovládání také, nebo ne ?
Proč se tak držíš té ,,seriové cesty" v obou směrech ?
Migel

Příspěvek od Migel »

Pocitam s tym ze nadrze budu od seba vzdialene tych 5m potrubia tam a naspet, co asi v beznych instalaciach so spolocnym vykurovacim telesom nebyva.A pri paralelnom zapojeni sa obavam nerovnomerneho nahrievania oboch alebo prekurovania tej prvej AN.Pri seriovom zapojeni by som tieto aspekty eliminoval (aspom si to myslym).
Ked sa zakuri tak najskor sa bude nahrievat ta prva AN ako do teraz a aj ako pises, cez tu vetvu A-B.Ale zaroven pobezi aj cerpadlo kurenia lebo ved sak sa musi aj kurit do radiatorov.v momente ak sa nakuri prva AN na 60-70C tak by sa ventil prepal na vetvu A-C a teda voda by isla uz cez druhu AN.Tak ako si napisal..
To zapojenie co si dal ty Jirko tak je asi paralelne ale nie je mi uplne jasne preco je tam to stredne prepojenie tych nadrzi..a teda tak ako som pisal ze sa obavam z nerovnomerneho nakurovania oboch AN.
Nedrzim sa nicoho, len hladam najlepsie mozne zapojenie..a teda rad si tu vypocujem rozne nazory a hlavne kto ma dve AN a s akym zapojenim, s ich vyhodamy a nevyhodami.
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Já jsem zapojil dvě různé nádrže u dcery taky do serie 750+750 a není to ideální a ovládání je složité i když stojí vedle sebe.
To ovládání je zbytečně komplikované - to je moje zkušenost a nefunguje to ideálně, čerpadlo běží non-stop a tahá to přes obě nádrže - ,,proti proudu"
Slabé malé čerpadlo odešlo po roce, museli jsme dát silnější (a víc žere)
Nejlepší je, když jde teplá voda cestou nejmenšího odporu.

Na obrázku jsem použil nyní dvě ,,stoupačky" - kde jedna je pro ohřev AN2 - se otevře pokud je AN1 například na 80Stupňů a druhá je pro spotřebu - se otevře například když vypne čerpadlo od kotle a teplota AN2 je nad XX Stupňů.

Voda se sice bude míchat z obou nádrží, i s různými teplotami, ale směšovací ventil VTA 372 udrží konstatní teplotu v určitém rozsahu a bude to přicucávat AN 2 pokud bude otevřená jen nad určitou teplotu v pohodě a bez ,,dřiny"

Podle mě by si mohl při této variantě nechat původní oběhová čerpadla a vzdálenost může být libovolná, ochlazování kotle bude fungovat jak se otevře AN2 pro ohřev, tak se to bude míchat dostatečně a rovnoměrně a snažší cestou samo, když bude AN1 již ohřátá.

Teplota AN1 pravděpodobně na chvilku poklesne, jak se to promíchá s AN2 a na chvilku to AN2 asi zas uzavře ale mezi tím jsou dlouhé mezery a nádrž se na 2-4 cykly prohřeje také.

Například právě pokud poběží kotlové čerpadlo a bude se topit, může zůstat AN2 pro spotřebu uzavřená a natopená na plno a otevře se až když zhasne kotel, respektive vypne kotlové čerpadlo.

To byla moje idea :D

IMG_6987B.png
Naposledy upravil(a) JirkaE dne úte lis 26, 2024 8:36 am, celkem upraveno 2 x.
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od Diablo1st »

Ja mám 2x 750L akumulačky do série a nebadám žiaden problém.
Zapojenie:
zapojenie_akumualčky.jpg
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek